08.06.2018
2 Min

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

 

Asunnon valinta hoituu monesti ihan fiilispohjalta. Sekin on tärkeää, mutta ison hankinnan lähestyessä kannattaa rehellisesti miettiä omia ja perheen tarpeita. Vastaa muutamaan helppoon kysymykseen, niin teet uuden kodin etsinnästä itsellesi helpompaa.

1. Haluatko omistaa vai vuokrata?

Vuokra-asunto on helppo, joustava ja riskitön valinta. Useimmiten satsaukseksi riittää kohtuullinen takuuvuokra. Vuokra-asujan asumiskustannuksiin ei tule yllätyksiä, koska vuokran lisäksi taloudellista vastuuta ei ole. Vuokra-asuntoa voi vaihtaa kätevästi eli asuinpaikkaa tai asumismuotoa voi muuttaa varsin vaivatta.

Omistusasuja kantaa hankinnastaan taloudellisen riskin ja maksaa kaikki asumiseensa liittyvät kulut, mutta saa vastineeksi päätösvallan ja mahdollisuuden asunnon myyntituottoon. Varsinkin kasvualueilla omistusasunnosta saa yleensä omansa pois korkojen kera, kun myy asunnon.

 2. Arvostatko omaa rauhaa vai helppoa elämää?

Jos haluat asua helposti ja huoletta, sinulle sopii kerrostalo. Kerrostalossa isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus päättävät isoista asioista, eikä sinun tarvitse huolehtia kuin omasta asunnostasi. Toisaalta – jos haluat tehdä hieman isompia muutoksia, vaikka vaan siinä omassa asunnossasi, tarvitset taloyhtiön luvan. Huoleton yhteiselo vaatii myös hieman rennompaa suhtautumista ja sietokykyä. Samalla on opeteltava noudattamaan yhteisiä sääntöjä, kaikkien viihtyvyyden takaamiseksi.

Mikäli rakastat puuhailua ja omilla käsillä tekemistä, saatat olla ihanteellinen omakotiasuja. Sinulta tosin vaaditaan stressinsietoa, koska yllätyksiä tulee ja ongelmia joutuu ratkomaan itse. Kolikon kääntöpuolella on oma rauha ja mahdollisuus päättää lähes kaikesta itse.

Jos haluat jotain tältä väliltä, harkitse rivitaloa tai erillistaloa.

3. Kaipaatko avaruutta vai tehokkaita neliöitä?

Perheen koko tietysti sanelee ensisijaisesti sen, paljonko huoneita ja tilaa tarvitaan. Pienempi neliömäärä riittää monelle, jos asunnon pohja on suunniteltu fiksusti.

Luota intuitioosi: sopivan kokoisesta kodista tulee heti hyvä fiilis, mutta turhan ahtaasta tai huonosti suunnitellusta asunnosta koppimainen vaikutelma.

Mieti, millainen on elämäsi, sisustustyylisi ja millaisia tiloja oikeasti tarvitset. Ehkä teet paljon etätöitä – riittääkö silloin olohuoneen tai keittiön pöytä vai tarvitsetko erillisen työhuoneen? Jos vietät paljon aikaa kodin ulkopuolella, et välttämättä tarvitse kotona niin paljon tilaa. Jos taas kestitset usein ystäviä, tarvitset tilaa isolle pöydälle.

4. Unelmoitko uuden kodin tuoksusta vai vanhan kodin tunnelmasta?

Uudiskohteet sijaitsevat monesti aluilla, jotka vasta rakentuvat. Niissä pääset varmasti uuteen, tahrattomaan ja raikkaaseen kotiin, mutta huonona puolena voi olla vilkas rakentaminen ihan naapurissa.

Vanhoissa asunnoissa on elämisen jälkiä, mutta myös oma viehätyksensä. Asumismiljöö on jo valmis, etkä joudu kärsimään rakentamisen häiriöistä. Tiedät, millaisen ympäristön saat. Muistathan, että vanhojen kohteiden kunto kannattaa tarkistaa huolellisesti, sillä vaikkapa putkiremontti taloyhtiössä hankaloittaa elämää.

5. Oletko energiapihi?

Tarkista uuden asunnon energiatehokkuus. Asunnossa B-luokka on jo erittäin hyvä. Lämmityskustannukset saat tietoosi kysymällä; asumisessa kuluu eniten euroja lämmittämiseen.

Myös ilmanvaihdon järjestämiseen kuluu energiaa, ja ilman lämmön talteenottoa lämmitysenergiaa valuu harakoille. Varaava takka säästää lämmitysenergiaa ja luo täydellistä tunnelmaa.

Jutun asiantuntija: Asuminen ja ylläpito -yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää, SATO Oyj

 

Valmisteletko muuttoa?

Soita Fortum Muuttopuhelin -palveluun puh. 0200 80 000 (pvm/mpm) – siirrämme nykyisen sähkösopimuksesi vaivatta uuteen osoitteeseen ja hoidamme puolestasi kaikki tarvittavat toimenpiteet verkkoyhtiölle. Palvelemme 24 h vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

fortum.fi/muutto

 

Lue myös:

Kevyesti eroon turhasta tavarasta ennen muuttoa

 

 

New call-to-action