14.04.2021
3 Min

Kun muutat, muuta maailmaa – minkä muutoksen sinä voit käynnistää?

Muutto ei ole vain tavaroiden siirtämistä uuteen paikkaan. Useimmiten se myös käynnistää henkilökohtaisessa elämässä muutoksen. Aloittaa uuden kauden elämässä, jättää taakse vanhan.

Joskus muuttolaatikot pakataan jännityksen vallassa, joskus taas pakkaaminen voi olla haikeaa. Joku saattaa kokea jopa ärtymystä jotain vanhaa kohtaa, mutta usein uuteen asuntoon astuessa riemu lähes pakahduttaa.

Muutto vaatii aina rohkeutta astua tuntemattomaan

Muuton on tutkittu olevan yksi stressaavimmista elämäntapahtumista. Vaatii aina rohkeutta astua tuntemattomaan. On luonnollista epäröidä muuton ja muutoksen edessä. Onko tämä päätös oikea? Jos toivoo elämäänsä muutosta, se syntyy kuitenkin vain tekemällä jotain toisin kuin ennen. Muutosta aiheutuvasta stressistä huolimatta positiiviset puolet vaihdoksessa painavat puntarissa yleensä nopeasti enemmän.

Toisinaan kyse onkin suuresta muutoksesta, jossa lähes koko elämän arkisisältö muuttuu kerralla. Kun esimerkiksi muutetaan vieraalle paikkakunnalle – tai jopa vieraaseen maahan – on varmaa, että koko arki ympärillä muuttuu asunnon lisäksi. Yhteenmuutto aloittaa aivan uuden elämänvaiheen, kuten aloittaa erokin. Vaikka pelkästään asunto vaihtuisi, sekin voi jännittää. Kotiudunko asuntoon, onko se sellainen kuin kuvittelin?

200423_FORTUM_05_FLYTTKARTONGER_033

Muutto siivittää muitakin elämänmuutoksia

Muutossa piilee aina mahdollisuus aloittaa puhtaalta sivulta. Kun päästää jostain irti, voi saada tilalle jotain vielä parempaa – jotain, mitä on odottanut tai mistä on haaveillut. Muutto voi viedä sinut kotiin, joka palvelee paremmin nykyistä elämääsi. Muutto on monelle innostava tapahtuma. Uusi arki tuo kaivatun muutoksen ja avaa uusia ovia. 

Muuton kynnyksellä päästetään usein irti myös turhasta tavarasta, ja se voi tuoda myös mieleen lisää väljyyttä. Kun ajatukset eivät hautaudu tavarakaaoksen alle, uusille ideoille ja tavoille on paremmin tilaa. Lähiympäristön selkeyttäminen voi parhaimmillaan selkeyttää ajatuksia siitä, mitä elämältä suuremmassa mittakaavassa haluaa. Turhan tavaran karsimisen on tutkimuksissa todettu lieventävän stressiä. Stressittömämpi mieli kykenee keskittymään olennaiseen – mitä ikinä se olennainen sinulle onkaan.

_MAB1623

Entä jos muutolla voisi muuttaa myös maailmaa?

Henkilökohtaisen maailmansa muuttaminen on iso askel, siitä alkaa aina mikä tahansa muutos. Entä jos tuo askel voisi myös muuttaa maailmaa? Muutto on hyvä hetki tarkistaa omien elämäntapojen ympäristövaikutuksia. Millaista tulevaisuutta sinä haluaisit valinnoillasi rakentaa? 

Asumisen hiilijalanjälki muodostuu energiankulutuksesta eli lämmityksestä, sähkön - ja vedenkulutuksesta. Sähkön tuotantomuodon valinnalla on suuri vaikutus, sillä arkemme pyörii sähkön varassa. Kaikki sähkö ei ole samanlaista. Helpottaaksemme valintaa, kaikki Fortumilta ostettava sähkö on tuotettu ilmastoa kuormittamatta, eli se ei ole aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidivapaan sähkön valitseminen on tehokas keino osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan omassa arjessa, sillä hiili­diok­si­di­päästöt ovat merkittävä syy ilmaston lämpe­ne­mi­sessä. Kierrättäminen, ruokahävikin vähentäminen ja muut kestävät valinnat vaikuttavat myös hiilijalanjälkeemme. Muuton ja muutoksen hetkellä voi olla helpompaa tarkastella omia tapojaan laajemminkin. 

200423_FORTUM_04_SOLENERGI_137

 New call-to-action