14.07.2023
4 Min

Rivitaloasunnon sähkölaskussa säästämisessä yhteistyö ratkaisee

Rivitaloasunnon energiankulutus ja sähkölaskun suuruus on monen tekijän summa, joista suurin yksittäinen pala on kodin lämmitysmuoto. Suoralla sähkölämmityksellä surraavan asunnon sähkölasku on suurempi kuin kaukolämpö- tai maalämpökohteen.

Onneksi tätäkin voi tehostaa – joko energiaremontilla, olemassa olevan lämmitysjärjestelmän tuunauksella tai omilla sähkönsäästötoimilla. Mitä suurempi sähkönkulutus alun perin on, sitä suurempi vaikutus omilla valinnoilla on.

Nappaa talteen täsmävinkit rivitaloasunnon sähkölaskun kutistamiseen ja energiatehokkaampaan arkeen!

Lämmitysmuoto ratkaisee – mutta ei aivan kaikkea

Taloyhtiön lämmitysmuoto on asia, johon yksittäinen asukas ei oikein voi vaikuttaa, mutta josta jokaisen rivitaloasukkaan tulisi kuitenkin tietää. Ehkä joskus olet taloyhtiön hallituksessa päättämässä näistä asioista! 

Moni taloyhtiö harkitsee parhaillaan siirtymistä erilaisiin energiaa säästäviin lämmitysmuotoihin. Taloyhtiöille onkin tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja pienemmistä säädöistä isompiin remontteihin, lämmitysmuodosta riippuen. 

Hyvä uutinen on, että säästöä voi saada aikaan myös ilman massiivisia energiaremontteja. Remonttia kannattaa pohtia siitä näkökulmasta, missä ajassa se maksaa itsensä takaisin. Tämän lisäksi hyvästä eristyksestä huolehtimalla lämpö ei valu harakoille ja sähkölasku pysyy näin aisoissa, sen sijaan että syytää varoja kalliisiin remontteihin. 

Suora sähkölämmitys voi olla hyvin energiatehokas

Suora sähkölämmitys on parhaimmillaan energiatehokas lämmitysmuoto. Sähkölämmityksestä ei kannata siis luopua suinpäin, sillä sähkölämmitysjärjestelmää ja huonelämpötilaa säätämällä taloyhtiö voi säästää jopa 30-40 % lämmityskustannuksissa. 

Viilaa vesikiertoinen lämmitys fiksummaksi

Vanhoja vesilämmitysjärjestelmiäkin voi viilata energiatehokkaammiksi. Isoisän aikaisiin vesivaraajiin on mahdollista asentaa vaikkapa kytkimiä, joiden avulla vesi lämpiää silloin, kun sähköenergia on halpaa – eli  tyypillisesti yöllä. Varaajien teho voi olla jopa 15 000 kilowattia, joten sillä on iso vaikutus, mihin aikaan varaajaa lämmitetään. 

Ilmalämpöpumppu sopii varalämmitysjärjestelmäksi

Monen tukalan kesähelteen pelastus ilmalämpöpumppu on hyvä esimerkki pienemmästä lämmitysjärjestelmän tuunauksesta. Ilmalämpöpumppujen suosio kasvaa tasaisesti ja niitä asennetaankin nykyään varsin yleisesti. 

Tiesitkö, että ilmalämpöpumput sopivat niin suoran kuin vesikiertoisenkin sähkölämmityksen kylkeen? Suoran sähkölämmityksen kaveriksi sopii tavallinen ilmalämpöpumppu, vesikiertoiseen järjestelmään sopii puolestaan ilma-vesilämpöpumppu

Myös aurinkopaneeleilla ja auringon lämmittämää vettä hyödyntävillä aurinkokeräimillä voi tehostaa suoraa tai vesikiertoista sähkölämmitystä.

Öljylämmitys ei lämmitä kukkaroa eikä ympäristöä

Öljylämmityksestä siirrytään nyt pois pääasiallisesti koko ajan kallistuvan öljyn hinnan vuoksi. Toinen painava syy on ympäristöystävällisyys ja vihreämmät arvot. Tyypillisiä remontteja ovatkin esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen tuloilman lämmittäviin ja poistoilman viilentäviin poistoilmalämpöpumppuihin, kaukolämpöön tai maalämpöön. 

Maalämpöpumput yleistyvät hurjaa vauhtia

Maalämpöpumput yleistyvät kovaa vauhtia, sillä maalämmöllä voidaan säästää tuntuvasti sähkölaskussa. Maalämmössäkin on kuitenkin omat kommervenkkinsä. Maalämpökaivoa ei saa ensinnäkään asentaa ilman lupaa. Tämän lisäksi pumppu hörähtää päälle tarpeen tullen, eikä se automaattisesti optimoi käyttöä edullisemman sähkön tunneille. 

Rivitalon sähkön säästö_blogi_kuvitus1

Lämpötilan laskeminen ei ole pois asumismukavuudesta

Kun lämmitysjärjestelmä on viilattu tehokkaaksi, on aika säätää lämpötila oikealle tasolle. Sopiva sisälämpötila on 20–21 astetta, mutta monessa kodissa lämpötila on tätä korkeampi. Sen sijaan että vääntäisi patterin kaakkoon kannattaa sujauttaa jalkaan villasukat ja sonnustautua pelkän aluskerraston lisäksi myös pitkähihaiseen paitaan.

Pieni säätö lämpötilassa ei ole asumismukavuudesta pois, mutta se tuntuu mukavalta sähkölaskussa. Lämpötilan laskeminen asteella voi sähkölämmitteisessä rivitaloasunnossa tarkoittaa jopa viiden prosentin säästöä vuoden sähkölaskuissa! 

Lämpötilaa ei kuitenkaan kannata alentaa kertarysäyksellä, vaan pikkuhiljaa – 0,5 astetta kerrallaan. Siten oma kroppakin ehtii tottua muutokseen, eikä viileys tunnu kurjalta. 

Vinkki! Lämpötilan säädön lisäksi on turhan lämmityksen karsimisessa hyvä muistaa kytkeä niin sanottu mukavuuslattialämmitys pois päältä esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Samoin kotona ollessa on hyvä muistaa pitää kylpyhuoneen ovi kiinni, jotta lattialämmitys ei yritä lämmittää koko taloa.

Lämpimän veden lotraus ja saunan arkikäyttö pannaan 

Lämmin vesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi, ja vesikiertoisissa kohteissa lämpimän veden säästeliäs käyttö korostuu. 

Sähkön mittaustapoina ovat vesikiertoisissa kohteissa yleisimmin päivä- ja yösähkö. Yösähkön käyttö on halvempaa, ja siksi esimerkiksi vesivaraajan lämmitys kannattaa ajoittaa yöhön. Lapsiperhe tosin käyttää helposti muutaman sata litraa lämmintä vettä päivän aikana, jolloin joudutaan turvautumaan varaajan lämmitykseen kalliimmalla päiväsähköllä. 

Säästeliäisyys lämpimän veden käytössä on monen tekijän summa, ja omat tavat vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon lämmintä vettä kuluu. 

Entä se sauna, josta oli alussa puhetta? Olisiko lämpimän suihkun sijaan parempi lämmitellä saunassa? Eipä kyllä, jos haluaa säästää sähkölaskussa.  Esimerkkilaskelmissamme sauna on ratkaiseva tekijä siinä, mille tasolle rivitalon sähkön kulutus asettuu. Olkoon sauna siis varattu mieluummin juhla- kuin arkikäyttöön! Jos oikein saunotuttaa, niin suuntaa mieluummin uimahallin tai kuntosalin saunoihin. 

Vinkki! Vietä lyhyempi aika suihkussa, pese vain täysiä koneellisia pyykkä tai astioita, äläkä valuta vettä turhaan. Kun vesivaraajaa lämmitetään vähemmän, kodin sähkönkulutus pienenee tuntuvasti. Ja sauno vähemmän! 

Lue kattava lista lämpimän veden säästötavoista.

Lataa sähköautosi järkevästi

Jos ajelet sähkö- tai hybridiautolla, niin kannattaa ottaa huomioon mihin aikaan tuon sähköratsusi lataat. Helppo tapa säästää on järjestää sähkö- ja hybridiautojen lataus silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Fortum Tarkka- ja Fortum Duo -sopimuksiin yhdistettävissä oleva Fortum Älylataus -sovelluksen avulla latauskuluissa voi säästää jopa 50 prosenttia lataamalla autosi silloin, kun sähkön hinta on alimmillaan. 

Vertaile erilaisia sähkösopimuksiamme rivitaloasuntoosi täältä.

Jos et vielä ole aivan varma, millainen sopimus olisi kotiisi paras, kokeile sähköapuriamme!

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action