02.12.2021
6 Min

Parhaat vinkit kasvimaitotuotteiden valintaan

Kasvimaitojen ja kasvimaitotuotteiden suosio on kasvanut viime vuosina, ja vaihtoehtoja löytyy kauratuotteista soija-, riisi- ja pähkinämaitoihin. Millaisia ovat kasvimaitojen hiilijalanjälki ja ravintoarvot – entä mitkä ovat käyttäjien suosikkeja omassa ruoanlaitossaan? 

Keräsimme parhaat vinkit kasvimaitotuotteiden käyttöön.

Kasvimaitojen hiilijalanjälki on yleisesti kevyempi kuin lehmänmaidon

Asiantuntijoiden arvion sekä alustavien tutkimusten mukaan kasvimaitotuotteiden hiilijalanjälki on yleisesti pienempi kuin lehmänmaidon. Esimerkiksi WWF suosittelee maidon vaihtamista kasvimaitoon yhtenä ympäristöystävällisenä tekona. Ympäristöystävällisyyden vertailussa lasketaan mukaan niin tuotteen tuottamisen maankäyttö, päästöt kuin vedenkäyttökin.

On hyvä muistaa, että kaikki tuotteet eivät kuitenkaan ole täysin samanlaisia, ja myös eri maissa tuotetun maidon ja kasvimaitotuotteiden tuotantotapojen välillä on eroja. Asiantuntijat arvioivat, että lisätutkimukselle ja -laskelmille on edelleen tarvetta, jotta saadaan näille verrattaen uusille tuotteille tarkempia lukuja.

Kasvimaitotuotteiden ravintopitoisuus

Kasvimaitoja valitessa kannattaa pohtia, millaista ravintoarvoa tuotteelta toivoo omaan ruokavalioon. Lisätyt vitamiinit ja hivenaineet löytyvät kaikista kasvimaidoista yleensä samalla tavalla kuin lehmänmaidostakin.

Kuitenkin hiilihydraatti-, rasva -ja proteiinipitoisuuksissa on selkeitä eroja tuotteiden välillä. Jos etsii esimerkiksi hiilihydraatti- ja proteiinipitoisuudeltaan samankaltaisinta tuotetta lehmänmaidon kanssa, on soijamaito ominaisuuksiltaan selkeästi lähimpänä. Lehmänmaidon proteiinipitoisuus on 3,3 %, soijamaidon 3% ja esimerkiksi kauramaidon 1%. Kannattaa myös tarkastaa, onko tuotteessa lisättyä sokeria.

Voit katsoa kasvimaitojen ja lehmänmaidon ravintoarvojen vertailun Helsingin yliopiston Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus -kurssilaisten toteuttamana täältä.

 

WWF:n ruokaopas muistuttaa myös, että vegaaniset juustonkaltaiset tuotteet voivat sisältää runsaasti haitallista rasvaa, sillä niissä käytetään usein kovetettua palmu- tai kookosöljyä. Siksi tuoteselosteet kannattaa lukea tarkasti ennen ostopäätöksen tekoa.


Kuva: Mae Mu /Unsplash

Kasvimaitotuotteiden käyttöön avuksi kotikokkien parhaat vinkit

Erilaisia kasvimaitoja voi käyttää aivan samalla tavalla kuin lehmänmaitoakin. Kasvimaidot sopivat niin vegaaniseen kuin kasvisruokavalioonkin, sekä laktoosi-intoleranteille. Alkuun kasvimaitojen kokeilussa pääsee parhaiten yleensä, kun nappaa vinkit ystävältä tai kotikokilta, joka tuntee kasvimaitojen ominaisuudet käytännössä. Tuotteiden mauissa ja koostumuksissa on eroja, ja siksi vinkit ovat usein tervetulleita. Keräsimme avuksi kasvimaitotuotteiden kokeneilta käyttäjiltä suosituksia ja vinkkejä erilaisten kasvimaitotuotteiden käyttöön.

Kahvin kaveriksi

Kahvimaidon kohdalla löytyi selvästi vannoutunneita tietyn suosikkituotteen käyttäjiä. Erityisen vankka fanijoukko tuntui olevan tuotteilla, jotka on kehitetty nimenomaan kahvimaidoksi. Nämä tunnistaa barista -päätteestä tai se käy muuten nimestä selkeästi ilmi. 

Näistä kahvimaidoista saa loihdittua myös vaahtoisat cappuccinot tai pehmeät lattet – ja ne ovat yleensä täyteläisempiä koostumukseltaan.

Kahviin tarkoitetut kaura-, manteli- ja kookosmaidot

Kahviin tarkoitettu kauramaito on varmasti yksi tunnetuimmista ja suosituimmista kasvimaidoista, ja sitä löytyykin nykyään myös useista kahviloista maito- ja kermakannun vierestä. Tällaisia tykättyjä kahvimaitoja ovat esimerkiksi kauramaidot Oatly iKaffe sekä Valion Oddlygood Barista – josta on muuten olemassa myös korvapuustin makuinen versio.

Myös Alpron kookos- ja manteli- ja soija-baristamaidot saivat kehuja. Pähkinämaidoista jää usein kahviin hyvin hienovaraisesti kyseisen pähkinän ominaismakua – mikä on toisille juuri sesyy valita kyseinen tuote.

Mikä teki näistä kahvimaidoista suosittuja?

Näiden erityisesti kahvimaidoiksi tarkoitettujen tuotteiden kuvailtiin tuovan kahviin pehmeän maun kahvin omaa makua peittämättä sekä sekoittuvan tasaisesti kahvin joukkoon. Sen sijaan tavalliset soijamaidot saattavat juoksettua hapokkaan kahvin seassa. Myös lämpötilaero saattaa aiheuttaa juoksettumista, jolloin soijamaidon lämmittäminen voi auttaa, jos sitä haluaa käyttää. 

Oma suosikki kahvimaidoksi löytyy vain kokeilemalla –  ja oma kahvimaku esimerkiksi paahtoasteen suhteen vaikuttaa myös asiaan.

Kuva: Visual Stories Micheile /Unsplash

Kasvimaidot toimivat myös ruoanlaitossa

Kaikkia kasvimaitoja voi käyttää paitsi kahvimaitona myös ruoanlaitossa. Etenkin silloin, jos kasvimaito tuntuu vieraalta valinnalta kahvimaidoksi, helppo tapa tutustua kasvimaitotuotteisiin onkin niiden käyttäminen osana ruoanlaittoa.

Myös silloin sopivan tuotteen valinta on toki makuasia, ja esimerkiksi perunamuussiin voi käyttää niin kauramaitoa, kaurakermaa kuin soijamaitoakin.

Puuron sekaan

Kuuluuko kaurapuuro kiinteäksi osaksi arkeasi? Jos tähän asti olet keittänyt puurosi veteen tai maitoon, kannattaa kokeilla puuron keittämistä kauramaitoon tai korvata noin puolet nesteestä kauramaidolla. Näin puurosta tulee tavallista täyteläisempää, ja samalla kauran maku vain vahvistuu.

Vinkki: Erityisen täyteläisen koostumukseen puuroon saa valitsemalla kauramaidoksi hieman tavallista paksumman tuotteen, kuten Pirkka-sarjan kaurajuoman. 

Riisipuuron moni kasvimaitotuotteiden käyttäjä kertoi keittävänsä soija- tai kookosmaitoon, sillä nämä ovat kasvimaidoista kaikkein täyteläisimpiä. Myös mantelimaito käy riisipuuroon, tosin silloin vinkkinä on lisätä puuroon hieman kasvirasvaa tuomaan makua. 

Vinkki: Kermaisinta riisipuurosta saa, jos käyttää siihen kahviin tarkoitettua paksumpaa barista-kasvimaitoa – tällöin mantelimaitoon keitetty puurokaan ei välttämättä kaipaa lisärasvaa.

Lettuihin

Paitsi erilaisiin puuroihin, kasvimaidot sopivat erinomaisesti myös lettutaikinoihin. Kauramaidoista esimerkiksi Fazerin Aito Kaurajuoma sai kasvimaitojen käyttäjiltä kehuja lettutaikinamaitona.

Kermavaahdoksi

Letun tai vaikkapa kakunkin päälle kermavaahdoksi sopii kauravispi, joka pitää muotonsa pitkään myös koristelussa. Soijavispi ei ole ihan yhtä kiinteää, mutta sopii niin ikään hyvin letun tai muun jälkiruoan päälle tai sekaan.

Vinkki: Etenkin soija- ja mantelimaidon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko tuote makeutettu vai makeuttamaton. Makeutetut tuotteet sopivat toki erinomaisesti jälkiruokiin, ja moni pitää niistä myös murojen tai myslin kanssa.

Kuva: Dlkr / Unsplash

Koko kasvimaitotuotteiden kirjo käytössä

Nestemäisten kasvimaitojen lisäksi erilaisia kasvimaitopohjaisia tuotteita on nykyään tarjolla valtavat määrät. Myös hapanmaitotuotteille, juustoille ja jäätelöille on omat kasviversionsa!

Kermaviilit ja jogurtit

Moni kertoi korvanneensa esimerkiksi kermaviilin vaikkapa kaurapohjaisilla Juustoportin Friendly Viking’s Sour Oat tai Oatlyn iMat Fraiche -tuotteilla, joita voi käyttää aivan samaan tapaan kuin kermaviiliä tai creme fraichea: dipeissä, leivonnassa, kastikkeissa ja jälkiruoissa. Vegaanisista jogurtti- ja vanukastuotteista kehuttiin erityisesti soijapohjaisia tuotteita, esimerkiksi Alpron soijajogurtteja ja -vanukkaita. Kookosjogurtit puolestaan ovat soijapohjaisia kevyempiä koostumukseltaan - jos pidät hennosta kookoksen mausta, testaa tätä!

Vegaaniset juustotuotteet

Juustotuotteissakin on tarjolla useita kasvipohjaisia vaihtoehtoja, niin tuorejuustoissa kuin juustoraasteissa ja -viipaleissakin. Esimerkiksi tuorejuustotyyppiset kookosöljypohjainen Violife Creamy ja kaurapohjainen Oatly påMackan saivat kehuja, kun kysyimme asiasta kasvimaitotuotteiden suurkuluttajilta. Sen lisäksi Alpron soijapohjainen tuorejuusto sai suosituksen onnistuneen vegaanisen juustokakun reseptiin.

Jäätelöt

Myös kasvimaitopohjaisten jäätelöiden valikoima on nykyään todella runsas – ja maukas! Herkullisia vegaanijäätelöitä löytyy nykyisin useammilta kotimaisilta tuottajilta tavallisista jäätelöhyllyistä. Moni vegaaninen jäätelö on kiivennyt makunsa vuoksi suosiossa tavallisten jäätelöiden yli myös sekasyöjien keskuudessa. Omaa suosikkia valitessa saattaakin siis kestää hetki.

Kokeile ja löydä suosikki!

Omien tottumusten haastaminen uusia tuotteita kokeilemalla kannattaa. Saatat hyvinkin löytää uusia suosikkituotteita ruokavalioosi, ja eläinrasvan korvaaminen kasvirasvalla on terveytesikin kannalta hyvä valinta. Nauti kokeiluista!

Lue myös:
Tutut suosikkiruoat kasvisversioina – kokeile näitä!

Haluatko tehdä arjessasi pieniä ilmastotekoja ja ansaita siitä ilmaisia aurinkosähkötunteja? Tutustu Pikku juttu -asiakasetuohjelmaamme!

New call-to-action