01.12.2020
6 Min

Tutut suosikkiruoat kasvisversioina – kokeile näitä!

Moni söisi mielellään enemmän kasviksia arjessaan – mutta usein käy niin, että arjen vilskeessä on helpointa tehdä tuttuja ruokia. Entä jos kokeilisit tutut reseptit lihattomina vaihtoehtoina? 

Kasvisruoan suosimisesta hyötyy niin ilmasto kuin ruokailija itse. Nämä kasvisversiot ovat niin maukkaita, ettei lihaa jää kaipaamaan. Proteiinit ruokiin saadaan linsseistä ja pavuista sekä soijarouheesta. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on helpompaa, kun löytää aidosti ne helpot ruoat, joista nauttii. 

Lue myös:
Parhaat vinkit kasvimaitotuotteiden valintaan
Kasvispainotteinen joulumenu – kruunaa juhlapöytä uusilla herkuilla

Alla olevilla resepteillä pääset kokeilemaan kasvislasagnea, perunasosevuokaa eri täytteillä tai itse tehtyjä härkispyöryköitä!

Muista myös nämä klassikkoruoat maailmalta, jotka ovat alunperinkin helppoja ja maukkaita kasvisruokia:

  • Melanzane, eli italialainen juustoinen munakoisovuoka
  • Ranskalaisen keittiön sienikeitto, tomaattikeitto tai sipulikeitto sekä kasvissosekeitot
  • Amerikkalaisten Mac and Cheese, eli makaroni-juustovuoka
  • Espanjalainen tortilla, eli perunamunakas
  • Italiainen fritatta, eli uunimunakas kasviksilla
  • Intialainen palak paneer, eli kermainen pinaattikastike kotijuustolla
  • Meksikolainen frijoles refritos, eli mausteinen papumuhennos
  • Venäläinen borssikeitto
  • Kotimaiset pinaattiletut tai pinaattikeitto

Kasvisruokaohjeita

Kasvislasagne – täydellinen klassikko


Kasvislasagne on niin herkullista, että tämän lasagnen jälkeen on vaikea kuvitella, että reseptiin voisi edes kuulua lihaa. Täydellistä! Täyteläiset maut tulevat muun muassa herkkusienistä, kesäkurpitsasta, upeasta tomaattikastikkeesta – ja tietenkin juustosta!

Annos kuudelle

Ainekset:

9 kpl lasagnelevyä

1 kpl munakoiso

1 kpl kesäkurpitsa

1 kpl punainen paprika

200 g herkkusieniä

8 kpl kirsikkatomaattia

1 ruukku basilikaa

(1 ruukku oreganoa)

Tomaattikastike:

2 rkl öljyä

1 kpl sipuli

3 kpl valkosipulinkynttä

3 rkl tomaattipyreetä

500 g (1 prk) tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä tai omenamehua

hunajaa/ sokeria

1 rkl oreganoa

suolaa

mustapippuria

Juustokastike:

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl maitoa

200 g mozzarellaa/muuta juustoa raastettuna

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje: 

  1. Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi ja viipaloi sienet. Paista kasvikset ja sienet pannulla öljyssä.
  2. Tomaattikastike: hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää loput kastikkeen ainekset. Hauduta 10 minuuttia.
  3. Juustokastike: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito sekoittaen. Anna hautua hetken, mausta ja lisää puolet juustosta.
  4. Levitä tomaattikastiketta vuoan pohjalle, lisää kerros lasagnelevyjä, kasvisseosta, basilikanlehtiä ja tomaattikastiketta.
  5. Kaada päälle juustokastike, lisää halkaistut tomaatit, loput juustoraasteesta ja basilikaa/oreganoa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

Perunasosevuoka

Perunasosevuoka – linsseillä, nyhtökauralla, Härkiksellä tai soijarouheella 

Yksinkertaista, mutta niin hyvää – monen lapsuuden ja lapsiperheen lempparin perunasosevuoan voi tehdä helposti ilman jauhelihaa. Voit valita joko ranskalaistyyppisen linssivuoan tai lisätä vuokaan nyhtökauraa, soijarouhetta tai härkistä, jolloin lopputulos on lähempänä perinteistä, suomalaista perunasosevuokaa. Tähän vuokaan voit käyttää helposti myös ylijäämäperunamuusin, ja välttää ruokahävikin.

Ainekset:

7 dl perunamuusia

Pinnalle:

raastettua emmentaljuustoa

(voinokareita)

Ranskalainen linssitäyte:

1/2 tl jauhettua muskottipähkinää

150 g ranskankermaa

150 g emmentaljuustoa

1 iso sipuli

1 rkl kuivattuja sieniä murskattuna tai jauheena

2 rkl voita

3 oksaa timjamia

1 oksa rosmariinia

3 dl ranskalaisia Puy-linssejä tai vihreitä linssejä

2 laakerinlehteä

1 tl suolaa

Valmistusohje:

  1. Sekoita perunamuusiin maus­teet, ranskankerma ja n. 100 g juustoraastetta.
  2. Pilko sipuli. Murskaa kuivatut sienet joko veitsen alla tai huhmarees­sa. Karamellisoi sipulit voissa keski­lämmöllä timjamin ja rosmariinin kanssa. Karamellisoitu sipuli tulisi olla kauniin tummanruskeaa ja pehmennyttä.
  3. Keitä linssit vedessä, laakerinleh­tien ja suolan kanssa kypsiksi (pakkauksesta löytyy ohje). Voit käyttää myös valmiiksi keitettyjä linssejä. Valuta linssit ja sekoita sipulien joukkoon. Jos olet käyttänyt yrteistä myös oksat, poista ne tässä vaiheessa kastikkeesta.
  4. Lusikoi linssiseos uunivuokaan ja annostele päälle muusi. Lisää pinnalle loput juustoraasteesta. Paista 220 astei­sen uunin keskitasolle 20 minuuttia, kunnes pinta on paistunut kauniin väriseksi.

Nyhtökaura/soijaruohe/härkistäyte:

1 pkt nyhtökauraa/

1, 5 dl tummaa soijarouhetta/

1 pkt Härkistä

1–2 munaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 porkkana

1 pieni palsternakka

1 rkl öljyä

2 rkl tomaattipyreetä

1 dl vettä

1 rkl soijakastiketta

1/2 tl mustapippuria

1 tl oreganoa tai timjamia

1/2 tl suolaa

Juustoraastetta pinnalle

Voit lisätä kastikkeeseen maustamisvaiheessa halutessasi myös ½ dl makeaa chilikastiketta.

Valmistusohje:

  1. Pilko sipulit ja juurekset pieneksi silpuksi. Kuullota öljyssä noin viisi minuuttia. Jos käytät soijarouhetta, lisää soijarouhe tässä vaiheessa, paista hetken ja mausta rouhe pippurilla ja suolalla.
  2. Lisää tomaattipyree ja kuumenna. Kaada pannulle vesi ja soijakastike.
  3. Jos käytät nyhtökauraa tai Härkistä, murustele sekaan nyhtökaura tai Härkis. Kuumenna miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää mausteet, ja tilkka vettä tarvittaessa.
  4. Sekoita kananmunat perunamuusiin. Annostele puolet muusista uunivuoan pohjalle. Lusikoi päälle kasvisseos ja peitä seos lopulla muusilla.
  5. Lisää pinnalle juustoraastetta ja halutessasi muutamia voinokareita lisäämään makua. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia.

Kasvisruokaohjeita

Härkispyörykät tomaattisessa kastikkeessa – oivallinen arkiruoka

Härkispyörykät maistuvat niin pastan kuin vaikkapa perunamuusin tai höyrytettyjen kasvisten kanssa. Maukas tomaattikastike kruunaa tämän arkiruoan.

Kastike:

2 sipulia

3 valkosipulia

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl tomaattipyreetä

1 prk (400 g) kokonaisia säilyketomaatteja

1 prk (500 g) paseerattua tomaattia

1 tl timjamia

2 tl basilikaa

2 laakerinlehteä

1 1/2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Pyörykkäohje:

1 pieni sipuli

3 rkl oliiviöljyä

250 g Härkis Original -härkäpapuvalmistetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1/2 tl suolaa

Valmistusohje: 

  1. Tomaattikastike: Pilko sipulit reiluiksi paloiksi ja hie­nonna valkosipulit. Kuullota sipu­lipaloja öljyssä. Lisää tomaattisäilykkeet, valkosipuli, yrtit ja mausteet ja anna tekeytyä miedolla lämmöllä kannen alla vähin­tään 30 minuuttia.
  2. Pyörykät: Hienonna sipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Laita härkis kulhoon ja hienonna härkistä haarukalla. Lisää joukkoon sipuli ja mausteet. Sekoita seos hyvin ja muotoile massasta tiivii­tä pullia käsin. Paista pyörykät pannulla öljyssä, kunnes pinta on rapea ja nostele ne to­maattikastikkeen joukkoon.
  3. Tarjoile keitetyn pastan, perunamuusin tai höyrytettyjen kasvisten kera. 
New call-to-action