24.08.2020
5 Min

Opiskelija, näin nappaat vuokramarkkinoilta sopivan kodin

Moni aloittaa opintonsa syksyllä, ja lähes yhtä moni etsii opiskelukaupungistaan sopivan hintaista kotia. Tämä tarkoittaa sitä, että edullisista vuokra-asunnoista voi joutua kilpailemaan tosissaan – ja laajentamaan hakua myös opiskelija-asuntosäätiöiden ulkopuolelle yleisille markkinoille. 

Sekä etsimisessä että vuokrakohteen arvioinnissa kannattaa pysyä tarkkana. Näillä vinkeillä onnistut!

Esittäydy jo etukäteen vuokranantajalle

Saat kutsun asunto näytölle todennäköisemmin, mikäli esittäydyt jo ennalta. Samassa yhteydessä voit esittää lisäkysymyksiä, mutta niitä ei kannata keksiä väkisin: vuokranantajat ja välittäjät ovat sesonkiaikaan kiireisiä. Pysy siis asiassa ja tähtää siihen, että sinusta jää myönteinen mielikuva.

Esittäytymiseen voi liittää myös hakemuksen, jossa kerrot itsestäsi enemmän. Siitä on hyötyä, vaikka olisitkin jo täyttänyt valmiin hakulomakkeen. Kerro ainakin, missä opiskelet, miten pitkäksi aikaa tarvitset asunnon, käytkö töissä ja onko sinulla lemmikkejä.

Asetu mielessäsi vuokranantajan saappaisiin, kun kirjoitat esittäytymisviestiä ja hakemusta: mitä itse haluaisit tietää ihmisestä, jonka haltuun luovutat arvo-omaisuuttasi? Mitkä yksityiskohdat erottaisivat sinut muista hakijoista? Liitä mukaan myös kuva!

Tee vaikutus asuntonäytöllä

Sesonkiaikaan vuokranantajalla on runsaasti vuokralaiskandidaatteja, joista valita. Ole oma itsesi, mutta parhaana versiona: kommunikoi kohteliaasti ja reippaasti, saavu ajoissa ja suosi asiallista pukeutumista. Ajattele asuntonäyttöä työhaastatteluna!

Jos olet jo lähettänyt erillisen asuntohakemuksen, mainitse siitä esittäytyessäsi, tai ojenna hakemus asunnon esittelijälle henkilökohtaisesti. Näin jäät paremmin mieleen.

Huomioita ja kysymyksiä kannattaa ystävälliseen sävyyn esittää, jos niitä herää. Jos huomaat asunnossa esimerkiksi pienen repsotuksen, jonka osaisit korjata itse, voit hyvin mainita siitä; vuokranantajat tapaavat arvostaa myös oma-aloitteisuutta ja käytännöllisyyttä.

Aktiivisesti kyselemällä saat paremman kuvan asunnosta ja jäät mieleen aktiivisena vuokralaisehdokkaana.

Vanhemmat mukaan?

Täysi-ikäinenkin opiskelija voi ottaa vanhemmat mukaan esittelyyn, mutta harkintaa kannattaa käyttää: avulias perheenjäsen saattaa tehdä liialla innokkuudellaan hallaa. Sinun pitäisi olla se, joka kommunikoi, ja vanhempien jäädä taka-alalle korviksi ja silmiksi.

Mikäli vanhemmat takaavat vuokrasi, siitä kannattaa mainita, vaikka he eivät mukana olisikaan. Vuokratakaus tarkoittaa vuokranantajalle turvattua tuloa: mikäli et pystyisi itse maksamaan vuokraa, takaajasi maksaisi sen puolestasi. Takausmahdollisuus on hyvä nostaa esiin, vaikka sinulla olisi vakituiset tulot, etkä uskoisi takaamista ikinä tarvitsevasi; vuokranantaja ei vielä tunne sinua ja luotettavuuttasi vuokranmaksajana.

Kimppakämpän näytöltä puuhakkaat vanhemmat kannattaa suosiolla jättää pois. Yleensä muut asukkaat haluavat tutustua sinuun rauhassa, ja koska kyseessä on heidän kotinsa, ei paikalle ole kohteliasta tuoda ylimääräisiä ihmisiä ainakaan etukäteen kysymättä.  Lue lisävinkkejä onnistuneeseen kimppa-asumiseen tästä. 

Muuttolista

Ota selvää näistä asioista ennen vuokraamista

Kun mieleinen asunto on jo kiikarissa, kannattaa vielä lisätä ekstra-annos jäitä hattuun ja ottaa selvää vuokraamiseen liittyvistä yksityiskohdista. Selvitä ainakin nämä:

1. Mikä on vuokrasopimuksen voimassaoloaika?

Onko vuokrasopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen? Vuokrasopimus voi aluksi olla määräaikainen esimerkiksi ensimmäisen vuoden ajan ja muuttua sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi. tämä tarkoittaa, ettei vuokra-asuntoa voi ilman sanktioita irtisanoa ennen kuin on asunut asunnossa määräajan. Mieti, onko tilanteesi sellainen, että voit suostua mahdolliseen määräaikaan? Jos etsit pidempiaikaista asuntoa, se tuskin on ongelma.

2. Mitä remontteja asunnossa ja taloyhtiössä on tehty – ja onko niitä vielä tulossa?

Asunnon ja taloyhtiön remonttitilanne on hyvä selvittää ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. 

Esimerkiksi noin puolta vuotta ennen putki- eli LVI-remonttia asuntoa voidaan vuokrata edullisemmalla hinnalla – mutta kun putkiremontti alkaa, asukkaan pitää tavallisesti etsiytyä sen ajaksi muualle asumaan. Myös asunnon vuokra todennäköisesti nousee remontin jälkeen. Jos etsit vain väliaikaista asuntoa, josta päästä aloittamaan opinnot, voi pian remontoitava, edullinen asunto voi olla hyväkin diili. Asumisen aikana voit rauhassa etsiä kotia pitempään asumiseen

Jos julkisivuremontti on tuloillaan, pitäisi sen ajaksi saada vuokranalennusta. Kattoremontti voi aiheuttaa melua, ja hissiremontti voi vaikeuttaa ylimmän kerroksen elämää. Remonttien kestot voivat myös venyä, siksi on hyvä tietää remonteista ja punnita niiden merkitystä asumiselle.

3. Millaisia muita asukkaita taloyhtiössä asuu ja millainen on lähiympäristö?

Kannattaa kysyä, millaisia asukkaita tai yrittäjiä taloyhtiössä : onko kivijalassa esimerkiksi kauppa tai lähistöllä suosittu baari? Kantautuuko ääniä muista asunnoista? Asumisen rauhallisuus selviää näillä kysymyksillä, ja samalla asunnon näyttäjä varmistuu siitä, että sinäkin arvostat rauhallista asuinympäristöä.

Hyvä on myös selvittää pihan olosuhteet: jos ikkunat ovat kadulle, onko katu vilkas vai rauhallinen? Mitä makuuhuoneen ikkunoiden takana tapahtuu öisin; minkälainen äänimaailma on odotettavissa esimerkiksi kesäöinä, jos ikkunoita pidetään auki? 

4. Vuokraamisen tulevaisuudennäkymät 

Millaiset suunnitelmat vuokranantajalla on asunnon suhteen? Toivooko hän pitkäaikaista vuokralaista tai suunnitteleeko itse muuttavansa asuntoon lähivuosina? Tarvitseeko vuokranantajan sukulainen asunnon käyttöönsä tulevaisuudessa?

5. Kulkuyhteydet ja palvelut

Pääsetkö kätevästi opintoihin julkisilla tai vaikka pyörällä? Kuinka paljon kulkeminen maksaa? Pääseekö yöllä kotiin keskustasta helposti? Pohdi opiskelu, harrastukset ja vapaa-aika kulkemisineen huolella läpi. 

Millä etäisyydellä sijaitsevat lähimmät kaupat, ja mitä muita palveluita tarvitset päivittäin? Asunnon hankinnan huumassa saattaa päätyä valitsemaan kodin, jonka sijainti osoittautuu arjessa hankalaksi.

6. Varastot, saunat, hissit 

Selvitä myös asunnon ulkopuolisten tilojen laita; onko taloyhtiössä saunaa tai pesutupaa? Entä mihin saat polkupyörän turvallisesti säilöön? Tarvitsetko hissiä esimerkiksi lemmikkieläimen tai liikuntaesteen vuoksi? Onko käytössäsi varastokoppia, johon voit sijoittaa ylimääräiset tavarat?

 

7. Vuokravakuus

Tavallisesti vuokravakuus vastaa  1–3 kuukauden vuokraa. Varmista siis etukäteen, että sinulla on varoja myös vakuuden maksamiseen. Vuokravakuus maksetaan yleensä joko vuokranantajan määrittelemälle tilille tai vuokralainen avaa sitä varten erikseen oman vuokravakuustilin. Toisinaan myös opiskelija voi poikkeuksellisesti, hyvistä syistä saada Kelalta tukea vuokravakuuteen, vaikka se on yleensä tarkoitettu vain toimeentulotuen saajille.

8. Mitä vuokraan sisältyy?

Sisältyykö vuokraan vesi, sähkö tai nettiyhteys? Yleensä vesimaksu on noin 20 euroa kuussa asukasta kohti. Myös sähköstä ja nettiyhteydestä tulee asumisen kuluja, jotka kannattaa laskea mukaan asumiskustannuksiin. Kun tiedät ne, osaat laskea onko asunto sinulle sopiva.

Tiesitkö, että Fortumilta saat sähkösopimuksen opiskelijahintaan?

Fortumin asiakkaana voit myös liittyä Pikku Juttu -haasteeseen ja tienata arkisilla ekoteoilla ilmaista aurinkosähköä ja pienentää entisestään sähkölaskuasi!

New call-to-action