06.04.2021
4 Min

Kylvä ja kasvata ruokakasveja kotonasi – näillä vinkeillä onnistut

Maistuuko mikään paremmalta, kuin itse kasvatetut tomaatit, salaatit ja yrtit! Oletko aina haaveillut olevasi se tyyppi, joka kokkaa itse kasvattamista yrteistä – mutta tahtia hidastaa, ettei sinulla ole puutarhaa tai viljelypalstaa? Ei hätää, parvekkeella ja ikkunalaudallakin voi kasvattaa ihastuttavia ruokakasveja!

Hyödynnä kevään upea valo ja luo pieni puutarha kotiisi. Kasvien kanssa puuhailu on mukavaa käsillä tekemistä ja virkistävää vastapainoa näyttöpäätteen tuijottamiselle. Samalla ruokakasvit eli hyötykasvit tuovat kauneutta kotiin, sillä esimerkiksi chilit sopivat sekä syötäväksi että kodin koristukseksi. Myös ilmasto kiittää, kun pieni osa ruoasta kasvatetaankin itse kotona.

Kasvatus onnistuu joko ikkunalaudalla tai parvekkeella

Vehreän pikkuparatiisin voi luoda ikkunalaudalle tai parvekkeelle. Oma mansikkamaa voi roikkua amppeleissa, kurkut kiemurrella seinän vieressä säleikössä, auringonkukka versoa keittiönpöydällä ja yrttitarha hyllykössä. Aloita omilla suosikeillasi, nauti kasvun ihmeestä ja lisää lajien määrää pikkuhiljaa. Keräsimme tähän artikkeliin muutamia hyötykasvilajeja kokeiltavaksi, omansa niin ikkunalaudalle kuin parvekkeelle.

Muutto_7417 (2)

 

Kukoistusta Ikkunalaudalla

1. Helpot yrtit tuovat tuoksuja ja kauneutta kotiin

Tuoreista yrteistä saa raikkaita ja meheviä makuja kaikkeen kokkailuun. Ikkunalaudalla menestyvät basilika, minttu, oregano, persilja, rakuuna, timjami ja monet muut lajit.  Siemenet kylvetään ruukkuihin siemenpussin ohjeen mukaan, yleensä huhtikuussa. 

Mausteyrtit tykkäävät tilavista, noin 15-20 cm läpimittaisista ruukuista. Altakasteluruukkujen käyttö helpottaa kasvatusta, sillä silloin et voi hukuttaa kasvia yli-innokkaalla kastelulla. Salaojita ruukut asettamalla pohjalle ruukkusoraa, ettei vesi kerry pohjalle. Kaupoissa myydään yrttimultaseoksia, mutta tavallinen hiekansekainen multakin käy. Muista myös lannoitus muutaman viikon välein. Yrttien ei kannata antaa kukkia, sillä se kitkeröittää makua. Latvo eli leikkaa siis yrttejä rohkeasti, se virkistää kasvia ja lisää satoa.

2. Oikotienä kaupan yrttien kotikasvatus

Voit pidentää vihannesosastolta ostetun yrtin elinkaarta siirtämällä sen kotona isompaan ruukkuun. Valitse elinvoimaisen näköinen yksilö, mutta ei kuitenkaan sitä pitkävartisinta, sillä isommaksi kasvanut yrtti voi juurtua kehnommin. Kastele kaupan yrttiruukku ja leikkaa sen muovi pois ympäriltä varovaisesti. Voit halutessasi jakaa juuripaakun hellin sormin osiin, näin saat yhdestä kaupan yrtistä useamman taimen. Istuta samaan syvyyteen kuin kaupan muoviruukussa. Pidä valossa ja kastele harkiten, sillä liika vesi vahingoittaa juuria. Usein luomuyrtit saattavat menestyä kotikasvatuksessa paremmin, joten voit myös kokeilla, huomaatko eroa omalla kohdallasi.

3. Versoista saa syötävää nopeasti

Versot ovat pieniä, kasvunsa alussa olevia taimia, joissa riittää makuja, aromeja ja vitamiineja. Sadosta pääset nauttimaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet. Versojen kasvatukseen tarvitset vain laakean vadin tai lautasen, multaa ja siemeniä. Kastelu onnistuu sumutepullolla. Kokeile versottaa esimerkiksi auringonkukkaa, rucolaa, härkäpapua, retiisiä, mangoldia tai herneitä, siemenet löytyvät lähikaupasta.

Nopeimmin onnistumisen iloa saat viherkrassista. Se itää vauhdilla ja vihreää satoa saat saksia leivän päälle jo runsaan viikon päästä istutuksesta. Vihanneskrassin kasvamista on hauska seurata, ja sitä voikin viljellä ympäri vuoden. Siemenet kylvetään ohueen multakerrokseen tai pelkän talouspaperin päälle. Kostuta multa ja vie itämisajaksi pimeään ja lämpimään paikkaan. Tuo viljelmä valoon, kun krassi alkaa vihertää. Voit katsoa vielä tarkempia ohjeita erilaisten versojen kasvatukseen täältä.

 

Muutto_9027 (1)

Onnistumisen iloa parvekkeella

1. Salaattia ja lehtikaalia, niin hyvää ja terveellistä

Salaatit ja huipputerveellinen lehtikaali ovat helppoja viljeltäviä ruukussa tai kaidelaatikossa. Salaattia kannattaa keväällä ja alkukesästä kylvää lisää parin viikon välein, niin saat aina tuoretta nuorta kasvustoa lautaselle. Mizunaa eli japaninkaalia voi kylvää vielä keskikesälläkin, ja varmistaa tuoreet herkut pitkälle syksyyn. Salaatin siemenet itävät noin viikossa ja ne harvennetaan 10 cm etäisyydelle toisistaan. Pidä multa sopivan kosteana. Satoa pääset maistamaan parissa kuukaudessa. Lehtikaali on paitsi maukas myös näyttävän vehreä kasvi. Kylvä siemenet huhti-toukokuussa, kastele taimia säännöllisesti ja nauti sadosta parhaimmillaan jouluun saakka.  

2. Tomaatti tykkää valosta ja tasaisesta kastelusta

Tomaatit nauttivat aurinkoisesta parvekkeesta. Siementen kylvöaika on maalis-huhtikuussa, myös valmiita taimia on tarjolla. Tarkista, että taimi on avomaantomaatti, niin kasvatus on varmempaa. Tomaatti kasvaa isossa ruukussa tai vielä helpommin kasvusäkissä, jossa on tarvittavat ravinteet valmiina koko kasvukaudeksi. Multa on pidettävä kosteana, ei kuitenkaan märkänä. Lannoitetta lisätään noin kerran viikossa pakkauksen ohjeiden mukaan. Tomaatti tarvitsee tuekseen keppejä, naruja tai säleikön. Tärisyttelemällä kasvia hellästi hoidon yhteydessä kukat pölyttyvät. Jos kasvatat runkotomaattia, muista poistaa varkaat eli lehtihankaan kasvavat sivuversot. Tomaattien kypsyessä ylimääräisiä lehtiä on hyvä poistaa auringonvalon maksimoimiseksi.

Kirsikkatomaatteja ym. pienempikokoisia lajeja on helppo kasvattaa amppeleissa. Ihania pieniä tomaatteja riittää amppelista naposteltavaksi pitkin kesää. Lisää tarkempia ohjeita tomaatin kasvatukseen voit lukea esimerkiksi täältä.

Lue myös: Eksotiikkaa ikkunalaudalla – kasvata viherkasveja hedelmäosaston antimista

3. Ämpäriperuna – juhannuksen suursuosikki

Mitä jos ensi juhannuksena kattaisikin pöytään oman parvekkeen uudet perunat? Sehän onnistuu! 

Valitse vähintään 10 litran ämpäri ja tee pohjaan reiät liiallisen märkyyden välttämiseksi. Idätä kaupasta ostettuja perunoita valossa ja huoneenlämmössä noin neljä viikkoa. Mitä enemmän ituja, sen paremmat mahdollisuudet satoon. Käytä tavallista puutarhamultaa tai kasvuturvetta. Salaojita pohja laittamalla sinne kerros ruukkusoraa. Laita sen päälle n. 20 cm multaa, perunat ja niiden päälle vielä 10 cm multaa. Kun taimet nousevat, pidä ämpäri valoisassa ja lämpimässä kohdassa parveketta. Multaa taimet noin kymmensenttisenä. Lisää silloin multaa varsille niin, että latvat jäävät näkyviin. Toista tätä, kun varret kasvavat, niin perunat eivät viherry. Sato on valmis korjattavaksi parissa kuukaudessa. Nosta varsi kerrallaan ja nauti!

 

New call-to-action