22.02.2022
4 Min

Huonekasvin muutto

Tiesitkö, että muutto stressaa myös huonekasveja? Jo uuteen paikkaan tai ruukkuun sijoittaminen hidastaa herkän kasvin kasvua. Kun koti vaihtuu kokonaan uuteen, voi vihreä kaveri mököttää pitkään näivettyneen oloisena. 

Toisinaan muuttohulina käy kasville jopa hengenvaaralliseksi: sääolosuhteet vaihtelevat, huonekalut pyrkivät pakettiautossa mukiloimaan, eivätkä kaikki muuttoapulaiset ehkä ymmärrä, kuinka arvokas lasti sanomalehtikääreiden sisällä piileskelee.

Näillä ohjeilla kasvi selviää muutosta mahdollisimman vähin vaurioin!

Tue ja suojaa

Tavallisimmin kasvi vaurioituu muutossa kylmän ilman tai fyysisen osuman seurauksena: pari päivää kotiutumisen jälkeen huomataan, että fiikus riiputtaa lehtiään saatuaan kylmää tai palmun kärkiverso on taittunut muuttoauton oven väliin.

Hontelot ja hauraat kasvit tarvitsevatkin matkakumppanikseen tukikeppejä ja ympärilleen sanomalehti- tai muovisuojuksen siinä, missä pienemmille riittää suojaksi pahvilaatikko. Tukikeppeihin kasvi kannattaa kiinnittää löyhästi vaikka pätkällä kelmua tai sideharsoa. Kepit voi myös tökkiä ruukun reunoille kehikkomaiseksi “suojahäkiksi”.

Ruukkukin voi tarvita suojaa. Keraamiset ruukut halkeavat helposti kolauksista, mutta toisaalta pysyvät painavina yleensä hyvin pystyssä. Niiden suojaksi voi kääräistä sanomalehteä tai sijoittaa ne pahvilaatikkoon. Varovaisimmat siirtävät kasvin muuton ajaksi muoviruukkuun.

200423_FORTUM_05_FLYTTKARTONGER_093 (1)-3

Kasvin talvimuutto

Osa huonekasveista sietää kylmää, osa taas närkästyy viileydestä hyvinkin herkästi. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos ulkolämpötila on alle + 10 astetta, kannattaa herkempien kasvien kanssa olla jo tarkkana.

Pakkasta sietää hyvin harva huonekasvi. Erityisen herkkiä paleltumiselle ovat orkideat.

Kerää talteen isoja sanomalehtiä

Kun käärit sanomalehdet kasvin ympärille löyhinä kerroksina ja teippaat kokonaisuuden paketiksi, saat vangittua sen sisään hetkeksi pienen “kasvihuoneen”. Sen säilyttämän lämmön turvin kasvi kestää siirron sisätiloista autoon ja uuteen kohteeseen.

Huomioi kuitenkin, ettei kasvi tuota lämpöä paketin sisälle samalla tavalla kuin vaikkapa ihminen lämmittää itseään vaatteidensa alla. Paketti viilenee siis nopeasti, eikä edes paketoitua kasvia voi jättää ulos pakkaseen odottelemaan.

Lisälämpöä matkakaveriksi

Monet kukkakaupat ja akvaarioliikkeet myyvät euron tai pari maksavia termopakkauksia eli heat packeja, joiden avulla kasvin paketissa pysyy lämpö pitempään. 

Lämmittimenä voi käyttää myös lämpimällä vedellä täytettyä vesipulloa, perinteistä lämmitettyä jyvätyynyä tai apteekin kylmälämpöpakkausta.

Kun kasvi on jo saapunut uuteen kotiinsa, avaa pakettia vähän, ettei vihreälle ystävällesi tule liian kuuma. Etenkin omatekoisten lämpöpakkausten kanssa on olemassa riski, että haudutat kasvin paketissaan hengettömäksi.

Hyödynnä termoskassit, kylmälaukut ja vanhat peitot

Kasvin kannalta optimaalinen matkustuspaikka on vanhanaikainen, styroxinen kylmälaukku. Jos sellainen sattuu pyörimään nurkissa ja kasvit ovat pienikokoisia, tee niille sinne matkapesä.

Isomman kasvin voi kääriä viltteihin. Raskaiden täkkien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, etteivät ne katko versoja painollaan.

Vikana ulos, ekana sisään

Kun huonekaluja ja laatikoita lastataan pakettiautoon, pääsee tavaratilaan koko ajan kylmää ilmaa. Siksi kasvit kannattaa tuoda autoon viimeisinä ja purkaa sieltä ensimmäisinä.

Uudessa kodissa kasvit on hyvä laittaa mahdollisimman suojaisaan paikkaan odottelemaan, etteivät ne saa vetoa, eivätkä muuttajat vahingossa ruttaa niitä.

Apukuskina kaktus?

Pakettiauton lämmittämätön takatila on varsin hyinen paikka talvella. Jos uusi koti sijaitsee kaukana, kannattaa harkita kasvien muuttamista henkilöautolla tai muuttoauton hytissä. 

Muuttofirmoilta voi myös tiedustella muuttoautoa, jossa on lämmitetty tavaratila. Yleensä siitä joutuu kuitenkin pulittamaan jonkin verran ekstraa.

Pro tip: nahista hieman

Jos kasvi on kuivuutta kestävää lajia sen voi pakkasmuuttoa varten pitää kuivanpuoleisena. Tällöin versojen solujen neste väkevöityy, eivätkä solut ole aivan yhtä alttiita jäätymään. 

Hiukan nahistunut verso ei myöskään katkea yhtä helposti kuin täydessä vesilatauksessa komeileva. Tietoa voi hyödyntää esimerkiksi köynnösten kuljettamisessa.

Kuivamuutossa on kuitenkin myös vaaransa: liian kuivaksi päässyt multa karkaa helposti ruukusta. Kuivuus myös stressaa kasvia, mikä voi hidastaa muutosta toipumista. Kasvi ja sen vedentarve tulisikin tuntea hyvin ennen tähän keinoon turvautumista.

Muutto_6172 (3)

Kasvin kesämuutto

Kasvien muuttaminen kesällä on helppoa – niin helppoa, että ne saattavat unohtua kokonaan. On yllättävän yleistä, että pihan pensaiden katveeseen maastoutunut jukkapalmu jää niille sijoilleen, kunnes joku entisistä naapureista adoptoi sen hoiviinsa.

Odottelu mieluiten varjossa

Kesällä kasvit voivat odottaa lastausvuoroaan ulkona. Silloin niitä uhkaa lähinnä paahtava aurinko: jo tunnin tehokäristys talon seinustalla voi saada vannoutuneen varjokasvin luovuttamaan elämänhalunsa.

Ulkona odottavat kasvit onkin fiksuinta nostella varjoon, elleivät ne ole erityisesti auringonpalvojiksi tunnustettua lajia.

Ötököitä tiedossa?

Suomen kesässä pörisee ja inisee monenlaista hyönteistä, ja osa niistä on kiinnostuneita myös huonekasveista. 

Huonolla tuurilla muuttavan kasvin salamatkustajiksi lyöttäytyy ulkoa esimerkiksi villakilpikirvoja. Muutosta rasittuneen kasvin vastustuskyky on usein alentunut, minkä vuoksi se voi olla erityisen helppo uhri ötököille.

Hyönteisinvaasiota on vaikeaa torjua ennalta, ja tavallisesti sen huomaa vasta jokunen viikko muuton jälkeen. Tärkeintä onkin kurkistella vaikka kastelupäivinä kasvien lehtien alapintoja, uusia versoja ja lehtiruoteja: näkyykö elämää, täytyykö ryhtyä torjuntatoimiin?

Muistuta muuttoapulaisia

Jämäkän oloinen kasvipaketti saattaa saada osakseen turhan ronskia kohtelua, elleivät muuttoapulaiset tiedä, että sen sisällä on vihreää kultaa.

Kasvipaketit ja -laatikot kannattaakin varmuuden vuoksi varustaa muistutuslapuilla: “älä jätä minua ulos paleltumaan”, “käsittele varovasti”, “vie kylppäriin”.

Muuttofirman ehdoista kannattaa myös lueskella jo etukäteen kasveja koskevat pykälät. Osa yrityksistä sulkee korvausvastuista jo etukäteen pois esimerkiksi kasvien paleltumisvauriot.

Uudessa kodissa

Uudessa kodissa

On tavallista, että juuri muuttaneet huonekasvit näyttävät uudessa kodissa honteloilta ja orvoilta. Anna niille aikaa kotiutua rauhassa ja tarjoa eväät toipumiseen!

1. Valitse kasveille sopivat paikat uuden kodin valo-olosuhteiden mukaan. 

Jos ikkunat antavat eri ilmansuuntiin kuin entisessä kodissa, voi olla tarpeen miettiä kasvien sijainteja uusiksi tai esimerkiksi harkita kasvivalon hankkimista.

2. Suihkuta!

Hyvä elvytyskeino useimmille muutossa ränsistyneille kasveille on suihkutus joko sumutepullolla tai kylppärissä suihkun alla. Samalla saat huuhdottua lehdistä muuton pölyt ja hyönteisten munat. 

Älä kuitenkaan suihkuta kuivan paikan kasveja, kuten kaktuksia tai mehikasveja, ja pidä huolta, että ylimääräinen vesi pääsee kasvualustasta pois.

3. Tunnusta tappiot (ja käännä ne voitoiksi)

Muutossa vaurioituneet versot kannattaa surutta napsia pois. Niille voi kokeilla tarjota uuden elämän juurruttamalla ne vesilasissa tai kosteassa mullassa – esimerkiksi begonioiden ja monien köynnöskasvien katkenneet versot juurtuvat hyvin.

Paleltunutkin kasvi saattaa ponnistaa vielä uuteen nousuun, mikäli sen juurakko ja edes joku kasvupisteistä on säilynyt hengissä. Katsele muutama viikko rauhassa, alkaisiko elonmerkkejä näkyä. 

Paleltuneet osat voit leikata pois ja naamioida orvolta näyttävän ruukun kiinnostavaksi esimerkiksi silkkikukilla tai peikonpähkinän vänkyräisillä oksilla.

Älä ylihoida muutossa ränsistynyttä kasvia

Muutosta nokkiinsa ottanutta kasvia saattaa tehdä mieli elvyttää keinolla millä hyvänsä. Tässä kuitenkin piilee riskejä: liian innokkaalla hoidolla voi stressata jo valmiiksi väsähtäneen kasvin kuoliaaksi.

Ylikastelu, ylilannoitus ja ylilämmitys eivät koskaan tee kasville hyvää, mutta erityisen kohtalokkaiksi ne käyvät talvella.  Älä siis “hyvitä” kasville sen kokemia vaikeuksia liiallisella hoidolla, vaan pysy sitkeästi lajityypillisissä hoito-ohjeissa.

Toivotamme onnellisia yhteisiä hetkiä uudessa kodissa!

PS. Lue myös nämä: Huonekasvien pieni ongelmanratkaisu opas ja Unelmien parvekekasvit: väriä ja iloa koko kesäksi

New call-to-action