04.10.2022
2 Min

Mitä ottaa huomioon valitessa sähköjä mökille tai kakkosasuntoon?

Oletko hankkinut uuden kesämökin ja sinne pitäisi hankkia sähkösopimus? Tai onko tullut aika kilpailuttaa vapaa-ajanasunnon sopimus uuteen? Yleensä tarpeet mökillä ovat hyvin erilaiset kuin kotioloissa, joten sopivimman sopimuksen löytämiseksi, kannattaa suunnitteluun käyttää hieman aikaa. Lue mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon valitessa sopimusta!

Kun sähkösopimuksen hankinta mökille tulee ajankohtaiseksi, ensimmäiseksi kannattaa tehdä hieman kartoitusta siitä mitä kaikkea siellä mökillä tehdäänkään, milloin siellä ollaan ja mihin kaikkeen sähköä oikeastaan käytetäänkään.

Lämmitys kulutuksen keskiössä
Lämmitys on usein suurin sähkönsyöjä mökkioloissa. Mikäli mökkiä lämmitetään sähkölämmityksellä, kulutukseen vaikuttaa paljon se mihin aikaan vuodesta mökkiä pääasiassa käytetään. Mikäli käyttö painottuu kesälle, eivät lämmityskulut todennäköisesti nouse yhtä korkeiksi kuin vaikkapa talvikäyttöön varatulla hiihtomajalla. Lisäksi kannattaa arvioida kuinka paljon mökkiä tavallisesti lämmitetään muilla keinoin, kuten vaikkapa kaasulämmittimillä tai takan avulla.

Viime vuosina ilmalämpöpumppujen suosio myös mökkioloissa on kasvanut. Ne voivat vähentää lämmitykseen kuluvan sähkön määrää sillä niiden avulla lämpöenergiaa saadaan muista lähteistä kuten ulkoilmasta, vedestä tai maasta. Ilmalämpöpumput toimivat myös viilentäjinä, jos kesän kuumuus pääsee yllättämään.
Lämmityskuluihin vaikuttaa vuodenaikojen lisäksi myös jossain määrin asumuksen sijainti. Merenrannassa ja sisämaassa, etelässä ja pohjoisessa on kaikissa omat sääolosuhteensa jotka voivat lisätä tai pienentää lämmityksen tarvetta. Lisäksi kannattaa pohtia sitä, onko mökillä lämmitys päällä ympäri vuoden vai pidetäänkö sitä talvella kylmillään tai mahdollisesti vain matalammalla ns. kuivanapitolämmityksellä. Kolmesta viiteen astetta ulkoilmaa lämpimämpi peruslämpö talvikaudella pienentää paitsi kustannuksia, myös mökkeilijän hiilijalanjälkeä.

007 Fortum kesa 2014 Hauho HIGH RES

Varustelutasolla on merkitystä
Kun lämmitystarpeet on mietitty läpi, seuraavaksi on hyvä hieman kartoittaa mökin varustelutasoa ja listata mitä paljon energiaa syöviä laitteita on käytössä säännöllisesti. Onko käytössä sähkösauna? Ehkä mahdollisesti sähköllä lämpiävä palju? Lämmitetäänkö vettä sähköä käyttäen? Entä onko mökillä tarvetta sähköauton lataukseen?

Mikäli mökillä on korkea varustelutaso, on tietty peruslämpö hyvä pitää yllä ympäri vuoden vaikka mökkiä ei jatkuvasti käytettäisikään. Sähkölaitteet eivät pidä siitä jos niitä säilytetään liian kylmässä tai kosteassa, joten laitteiden kunnon säilyttämiseksi on syytä ylläpitää aina tietty lämpötaso. Lisäksi on hyvä muistaa, että esimerkiksi turvajärjestelmät vaativat sähköä eli mikäli sellainen on käytössä, on mökillä oltava sähköt aina päällä.

Koostuuko mökki tai loma-asunto useammasta rakennuksesta? Mikäli rakennuksia on useampia ja kaikissa sähköt, on syytä miettiä, tarvitseeko niissä olla kaikissa sähköt päällä ympäri vuoden. Riittäisikö esimerkiksi jos päärakennuksessa on vai vaatiiko myös muiden rakennusten varustelutaso esimerkiksi jatkuvaa sähkölämmitystä? Mitä enemmän sähköverkossa on lämmitettäviä tiloja muine laitteineen, sitä suuremmat ovat myös kulut.

Sähköverkon ulkopuolella?
Mikäli mökillä ei ole vielä sähköjä lainkaan ja suunnittelet niiden hankkimista, kannattaa ottaa yhteys paikalliseen sähköverkkoyhtiöön. He osaavat kertoa millaisesta urakasta on kyse juuri sinun mökkisi tapauksessa sekä antavat lisätietoja oman alueesi sähköverkosta. Sähköverkkoon liittyminen vaatii myös erinäisiä lupia ja huolellista suunnittelua, joten kannattaa hyvissä ajoin kääntyä asiantuntijan puoleen. Sähkösuunnittelijalta voi saada myös vinkkejä vaihtoehtoisiin ratkaisuihin mikäli mökin sijainti on verkon kannalta haastava.

Joillain mökeillä on vielä käytössään aggregaatteja, joko sähkön rinnalla tai ainoana sähkön lähteenä. Aggregaattien haaste nykypäivänä on paitsi epäekologisuus ja melu, myös se, että niiden vaatima bensiini tai diesel on polttoaineiden hintojennousun myötä kallistunut huomattavasti. Varmana varavirtana aggregaatti on hyvä ratkaisu, mutta jatkuvassa käytössä, se saattaa tulla yllättävän kalliiksi.

Kesämökille aggregaatin korvaajaksi tai sähkön omavaraisuuden lisäämiseksi, ovat aurinkopaneelit varteenotettava vaihtoehto. Muutamalla paneelilla voi jo saada riittävästi sähköä mökin pienempiin energiatarpeisiin kuten viihde-elektroniikan pyörittämiseen ja isommalla määrällä ja riittävällä virtaa varastoivien akkujen kapasiteetilla on mahdollista tuottaa isompikin osuus mökin sähköntarpeesta.

Kun näitä asioita on pohtinut ennen sähköjen kilpailuttamista, sopivan sopimuksen löytäminen yhdessä oman sähkönmyyjän kanssa on huomattavasti helpompaa!

Käy lukemassa lisää sähkösopimuksistamme ja testaa mikä niistä sopisi juuri sinulle.

Lue myös vinkkimmme ekologiseen mökkeilyyn!


New call-to-action