17.01.2024
3 Min

Totta vai tarua: Sähkön hintapiikkeihin ei ole mahdollista varautua

Mitä sanoo Portfolio Manager Kristian Fossum, joka ostaa sähköä Fortumin asiakkaille?

Riippuu siitä, kuinka kauas tulevaisuuteen katsotaan, mutta pääosin väite on tarua. Seuraavan päivän hintapiikit on helppo ennustaa, sillä kunkin päivän tuntihinnat määräytyvät pohjoismaisessa sähköpörssissä edellisenä päivänä, ja ne näkee Fortumin verkkosivulta sekä erilaisista sovelluksista. Sen sijaan huomisen pörssihintoja kaukaisempaa tulevaisuutta on liki mahdoton ennustaa. Sähkön hintaa voi yrittää arvailla, mutta sähkömarkkina on monimutkainen.

Siksi on vaikeaa tietää tarkalleen, mitä sähkö maksaa muutaman viikon tai kuukausien päästä. Fortum julkaisee verkkosivuillaan joka kuukausi markkinakatsauksen, jossa on ennuste kahden vuoden ajanjaksolle. Nämä futuurihinnat eivät kuitenkaan tarjoa varmaa tietoa, sillä ennusteet muuttuvat usein. 

Voiko sähkön hintaa ennustaa säästä? 

Kyllä, mutta vain hyvin lyhyellä tähtäimellä, koska sääennusteet ovat yleensä luotettavia vain noin viikon päähän. On toki sääennusteita, jotka yltävät kauemmas tulevaisuuteen, mutta ne pitävät harvoin paikkaansa. Myöskään sähköntuotannon kannalta suotuisa sää, kuten sade, tuuli tai aurinko, ei aina takaa halpaa sähkön hintaa, vaikka todennäköisyys onkin suuri. Esimerkiksi Suomessa tuulivoimaa on paljon, ja todella tuulisina päivinä se tuottaa suuren osan kaikesta sähköstä. Tuulituotanto on edullista, joten tällöin myös sähkön päivähinta on yleensä edullinen.
 
20230126_FORTUM_DAY_20913
 

“Seuraavan päivän hintapiikit on helppo ennustaa.” 

Kuinka hintapiikkeihin voi varautua pidemmällä tähtäimellä? 

Omaa sähkölaskuaan voi kontrolloida tekemällä kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Sopimuksen hinta riippuu siitä, kuinka pitkälle ajalle sopimuksen tekee ja minä ajankohtana sen solmii. Tämä pohjautuu futuurihintoihin, jotka määräytyvät sähköpörssissä sen mukaan, mitä sähkön tuottajat odottavat saavansa sähköstä ja toisaalta mitä Fortumin kaltaiset ostajat ovat valmiita maksamaan. Kokonaan kiinteähintaisten sopimusten lisäksi Fortumilla on Suomessa tarjolla määräaikaine, Fortum Duo ja Yritys Duo, jonka hinnasta valtaosa on kiinteä. Sopimuksesta riippuen kotiasiakkaat voivat turvata kiinteän hinnan jopa kahdeksi vuodeksi eteenpäin, yritykset kolmeksi.

Kuinka voin varautua ennakoimattomiin hintapiikkeihin, kuten tilanteeseen, että jokin voimalaitos joudutaan sulkemaan?

Jos epävarmuus huolestuttaa, paras keino on tehdä kiinteähintainen sähkösopimus. Se suojaa myös äärimmäisiltä, säästä johtuvilta hintapiikeiltä. Toisaalta silloin ei voi myöskään nauttia erityisen edullisista hinnoista esimerkiksi hyvin tuulisella tai lauhalla säällä. Se, mitä jokainen pörssisähkön valinnut voi tehdä, on käyttää sähköä öisin ja viikonloppuisin, jolloin sähkön hinta on alhainen. Tällä pääsee jo pitkälle. Pörssisähkön hinta määräytyy tuntikohtaisesti, ja pääsääntöisesti sähkö on edullisempaa öisin ja viikonloppuisin, joten kulutuksen siirtäminen näihin aikoihin on hyvä idea. Oman talouden tai yrityksen sähkönkulutuksen vähentäminen ylipäänsä on varma vinkki sähkölaskun pienentämiseen.

”Sillä pääsee jo pitkälle, että käyttää sähköä öisin ja viikonloppuisin, kun se on edullista.” 

Jos ei halua käyttää sähköä kalleimpina tunteina, mitä aikoja kannattaa välttää?  

Kuten sanottua, yöt ovat yleensä edullisia. Aamulla tulee hintapiikki, kun yritykset aloittavat päivänsä ja ihmiset laittavat aamiaista ja lataavat autoja. Hinta pysyy korkealla noin kello kymmeneen asti. Tämän jälkeen hinta laskee hieman ja nousee sitten taas kello 16 ja 19 välillä, minkä jälkeen se laskee taas yöksi. Viikonloput seuraavat samaa kaavaa, mutta hintataso on yleensä hieman matalampi.

Linkki Fortumin energiansäästövinkkisivuille 

New call-to-action