24.09.2019
3 Min

Muuttajan rituaali – 4 askelta uuteen elämänvaiheeseen

Toimittaja Satu Adam, 36, on muuttanut kymmeniä kertoja elämänsä aikana – ja aloittanut kaiken monta kertaa alusta. Kokenut muuttaja neuvoo, miten hän on oppinut hyvästelemään vanhan ja aloittamaan uuden elämänvaiheen.

 

Olen muuttanut elämäni aikana yli kaksikymmentä kertaa. Muutin ensimmäisen kerran pois kotoa, kun pääsin isomman paikkakunnan lukioon opiskelemaan. Sen jälkeen osoitteeni on vaihtunut parin vuoden välein. Olen asunut niin pohjoisessa kuin etelässä ja viettänyt useamman vuoden ulkomailla, Englannissa ja Ranskassa. Olen muuttanut yksin ja yhdessä, ja matkan varrelle on mahtunut joukko ero- ja yhteenmuuttoja. Viimeisin muuttoni tapahtui vuosi sitten, kun palasimme perheeni kanssa Espanjasta Suomeen.

Jokainen muutto on ollut omanlaisensa, mutta yksi asia yhdistää niitä: elämäni muutot ovat kuljettaneet minua eteenpäin ja kasvattaneet minua ihmisenä.

Muutto ei ole vain fyysinen tapahtuma, jossa tavarat ja huonekalut siirtyvät paikasta toiseen ja ulko-oveen vaihtuu nimikyltti, vaan se tarkoittaa kirjaimellisesti elämänmuutosta, uutta elämänvaihetta, joka väistämättä seuraa siitä, kun elinympäristö muuttuu. Fyysisesti tavarat löytävät kyllä uuden paikkansa, mutta uuden kodin feng shuin aistimiseen ja fiilistelyyn menee aina oma aikansa. Siksi minulle kotia vaihtaessa on tärkeää suorittaa eräänlainen muuttorituaali, joka helpottaa sopeutumista paikasta toiseen ja auttaa asettumaan kodiksi.

1. Jää hyvästi

 

Muuttorituaalin ensimmäisessä vaiheessa hyvästellään entinen koti. Konkreettisesti tämä tarkoittaa tavaroiden lajittelua ja pakkaamista ja loppusiivousta. Minulle on tärkeä osallistua siivoukseen ja muuton fyysisesti kuormittaviin toimintoihin: entinen koti on saatava nähdä paljaana.

Pakkausprosessin aikana on hetki tehdä tilannepäivitys itsensä kanssa ja pohtia elämän suuria kysymyksiä, kuten sitä, että olenko tyytyväinen elämääni. Ja mitä tavaroihin tulee, on syytä kysyä: tarvitsenko tätä todella? Uusi alku ei kaipaa menneen painolastia! Olen oppinut, että entisestä kodista saa kantaa muistoja mukaan, mutta niiden vangiksi ei kannata jäädä.

2. Siedä epätäydellisyyttä

 

Muuttorituaalin toisessa vaiheessa ei asettauduta suoraan taloksi. Kun viimeinen muuttolaatikko on kannettu asuntoon sisään, pysähdyn fiilistelemään kaaoksen keskelle. Mieleni tekisi purkaa kaikki muuttolaatikot heti suin päin, mutta olen oppinut, että usein kiireessä tulee tehtyä vain virhelyöntejä ja tavarat ja huonekalut päätyvät väärille paikoille. Siispä ensitöikseni pysähdyn hetkeksi, nostan maljan muuttoporukan kanssa ja haukkaan palan noutopizzaa. Seuraavaksi aamuksi toki varmistan, että tie kahvinkeittimen luokse on selvä, ja että kaapissa on kahvipaketti ja suodatinpusseja.

Uuteen kotiin muuttaessa on tietysti tärkeää päästä asettumaan aloilleen, mutta yhtä lailla keskeistä on pysähtyminen ja se, että oppii sietämään kaaosta ja epätäydellisyyttä – sillä niitähän elämässä riittää.

3. Hyväksy muutos

 

Elämäni muutoissa minun on ollut toisinaan vaikea hyväksyä uutta asuinpaikkaani.  Usein olen alkanut vertailla uutta kotia edelliseen ja etsinyt siitä puutteita. Olen narissut esimerkiksi siitä, ettei asunnossa ole tarpeeksi kaappitilaa tai ettei keittiön pohjaratkaisu ole toimiva. Nykyisessä vuokra-asunnossamme olen manannut useaan kertaa siitä, kuinka vinokattoisessa ullakkohuoneessa lyö päänsä tuon tuostakin. Olen myös harmitellut suurta avointa tilaa, joka ei ehkä ole se ideaalein ratkaisu lapsiperheelle.

Valituslaulun vietäväksi olisi houkuttelevaa antautua, mutta kokemus osoittaa, että negatiiviselta puheelta on katkottava siivet heti alkuunsa. On ajateltava toisin. Vaikka uudessa kodissa olisikin puutteita, niitä oppii sietämään, kun antaa muutokselle aikaa ja päästää irti vanhasta. Positiivisen ajattelun taika pätee ennen kaikkea muutostilanteissa.

4. Minne laitetaan joulukuusi?

 

Muuttorituaalin viimeisessä vaiheessa luodaan koti ympärille ja viimeistellään sisustus uudella yksityiskohdalla, kuten hankkimalla kotiin kukkia, uusi huonetuoksu tai kynttilöitä. Sitten kutsutaan ystävät kylään.

Vuosien varrella olen huomannut, että tämän muuttorituaalin läpikäyminen huolellisesti on tuonut minulle mielenrauhaa ja helpottanut päästämään irti menneestä ja luottamaan siihen, että muuttopäätökseni on ollut oikea.

Elämäni muutot ovat myös opettaneet sen, etten enää juurikaan kiinny materiaan. Edellisen muuton yhteydessä luovuimme suurimmasta osasta tavaroistamme ja tulimme Suomeen vain muutaman matkalaukun kanssa. Tavaroita ja kauniita huonekaluja tärkeämpää ovat läheiset ympärilläni: he tekevät kodin – olimmepa sitten missä tahansa.

Muutoksen keskellä helpottaa myös ajatus siitä, että vaikka kyseessä olisi oma asunto tai talo, ei siinäkään ole pakko asua loppuelämää. Oikeastaan ajatus muutoksesta ja sen väistämättömyydestä on lohdullinen. Aikansa kutakin. Vähintään olen yhtä kokemusta rikkaampi ja entistä tietävämpi, mitä tulee seuraavan kodin hankintaan.

Mistä sitten tiedän, onko uudessa asuinpaikassa hyvä feng shui ja viihdynkö siellä? Luotan omaan vaistooni ja ensivaikutelmaan. Jouluihmisenä mietin aina ensin, mihin laittaisin uudessa kodissa joulukuusen. Kun paikka mielessäni löytyy, tiedän, että tulen viihtymään – ainakin jonkin aikaa.

Muutto edessä? Löydät kootut muuttovinkkimme täältä. 
New call-to-action