Kasvikset sopivat täydellisesti grilliin. Lihaa tai kalaa ei edes kaipaa, kun grillattavaksi valitsee sesongin raikkaita kasviksia, joiden seurana tarjoilee pikantteja kastikkeita. Tuoreista kasviksista syntyy kokonainen kesämenu – ja mainion maun lisäksi jokainen raaka-ainevalinta on tärkeä ilmastoteko. Kun ostoskoriin poimii mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja sesonkikasviksia – kuten esimerkiksi kotimaista varhaisperunaa, kesäkurpitsaa ja erilaisia kaaleja – rakentuu grillimenu eettisesti.
Nappaa tästä kahdeksan helppoa ja nopeaa reseptiä kasvisgrilliherkkuihin, joilla katat kesäpöydän aina alkupaloista jälkkäriin. Resepteistä riittää herkuteltavaa neljälle henkilölle.
Alla olevilla resepteillä pääset kokeilemaan avokadoa grillissä, paahdettua parsaa seesamilla, grillikaalia kipakalla kastikkeella, perunavartaita yrttiöljyllä, halloumi-portobelloburgereita, kesäkurpitsapitsaa, vaniljaisia raparperinyyttejä, sekä banana splittiä uudella tavalla
Lue myös:
Parhaat vinkit kasvimaitotuotteiden valintaan
Alkupala
Tiesitkö, että avokadokin sopii grilliin? Tulisella tomaattisalsalla täytetty grilliavokado on herkullinen aloitus kesäiselle aterialle. Myös seesamilla maustettu parsa maistuu kaikille ja sopii mainiosti avokadon sijaan alkupalaksi.
Avokadoa grilliin
Grilliavokadojen kaveriksi valmistetaan chilillä maustettua tomaattisalsaa.
Tarvitset:
Avokadot
4 avokadoa
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Salsa
5 tomaattia
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
puolikas punainen chili
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl sokeria
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Tee näin:
1. Valmista ensin tomaattisalsa. Aloita leikkaamalla tomaatit pieniksi kuutioiksi ja valuttamalla niistä ylimääräinen neste pois. Kuori ja silppua punasipuli. Hienonna valkosipuli ja puolikas chili. Hienonna myös korianteri ja basilika.
2. Sekoita kaikki salsan ainekset yhteen ja lisää joukkoon öljy, suola, mustapippuri ja sokeri. Jätä maustumaan.
3. Puolita avokadot ja poista niistä kivet. Valuta avokadojen pintaan öljyä. Grillaa avokadoja leikkuupinta alaspäin noin minuutin ajan. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Lusikoi lopuksi tomaattisalsaa avokadon puolikkaiden päälle. Tarjoa heti.
Paahdettua parsaa seesamilla
Vihreä parsa on grilliruokien rakastettu klassikko. Nyt se saa uudenlaista potkua seesamiöljystä ja -siemenistä.
Tarvitset:
500 g vihreää tankoparsaa
0,5 rkl seesamiöljyä
Parsojen viimeistelyyn
4 rkl soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä
suolaa
mustapippuria
1 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
Tee näin:
1. Katkaise parsat niin, että puumainen tyviosa jää pois. Levitä parsojen päälle seesamiöljyä – esimerkiksi pullasuti on toimiva apuväline.
2. Kypsennä parsat grillissä niitä koko ajan käännellen.
3. Sekoita soijakastike ja seesamiöljy yhteen. Pirskottele seosta parsojen päälle ja viimeistele suolalla, mustapippurilla ja seesaminsiemenillä.
Lisukkeet
Lisukkeena nautitaan lähiruokaa parhaimmillaan: kaalia tulisella kastikkeella tai varhaisperunoita vartaassa. Tai miksei vaikka molempia!
Grillikaali kipakalla kastikkeella
Rapsakka kaali sopii grilliruoan kylkeen mainiosti. Aina ei tarvitse kääntyä klassisen coleslaw-salaatin puoleen, sillä grillissä kaali kypsyy ihanan paahteiseksi. Tämä grillikaali höystetään sopivan tulisella kastikkeella, joka viimeistelee makuelämyksen.
Grillaa kaali aina keskilämmöllä, jottei se vahingossakaan pala karrelle tai kuivahda liikaa
Tarvitset:
Grillikaalit
1 (varhais)kaali
2 rkl rypsiöljyä
Kastike
1 sitruuna
puolikas ruukku korianteria hienonnettuna
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl soijakastiketta
1 tl chilihiutaleita
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
Tee näin:
1. Leikkaa kaalit viipaleiksi niin, että viipaleet näyttävät hauskoilta kaalikiekoilta. Sivele pinnalle vähän öljyä.
2. Purista sitruunanmehu kulhoon, hienonna joukkoon korianteri ja valuta mukaan öljy, hunaja ja soijakastike. Lisää chilihiutaleet, ripaus suolaa ja kunnon rouhaisu mustapippuria. Sekoita hyvin.
3. Grillaa kaalikiekkoja viitisen minuuttia kummaltakin puolelta.
4. Valuta kypsien kaalikiekkojen päälle kastiketta.
Perunavartaat yrttiöljyllä
Kotimainen varhaisperuna on lähiruokaa parhaimmillaan – lisäksi perunan hiilijalanjälki on huomattavan pieni, joten se on myös ilmastoystävällistä ruokaa. Tällä kertaa perunat pujotetaan grillivartaaseen ja maustetaan raikkaalla yrttiöljyllä. Grillissä paahtuneet varhaisperunat sopivat lisukkeeksi mutta ovat herkullisia myös sellaisenaan.
Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä vähintään tunnin verran. Puuvartaiden sijaat voit käyttää myös metallisia varrastikkuja.
Tarvitset:
Perunavartaat
varhaisperunaa
rypsiöljyä
suolaa
varrastikkuja
Yrttiöljy
1 ruukku ruohosipulia
1 ruukku rucolaa
5 dl rypsiöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
Tee näin:
1. Valmista ensin yrttiöljy. Laita öljy, ruohosipulit, rucola sekä suola, sokeri ja pippuri tehosekoittimeen. Aja seos tasaiseksi ja siirrä esimerkiksi pieneen kannuun, josta sitä on helppo kaataa perunoiden päälle.
2. Pese perunat, keitä niitä kymmenisen minuuttia ja anna jäähtyä hyvin.
3. Pyöräytä jäähtyneet perunat öljyssä ja ripottele päälle hieman suolaa. Pujottele perunat varrastikkuihin ja grillaa vartaita noin vartin verran välillä käännellen.
4. Valuta grillissä paahtuneiden perunoiden päälle yrttiöljyä ja tarjoile heti.
Pääruoka
Pääruokana tarjoillaan portobellosienillä ja halloumijuustolla täytettyjä hampurilaisia. Burgereiden sijasta, tai jopa lisäksi, voit kokeilla vaikka pitsakivellä rapeaksi paistettua grillipitsaa – ihastut varmasti tähän kesäkurpitsalla päällystettyyn kasvisversioon!
Portobelloburgerit halloumilla
Kesäiset kasvishampurilaiset saavat väliinsä sitruunaiselle marinadilla maustettuja portobellosieniä ja grillissä paahtunutta halloumia. Muutamasta ainesosista valmistuva chilimajoneesi tuo sopivasti mehukkuutta kokonaisuuteen.
Tarvitset:
Burgerit
4 portobellosientä
4 hampurilaissämpylää
1 pkt halloumijuustoa
jääsalaattia
Marinadi
2 rkl soijaa
2 rkl ketsuppia
1 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl mustapippuria
Chilimajoneesi
1 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
valmista chilikastiketta
Tee näin:
1. Valmista ensin chilimajoneesi sekoittamalla majoneesi, kermaviili ja reilu tujaus chilikastiketta yhteen.
2. Sekoita seuraavaksi kaikki marinadin ainekset keskenään.
3. Viipaloi halloumijuusto. Poista jalat portobellosienistä. Kaada sitten marinadi sienien päälle. Grillaa sienet ja halloumiviipaleet kummaltakin puolelta. Lämmitä myös hampurilaissämpylät grillissä nopeasti.
4. Levitä majoneesia pohjalle tulevaan hampurilaissämpylään ja kasaa päälle rapsakkaa salaattia, portobellosieni ja halloumiviipale. Lisää majoneesia halutessasi myös toiseen hampurilaissämpylään ja paina sämpylä sitten koko komeuden päälle.
Kesäkurpitsapitsa
Pitsakiven päällä pitsa paistuu kivan rapsakaksi. Jujuna on, että pitsakivi lämmitetään ensin polttavan kuumaksi ja vasta sitten pitsat lisätään kyytiin. Kun pitsapohjana käyttää valmistaikinaa, kokkailussa pääsee yllättävän helpolla. Pitsan päälle kasataan grillissä kauniisti raidoittunutta kesäkurpitsaa.
Tarvitset:
Pitsat
valmista pitsataikinaa (pakaste / voit tehdä tietenkin myös itse)
durumvehnäjauhoja
200 g mascarponea
valmista tomaattikastiketta
400 g juustoraastetta
tuoretta basilikaa
Kesäkurpitsa
3 kesäkurpitsaa
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
Tee näin:
1. Viipaloi kesäkurpitsasta mahdollisimman ohuita siivuja. Sivele päälle öljyä ja grillaa siivut. Ripottele siivujen päälle suolaa ja pippuria.
2. Pyörittele pitsataikinaa durumvehnäjauhotetulla tasolla niin, että pitsojen pohjaankin jää hieman jauhoja. Näin pohja ei tartu paistovaiheessa pitsakiveen kiinni.
3. Levitä pohjien päälle mascarponea, tomaattikastiketta ja lopuksi vielä juustoraastetta. Siirrä pitsa pitsakiven päälle paistumaan, apuna voi käyttää esimerkiksi pitsalapiota. Kun pitsan päällä oleva juusto on sopivasti sulanut, lisää vielä grillatut kesäkurpitsaviipaleet mukaan.
4. Koristele pitsat tuoreilla basilikan lehdillä.
Jälkiruoka
Jälkiruoka valmistuu kätevästi grillissä, kun nyytteihin kääräistään raparperia vaniljakreemin kera. Grillikuumana tarjoiltu banana split hurmaa makeudellaan.
Vaniljainen raparperinyytti grillissä
Kesäiseen jälkkärinyyttiin kääräistään raparperia, kaurahiutaleita ja vaniljakreemiä – ja näin grillimenun ihana jälkiruoka valmistuu melkein kuin itsestään.
Tarvitset:
Noin 400 g raparperia
1 dl fariinisokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
50 g voita
1 prk paistonkestävää valmista vaniljakreemiä
leivinpaperia ja foliota
Tee näin:
1. Leikkaa leivinpaperista ja alumiinifoliosta neljä palaa. Asettele palat päällekkäin niin, että folio tulee alimmaiseksi.
2. Paloittele raparperit.
3. Yhdistä sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja voi nyppimällä niistä käsin sopivan rouhea muruseos.
4. Jaa raparperipalat, muruseos ja valmis vaniljakreemi leivinpaperien ja folioiden päälle. Kerää kulmat yhteen, jolloin muodostuu nyyttejä.
5. Anna nyyttien kypsentyä grillissä parikymmentä minuuttia niin, että raparperi on sopivan pehmeää.
Banana split uudella tavalla
Ikiklassikkona tunnettu banana split muhii grillissä suussa sulavaksi. Banaani saa seurakseen suklaa ja mansikoita. Jälkiruoka viimeistellään vaniljajäätelöllä.
Tarvitset:
4 banaania
suklaapaloja
tuoreita mansikoita
vaniljajäätelöä
foliota
Tee näin:
1. Leikkaa banaanien kylkeen muutama viilto ja upota niihin suklaapaloja ja muutama mansikka. Kääräise foliota päälle ja anna kypsentyä grillin lämmössä kymmenisen minuuttia.
2. Kun banaani on pehmeää ja suklaa sopivasti sulaa, avaa nyytti ja viimeistele herkku vaniljajäätelöllä.
Jos sinua kiinnostaa kasvisruokien lisäksi myös muut arjen ilmastoteot, tutustu Pikku Juttuun – etuohjelmaan, jossa ansaitset ilmaisia sähkötunteja tekemällä pieniä ekotekoja.
Mikä ihmeen Pikku Juttu? Lue Pikku Jutun taustoista ja syistä, miksi loimme arjen ekotekoihin kannustavan etuohjelman täältä.