15.08.2022
3 Min

Miksi sähkön hinta on korkealla, ja mitä voit kuluttajana tehdä säästääksesi?

Sähkön hinta on ollut kuluneen vuoden aikana paljon pinnalla, ja syystäkin. Aiempiin vuosiin verrattuna hinnat ovat olleet tavanomaista korkeammalla, eikä helpotusta vielä ole näkyvissä. Sähkö on monelle asia jota ei juuri arjessa mieti, mutta hintojen noustessa merkittävästi jatkuva kuluerä mietityttää ymmärrettävästi monia. Sähkönkulutukseen ja laskun loppusummaan vaikuttaa moni asia asumismuodosta sopimusmalliin sekä lukuisiin yksittäisiin arjen valintoihin ja kulutuksen hallinta voikin tuntua haastavalta.

Miksi hinnat ovat niin korkeita?
 
Sähkömarkkinoiden korkeisiin hintoihin vaikuttavat tällä hetkellä erityisesti kaasun korkea hinta, normaalia heikompi vesitilanne Pohjoismaissa, epävarmuudet Olkiluoto 3 täydestä tuotantokäytöstä sekä Venäjän sähkön tuonnin päättyminen. Hinnat ovat poikkeuksellisen korkeat kaikissa sopimuksissa ja monissa maissa. Kyse ei siis ole yksittäisten sopimusten kalliista hinnoittelusta – tällä hetkellä on käytännössä mahdotonta löytää sopimusta, jonka hintataso olisi aiempien vuosien tasolla.
 
Miten käytännössä kannattaa toimia, jos haluaa säästää energiaa?
 
Energiansäästö on helpointa, kun tiedät mistä maksat. Jos sähkösopimuksesi on pörssihinnoiteltu, voit säädellä laskuasi painottamalla kulutustasi niille tunneille, jolloin sähkö on halvinta. Tämä vaatii hieman kikkailua, mutta tuntihintojen vaihdellessa näkyy myös laskulla. Helpoiten seuraat kulutustasi ja löydät edullisemmat tunnit Oma Fortum-sovelluksellamme. Voit lukea sovelluksesta lisää tästä blogijutusta!
 
Jos sinulla on kiinteähintainen sopimus, sillä milloin sähköä kulutat, ei ole samaan tapaan väliä kuin pörssisähkösopimuksessa. Tärkeämpää on energiankulutuksen vähentäminen kokonaisuutena. Yksittäisen lampun sammutus ei vielä tee suurta eroa, mutta kiinnittämällä huomiota sähkölaitteiden käyttöön voit säästää helposti 10% pienilläkin muutoksilla. Pieniä tapoja muutat helpoiten tiedostamalla ne: tee lista kotisi sähkölaitteista, joita käytät päivittäin. Suunnittele, voisitko käyttää esimerkiksi liettä vain kerran päivässä muutaman kerran sijaan tai olisiko lattialämmityksestä mahdollista tinkiä sään ollessa vielä mukavan lämmin. Uusia kodinkoneita hankkiessa on tärkeää kiinnittää huomiota energiamerkintöihin – valitsemalla vähän kuluttavia kodinkoneita säästät kotisi sähkönkulutuksessa.
 
 

Muutto_7417 (4)

 
Kannattaa tutustua myös omaan sähkösopimukseen ja pohtia, mikä malli sopii omaan elämäntapaan parhaiten. Pörssihinnoiteltu sähkö voi tuntua hurjalta tuntihintojen ollessa paikoitellen korkeat, mutta toisaalta sopimusmalli tarjoaa mahdollisuuden hyötyä halvemmista tunneista, jolloin hinnat voivat olla selkeästi kiinteähintaisia sopimuksia matalammat hetkellisesti.
 
Kiinteähintaisen sähkösopimuksen ottaneelle sähkön hinnannousu ei ole vielä välttämättä edes konkretisoitunut, sillä näissä sopimuksissa sähkön kWh-hinta ei muutu markkinoiden mukaan, vaan on sama koko sopimuksen keston ajan. Jos sopimuksen on tehnyt esimerkiksi toissa vuonna, hinta voi olla merkittävästi alempi kuin tämän hetken uusissa sopimuksissa – ja tähän on hyvä varautua määräaikaisuuden lähestyessä loppua. Sopimuksen umpeutuessa uuden kiinteähintaisen sopimuksen hinta määräytyy sen hetken markkinahinnan mukaan seuraavalle määräaikaiselle jaksolle.  
 
 
Asiakaspalvelumme neuvoo myös mielellään, ja osaa suositella asumismuotosi ja kulutuksesi perusteella parasta vaihtoehtoa. Jos olet muuttamassa, voit ottaa nykyisen tutun sopimuksesi mukaan samoilla ehdoilla ja hinnalla, ellei asumismuotosi merkittävästi muutu. Voit tehdä muuttoilmoituksen helposti täällä.
 
Tiesitkö että tarjoamme myös lisäpalveluita, joilla voit esimerkiksi vaihtaa määräaikaisen sopimuksesi sopimuskauden aikana edullisempaan tai tasata sähkölaskujesi saldoa kuukausitasolla? Voit tutustua esimerkiksi Maksujoustoon nettisivuillamme, tai tiedustella sinulle sopivista palveluista asiakaspalvelustamme.  
 
 
 Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

 

New call-to-action