24.09.2019
3 Min

Sähkösopimuksen kilpailutus– Ota huomioon nämä 5 tärkeää asiaa valinnassa

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vertailu on järkevää sähkösopimusta valittaessa. Sähkösopimuksen kilpailutuksessa ei ole kuitenkaan kyse pelkästään hinnasta.  Hinnan lisäksi kannattaa tarkistaa myös esimerkiksi muut sopimusehdot sekä sähkön alkuperä.  Tässä artikkelissa tarjoamme muistilistan, josta löydät oleellisimmat seikat sähkösopimusten vertailuun.

1. Sähkön alkuperä

Jos ympäristöasiat ovat sinulle tärkeitä tai toivoisit voivasi vaikuttaa siihen, miten sähkösi tuotetaan, kannattaa sähkötarjouksissa kaivaa esiin sähkön alkuperä ennen valintaa. Kaikki sähköntuotanto ei ole samanlaista, vaan sähköllä on edelleen monia mahdollisia alkuperiä. 

Suomen Energiavirasto muistuttaa, että sähköä voidaan markkinoida ympäristöystävällisenä, mutta sähkön alkuperä kertoo vasta, miten sähkö on tuotettu. Voit helposti ottaa selvää, mistä eri lähteistä sähköyhtiö saa energiansa, jos haluat mieluiten valita yhtiön, joka tuottaa pelkästään ilmastoa kuormittamatonta sähköä. Sähkön alkuperän voit tarkistaa Suomen Energiaviraston sähkönhinta.fi-sivustolta.

Hiilidioksidipäästöttöämiä energialähteitä sähkölle ovat:

 • aurinkovoima
 • vesivoima
 • tuulivoima
 • biomassa
 • ilmalämpöenergia
 • valtamerienergia
 • geo- ja hydroterminen energia
 • kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut
 • Ydinvoima

 

Muita energialähteitä ovat:

 • Fossiiliset polttoaineet
 • Maaöljy
 • Maakaasu
 • Kivihiili
 • Turve

 

Fortum tarjoaa pelkästään hiilidioksidivapaata sähköä, kaikissa sopimuksissaan. Uusiutuvien energiamuotojen lisäksi Fortum käyttää energiatuotannon lähteenä ydinvoimaa, joka on hiilidioksidipäästötön ja luotettava energianlähde. Ydinvoiman elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt ovat samaa tasoa kuin tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla. Ydinvoima auttaa vastaamaan nykypäivän energiantarpeisiimme ja hillitsemään ilmastonmuutosta. 

Fortumilla voit valita sähkösopimuksesi energianlähteeksi kokonaan uusiutuvat energiamuodot. Valitsemalla sopimukseesi 100% aurinkoa, 100% tuulta tai 100% uusiutuvaa energiaa voit osaltasi tehdä ekoteon ja antaa äänesi uusiutuvalla energialle sekä tukea kestävää kehitystä.

2. Sopimusehdot

Kannattaa katsoa sopimusehdot läpi ennen sähkösopimuksen ottamista.  Pyydä nähdä sopimusehdot myös kirjallisena, ettei mitään tärkeää informaatiota mene ohi. Jos otat esimerkiksi määräaikaisen sopimuksen, vastineeksi saat yleensä kiinteän, eli muuttumattoman hinnan koko sopimusjakson ajaksi. Kannattaa tarkistaa, että esimerkiksi tämä asia toteutuu.

Sen lisäksi hinnassa kannattaa katsoa mieluummin todellista vuosikustannusta, perusmaksuineen päivineen, ei pelkkää energianhintaa. Tästä voit lukea, mistä sähkön kokonaishinta koostuu.

 3. Sähkösopimuksen sopivuus omaan sähkönkulutukseen

Oma sähkönkulutus sekä asumismuoto vaikuttavat siihen, millainen sähkösopimus on sinulle sopivin.  Sähkösopimus määrittää myös sen, kuinka paljon kuluttajana voit hyödyntää sähkön hinnan vaihtelua oman laskusi hyväksi. Esimerkiksi Fortum Tarkka on sähkön pörssihinnan mukaan hinnoiteltu sähkösopimus, jonka avulla sähkölaskua voi pienentää keskittämällä kulutuksensa niille tunneille, joina sähkö on edullisimmillaan.

Voit lukea yksiön, kolmion ja omakotitalon sähkönkulutuksesta lisää tästä.

Fortumin erilaiset sähkösopimusmallit takaavat juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen:

 • Kerrostaloon vakiohinnalla
 • Rivitaloon vakiohinnalla
 • Opiskelijasähkö, vakiohinta
 • Tunnintarkka pörssisähkö: TARKALLA hyödynnät pörssisähkön edulliset tunnit. 
 • Suosittu 3 kk hinnoittelu: KESTO on joustava sopimus, jossa hinta vaihtuu vuodenaikojen tahdissa.
 • Määräaikaisella TAKUU-sopimuksella suojaudut hintatason nousulta. 
 • Aurinkosähköä joka kotiin: Valitse esimerkiksi FORTUM VAKIO S + 100% AURINKOENERGIAA, ja saat aurinkovoimalla tuotetun sähkön kotiisi.

Tutustu kaikkiin Fortumin sähkösopimustyyppeihin >

Huom! Kaikkiin Fortumin sähkösopimustyyppeihin on mahdollista liittää 100% Uusiutuva energia -lisäominaisuus. Näin varmistat, että käyttämäsi sähkö on sertifioitua, 100% uusiutuvaa energiaa (vesi-, tuuli-, aurinko- tai bioenergiaa).

4. Asiakaspalvelu tarpeen tullen

Myös asiakaspalvelun tärkeys nousee silloin, kun on tilanne päällä, sähköt poikki tai sähkösopimus unohtunut tehdä muuttohässäkässä. Fortumille voit soittaa, jutella chatissä asiakaspalvelijan kanssa, muuttopuhelin palvelee viikon jokaisena päivänä. Sen lisäksi Fortumilta voit seurata helposti omaa energiankulutustasi Oma Fortum-sovelluksella. 

5. Hinta - sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Hinnalla on luonnollisesti merkitystä. Kuten aiemmin jo muistutettiin, kannattaa katsoa vuosikulutuksen kokonaishintaa, ei pelkkää energiahintaa tai perusmaksua. Tässä artikkelissa halusimme korostaa sitä, että myös muut asiat kannattaa vertailla sähkösopimusta valitessa, ja tehdä sen perusteella tietoisempi sähkösopimuksen kilpailutus.  Vasta ottaessasi kaikki sähkösopimuksen puolet huomioon osaat myös arvioida, onko hinta kokonaisuuteesi nähden sinulle sopiva. 

Fortumilla on räätälöity erilaisia sopimuksia erilaisiin elämäntilanteisiin ja asumismuotoihin; tällä halutaan varmistaa, että jokainen saa omaan tilanteeseen sopivan ja mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen.

Tutustu tästä Fortumin sähkösopimuksiin ja tee tilaus jo tänään >

 

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

 

New call-to-action