Mökkeily on kautta aikojen ollut yksi suomalaisten lempitavoista viettää vapaa-aikaa – ja tänä kesänä sen ennustetaan olevan suositumpaa kuin koskaan. Kun ulkomaan reissut ovat tauolla, monia vetää puoleensa rentouttava lomailu luonnon helmassa. Mökkeily kotimaassa onkin yleensä monin verroin ekologisempaa kuin lentomatkailu ulkomaille.
Mökkeillessä kannattaa myös muistaa ekologiset valinnat. Esimerkiksi rantamökkien vesistöä kannattaa aina suojella ja jätteiden hävittämiseen kannattaa perehtyä. Jos haluat varmistaa, että mökkeilet mahdollisimman ympäristöystävällisesti, on siihen muutamia perusohjeita, joilla on merkitystä. Olemme koonneet sinulle useita vinkkejä.
Alkuun ohjeita, jotka sopivat kaikille mökkeilijöille, oli kyseessä vuokra- tai omistusmökki.
Ohjeita kaikille mökkeilijöille
1. Jos voit, valitse mökki, joka on suhteellisen lähellä kotiasi
90% matkoista mökkeilemään tehdään henkilöautoilla. Jos olet vuokraamassa tai ostamassa mökkiä, kohtuullisen läheinen sijainti kodista tarkoittaa myös vähemmän päästöjä mökkimatkalla. Jos etsit omistusmökkiä tai vuokramökkiä jota voisit vuokrata säännöllisesti, toistuvana matkana lyhyt etäisyys aiheuttaa tuntuvasti vähemmän päästöjä kuin pidemmän matkan ajelu. Toisinaan lähellä sijaitsevalle mökille voi olla helpompi päästä myös julkisilla, polkupyörällä – tai vaikka näiden kahden yhdistelmälläkin.
2. Mieti henkilöautolle vaihtoehtoisia kulkutapoja mökkireissulle
Monet mökit sijaitsevat syrjäisemmillä alueilla, joille pääsyyn tarvitaan henkilöauto. Voisiko osan matkasta mennä julkisilla ja saada esimerkiksi asemalta kyydin muilta mökkeilijöiltä? Kimppakyydit ja erilaiset kyytiyhdistelmät kannattaa ottaa ainakin vaihtoehtona harkintaan, usein siinä säästää niin päästöissä kuin omassa lomabudjetissakin.
3. Lajittele jätteet myös mökillä
Jätteiden lajitteluohjeet vaihtelevat jonkin verran kunnittain. Ota selvää kuntasi palveluista. Yleesä lasi, metalli ja kartonki pystytään kierrättämään, joten kannattaa järjestää näille omat säilytyspaikkansa. Kierrätysjätteen voi ottaa mukaan lähtiessä tai kaupassa asioidessa. Komposti- tai kuivakäymälä on varsin ekologinen ja helppo ratkaisu, sillä jätteestä syntyy kompostimultaa. Omalle mökille kannattaa myös harkita kompostin laittamista, biojätettä on helppo kierrättää kompostoimalla. Kasvit ja kukkaro myös rakastavat kompostimultaa.
4. Käytä luonnonmukaisia ja biohajoavia pesuaineita
Muulloinkin on hyvä käyttää luonnonmukaisia ja biohajoavia pesuaineita, niin shampoissa, suihkusaippuoissa kuin siivoukseen – mutta merkitys korostuu mökkeillessä, sillä usein mökillä ei ole samanlaista viemärijärjestelmää kuin kotona vaan huuhteluvedet saattavat joutua suoraan vesistöihin. Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla voit tunnistaa biohajoavat pesuaineet.
5. Älä pese mattoja vesistössä, vaan kuivalla maalla
Useimmat mökit sijaitsevat vesistön rannassa. Vanha tapa on ollut pestä mattoja veden äärellä, usein laiturilla huuhdellen liat ja pesuaineet vesistöön. Vaikka tapa on monille tuttu, sitä ei nykyisin suositella. Vesistön kyky suodattaa kemikaaleja on moninkertaisesti huonompi kuin maan, ja kaikki vesistöön päätyvä ylimääräinen aines rehevöittää niitä, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.
Järvi- tai jokivettä voi käyttää pesuvetenä, mutta pesupaikka sen sijaan kannattaa valita kauempaa rannasta ja käyttää biohajoavaa pesuainetta, kuten mäntysuopaa.
Kannettavan veden mökeissä kätevä paikka pestä matot voi olla esimerkiksi saunan lauteet, joista vesi valuu sille tarkoitettuun paikkaan. Kunnalta voi myös kysyä viemäröityjä matonpesupaikkoja. Esimerkiksi tiskivettä ei myöskään kannata kaataa suoraan vesistöön, vaan imeyttää maahan jos mökillä ei ole lainkaan viemäröintiä.
6. Huolehdi, etteivät pesuvedet tai ulkohuussin nesteet valu missään muodossa vesistöön
Lainsäädännön mukaan pieniäkään määriä pesuvesiä tai käymäläjätteitä ei saa päästää suoraan vesistöön rehevöitymisen estämiseksi.
Rehevöityminen tarkoittaa kasvien tärkeimpien ravinteiden, typen ja fosforin kertymistä vesistöön ihmisen toiminnan seurauksena. Se kiihdyttää vesistön hapen kulutusta. Vesistön hapettomuus puolestaan kiihdyttää ilmastonmuutosta. Rehevöitymisen seurauksia itse vesistölle ovat esimerkiksi sinilevän kasvu sekä vesistön monimuotoisuuden väheneminen. Mökkeilijän kannattaa kaikella toiminnallaan suojella mökkirannan vesistöä ja jarruttaa näin osaltaan ilmastonmuutosta.
Jos mökki on oma, voi mökkeilyn ekologisuuteen vaikuttaa monilla toimilla, ja tällöin voi omasta mökistä tehdä juuri niin ekologisen kuin haluaa.
Ohjeita oman mökin omistajille
7. Huolehdi jätevesiasiat kuntoon
Jätevesiasioiden järjestämisellä mökin omistaja voi vaikuttaa mökkeilyn ekologisuuteen. Lainsäädäntö katsoo, että pienistä jätevesimääristä, kuten vesijohdottomien mökkien ja sekä ulkosaunojen pesuvesistä, ei aiheudu ympäristölle suurta vaaraa. Ne voidaan siksi johtaa hallitusti maaperään. Kuitenkaan suoraan vesistöön ei saa johtaa mitään jäte- tai pesuvesiä. Mökin omistajan kannattaa perehtyä oman mökkikuntansa ohjeisiin.
8. Hyödynnä mieluummin jo olemassa olevaa mökkikantaa uuden rakentamisen sijaan
Uuden mökin rakentamisen sijaan ekologisesti kestävämpää on hyödyntää jo olemassa olevaa mökkikantaa. Mökkejä voi kunnostaa – ja mahdollisuuksien mukaan myös laajentaa.
9. Mieti, kuinka monta polttomoottorilaitetta todellisuudessa tarvitset mökillä
Moottoriveneet, vesiskootterit ja mönkijät voivat olla hauskaa ajanvietettä, mutta myös ympäristöystävällisyyden nimissä kannattaa näitä hankintoja miettiä. Voiko esim moottoriveneessä ollakin sähkömoottori? Vesillä ja mökin ympäristössä voi nauttia ajasta monella tavalla, myös päästöttömästi. Samalla ympäristössä pesivät linnut ja alueen muutkin eläimet välttyvät melulta ja saavat rauhaa kotikulmillaan.
10. Asenna mökille aurinkopaneelit
Aurinkopaneeleista saadaan omavaraista sähköä sähköverkosta riippumatta. Muun muassa perheen nuoriso viihtyy paremmin, kun älypuhelimia ja muita sähkölaitteita pääsee myös mökillä lataamaan.
11. Vaihda talvikauden peruslämmitys selvästi ekologisempaan kuivanapitolämmitykseen
Suomessa on laskettu olevan noin puoli miljoonaa talviaikana tyhjillään olevaa mökkiä. Suurinta osaa näistä kesämökeistä lämmitetään enemmän kuin olisi tarve. Vain 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpi kuivanapitolämmitys riittää hyvin. Sitran laskujen mukaan siirtymällä kuivanapitolämmitykseen mökkeilijän hiilijalanjälki pienenee 16,5 prosenttia vuodessa. Jos kaikkiin suomalaisiin mökkeihin vaihdettaisiin kuivanapitolämmitys, säästettäisiin yhteensä jopa 165 000 henkilön kokonaishiilijalanjäljen verran.
Jos mökki sijaitsee saaristossa, voit myös lukaista nämä Itämerta suojelevan yhteistyökumppanimme John Nurmisen säätiön vinkit, miten voit itse luonnossa liikkuessa vaikuttaa vesistöjen suojeluun.
Löydä sopiva sähkösopimus juuri sinun mökillesi