15.06.2021
2 Min

Kahviporoista polvi paranee

Pestyjä ja talteen otettuja raejuustopurkkeja. Sama muovipussi usealla kauppareissulla. Polvista sortseiksi pätkäistyt housut. Muun muassa näitä asioita häpesin lapsuudessani sukulaisteni tekemänä. Silloin koulun suosituin oppilas oli hän, jolla oli upouudet vaatteet ja kierrättäminen oli lähinnä pakon sanelemaa. 

Toista on nyt. Kysyessäni tiedostavilta Instagram-seuraajiltani vinkkejä kierrätykseen,  sain toistasataa vastausta. Yksi hakee taloyhtiön pahviroskiksesta pakkaustarvikkeet nettikirppiksellä myymilleen tavaroilleen. Toinen kuivattaa ja murskaa kananmunan kuoret peikonlehtensä lannoitteeksi. Kolmas muuttaa talouspaperin kääreen roskapussiksi. Se mikä ennen oli noloa, onkin trendikästä – ja ennen kaikkea kestävää.

2021-03-26-031953102 (1)-jpg

Muut lapset herättävät vanhempansa syömään, mutta oma lapseni herätti minut ennen kaikkea ajattelemaan tulevaisuutta. Lapsettomana oli hankala ymmärtää konkreettisesti kenelle ympäristö halutaankaan jättää. Nyt lapseni kasvot piirtyvät tulevien vuosien pulkkamäissä ja kesälomareissuissa lähikohteisiin. Itsekäs syy parempien valintojen tekemiseen tuntuu motivoivammalta kuin etäiset “tulevat sukupolvet”. Onneksi meistä monella on lapsia, sillä isommalla joukolla tehdyillä paremmilla valinnoilla on suurempi merkitys kuin että kierrättäisin muovijätteeni yksin.

Tarkan markan mummoni olisi taatusti osallistunut  Pikku juttu -haasteisiin ilmaiset aurinkosähkötunnit mielessään. Itse osallistun siksi, että aina voi parantaa ja itseäni vastaan kilpaileminen on arjen parasta viihdettä. Ja oivalluksiakin on syntynyt siinä sivussa! Pohtiessani kuumeisesti Kierrätyshaasteen motivoimana mitä kaikkea pannun pohjalle jääneelle kahville ja kahvinporoille voi tehdä, totesin että kahviahan voisi juoda kaiken kaikkiaan hieman vähemmän, niin ei syntyisi hävikkiä. Kasvini saavat kenties vähemmän kierrätyskahvista tehtyä lannoitetta, mutta itse nukun yöni sikeämmin ja vähennän turhaa kulutustani.

Jos jotakin haastetta odotan, niin se on ehdottomasti Ruokahävikkihaaste. Voisin kirjoittaa kirjan hävikkiresepteistä, mutta se sotisi alkuperäistä tarkoitusta vastaan, koska raaka-aineet joutuisi resepteihin hankkimaan. Jos nuupahtaneista kasviksista loihditut herkut kuitenkin kiinnostavat, niin kannattaa seurata Pikku juttu -haasteiden suorittamista Instagram-tililläni.

Ja vielä parempi: liity sinäkin mukaan, niin pääset haastamaan itse itsesi.

Nata Salmela

New call-to-action