14.07.2020
3 Min

Hyvän elämän haaste: Näin kierrätät kosmetiikkapakkaukset oikein

Kierrätys kuuluu myös kylppäriin!

Kuuluuko tyhjä lasinen meikkivoidepullo lasinkeräykseen? Entä mitä tehdä kuivuneelle ripsivärille, puhumattakaan meikkisudeista? Lasia, erityyppisiä muoveja, puuta ja metalleja, joskus vieläpä samassa tuotteessa. Purkit, tuubit ja pullot ovat yllättävän kinkkisiä kierrätettäviä ja valitettavan moni meistä nakkaakin kylpyhuoneen roskapussin surutta sekajätteeseen.

Joka ikinen vuosi kosmetiikkateollisuus tuottaa 120 miljardia kosmetiikkapakkausta ja lopulta tuo sama määrä pakkauksia päätyy myös roskikseen. Samaan aikaan keskiverto suomalaisnainen käyttää päivässä 6-20 kosmetiikkatuotetta, jotka niin ikään täytyy joskus hävittää.

Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on ennaltaehkäistä jätteen syntyminen jo kaupassa ja suosia ympäristöystävällisiä kierrätettäviä tai biohajoavia pakkauksia. Peilit, pumput, magneetit, vaahtomuoviaplikaattorit ja synteettiset harjakset tekevät monien kosmetiikkatuotteiden loppusijoituksesta hyvin haastavaa. Jotain voimme kuitenkin tehdä paremmin ja useimmat pakkaukset ovatkin kierrätettäviä.

Jos haluat vähentää kosmetiikkajätettä osaltasi, tutustu näihin artikkeleihin:
Hyvän elämän haaste: Näin vähennät kosmetiikkapurkkien määrää
Ekologinen DIY-kosmetiikka syntyy yksinkertaisista ainesosista

Kartonki

Useimmat kosmetiikkapurkit on pakattu pahviseen kääreeseen tai laatikkoon, joka on helppo kierrättää kartonkijätteenä. Ne voidaan myös polttaa.

Muovi

Meikkituubit, voidepurkit, kasvovesipullot, sampoo-, hoitoaine- tai suihkusaippuapullot ja tyhjät roll-on deodorantit voidaan kierrättää muovijätteenä, kun materiaali on suurimmaksi osaksi muovia. Metallia sisältävän pumppukorkin voi irrottaa ja heittää sekajätteeseen.

Huuhtele kosmetiikkapakkaukset ennen kierrätystä ja mieti, voitko hyödyntää esimerkiksi matkakokoisia pakkauksia uudelleen. Jos muovisessa huulipunassa tai luomivärissä on magneetti tai peili, laita koko pakkaus sekajätteeseen. Muovikeräykseen ei myöskään saa laittaa kemikaaleja tai öljyjä, joten jos pakkaukseen on jäänyt paljon käyttämätöntä tuotetta, laita se erikseen sekajäteastiaan.

Meikkisienet ovat yleensä l​ateksia tai polyuretaania, jolloin ​niitäkään ei voi laittaa muovinkeräysastiaan. ​Myöskään ​PVC-muoveja ei voi kierrättää muovijätteenä (pakkauksen kyljessä 3- tai 03). ​Ne kaikki kuuluvat sekajätteeseen.

Lasi

Valitettavasti useimmat kosmetiikkateollisuuden käyttämät lasipakkaukset ovat niin kutsuttua opaalilasia, joka ei sovellu lasinkeräkseen. Ne kuuluvat sekajätteeseen eli tässä mielessä muovi on lasipakkausta ekologisempi valinta. Eri lasilaadut sulavat eri lämpötiloissa eivätkä siksi sovi samaan käsittelyyn. Myöskään peililasi ei kuulu lasinkeräykseen.

​Lasipurkin muovikorkin voi laittaa muovijätteen keräysastiaan tai energiajätteeseen. Tarkasta kuitenkin aina mahdollinen kierrätysmahdollisuus lasipakkauksen kyljestä. Esimerkiksi lääkepullot ja luonnonkosmetiikkamerkkien lasipullot voi usein laittaa keräyslasiastiaan. Mieti myös voitko hyödyntää käytettyjä lasipurkkeja esimerkiksi kauniina säilytysrasioina, uudelleen täytettävinä matkapakkauksina tai DIY-kosmetiikkapurkkeina. Vanhoista hajuvesipulloista taas saa kauniita minimaljakoita.

 

1910xnosto_kierratys

Metalli

Metallisen hiuslakkapurkin voi kierrättää metallijätteenä, jos se on täysin tyhjä. Myös tyhjät tai lähes tyhjät voidetuubit, kuten käsivoiteet, voi laittaa metallikeräykseen.

Kosmetiikkajäämät ja vanhentuneet tuotteet

Usein purkin pohjalle tai luomiväripalettiin jää meikkiä. Kosmetiikalla on myös parasta ennen päiväyksensä, joka selviää purkin kyljestä. Osa kosmetiikasta sisältää vaarallisia kemikaaleja, joiden kukaan meistä ei halua päätyvän kaatopaikalle. Esimerkiksi kynsilakat, kynsilakanpoistoaineet, deodorantit, hiuslakat ja hajuvedet ovat ongelmajätettä. Meikkien tai ihonhoitotuotteiden jäämät sen sijaan voi laittaa sekajätteeseen.

Tässä juttusarjassa Fortum ja Yhdessä-blogi etsivät helppoja ja arkipäiväisiä keinoja elää kaunista elämää kestävämmin. Tartu haasteeseen ja tee jokin pieni asia puhtaamman planeetan puolesta jo tänään. Katso kaikki haasteet täältä.

Lue lisää:
Kierrätyksen ABC -  ohjeet arkiseen kierrätykseen
Kesytä kodin kierrätyskaaos näillä vinkeillä

New call-to-action