Miten helpottaa kierrätettävän jätteen lajittelua kotona? Avain kierrätyksen helppouteen on löytää omaan kotiin sopivimmat lajitteluastiat: roskakorit, jätevaunut, hyllyt ja korit. Onneksi tarjolla on kaikenkokoisiin keittiöihin ja koteihin löytyviä ratkaisuja. Kauneuttakaan ei tarvitse unohtaa. Näkyville paikoille sijoitettavat kierrätysastiat voi valita sisustuksen muuhun väritykseen sopivaksi, jolloin ne kauniisti sulautuvat sisustukseen. Keräsimme muutamia ihastuttavia ideoita ja esimerkkejä, joilla pääset alkuun.
Luo käytännöllinen ja katseenkestävä kierrätysjärjestelmä
Kierrätys on hyvän mielen ekoteko. Ja kyllä sitä kierrätettävää kertyykin: biojätettä, muovia, paperia, kartonkia, käytettyjä pattereita, metallia, lasia ja pulloja sekä sähkö- ja elektroniikkaromua. Kierrätyksen määrä asettaa jo monen keittiön ja kodin kierrätyspisteen koville.
Käytännöllinen ja katseenkestävä kierrätysjärjestelmä on monen haaveena. Usein keittiössä on ahtaat tilat, eikä vanhojen asuntojen rakennusaikana – eikä usein vielä nykyäänkään – ole huomioitu kierrätyksen viemää tilaa. Pienellä suunnittelulla ja hyvillä lajitteluastioilla saadaan kuitenkin järkevä kierrätyssysteemi aikaiseksi jokaiseen kotiin.
Kierrätysastioiden riittävyys vaikuttaa suoraan intoon kierrättää kodissa syntyvä jäte. Siksi kannattaakin laittaa kodin kierrätysjärjestelmä kuntoon ja tehdä kierrätyksestä arkinen ja helppo rutiini.
1. Keittiö on kodin varsinainen kierrätyspiste
Keittiössä jätettä syntyy ruoanlaitosta ja erilaisten pakkausten purkamisesta, siksi keittiössä on totutusti eniten kierrätysastioita. Perinteisin paikka on pesualtaan alla, jonne yleensä sijoitetaan kierrätysastioita niin paljon kuin vain mahtuu.
Olet varmaan käytännössä huomannut, että mitä tarkemmin lajittelee kotitalousjätettä, sitä pienempiin astioihin ne mahtuvat. Nykyisin esimerkiksi muovijätteen lajitteleminen mahdollistaa sen, ettei sekajäteastia enää täyty entiseen malliin, vaan sille riittää paljon pienempi astia. Lue lisää muovin kierrätyksestä.
Onneksi myös kodin sisustustavaroiden valmistajat ovat heränneet kasvaneeseen kierrätystarpeeseen ja tarjolla on fiksuja lajittelujärjestelmiä joka makuun ja kaiken kokoisiin keittiöihin. Enää ei tarvitse tyytyä allaskaapin oveen kiinnitettävään puoliämpäriin, vaan monimuotoisilla astioilla saa tilan hyödynnettyä maksimaalisesti.
2. Keittiöön helppoutta ja tilaa
Ulosvedettävät jätevaunut ovat suosittuja. Clas Ohlsonilta löytyy kätevä kolmen astian kokonaisuus, jossa pienimpään kannelliseen astiaan voi laittaa vaikka biojätteen ja vielä jää esimerkiksi sekajätteelle ja muovijätteelle omat isommat astiat. Tässä mallissa kaksi astiaa asetetaan ulosvedettävään vaunuun ja kolmas allaskaapin lattialle tai oveen.
Enemmän lokeroita kaipaavalle löytyy hyviä vaihtoehtoja Ikeasta. Hållbar-sarjasta löytyy kätevä viiden astian kokonaisuus, johon saa kivasti piiloon myös pienet pakkaukset, paristot ja säilykepurkit. Yhdessä astiassa on tuuletusaukot biojätteen kuivumiselle.
Kuva: Clas Ohlson Kuva: Hållbar/ Ikea
3. Biojäteastia, joka ei tuoksu
Keräysastian voi myös reilusti laittaa näkösälle vaikka tiskipöydälle ja näin säästää kaappitilaa. BioProffan Biojäteastiaan mahtuu 5 litraa biojätettä ja kannen aktiivihiilisuodattimet pitävät hajuhaitat loitolla. Puuilon valikoimassa on musta ja valkoinen vaihtoehto.
Entä kiinnostaako ottaa askel pidemmälle kierrätyksessä ja jalostaa biojätteestä multaa joko puutarhaan, parvekekukille tai viherkasveille? Suuren suosion saavuttanut bokashi-menetelmä tarkoittaa jätteiden fermentoimista eli hapattamista ravinteikkaaksi mullaksi. Bauhausin kuten muidenkin kauppojen bokashi-keittiökompostoreiden luvataan olevan helppokäyttöisiä ja hajuttomia.
Kuva: BioProffa/ Puuilo Kuva: Bokashi Organko/ Bauhaus
4. Kierrätysastia eteisessä voi olla ilo silmälle
Keittiön ei tarvitse olla kodin ainoa sijoituspaikka keräykseen meneville tuotteille. Varmaan monen kodissa onkin eteiseen kertynyt erilaisia muovi- tai kestokasseja täynnä paperia, pahveja ja pulloja. Koska kierrätys kuitenkin on pysyvä osa elämäämme, ehkä kauniimmat ratkaisut ilahduttaisivat enemmän esteettistä mieltämme. Silloin avuksi tulevat kauniit, suljettavat säiliöt, jotka sulautuvat sisustukseen.
Orthexin SmartStore™ Collect -säilytysratkaisua ei tarvitse piilottaa katseilta ja siksi se sopii näkösälle niin keittiöön kuin eteiseenkin. Kierrätysmuovista valmistettu laatikko sisältää peräti kolme sisäastiaa, joten sinne voi hyvinkin kerätä vaikka pahveja ja papereita odottamaan kierrätyspisteellä käyntiä. Tätä pohjoismaalaista muotoilua edustavaa muovista ratkaisua saa valintansa mukaan mustana tai valkoisena ja kaiken kruunaa tukeva bambukansi. Monikäyttöinen laatikko toimii myös jakkarana, mikä voi olla eteisessä hyvinkin tarpeen.
Astetta komeamman version tarjoaa Muji, jonka roskakori on valmistettu tyylikkäästä tammiviilusta. Pisteet pelkistetylle ulkonäölle, tämähän näyttäisi hyvältä olohuoneessakin!
Kuva: Orthex/ K-Rauta Kuva: Muji
5. Kasvata kierrätyskalustetta ylöspäin
Kierrätys on sitä helpompaa, mitä enemmän sille on tilaa. Ikea tarjoaa edullisia pinottavia Sortera-astioita, joista voi rakennella toimivan kierrätyspisteen sijoittamalla niitä vierekkäin ja päällekkäin tarpeen mukaan. Jos valkoinen väri ei innosta, niin tästä saisi samalla kivan tuunausprojektin muokkaamalla laatikot mieleisekseen.
Vai mahtuisiko kotiin, esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen, oma hylly hyvännäköisine koreineen kierrätykseen meneville tavaroille? Erilaisia, erikokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja säilytyskoreja on myynnissä muun muassa Tokmannilla.
Eteisen pieneen ja usein kapeaankin tilaan löytyy kierrätystä varten yllättävä ratkaisu: kenkäkaappi. Ikean Trones on kenkä-/säilytyskaappi, joka on kapeutensa ansiosta ihanteellinen eteiseen. Kaapin päälle saa mukavasti avaimet ja lompakon, ja lähtiessä voi ottaa kaapista kierrätettävät sanomalehdet mukaansa.
Kuvat: Sortera & Trones/ Ikea
6. Parvekkeelle, autotalliin, ulos…
Myös ulos voi asettaa erilaisia kierrätysratkaisuja. Säänkestäviä säilytyslaatikoita tarjoavat useat huonekalu- ja rautakaupat, esimerkiksi K-raudasta niitä löytyy pehmustelaatikon nimellä. Jyskistä löytyy myös iso UV-suojattu Kjeller-kaappi, johon tavarat kivasti mahtuvat piilossa odottamaan kierrätykseen pääsyä.
Kuva: Kjeller/ Jysk Kuva: Cello Nova/ K-Rauta
Pieni, mutta vaikutuksiltaan suuri ekoteko
Kierrätyksen järjestämiseen kannattaa panostaa, sillä jätteen kierrätys on yksi arkisista ekoteoista, joilla tavallinen kuluttaja voi vaikuttaa merkittävästi omaan hiilijalanjälkeensä. Ajan myötä tämän tavan vaikutus moninkertaistuu, ja mitä useampi kierrättää, sitä suurempi on vaikutus ympäristölle. Ja kun kierrätyksen tavan kerran oppii, se muuttuu automaatioksi, jota ei enää osaa olla tekemättä.
Lue myös:
Katso tästä kätevät ohjeet arkiseen kierrätykseen!
Hyvän elämän haaste: Näin kierrätät kosmetiikkapakkaukset oikein
Muovin kierrätys – näillä ohjeilla onnistut