04.10.2022
5 Min

Mitä jokaisen suomalaisen tulisi tietää sähkökriisistä

Viime kuukausien kuumin puheen- ja huolenaihe on ymmärrettävästi ollut noussut sähkön hinta. Epävarmuutta tulevasta talvesta ovat lisänneet myös spekulaatiot pahenevasta sähkökriisistä, joka tulee väistämättä vaikuttamaan meihin jokaiseen. Otsikoissa on väläytelty uhkakuvia jopa mahdollisista sähkökatkoista. Mistä tässä kriisissä on kyse ja miten tulevaan talveen olisi hyvä varautua?

Sähkömarkkinat pähkinänkuoressa

Kuten muutkin markkinat, myös sähkömarkkina tottelee kysynnän ja tarjonnan lakia: kun kysyntä laskee, hintakin laskee. Sähkömarkkinoiden kysyntä ja tarjonta taas muodostuvat siitä, kuinka paljon sähköyhtiöt tuottavat sähköä ja kuinka paljon me kuluttajat sitä sitten käytämme.

Sähkö on monelle asia, jota ei arjessa tule juuri mietittyä. Aiempiin vuosiin verrattuna hinnat ovat olleet tavanomaista korkeammalla, eikä helpotusta ole valitettavasti vielä näkyvissä. Hintojen noustessa merkittävästi, jatkuva kuluerä mietityttää kuitenkin meitä kaikkia. 

– On hyvä ymmärtää se, että sähköstä on nyt niukkuutta. Sen tuotantoa on monesta syystä nyt pois käytöstä ja samaan aikaan kaasun hinta on ajanut Keski-Euroopan kaasulla tuotettavan sähkön hintaa ylös. Kaikkien näiden yhteisvaikutuksesta hinnat ovat nousseet selvästi, kertoo asiakkuuspäällikkömme Tuomas Yrttiaho.

Miten kuluttaja voi sitten vaikuttaa sähkön kysyntään? Sähkönkulutukseen ja laskun loppusummaan vaikuttaa moni asia aina asumismuodosta sopimusmalliin sekä lukuisiin yksittäisiin arjen valintoihin. 

– Oman kulutuksen hallinta voi tuntua haastavalta. Paras keino on kuitenkin yksinkertaisesti pienentää omaa kulutusta, jolloin se tietysti näkyy suoraan omalla laskullasi kun kulutettu määrä pienenee. Sillä on myös merkitystä sähkön yksikköhintaan pidemmällä aikavälillä, mikäli kaikki (tai suuri joukko) meistä pienentää kulutustaan. Silloin kysyntä laskee ja sähkön yksikköhinta kääntyy laskuun, Tuomas lisää. 

Tässä muutama energiansäästövinkki jokaiseen kotitalouteen.

Mistä sähköpula sitten johtuu?

Suomen sähköjärjestelmä koostuu voimalaitoksista, kantaverkosta, jakeluverkoista sekä tietysti meistä sähkön kuluttajista. Se on osa yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää yhdessä Ruotsin, Norjan ja Itä-Tanskan kanssa. 

Yhteispohjoismainen verkko taas on kytketty tasasähköyhteyksillä Keski-Eurooppaan. Yksinkertaisesti voidaan siis todeta, että kuulumme kaikki samaan sähköverkkoon. Fingridin sivuilta  löydät vielä kattavammin tietoa Suomen sähkömarkkinasta ja kantaverkosta.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset ovat Suomen ja koko Keski-Euroopan energiansaannin kannalta mittavat. 

– Maakaasun tuontia Venäjältä Keski-Eurooppaan on rajoitettu merkittävästi. Sitä käytetään Keski-Euroopassa pitkälti lämmittämiseen ja sähköntuotantoon. Rajallinen maakaasu tarkoittaa korkeampia hintoja, ja kaasun hinnan kallistuessa myös sähkön hinta on noussut huomattavasti, Tuomas kertoo. 

Sähkön saantiin vaikuttavat myös meistä riippumattomat asiat, kuten sää. Tuuleeko esimerkiksi tarpeeksi, jotta saamme tuotettua tuulivoimaa? Jos talvi on leuto, lämmitystarve on pienempi. Tämä vaikuttaa puolestaan sähkön kysyntään. 

Pohjoismaiset vesivarannot ovat olleet normaalia alhaisemmat jo pidemmän aikaa, ja näin ollen vesivoimaa ei ole ollut käytettävissä samalla tavalla kuin aiemmin. Lisäksi  Ranskassa ydinvoimaloita  on jouduttu laittamaan huoltotauolle niiden korroosio-ongelmien vuoksi. 

– Ja koska kuulumme samaan sähköverkkoon, osa Pohjoismaissa tuotetusta sähköstä kulkeutuu myös Keski-Eurooppaan. Vielä enemmän nyt, kun siellä ei muun muassa kaasupulan vuoksi saada tuotettua normaalisti sähköä, Tuomas lisää. 

Tiedätkö, paljonko kulutat? Täältä löydät kattavat laskelmat, paljonko kerrostalo- ja omakotitalosasuja keskimääräisesti kuluttaa.

Voidaanko sähköt todella katkaista?

Sähköä on tietysti tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan Fingridin mukaan syntyneeksi silloin, kun tuotanto ja sähkön tuonti muista maista eivät kykene kattamaan kulutustamme. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan sähkökatkoin. 

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat kuitenkin aina aivan viimeisimpiä toimenpiteitä, joita näissä tilanteissa tullaan tekemään. Ennen sähkön katkaisua on tehty jo paljon muita toimenpiteitä tilanteen tasaamiseksi.



– Sähkön hintojen merkittävä nousu johtaa yleensä siihen, että kuluttajat ja yritykset tulevat vähentämään kulutustaan, Tuomas toteaa.

Jos me kaikki säästämme kulutuksessa tarpeeksi tai siirrämme kulutusta esim. yöajalle, se voisi tasata tilannetta sen verran, että välttäisimme paikalliset katkokset. Sähköpulan riski on suuri, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Silloin on otettava käyttöön varavoima.

Tänä talvena Fingridin työkalupakissa ei ole tehoreserviä, eli markkinaresurssien jälkeen käytössä ovat vain varavoimalaitokset. Siksi on entistä tärkeämpää, että kaikki etsivät keinoja vähentää energiankulutusta kokonaisuudessaan ja mitä kulutusta voidaan siirtää yöaikaan.

Jos nämä toimet eivät kykene tasaamaan tilannetta tarpeeksi, paikallisverkot joutuvat katkaisemaan ei-kriittisen kulutuksen energiasuunnitelman mukaisesti, kunnes tasapaino saavutetaan. Sähkökatkon tai katkaisun kesto riippuu siitä, kuinka paljon sähköä tarvitaan. Se voi siis kestää vain muutamasta minuutista muutamaan tuntiin kerrallaan. Vaikka sähkökatkojen todennäköisyys on hieman noussut, asiaa ei kuitenkaan kannata aivan liikaa murehtia: Vaikka tilanne on haastava, on silti todennäköisempää että kiertäviä sähkökatkoja ei jouduta toteuttamaan kuin että niitä toteutuisi.

Mitä siis seuraavaksi?

Tarkkaile omaa sähkönkulutustasi ja mieti, miten voit omalta osaltasi vähentää sitä.

Kotien älyratkaisut ovat kehittyneet viime vuosina huimasti ja niistäkin voi löytyä apua hukkakulutukseen. Valojen ei välttämättä tarvitse olla päällä huoneessa, jossa kukaan ei ole.

Lämmitys aiheuttaa suuren kuluerän monen kodin sähkölaskussa. Laskemalla kotisi lämpötilaa ja laittamalla villasukat jalkaan, voit säästää jo paljon! Yhden asteen lasku vähentää noin 5 % sähkölämmitteisen asunnon lämmityksen kulutusta (joka voi olla jopa puolet kokonaiskulutuksesta).

Käy läpi sähkösopimuksesi ja selvitä, millainen sopimus on juuri sinun tarpeisiisi sopiva. 

Hinnat ovat nyt poikkeuksellisen korkeat kaikissa sopimuksissa ja monissa maissa.  Energiansäästö on helpointa kun tiedät, mistä maksat.

Jos sähkösopimuksesi on pörssihinnoiteltu  Fortum Tarkka,voit säädellä laskuasi painottamalla kulutustasi niille tunneille, jolloin sähkö on halvinta. Tämä vaatii hieman aktiivisuutta, mutta tuntihintojen vaihdellessa se näkyy myös laskulla. Helpoiten seuraat kulutustasi ja löydät edullisimmat tunnit Oma Fortum-sovelluksellamme.

Jos sinulla on kuukausihintainen  Fortum Vakio  tai määräaikainen kiinteähintainen  Fortum Takuu -sopimus, sähkönkulutuksesi ajankohta ei näy laskussasi. Tärkeämpää on energiankulutuksen vähentäminen kokonaisuudessaan. Yksittäisen lampun sammutus ei vielä tee suurta eroa, mutta kiinnittämällä huomiota sähkölaitteiden käyttöön voit säästää helposti jopa 10 % pienilläkin muutoksilla.

Sopimuksen valintaan saat apua helposta testistämme.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Psssst! Tiesitkö, että tarjoamme lisäpalveluita, joilla voit mm. tasata sähkölaskujesi saldoa kuukausitasolla? Tutustu Maksujoustoon nettisivuillamme.

New call-to-action