Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Muuttotarinoita: Uusi koti ennen eläkeikää


Usein muutto kulkee käsi kädessä elämäntilanteen muutoksen kanssa. Muuttotarinoissa kerromme tarinoita eri ihmisten merkittävistä muutoista, jotka avaavat myös uuden sivun elämässä.

Mari ja Vesa istuvat punaisella sohvalla uudessa olohuoneessaan, josta on mukavat näkymät luonnonläheiselle asuinalueelle. He vaikuttavat kotiutuneen kuukaudessa hyvin. Uunituoreessa kerrostalokodissa on suunnitelmissa viettää niin eläke- kuin vanhuudenpäivät.

”Tämä on meidän ehtoolehto”, Vesa nauraa.

Kun kolmen aikuisen pojan omilleen muutosta oli jo kulunut aikaa, alkoi pariskunta etsiä sopivaa kotia, joka vastaisi paremmin kahden ihmisen tarpeisiin. Lopulta asunto löytyi uudelta asuinalueelta Helsingin Kruunuvuorenrannasta. 30 vuotta rivitaloelämää – ensin Helsingin Kurkimäessä ja sitten Myllypurossa – vaihtui kerrostaloasumiseen.

Aluksi piti tehdä päätös, mikä olisi sopiva alue: pysyttäisiinkö samalla alueella vai etsittäisiinkö muualta viihtyisä ympäristö.

”Ainakin me haluttiin kerrostaloon, vanhassa oli talonmies- ja isännöitsijävuorot, tehtiin lumitöitä ja lakaistiin pihaa. Ja kun meillä on myös mökki, siellä riittää pihahommia. Kun ikää tulee, niin vähän päästään helpommalla.”

Vesalle muutto oli vaikeampaa kuin Marille

Vesalle 22 vuotta palvelleesta kodista muutto oli hieman vaikeampaa ja haikeampaa.

”Aikoinaan olin ehdottomasti Myllypuroon muuttamisen puolella ja ihastuin rivitaloasuntoon. Kaksi remonttiakin sinne teetettiin, ja itsekin tein, joten kyllähän asuntoon kiintyy.”


Silti uudessa kodissa on paljon hyviä puolia. ”Tässä asunnossa on uutta tekniikkaa, ja kaikki on vimosen päälle, on sekin hienoa”, Vesa lisää.

Mari taas viihtyi Kruunuvuorenrannassa heti, mikä teki lähdöstä helpomman.”Olen ihmetellytkin, olenko sittenkin sielultani kerrostaloasuja – kun lapsena asuin kerrostalossa ja nuorenaparinakin asuttiin kerrostalossa. Täällä on jotenkin hyvät tunnelmat, tämä oli heti koti.”

Molemmat ovat tyytyväisiä siihen, että muutto tehtiin tässä vaiheessa, kun on vielä hyvin voimia tehdä vaihdos sopivampaan asuntoon. Neuvona vastaavassa elämäntilanteessa oleville Vesa toteaa kannustaen:

”Etenkin jos asuu niinkin isossa asunnossa kuin me asuimme, on parempi tehdä muutto ennemmin kuin myöhemmin.”


Muutto pienempään tarkoitti vuosikymmenten varastojen läpikäymistä

Edellinen rivitaloasunto oli kolmessa tasossa. Tilaa oli huomattavasti enemmän, ja myös tavaraa viisihenkisen urheilevan perheen jäljiltä. Oli urheiluvaatteita ja -välineitä polkupyöristä suksiin.

”Nyt on aika kiva, kun tarvii jonkin tavaran, ei tarvitse miettiä, missä kerroksessa se on. Yleensä se oli aina väärässä kerroksessa”, Mari naurahtaa.

Tavaraa karsittiin paljon, sillä kaikki ei luonnollisesti mahtunut uuteen asuntoon. Myös lapset hakivat lapsuudenkodistaan pois omiaan sekä muutamia huonekaluja, joita vanhemmat eivät enää tarvinneet. Osa urakasta siirrettiin mökille kesää odottamaan. Tämä helpottaa siirtymää ja lopun tavaran läpikäymistä.

Muutossa tuli vastaan valokuvia ja vanhoja rakkauskirjeitä

Muutossa löytyi kaikenlaista unohduksiin jäänyttä tavaraa. Muistoja herättävien löytöjen kohdalla oli välillä pakko pysähtyä.

”Se hidasti jonkin verran pakkaamista siellä päässä ja purkamista täällä päässä”, nauraa Mari.

Esimerkiksi valokuva-albumeita tuli katsottua toisin silmin.

”Oli kiva katsella valokuvia, joita ei koko ajan tule katsottua. Meillä on myös lapsenlapsi, ja oli hauska huomata, että jestas, kuinka hän näyttää isältään 1-vuotiaana!” Vesa kertoo.

Kätköistä löytyi myös Vesan Marille armeijasta vuonna 1978 kirjoittamia kirjeitä, jotka nostivat muistoja pintaan. Vesa ei ollut itsekään kirjeitä tuon jälkeen lukenut, mutta muisti hämärästi kirjeiden sisällön. Kirjeet niin liikuttivat kuin viihdyttivät.
”Mua kyllä vähän hävettikin”, Vesa naurahtaa, mutta Mari vakuuttelee:

”Ei siinä ollut mitään hävettävää, sellaisia kirjoitit, millainen nykyisinkin olet. Hauskoja olivat.”


Mielessä aktiivinen vanhuus lähellä keskustaa

Kruunuvuorenranta on uusi asuinalue, jota rakennetaan voimakkaasti tulevan vuosikymmenen aikana. Alueelle kaavaillaan 13 000 asukasta. Mari ja Vesa halusivat katsella tulevaisuuteen valintaa tehdessään.

”Linnuntietä tästä on kolme kilometriä kaupunkiin, ja vuonna -26 tulee silta, jota pitkin kulkee raitiovaunu. Raitiovaunupysäkki tulee talon eteen. Mielessä onkin sellainen aktiivinen vanhuus”, Vesa sanoo.

”Sitten ollaan melkein keskusta-asujia”, Mari lisää.

Ympäristön lenkkeily- ja melontamaastot vetivät myös puoleensa, sillä liikunnallisuus kuuluu vahvasti myös tulevaisuuden suunnitelmiin.

Katso Marin ja Vesan haastattelu

 

Muuttotarina 1 v2

 

 

Oletko muuttamassa? 

Tilaa sähkösopimus helposti ja nopeasti verkosta.

Tee sähkösopimus helposti tästä

 

 

 

Lisää samasta aihealueesta

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Muutto, Muuttotarinoita

   |   
Toimittaja Satu Adam, 36, on muuttanut kymmeniä kertoja elämänsä aikana – ja aloittanut kaiken monta kertaa alusta. Kokenut muuttaja neuvoo, miten hän on oppinut ...
Lue lisää

Muutto, tuparit

   |   
  Kun muutto on tehty, alkaa usein sadella kysymyksiä tupareista. Tuparit ovat yleensä mukava perinne; koti tuntuu usein enemmän kodilta, kun sinne liittyy hyviä ...
Lue lisää

Muutto

   |   
  Muutto aiheuttaa usein stressiä arjen muiden vaatimusten keskellä. Kokosimme ohjeita muuttoon erilaisissa elämäntilanteissa, käytännön ohjeista vertaistukeen uuden ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA