12.06.2020
4 Min

Huonekalujen tuunaus – uusi elämä ja ilme vanhoille kalusteille

Oletko miettinyt sisustuksen ilmeen freesaamista? Omista, vanhoista huonekaluista tai kirpparilöydöistä voi uudella maalikerroksella saada tyyliltään ja käyttötarkoitukseltaan aivan uusia kalusteita. Kokosimme muutamat helpot vinkit, joita varten ei tarvitse olla entisöinnin ammattilainen. 

Muuton aikana on mainio mahdollisuus uudistaa sisustus sopimaan uuteen asuntoon tuunaamalla vanhoja huonekaluja. Rautakaupat ja maalausliikkeet auttavat kotituunaajaa tarvikkeiden hankinnassa sekä oikeiden varusteiden valitsemisessa.

1. Puisen huonekalun tuunaus helpolla kalkkimaalilla

Liitupohjainen kalkkimaali on viime vuosina ollut suosittua puisten huonekalujen ilmeen uudistajana. Eikä ihme; se on monella tapaa helppokäyttöisempää kuin tavallinen maali. Maalattavia kohteita ei ole välttämätöntä esivalmistella ja hioa, vaan kalkkimaalilla voi maalata suoraan monenlaisille pinnoille. Jos esine on kovassa kulutuksessa, suositellaan kalkkimaalin kiinnittämistä vahalla tai lakalla, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Kalkkimaalissa ei myöskään ole voimakasta tuoksua, ja se kuivuu nopeasti käyttöön. Se on myös ympäristöystävällisempi valinta, sillä kalkkimaalissa ei ole akrylaattia eli muovisidosaineita. Kalkkimaali jättää himmeän, täysmatan pinnan. Maalipinta ei myöskään lohkeile, vaan kuluu ohentumalla ajan myötä. Koska kalkkimaali on vesiohenteinen, sillä saa helposti halutessa myös kulutetun tai läpikuultavan vintage-pinnan aikaan. Tätä efektiä voidaan myös tehostaa hiomapaperin avulla. 

Kalkkimaali sopii myös aroille maalareille: kalkkimaalin voi pestä pois, jos tuleekin toisiin aatoksiin valitun värin kanssa. Etenkin puisille huonekaluille kalkkimaali on näppärä valinta. Esimerkiksi Pinterestistä voi hakea inspiraatiokuvia kalkkimaalin käyttötavoista ennen oman projektin aloittamista.

Tarvikkeet:

  • (Hiomapaperia halutessasi)
  • Kalkkimaalia valitsemassasi sävyssä
  • Pensseli
  • Suoja lattialle

Jos haluat käsitellä pinnan vahalla tai lakalla:

  • Pellavaöljyvahaa tai muuta huonekaluvahaa 
  • Vahapensseli tai nukkaamaton riepu
  • Pellavaöljysuopaa ja harja

 

Näin uudistat huonekalun kalkkimaalilla:

  1. Jos alla on hyvin paksu, vanha maalikerros tai haluat esimerkiksi puun sävyn kuultavan läpi maalista, aloita karkealla hiomapaperilla. Kun lähes kaikki maali on irronnut, hio pinta vielä hienolla hiomapaperilla.
  2. Jollet halua hioa huonekalua, se ei ole pakollista. Vaikka maalipinta olisi liukkaan oloinen ja kiiltävä, kalkkimaali tarttuu kyllä siihen.
  3. Maalaa huonekalu kalkkimaalilla. Halutessasi voi ohentaa maalia vedellä. Kun maali on kuivunut, paikkamaalaa vielä kohdat, jotka näyttävät sitä tarvitsevan.
  4. Maalipinta on kuivuttuaan hyvin mattapintainen. Jos pidät pinnasta sellaisena, eikä huonekalu ole kovassa kulutuksessa (esim. ruokapöytä tai tuolin istuinosa), voit käyttää huonekalua sellaisenaan. Vahaamaton ja lakkaamaton pinta on hieman enemmän lianarka, mutta pinnan käsittely on pitkälti myös makukysymys.
  5. Jos haet kulutettua vintage-efektiä, voit hioa kuivaa pintaa kulmista ja sieltä täältä saadaksesi halutun efektin. Tähän kannattaa katsoa ohjeet esimerkiksi Youtubesta tai Pinterestistä.
  6. Jos haluat optimaalisen pidon maalille, käsittele pinta esimerkiksi pellavaöljyvahalla. Vaha tekee pinnasta hieman samettisemman näköisen.

Rottinkikalusteelle uusi elämä korjauksella ja spraymaalilla

Tuleeko rottinki-sanasta mieleen vanhentunut ja tunkkainen tyyli? Kannattaa päivittää tämä käsitys! Kun vanhan rottinkikalusteen repsottavat rottinginpätkät korjaa ja spraymaalaa haluamansa väriseksi, on se raikas ja monipuolinen lisä sisustukseen. Rottinkiset kalusteet ovat kevyitä siirrellä ja sopivat mainiosti myös esimerkiksi parvekkeelle tai terassille.

Tarvikkeet:

  • 4 mm:n puolikasta lakkaamatonta rottinkinauhaa (tämä sopii esim. rottinkituolille, kannattaa valita rottinkinauhan paksuutta oman kalusteen mukaan)
  • Sakset, vettä ja astia
  • Harja tai hieno hiomapaperi/ maalinpesuainetta ja rätti
  • Puulle sopivaa spraymaalia, yleensä vähintään kaksi purkkia
  • Suojamuovia maalausta varten

 

Rottinkikalusteen kunnostuksen voit tehdä näin:

  1. Pura ensin kalusteesta mahdolliset rispaantuneet tai irronneet osat pois. 
  2. Harjaa liat pois jämäkän harjan avulla ja hio pois ylimääräiset lakat pinnasta. Voit vaihtoehtoisesti pyyhkiä kalusteen myös veteen ja maalinpesuaineeseen kostutetun rätin avulla. (Muista suojahanskat.)
  3. Anna rottinkinauhan liota vesiastissa muutama tunnin tai yön yli. Liottaminen tekee nauhasta taipuisaa ja helpompaa käsitellä. 
  4. Kieputa rottinkinauhaa tukirottinkien ympärille. Voit ottaa mallia valmiista sidoksista tai tehdä kieputuksen omalla tyylilläsi. Päättele rottinkinauhat. Voit katsoa esimerkkiä vaikka Youtube-videoista.
  5. Anna rottinkikalusteen kuivua ennen maalausta. Esimerkiksi isoa rottinkituolia varten tarvitaan noin kaksi purkkia maalia, jotta maalipinnasta saadaan kokonaan peittävä. 
  6. Muista ensin suojata alue, jolla aiot maalata. Ravista maalipurkkia ennen maalausta sekä aina välillä maalauksen lomassa. Maalaa tasaisesti edestakaisin liikkein. Voit pyyhkiä maalipurkin suutinta kostealla rätillä maalauksen välillä, jos haluat saada mahdollisimman tasaisen maalipinnan.

 

koti-sisustus-huonekalujen-tuunaus

Pinnatuolien maalaus

Ihanat 50-luvun henkiset pinnatuolit ovat löytäneet tiensä uudelleen keittiöihimme. Ne ovat ilmeeltään kevyitä ja kodikkaita ja varsin mukavia istua. Sen lisäksi ne sopivat monenlaisiin keittöihin – värivalinta määrittää pinnatuolien tunnelmaa.

Valitse väri, mikä miellyttää, ja maalaa pinnatuoleille uusi ilme. Voit maalata joko kaikki tuolit yhdellä värillä tai maalata istuinosan omalla värillään – enemmän värien kirjoa kaipaava voi maalata vaikka jokaisen tuolin oman värisekseen. Vain mielikuvitus on rajana.

Tuoleille voi aluksi tehdä maalinpoiston, minkä voi tehdä joko mekaanisesti tai kemiallisesti. Aina maalinpoisto ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos halutaan vain uusi maalipinta tuolille. Siinä tapauksessa riittää se, että hioo kiiltävät maali- ja lakkapinnat hiomapapaerilla. Vanhojen kalusteiden kolot voi tasata kitillä, joka niin ikään hiotaan tasaiseksi. Työvälineet kannattaa valita maalin sekä maalattavan pinnan mukaan; vesiohenteista maalia levitetään synteettisellä pensselillä, jonka harjaspää on rikottu ja liuotinohenteista luonnonharjaisella pensselillä.

Tarvikkeet:

  • Kalustemaalia
  • Pensseleitä
  • Hiekkapaperia
  • Maalinpesuainetta
  • Suoja lattialle
  • Maalarinteippiä (jos maalaat vain osat tuoleista)

 

Näin maalaat pinnatuolille uuden ilmeen:

  1. Jos maalaat vain jotkin tuolin osat tai käytät osiin eri värejä, rajaa osat toisistaan maalarinteipillä.  Vinkkinä kannattaa muistaa, että symmetrisyys miellyttää silmää useimmiten. Voit myös jättää jotkin osat myös puun väriseksi, ja maalata toiset osat.
  2. Pese maalattavat osat maalipesulla, joka irrottaa lian ja rasvan. Näin ne eivät imeydy puuhun hiomisen aikana. 
  3. Hio maalattavat osat hiekkapaperilla, niin että ne muuttuvat himmeiksi ja pyyhi sen jälkeen kostealla rätillä.
  4. Maalaa kalustemaalilla ensin pohjakerros. Anna kuivua. Maalaa sitten toiseen kertaan. Jos olet epävarma maalin väristä, voit kokeilla sitä johonkin huomaamattomaan paikkaan ensin, kuten istuimen alapuolelle. 

Millaisia huonekaluja kannattaa maalata itse?

Omin avuin voi periaatteessa maalata kaikkia muita huonekaluja kuin antiikkisia kalusteita, joiden oikea käsittely on entisöinti – entisöinti kannattaa jättää ammattilaisille tai itse käydä oikeiden ammattilaisten opissa. Asiantuntevat maalausliikkeet ja rautakaupat osaavat neuvoa tavallisten maalaustöiden varusteiden hankinnassa sekä ympäristöystävällisten maalien valinnassa. 

Huom! Jos maalaat vanhaa, puista huonekalua, pidä silmällä leimoja sekä vuosilukuja, joita pohjasta toisinaan löytyy. Jotkin kalusteet kannattaa jättää maalaamatta, jos haluat kalusteen historiallisen arvon säilyvän.


Etsitkö muita näppäriä sisustusvinkkejä? Lue, tästä miten sisustat pienen asunnon ja ota tästä talteen vinkit valaisimien käyttöön sisustuksessa.

New call-to-action