Muovinkierrätys on nykyisin mahdollista aluekeräyspisteiden lisäksi yhä useammissa taloyhtiöissä. Kuitenkin eri muovilajien tulkinta voi saada aikaan hämmennystä kuluttajissa. Pitääkö etsiä muovista virallista kierrätysmerkkiä tai karttaa tiettyä väriä – vai saako kaiken muovin laittaa kierrätykseen? Keräsimme helpot ja tarkat ohjeet muovinkierrätykseen, jotta vältyt pähkäilyltä.
1. Mikä muovi kuuluu kierrätykseen?
Nyrkkisääntö on, että kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset sekä muoviset kauppakassit ovat kierrätettäviä.
Pakkausmuoveja kertyykin jätteeksi eniten, ja siksi niiden kierrätys on aidosti merkittävä ekoteko.
Nämä kaikki kuuluvat muovinkeräykseen:
- Kaikki muoviset elintarvikepakkaukset, kuten:
- Jogurttipurkit
- Muovikääreet
- Margariinipakkaukset
- Ketsuppipullot
- Valmisruokapakkaukset
- Pakasteiden muoviset pakkauspussit
- Muoviset kosmetiikkapakkaukset, kuten shampoopullot
- Muoviset pesuainepakkaukset, kuten siivousainepullot
- Muut muoviset pakkaukset, kuten lelupakkaukset tai muovikääreet vaatteiden ympärillä
- Muoviset kauppakassit
- Jos pakkaus vaikuttaa olevan enimmäkseen muovia, sen voi lajitella muovipakkauksiin. Numeroita kolmiomerkinnän sisältä ei tarvitse etsiä.
2. Mikä ei kuulu muovinkeräykseen?
Vielä voidaan selventää ohjetta sillä, mitä rajataan pois muovin kierrätyksestä. Ylipäänsä muovitavarat eivät kuulu muovinkeräykseen.
Älä laita näitä muovinkeräysastiaan:
- PVC-muovi
- Jätesäkit
- Muoviset kertakäyttöaterimet
- Muovikelmu
- Muoviämpärit
- Pakasterasiat
- Muoviset lelut
- Hammasharjat
- Muut muoviset esineet
- Pakkausmuovit, joissa on jäämiä vaarallisista aineista, kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä.
Muovinkeräys on tarkoitettu vain sellaiselle muoville, joka on tuottajavastuun piirissä. Tämä tarkoittaa muovipakkauksia, joiden käyttötarkoitus on kaupasta ostetun tuotteen pakkaaminen. Tällaisten tuotteiden tuottajat maksavat tuotteidensa pakkausten jätehuollosta, jotta kuluttajat voivat kierrättää muovin ilmaiseksi.
Yleisesti siis: jollei se ole pakkausmuovia tai muovinen kauppakassi, älä laita sitä kierrätykseen.
Lue myös:
Kierrätyksen ABC – ohjeet arkiseen kierrätykseen
Hyvän elämän haaste: Näin kierrätät tyhjät kosmetiikkapakkaukset oikein
3. Miten järjestän muovinkeräyksen kotona?
Aluksi oleellista on löytää kotoa muovinkeräykselle sopiva paikka. Kun alat kerätä muovia, huomaat todennäköisesti, että muovipakkauksia kertyy enemmän kuin muuta jätettä. Kun lajittelet pahvin, paperin, lasin, metallin, muovin ja biojätteen, sekajätteen määrä jää yleensä todella vähäiseksi. Siksi entiselle sekajätepussin paikalle voikin olla järkevää laittaa muovinkeräys.
Vinkki: Jos tuntuu, että kaapit ja jo olemassa olevat säiliöt eivät riitä eri jätelajeille, voi niitä varten ostaa kauniita, suljettavia säiliöitä, jotka sopivat yhteen sisustuksen värien kanssa. Näin kierrätysjätteet eivät pursua näkyvillä, vaan sulautuvat sisustukseen.
Lue lisää:
Kesytä kodin kierrätyskaaos näillä vinkeillä!
4. Miten kierrätän pakkausmuovin?
- Kierrätettävän muovipakkauksen tulee olla tyhjä ja tarpeeksi puhdas. Kevyt huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy talouspaperilla on sopiva puhtaustaso. Tavoitteena on, ettei muovipakkauksesta tule suuria hajuhaittoja tai homeitiöitä huoneilmaan.
- Älä laita erilaisia muovipakkauksia sisäkkäin, koska jalostamolla muovin tunnistuslaite pystyy lukea vain uloimman pakkauksen.
- Voit halutessasi tehostaa kierrätystä irroittamalla pakkausten eri osat, kuten pumput, kannet ja korkit.
- Kun muovinkeräysastiasi on täynnä, vie se joko taloyhtiön muovinkeräysastiaan tai yleiselle muovinkeräyspisteelle.
5. Miksi pakkausmuovi kannattaa kierrättää?
Muovipakkaukset kannattaa kierrättää, sillä silloin muoviin sitoutunut hiili voidaan hyödyntää uudelleen – ja muovi saa uuden elämän Fortumin Riihimäen jalostamossa. Riihimäen muovijalostamo on Suomen ainoa kuluttajamuovipakkauksia kierrättävä laitos.
Kuluttajamuovipakkauksista n. 37%* hyödynnetään tällä hetkellä uusiomuovina. Fortum Circo -kierrätysmuovigranulaatti on valmista kierrätysraaka-ainetta, jota muoviteollisuus käyttää. Uusiomuovista valmistetaan muun muassa Sini-siivousvälineitä, kevyiden piharakennusten alusrakenteita ja sokkeleita. Lopusta, eli kierrätykseen kelpaamattomasta muovista, tehdään energiapolttoainetta, jolla tuotetaan kaukolämpöä sekä sähköä Suomessa.
Muovin kierrätys on kiertotaloutta parhaimmillaan, ja sillä on suuri rooli ympäristöongelmien ratkaisussa.
Tutustu tarkemmin muovin kiertokulkuun >
Tästä voit tutustua Fortumin kierrätysmuovia hyödyntävien yritysten tarinoihin:
- Muovitavaroita valmistavan Orthexin ja Fortumin yhteistyön tarina
- Biolanin ja Fortumin yhteistyön tarina
* luku päivitetty aiemmasta 75 prosentista, joka perustui muovijalostamon koeajoihin ja toiminnan käynnistämisvaiheeseen, jolloin vastaanotetun muovijakeen määrä oli huomattavasti pienempi.
Jos olet kiinnostunut löytämään lisää vinkkejä ekologisempaan elämäntapaan, tutustu etuohjelmaamme Pikku Juttuun, jonka haasteisiin osallistumisesta kevenee niin hiilijalanjälkesi kuin sähkölaskusi!