11.01.2024
2 Min

Totta vai tarua: Ainoa tapa pitää sähkölasku kurissa on seurata herkeämättä pörssisähkön tuntihintoja?

Mitä sanoo Urban Lövström, jonka työnkuvaan Fortumilla kuuluu muun muassa hinnoittelu ja ennusteet. 

Tarua. Sähkön tuntihinta ei suoraan määrittele sähkölaskusi loppusummaa – sähkönkulutuksen määrällä on yhtälailla suuri merkitys. Kaikkein edullisin tunti onkin se, jolloin et käytä sähköä. Sähkön järkevä kulutus on siis vähintään yhtä tärkeää kuin hintojen seuraaminen. Se kannattaa aloittaa kartoittamalla kodin tai toimiston vanhat sähkölaitteet, sillä ne ovat yleensä suurimmat sähkösyöpöt. Minimoi näiden käyttö tai vaihda ne uudempiin.  

Miten kannattaa toimia, jos joka tapauksessa haluaa seurata pörssisähkön tunti- eli spot-hintoja?  

Ensimmäinen askel on solmia sähköyhtiön kanssa tuntipohjainen pörssisähkösopimus. Sitten voi alkaa seurata, miltä pörssisähkön hinta näyttää tunti tunnilta. Kunkin päivän tuntihinnat julkistetaan aina edellispäivänä kello 15, joten omaa sähkönkulutustaan on mahdollista suunnitella. Yritysasiakkaat voivat seurata tuntihintoja Yritys Online -palvelussa. Yksityisasiakkaat voivat käyttää Oma Fortum -palvelua. Sieltä löytyy myös tietoa toteutuneista hinnoista. Meillä on myös verkkosivu, jossa pörssisähkön hintaa voi seurata.  

”Kaikkein edullisin tunti on se, jolloin et käytä sähköä.” 

_MBY2753 (1)

Sähkön hinta on ollut ajoittain suhteellisen korkea, mutta olemme myös todistaneet ennätysmatalia, jopa negatiivisia hintoja. Miksi spot-hinta vaihtelee niin paljon? 

Kun sähköä on tarjolla vähän, hinta nousee. Joskus taas sähköä on saatavilla paljon, mutta tuotantolaitoksia ei voi noin vain sulkea, vaikka sähkön kuluttajat eivät tarvitsisikaan niin paljon sähköä. Silloin sähköntuottajien pitää laskea hintaa, ettei sähköverkko ylikuormittuisi. Viime talvena sähkö maksoi useita kymmeniä senttejä kilowattitunnilta koko Euroopassa. Seurauksena kulutus väheni 10–20 prosentilla ihan vain siksi, että ihmiset havahtuivat sähkön hintoihin. Kyse oli paitsi sähkön käytön suunnittelusta mutta myös siitä, että ihmiset siirsivät sähkön kulutusta edullisempiin tunteihin seuraamalla pörssihintoja. 

Mitä negatiivinen hinta oikein tarkoittaa? Maksaako sähköyhtiö minulle silloin?  

Itse asiassa kyllä! Negatiiviset hinnat johtuvat siitä, että sähköverkossa on kyseisellä hetkellä liian paljon sähköä, ja sähkönkäyttäjiä pitää houkutella lisäämään kulutusta. Sähkön tuottajat maksavat tuolloin kuluttajalle. Kun näin on käynyt – pääasiassa vuosien 2022 ja 2023 aikana – negatiiviset hinnat eivät yleensä ole olleet niin suuria, että ne hyvittäisivät sähkön kulutukseen liittyvät verot ja muut maksut. Valitettavasti negatiivisilla hinnoilla ei siis ole päässyt tienaamaan, vaikka ne ovatkin pienentäneet monen sähkökuluja.  

”Negatiiviset hinnat johtuvat siitä, että sähköverkossa on kyseisellä hetkellä liian paljon sähköä, ja sähkönkäyttäjiä pitää houkutella lisäämään kulutusta.” 

 

Mitä sähkön hinnalle tapahtuisi, jos me kaikki parantaisimme energiatehokkuutta ja kuluttaisimme sähköä silloin, kun sitä on paljon tarjolla? 

Jos kaikki oppisivat käyttämään energiaa tehokkaammin ja siirtäisivät kulutuksen ajankohtiin, jolloin sähköä on paljon saatavilla, loisimme yhdessä tasapainoisemman sähköjärjestelmän. Sähkön hinnan ennustettavuus paranisi ja äärimmäisten hintapiikkien mahdollisuus kutistuisi. Pitkällä tähtäimellä hinnoista tulisi tasaisemmat, koska useampi käyttäisi sähköä halpoina tunteina ja harvempi kalliina. 

Julkaisemme nettisivuillamme kuukausittain markkinakatsauksen, jossa pureudumme sähkömarkkinoiden tilanteeseen ja kerromme ajankohtaisia vinkkejä. Pääset lukemaan sen täältä!

 

Linkki Fortumin energiansäästövinkkisivulle

 

New call-to-action