Paljon puhutaan biohajoavasta pesuaineesta, mutta mitä tällä oikein tarkoitetaan? Ja kuinka biohajoavuuden tunnistaa helposti?
Tiedämme jo, että useat erilaiset haitta-aineet kuormittavat vesistöjä ravinteiden lisäksi. Yksi näistä merkittävistä kuormittajista on arjessa kuluttamamme pesuaineet. Monille tulee yllätyksenä, että tavallisissa pesuaineissa on monia erilaisia ympäristölle haitallisia kemikaaleja sekä niiden yhdisteitä.
Etenkin kemikaalien yhdisteistä osa on eliöille myrkyllisiä tai ne häiritsevät eliöiden elintoimintoja ja lisääntymistä. Kun yhdisteet kulkeutuvat eliöiden kudosten mukana ravintoon, myös ihmiset altistuvat näille haitta-aineille. Onneksi parempiakin vaihtoehtoja on saatavilla runsaasti: biohajoavien pesuaineiden monipuolinen valikoima kasvaa vuosi vuodelta!
Mitä tarkoittaa biohajoavuus?
Biohajoava pesuaine pilkkoutuu luonnossa pienemmiksi yhdisteiksi – kuten vedeksi, hiilidioksidiksi ja erilaisiksi mineraalisuoloiksi. Nopeasti biohajoaviksi raaka-aineiksi luokitellaan aineet, jotka testeissä pilkkoutuvat 28 päivän sisällä vähintään 60 prosenttisesti. Biohajovan pesuaineen tunnistaa helpoiten siitä, tuotteessa on usein maininta biohajoavuudesta.
Suomessa myös Joutsenmerkki takaa biohajoavuuden
Biohajoavuudesta kertovat myös ympäristömerkit. Suomessa biohajoavan pesuaineen tunnistaa tutusta Joutsenmerkistä. Joutsenmerkin saamisen kriteerinä ovat sekä pesuaineen biohajoavuus että haitallisten kemikaalien välttäminen. Muita kriteereitä ovat pesuaineen tehokkuus ja riittoisuus – kun pieni määrä riittää, se säästää maapallon resursseja – sekä kiertotalouden periaatteiden mukaiset pakkaukset – ne ovat joko kierrätysmateriaalista tehtyjä tai vähemmällä pakkausmateriaalilla valmistettuja.
Suosi hellävaraisia tensidejä ja luonnollisia raaka-aineita
Ekologisen pesuaineen tunnistaa myös raaka-aineluettelosta. Yleisenä periaatteena on, että biohajoavissa pesuaineissa käytetään hellävaraisia tensidejä lian ja rasvan irrottamiseen. Tensidit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita on johdettu muun muassa luonnollisista kasvirasvoista, kuten kookospähkinästä ja maissista – tai luonnollisista eläinperäisistä rasvoista.
Ekologisissa pesuaineissa käytetään synteettisen hajusteiden sijaan usein eteerisiä öljyjä, joita saadaan esimerkiksi kasveista ja hedelmien kuorista.
Vältä aina biosideja
Aineiden termiviidakossa seikkailu voi joskus tuntua ylivoimaiselta. Voit helpottaa tätä tekemällä selvän vältä tätä -muistisäännön. Se on helppo: vältä aina biosideja.
Asiantuntijat kehottavat laittamaan boikottin kaikki kodin pesuaineet, joissa käytetään biosideja. Ne ovat antibakteerisia pesuaineita, jotka ovat kodin puhdistukseen liian voimakkaita kemikaaleja. Ne aiheuttavat usein allergioita ja ovat haitallisia niin ympäristölle kuin ihmisille. Ne voivat myös epäsuorasti vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen.
Biosideja ei tarvita puhdistukseen, sillä tavallisilla pesuaineilla saatava puhtaustaso on täysin riittävä. Lisäksi se on myös myös ihmisen terveydelle paras, sillä se ei poista ympäristöstämme meille välttämätöntä normaaliflooraa. Likaa ei siis tarvitse “räjäyttää” pois.
Lue myös vinkit, miten siivoat keittiöstä löytyvillä luonnollisilla raaka-aineilla hellävaraisesti.
Klassikko-biohajovat: sappisaippua, mäntysaippua ja marseille-saippua
Kaikki biohajoavat pesuaineet eivät ole uusia keksintöjä, vaan meille monelle jo vanhoja tuttuja. Voit huoletta ottaa valikoimaasi myös klassikkotuotteet: tahranpoistajaksi sappisaippuan, monitoimipesuaineeksi marseille-saippuan sekä pesuaineeksi suomalaisten kansallispesuaineen mäntysaippuan – joka mäntysuopanakin tunnetaan. Nämä tuotteet löytyvät usein ihan lähikauppojenkin hyllyiltä.
- Mäntysaippua on matonpesun lisäksi hyvä puhdistusaine myös saunan lauteille ja kylpyhuoneen laattojen tai esimerkiksi uunin pesuun.
Monipuolisen mäntysaippua kohdalla on tärkeää kuitenkin muistaa, että siihen käytettävässä mäntyöljyssä on luonnostaan hartsia, joka ei saa joutua suoraan vesistöön, sillä se on haitallista kaloille. Siitä syystä mäntysaippuaa saa käyttää matonpesuun vain maissa, ei koskaan suoraan vesistössä. Jotkut ihmiset ovat myös allergisia hartsille, ja allergia voi esiintyä ihottumana tai hengenahdistuksena.
- Sappisaippua valmistetaan palmu- ja kookosrasvasta, naudan sapesta ja lehtivihreästä eli klorofyllistä. Se poistaa tehokkaasti ja luontoa kuormittamatta vaikeatkin tahrat vaatteista – ja onkin monen luottotuote.
- Marseille-saippua tunnetaan riittoisana saippuoiden klassikkona. Se on valmistettu kasviöljyistä, ja ihotautilääkärit suosittelevat sitä jopa erilaisiin iho-ongelmiin, kuten akneen, ihottumiin ja psoriasikseen. Sillä voi käsitellä ja puhdistaa myös nahkaa, sillä kasviöljyt hoitavat nahkapintaa.
Oletko kuullut pesupähkinöistä?
Täysin luonnonmukaista pyykinpesua tavoittelevan ja erityisen herkkäihoisen listalle voi nostaa myös uuden, niin ikään brändistä riippumattoman, mahdollisesti tulevan klassikon: pesupähkinät. Pesupähkinät ovat luonnossa esiintyvä kuivattu marjalajike (Sapindus Mukorossi).
Niissä on luontaisesti pesevää saponiinia, mutta ne eivät sisällä saippuaa eikä kemikaaleja. Näin ne ovat hellävaraisia niin tekstiileille – jopa villalle ja silkille – kuin herkkäihoisille. Ne ovat siis täysin biohajoavia eivätkä vahingoita luontoa. Ne ovat luontaisesti myös zero waste -tuote. Kun pesupähkinät menettävät pesutehonsa, ne voi kompostoida. Pesupähkinöitä voi ostaa useimmista ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta, Ekolosta ja Hyvinvoinnin.fi-verkkokaupasta.
Mistä löydät biohajoavia pesuaineita?
Biohajoavia pesuaineita löytyy hyvin varusteltujen päivittäistavarakauppojen hyllyiltä. Biohajoavuus on tuotteessa etu ja siksi se yleensä merkitään tuotteeseen.
Ekokaupoista löytyy laajasti biohajoavia pesuaineita hygieniasta kodin puhdistukseen. Näitä suurimpien ekokauppojen verkossa ja kivijalkaputiikeissa myymiä biohajoavia pesuainemerkkejä voit laittaa myös korvan taakse muistiin. Saatat bongata niitä muissakin liikkeissä, myös marketeissa!
Pyykinpesu:
Shampoot ja palashampoot:
- Ekolon shampoovalikoima
- Ruohonjuuren shampoovalikoima
- Hyvinvoinnin.fi shampoot, Hyvinvoinnin.fi palashampoot
Suihkusaippuat:
- Ekolon suihkusaippuavalikoima, palasaippuavalikoima
- Ruohonjuuren suihkusaippuavalikoima
- Hyvinvoinnin.fi suihkusaippuavalikoima, Hyvinvoinnin.fi palasaippuavalikoima
Käsisaippuat:
Kodin puhdistus:
Tiskiaineet:
- Ekolon tiskiaineet
- Ruohonjuuren tiskiaineet
- Hyvinvoinnin.fi käsitiskiaineet, Hyvinvoinnin.fi konetiskiaineet