21.06.2023
4 Min

Erilaisia juhannussaunoja – mikä on sinun valintasi?

Suomalaiset ovat saunakansaa ja juhannus on yksi niistä suomalaisista juhlapyhistä, joka tuo mieleen keskikesän taikojen lisäksi vahvasti juhannussaunan. Ehkä mielikuvissa siintää rantasauna ja järvi – mutta mitä muita tapoja on luoda juhannussaunaperinteitä? Keräsimme keskikesän saunan ideoita myös heille, joilla rantatontille tai mökille pääsy ei ole itsestäänselvyys. Hyppää mukaan juhannussaunojen erilaisiin vaihtoehtoihin!

1. Perinteinen rantasauna


Tämä juhannussauna on pakko mainita ensimmäiseksi, sillä mielleyhtymä on sen verran vahva – ja monelle se ainoa oikea. Monet mielivät omalle, suvun, ystävien tai vuokratulle mökille tai maaseudulle, jossa ihanteellisimmissa olosuhteissa on myös vieressä vesistö. Pulahdus mereen, jokeen, järveen tai lampeen kruunaa monen juhannussaunan. Koivunoksista sidottu vihta eli vasta tuo upean tuoksun saunaan ja rentouttaa lihakset hauskalla, perinteisellä tavalla. Usein ulkosauna on myös puulämmitteinen, ja moni vannookin juuri puulämmitteisten löylyjen nimeen.

2. Oma saunavuoro tai oma kotisauna


Saunominen kerrostalon tai rivitalon saunassa on monelle city-juhannuksen luksusta parhaimmillaan. Jos kyseessä on oman asunnon sijaan taloyhtiön yhteinen sauna, kannattaa ottaa selvää, voiko myös yhteiseen saunaan tuoda koivuvihdan, jos jälkisiivouksesta sovitaan. Usein kaupungeissa on rauhallisempaa juhannuksen aikaan, mikä luo kesän vehreydessä ihan oman tunnelmansa tuttuunkin saunaan. 

3. Savusauna


Jos joskus juhannuksena on mahdollisuus mennä savusaunaan, siihen mahdollisuuteen kannattaa tarttua. Savusaunan hämäryydessä myös aistit saavat levätä, ja hermosto rentoutuu ihan uudella tavalla. Savusaunan tuoksu vie kauas arjesta kohti ikiaikaista miellyttävän savun tuoksumaailmaa. 

Savusaunan rauhoittavassa tunnelmassa voi kuvitella elämää Suomessa satojen vuosien päähän, jolloin sauna oli hyvin keskeisessä roolissa jokaisessa pirtissä ja elämässä. Yleisiä tai ryhmille vuokrattavia savusaunoja voit myös googlettaa omalta paikkakunnaltasi – saatat yllättyä!

4. Telttasauna


Telttasauna on saunavaihtoehto heille, jotka kaipaavat johonkin sijaintiin väliaikaista saunaa. Teltan sisälle laitetaan kiuas, kiukaan kivet lämpenevät ja näin teltan sisälle syntyy lämpöä. Löylyä voi heitellä kuten tavallisessa saunassa. Telttasaunoja voi joko ostaa tai vuokrata, jos juhannuksen vietosta uupuu sauna. On hyvä ottaa huomioon, että telttasaunan löylyt eivät välttämättä ole yhtä voimakkaat kuin tavallisen, kiinteäseinäisen saunan. Kuitenkin juhannuselämyksenä saunan tuonti sinne, missä ei aiemmin ollut saunaa, voi olla varsin hauska vaihtoehto.

huum-NHLS5hOSH0c-unsplash

5. Saunalautta


Suosiota ovat viime vuosina saavuttaneet myös laineilla lipuvat saunalautat. Mikäpä onkaan ihanampaa kuin hiljalleen vesillä liikkuva sauna, mahdollisuus viettää aikaa, saunoa ja pulahtaa lautalta uimaan aina silloin kuin huvittaa. Juhannusillan ja valoisan yönkin kauneutta pääsee samalla ihailemaan vesiteitse. Usein saunalautat ovat yksityisomistuksessa, jolloin niitä vuokrataan myös yksityisille ryhmille. Joillakin lautoilla on tarjolla myös yleisiä saunavuoroja.

6. Tynnyrisauna


Sauna voi olla myös tynnyrin mallinen eli tynnyrisauna. Nämä kompaktit saunat ovat sympaattisia ja muotonsa vuoksi yllättävän tilavia. Sisällä on oma, lähes majamainen intiimi tunnelmansa, jossa juhannuslöylyjä voi heitellä. Tynnyrisaunojen suosio on kasvanut viime vuosina ulkosaunana, koska tynnyrisauna vie vain pienen tilan ja niiden pystytys ei vie kauan. 

7. Saunakontti


Tiesitkö, että kontit eivät ole varatut työmaille, vaan myös juhannuslöylyt voi heitellä saunakontissa? Esimerkiksi Espoon rannoille on ilmestynyt yleisessä käytössä olevat saunakontit, joiden puisten sisäseinien löylyistä avautuu upeat näkymät merelle. Sisään astumisen jälkeen voi olla vaikea muistaa, ettei ole jonkin tyylikkään mökin uudessa ulkosaunassa, sillä kontti kätkee sisäänsä ihanan saunamaailman, josta pääsee helposti myös uimaan.

8. Peräkärrysauna


Eräs tapa saada juhannukseksi sauna paikalle, on vuokrata peräkärrysauna. Tämä sauna voi lähteä jopa juhannusreissulle mukaan, jos autosta löytyy sopiva vetokoukku, ja mukavan sekä kauniin pysähdyspaikan tullen voikin olla saunan aika!

9. Bonus: palju saunan kylkeen


Jos juhannuspaikalta löytyy sauna, mutta vesistöä ei, voi palju paikata uimapaikan puutteen. Moni juhlistaakin keskikesän juhlaa kruunaamalla saunakokemuksen paljulla. Paljun tai kylpytynnyrin pystyy vuokraamaan monilla paikkakunnilla suoraan verkosta, jolloin kylpypaikka toimitetaan paikan päälle juuri haluttuun aikaan ja noudetaan sopimuksen mukaan. 

anne-nygard-_aWzq1pDoEU-unsplash

Vinkit erilaisiin yleisiin juhannussaunoihin ympäri Suomen 

Nykyisin löytyy myös lukuisia yleisiä saunoja, jotka edustavat monia erilaisia saunatyyppejä, niin puulämmitteisistä rantasaunoihin, savusaunoihin, telttasaunoihin, saunakontteihin kuin saunalauttoihin sekä tynnyrisaunoihin. Jos juhannussauna on vasta haussa, tutustu oman paikkakuntasi vaihtoehtoihin.

Tässä muutamia vinkkejä:

Muistathan, että myös pienemmiltä paikkakunnilta voi löytyä ihania, yleisiä juhannussaunoja tai edullisestikin ryhmälle vuokrattavia saunoja. 

Ihanaa kesää!

 

Onko juhannusmenu vielä haussa? Lue myös:

Kasvisruoat grilliin  – 8 helppoa reseptiä 

Nauti kesästä – kokkaa ulkona


            
New call-to-action