08.06.2018
4 Min

Keväthuolto kodin viherkasveille

Kevät on hyvä aika huonekasvien mullanvaihdolle – kasvien lepokausi loppuu helmi-maaliskuussa, jolloin uusi multa ja tarpeen mukaan isompi ruukku antavat kasville uutta virtaa kesään.
 
Ota tästä talteen vinkit onnistuneeseen mullanvaihtoon eli uudelleen istuttamiseen – operaatio voi kuulostaa kokemattomalle kinkkiseltä, mutta oikeasti on melko helppo tehtävä, jolla varmistat kodin kasveille mukavat oltavat vuodesta toiseen.
 
Varmista ensin, mitä kasvisi kaipaavat. Uudelleen istuttaminen ei ole tarpeen kaikille kasveille: Jos kasvi on suurikokoinen, tilavassa ruukussa tai hitaasti kasvava, toimenpide on tarpeen vain muutaman vuoden välein.
 
Vaikka varsinainen uudelleen istuttaminen ei olisi tarpeen, pintamullan vaihto tuoreempaan samalla, kun uudelleen istutat muut kasvit, tekee hyvää. Nopeimmin kasvavat kasvit puolestaan tarvitsevat uuden mullan lisäksi useimmiten myös laajemman ruukun.
 
Pienissä ruukuissa viihtyvät kasvit pärjäävät usein samassa ruukussa vuodesta toiseen, mutta multa on hyvä vaihtaa kerran vuodessa kokonaan. 
 

Aloita operaatio tarkistamalla kasvien ruukkutilanne. Jos ruukun multapaakku on tiukka ja juuret täyttävät koko ruukun, hanki kasville uusi, halkaisijaltaan noin 4-5 cm suurempi ruukku.

Jos kasvi on suuri, iäkäs tai verkkaisesti kasvava laji, pelkkä mullanvaihto ja ravinteiden lisääminen riittää. Erittäin suurelle kasville riittää, että kaavit pinnalta vanhaa multaa pois, suihkutat kasvin lehdet, laitat uutta multaa pinnalle ja lisäät ravinteita.

Muista varata operaatiolle tarpeeksi tilaa sekä sanomalehtiä alustaksi. 

Mullanvaihto vaihe vaiheelta

Mullanvaihto

1. Hanki tarvittavat uudet ruukut ja huonekasveille tarkoitettua uutta multaa. Muun muassa kaktuksille ja orkideoille on nykyisin saatavilla omat erikoismultansa – jos epäröit, puutarhamyymälän myyjät osaavat neuvoa oikean mullan valinnassa. Muista kastella kukat edellisenä päivänä, jotta niiden irrottaminen ruukusta on helppoa eivätkä juuret kärsi.

2. Aloita kumoamalla kasvi varoen. Ota tukevasti kiinni varren alaosasta ja vedä kasvi ulos ruukusta. Jos kasvi on tiukasti kiinni vanhassa ruukussaan, työnnä veitsi varovasti ruukun ja kasvin väliin ja sahaa reunaa myöten. Kallista sitten ruukku kyljelleen tai hiukan ylösalaisin ja ravistele napakasti.

3. Jos kasvi palaa vanhaan ruukkuunsa, tarkista ruukun kunto ja pese pois mahdolliset homeraidat. Ravistele helposti irtoava multa kasvin juurista pois ja avaa juurakkoa varoen. Nypi pois kellastuneet lehdet ja huuhtele kasvi suihkun alla, jos lehdet näyttävät pölyisiltä.

Lisää ruukun pohjalle reiän päälle kivi tai ruukun siru ja mielellään rakeita tai ruukkusoraa, jotta juuristo saa ilmaa. Jos käytät altakasteluruukkua, ei salaojitusta tarvitse tehdä. Lisää sitten ruukun pohjalle vähintään 1 cm kerros uutta multaa ja sen jälkeen kasvi siten, että ruukun pinnalle jää kasteluvaraa kun olet lisännyt loputkin mullat.
 
viherkasvin mullanvaihto Muista myös varmistaa, että juurakolle jää ruukkuun hyvin tilaa. Lisää varovasti multaa juuripaakun sivuille ja päälle. Paina multa sormilla kevyesti tiiviimmäksi, ja lisää vielä hieman irtomultaa päälle. Jätä mullan ja ruukun yläreunan väliin pari senttimetriä kasteluvaraa.

Jos laitat mullan päälle koristekatetta tai pieniä kiviä, jätä myös sille tilaa. Kannattaa kokeilla myös kevytsorakatetta, joka pitää pinnan siistinä, tasaa mullan kosteutta ja estää hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

4. Kastele uusi multa kokonaan, jotta se tiivistyy kasvin ympärille. Älä anna lannoitetta pariin viikkoon, sillä kasvi saa tarpeeksi ravinteita uudesta mullasta. Parin viikon kuluttua mullanvaihdosta voit alkaa lisätä lannoitetta kasteluveteen tai istuttaa ravinnepuikkoja multaan.

Joskus huonekasvi saattaa aluksi kellastua ja hiukan nuokkua totutellessaan uuteen ympäristöönsä – tätä ei kannata säikähtää. Älä pidä kasvia alkuun suorassa auringonpaahteessa, äläkä sorru ylikasteluun.

Totuttuaan uuteen sisustukseen kasvi reipastuu ja on valmiina uuteen kasvukauteen!

LISÄTIETOA

Huonekasvien pieni ongelmanratkaisuopas

Kekkilän ohjeet viherkasvin kotiutukseen: Katso video

Eksotiikkaa ikkunalaudalla: Näin kasvatat itse viherkasveja hedelmäosaston antimista

 

New call-to-action