18.04.2023
4 Min

Kiinteä hinta vs. pörssisähkö – kumman valitset?

Kiinteähintainen sähkösopimus ja pörssisähkösopimus ovat toinen toistensa vastakohtia. Toisen hinta on kiinnitetty vähintään neljäksi kuukaudeksi eteenpäin ja toisessa sähkön spot-hinnat vaihtelevat tunneittain. 

Tässä artikkelissa käydään läpi molempien ääripäiden eri puolet.

Kiinteähintainen sopimus on vaivaton valinta

Kiinteähintainen sopimus on naimisissa sähköfutuurien kanssa, sillä futuurit määrittelevät kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten hinnan.

Kun teet kiinteähintaisen sopimuksen, sovit ostohetkellä sen hinnasta koko sopimuskauden ajaksi. Tämä hinta määräytyy futuurimarkkinan mukaan, jossa sähköntuottajat ja sähköyhtiöt (ostajan ominaisuudessa) sopivat sähkölle tietyn hinnan. Sähköyhtiö siis sitoutuu ostamaan markkinalta sinun kulutuksesi verran sähköä sovitulla hinnalla koko sopimuksen ajaksi. Tämän vuoksi kiinteähintaiset sopimukset ovat usein sitovia.

Futuurihinnat ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia ennusteita – ei kiveen hakattuja, varmoja lukuja. Ne määrittelevät kiinteän sopimuksen hinnan, mutta eivät kerro, miten pörssisähkön tunneittain vaihtuva hinta tulee kehittymään. Ne antavat kuitenkin hieman osviittaa siihen, miten sähkön hinta voisi tulevaisuudessa käyttäytyä.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva?

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa on etuna varmuus ja tieto tulevasta. Fortum tarjoaa kahdenlaisia kiinteitä sopimuksia:

Määräaikainen Fortum Takuu

Fortum Takuu on määräaikainen sopimus, jolla kiinnität sähkön hinnan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Sähkön hinta pysyy siis samana spot-hintojen ailahteluista tai vuorokauden ajasta huolimatta. 

Määräaikaisuus on kuitenkin sitova, joten mieti tarkkaan, onko hinta sellainen, johon haluat sitoutua seuraavaksi pariksi vuosiksi eteenpäin.

Toistaiseksi voimassa oleva Fortum Vakio

Fortum Vakio taas on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka hinta määräytyy kotisi arvioidun vuosikulutuksen mukaan. Erikokoisille kulutusprofiileille on niiden kokoa vastaavat, valmiiksi hinnoitellut paketit.

Fortum Vakio-sopimuksessa on kiinteä kuukausihinta – niin kauan kun sähkönkulutus pysyy valitsemasi paketin raameissa. Sopimusten raja-arvot on määritelty selkeästi verkkosivuillamme. 

Esimerkiksi pienin paketti – Vakio S – on tarkoitettu kodeille, joiden sähkönkulutus pysyy alle 2000 kWh vuodessa. Tällaisia ovat usein kerrostaloyksiöt ja pienet kaksiot, joissa lämmityksen hoitaa taloyhtiö. 

Myös Vakion hinnat määräytyvät sähköfutuurien mukaan. Toisin kuin vaikka kahden vuoden määräaikaisessa sopimuksessa, sen hinta tarkistetaan aina neljän kuukauden välein. 

Vinkki!  Fortum Vakiossa ei ole erillistä perus- tai kuukausimaksua. Ja koska Vakio on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit irtisanoa sen kahden viikon varoitusajalla. Jos et siis ole vielä aivan varma, haluatko sitoutua määräaikaisen sopimuksen hinnoittelutapaan, Vakio voisi olla sinulle hyvä vaihtoehto.

Pörssisähköllä voi hieman kikkailla

Fortum Tarkka on kuluttaja-asiakkaillemme tarkoitettu pörssisähkösopimus. Siinä sähkön hinta muuttuu ja vaihtuu tunneittain sähkön spot-hintojen mukaan. Hinta on siis täysin sama kaikille. Hintavaihtelua hyödyntämällä voit silti kikkailla itsellesi pienemmän sähkölaskun.

Mikä on spot-hinta?

Sähköpörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän tuntikohtaisesta sähkön hinnasta, eli niin sanotusta spot-hinnasta. Suomen spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille. Hinta määritellään siis kyseistä vuorokautta edeltävänä päivänä.

Sähkön hintaan vaikuttavat monet eri asiat, kuten vaikkapa sää. Esimerkiksi syksyllä 2022 Pohjoismaiset vesivarannot olivat olleet normaalia alhaisemmat jo pidemmän aikaa, jolloin vesivoimaa ei pystytty hyödyntämään tavalliseen tapaan. Tämä vaikutti yhtenä tekijänä hintojen nousemiseen.

Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee joskus rajustikin, se voi silti – ja juuri siksi – olla joillekin kotitalouksille pitkällä aikavälillä parhain ratkaisu. 

Lue tästä laajempi juttu koskien pörssisähköä

Optimoijan valinta 

Pörssisähkön hintavaihtelut voivat aiheuttaa toisille stressiä ja hampaiden kiristelyä. Silloin heille parhain valinta voisi olla kiinteän sopimuksen tekeminen. Toiset taas pitävät siitä, että voivat itse vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan konkreettisesti.

Pörssisähkö sopiikin hienosti heille, jotka haluavat optimoida ja seurata omaa sähkön kulutustaan – päivittäin, jopa tunneittain. Pörssisähkön ideahan on se, että voit säästää laskussa kohdentamalla sähkönkulutustasi tietyille, edullisemmille tunneille, kuten esimerkiksi yöaikaan. 

Oma Fortum -sovelluksella sähkön hinnan seuraaminen käy varsin kätevästi! Varoituksena kuitenkin mainittakoon, että hinnan vahtaamiseen ja laskun loppusumman kutistamiseen voi jäädä koukkuun.

Fortum_kiinteä-vs-pörssi_kuvitus

No kumpi sitten?

Se, millainen sopimusmalli sinulle ja kotiisi sopii parhaiten, riippuu paljolti siitä millainen sinä olet sähkönkuluttajana. Eli mihin kotonasi kuluu sähköä ja kuinka tarkka olet siitä, koska ja kuinka paljon sähköä käytetään.

Kiinteähintainen sopimus on loistava valinta, jos

  • haluat suunnitella kulusi etukäteen pidemmällekin ajalle 
  • etsit yksinkertaisesti hinnoiteltua sopimusta
  • et halua pähkäillä etukäteen, minä päivänä ja mihin aikaan aiot vaikkapa pestä pyykkiä tai saunoa

 

Pörssisähkö on sinulle parempi, kun 

  • haluat taktikoida ja hyötyä sähkön hintavaihtelusta
  • et halua sitoutua samaan hintaan kahdeksi vuodeksi
  • nautit spot-hintojen tarkkailuista etkä stressaannu mahdollisista muutoksista

 

Vinkki!  Jos tarvitset apua sopimuksen valinnassa, kokeile Fortumin helppoa sähkösopimustestiä!

Kultainen keskitie – Fortum Duo

Jos haluat yhdistää molemmat, Duo-sopimus on hyvä kompromissi. 

Sopimuksessa on kiinteä energianhinta, mutta ajoittamalla kulutustasi voit silti vaikuttaa siihen, paljonko sähköenergiasta maksat. Sopimukseen nimittäin sisältyy kulutusvaikutus – jos olet käyttänyt sähköä silloin, kun se on edullisinta pörssihintojen mukaan, sähkölaskuasi alennetaan hieman – ja päinvastoin. 

Katso video, jossa Duosta ja kulutusvaikutuksen ideasta kerrotaan tarkemmin täällä.

 

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action