Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Keväthuolto kodin viherkasveille

 

Raivaa kasvien huoltotoimille sopiva pöytä ja levitä sille reilusti sanomalehtiä.Kevään valo herättelee kodin viherkasvit uuteen kasvukauteen. Suurin osa viherkasveista kaipaa mullanvaihtoa kerran vuodessa. Maalis-huhtikuu on siihen otollisinta aikaa, mutta vielä alkukesälläkään ei ole myöhäistä.

Aloita tarkistamalla kasvien ruukkutilanne. Jos ruukun multapaakku on tiukka ja juuret täyttävät koko ruukun, hanki kasville uusi, halkaisijaltaan 4-5 cm suurempi ruukku. Jos kasvi on suuri, iäkäs tai verkkaisesti kasvava laji,pelkkä mullanvaihto ja ravinteiden lisääminen riittää. Erittäin suurelle kasville riittää, että kaavit pinnalta vanhaa multaa pois, suihkutat kasvin lehdet, laitat uutta multaa pinnalle ja lisäät ravinteita.

Mullanvaihto

Mullanvaihto vaihe vaiheelta

1. Hanki tarvittavat uudet ruukut ja huonekasveille tarkoitettua uutta multaa. Kaktuksille ja altakasteluruukuille on nykyisin saatavilla omaa erikoismultaa. Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukkuun laittoa, niin se ei kovetu istutuksen jälkeen. Kastele kukat edellisenä päivänä, jotta niiden irrottaminen ruukusta on helppoa.

2. Aloita kumoamalla kasvi, ota tukevasti kiinni varren alaosasta ja vedä kasvi ulos ruukusta. Jos kasvi on tiukasti vanhassa ruukussaan kiinni, työnnä veitsi varovasti ruukun ja kasvin väliin ja sahaa reunaa myöten. Kallista sitten ruukku kyljelleen tai hiukan ylösalaisin ja ravistele napakasti.

3. Tarkista ruukun kunto ja pese pois mahdolliset homeraidat. Ravistele helposti irtoava multa pois. Nypi pois kellastuneet lehdet ja huuhtele kasvi suihkun alla, jotta lehdet puhdistuvat pölystä.

 

Laita ruukun pohjalle soraa, sitten vähintään 1 cm uutta multaa ja sen jälkeen kasvi siten, että ruukun pinnalle jää mullan kasteluvara.

 

Lisää ruukun pohjalle reiän päälle kivi tai ruukun siru ja mielellään rakeita tai ruukkusoraa, jotta juuristo saa ilmaa. Jos käytät altakasteluruukkua, ei salaojitusta tarvitse tehdä.

viherkasvin mullanvaihto

Sijoita kasvi ruukkuun siten, että juurakolle jää hyvin tilaa. Lisää varovasti multaa paakun sivuille ja päälle. Jätä mullan ja ruukun reunan väliin pari cm kasteluvaraa. Jos laitat mullan päälle koristekatetta tai pieniä kiviä, jätä myös sille tilaa. Kannattaa kokeilla myös kevytsorakatetta, joka pitää pinnan siistinä, tasaa mullan kosteutta ja estää hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

4. Kastele uusi multa varoen, äläkä anna lannoitetta pariin viikkoon, sillä kasvi saa ravinteita uudesta mullasta. Parin viikon kuluttua mullanvaihdosta voit alkaa lisätä lannoitetta kasteluveteen tai istuttaa ravinnepuikkoja multaan.

Joskus huonekasvi saattaa aluksi kellastua ja hiukan nuokkua totutellessaan uuteen ympäristöönsä. Älä pidä kasvia alkuun suorassa auringonpaahteessa. Mutta pian kevään valo ja tuore multa saavat kotisi kukat kukoistamaan.

LISÄTIETOA

Orkidea uuteen ruukkuun

Huonekasvien mullanvaihto

Huonekasvien lisääminen

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA