Moni tasapainoilee arjessaan kestävän elämäntavan ja yltäkylläisyyden houkutusten välillä. Hyvän elämän haaste -sarjamme haastaa sinut aihepiiri kerrallaan maltillisempaan kulutukseen ja kestävämpiin valintoihin.
Poimi tästä juuri sinulle sopivat hyvän elämän vinkit ja tartu haasteeseen!
Haaste 1: Vähennä kosmetiikan määrää
Vähemmän on enemmän myös ihonhoidossa – siksi kannattaa etsiä itselle oikeasti sopivat ihonhoitotuotteet minimalistisin periaattein. Mitkä ovat välttämättömät hoitotuotteet sinulle? Ovatko muut varmasti tarpeen, vai tuleeko tehtyä heräteostoksia, jotka jäävät vähemmälle käytölle?
Kokeile tuorekosmetiikkaa ja suosi monitoimituotteita
Tuorekosmetiikka vähentää niin ympäristön kuin ihosi kemikaalikuormaa, sillä se ei sisällä säilöntäaineita tai alkoholia. Tuorekosmetiikkaa voit myös valmistaa itse.
Mitä useampi käyttötarkoitus yhdellä tuotteella on, sitä vähemmän tarvitset muita purkkeja ja purnukoita. Puhtailla luonnonöljyillä, kuten oliivi-, manteli- tai kookosöljyllä voit poistaa meikit, siloitella hiuslatvoja – ja laittaa ruokaa! Löytyykö sama tuote zero waste-pakkauksena? Entä mitä voisi tarkoittaa monitoimimeikki?
Lisää käytännönläheisiä ja inspiroivia vinkkejä löydät täältä!
Haaste 2: Vastuullisen shoppailijan muistilista
Miten tunnistaa ekologinen vaate ja olla vastuullinen shoppailija? Vastaus ei ole aivan yksinkertainen, mutta kokoamamme muistilistan avulla sinustakin voi tulla vastuullisempi shoppailija.
Ekologisinkaan vaate ei ole aidosti ekologinen, jos sen käyttökerrat voi laskea yhden käden sormilla, joten ostajan kannattaa olla tarkkana. Pysähdy siis hetkeksi ja lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan, ja sisäistät syyt ohjeiden takana.
Haaste 3: Kierrätä kylppärissä!
Kosmetiikkateollisuus tuottaa hurjat 120 miljardia kosmetiikkapakkausta vuosittain. Siksi pakkausten kierrättämisellä on merkitystä, vaikka yksittäisen kuluttajan panos tuntuisikin pieneltä.
Suosimalla uudelleen täytettäviä ja zero waste -pakkauksia kevennät maapallon muovikuormaa. Muutkin pakkaukset on hyvä opetella kierrättämään asianmukaisesti: jos roskaamisen tahti ei hiljene, on maailman merissä vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa – ja kosmetiikkateollisuus on yksi suurimmista syistä tähän.
Suurimman osan kosmetiikkapurnukoista voi onneksi kierrättää helposti! Tarkat ohjeet kierrätykseen saat lukemalla artikkelin Näin kierrätät tyhjät kosmetiikkapakkaukset oikein.
Haaste 4: Viisi vihreämpää vaihtoehtoa kylppäriin
Kylppärissä piilee purnukoiden lisäksi myös muita “pahiksia”. Tavallisen muovihammasharjan kompostoituminen kestää 500–1000 vuotta ja pelkistä vanupuikoista kertyy vuosittain kokonainen vuori jätemuovia.
Vaihtoehtoja onneksi löytyy jo: bambusta tehdään nykyään myös hammasharjoja ja vanupuikkoja. Entä voisitko käyttää kertakäyttöisten vanulappujen sijaan pestävää ja kestävää vaihtoehtoa?
Lue ihastuttavat vinkit vihreämpään kylppäriin täältä!
Haaste 5: Puolita vaatekaappisi hiilijalanjälki
Arviolta jopa yli 10% maailman hiilidioksidipäästöistä tulee vaateteollisuudesta. Se on enemmän kuin lento- ja vesiliikenteen päästöt yhteensä! Miten voit itse vaikuttaa vaatekaappisi hiilijalanjälkeen?
Aloita siitä, että käyt omat vaatteesi läpi ja rakastu lempivaatteisiisi uudelleen! Kokeile luoda yksinkertaistettu “kapselivaatekaappi” muutaman ihanimman vaatteesi ympärille. Pyri tarpeen tullen hankkimaan kaappiin lisäksi vain jo omistamiisi yhteensopivia, laadukkaita vaatteita – niitä voi löytää myös second hand -aarteina.
Älä myöskään ylipese vaatteita, vaan muista, että usein riittää pelkkä tahranpoisto ja tuuletus. Kun katsot tyyliäsi ja vaatekaappisi sisältöä uusin silmin, voit huomata tarkemmin, mitä tarvitset ja mitä et.