10.08.2021
7 Min

Mikä muuttamisessa maksaa?

Muutto on iso ja jännittävä askel, jossa riittää valtavasti pohdittavaa, päätettävää ja tehtävää. Jos et ole muuttanut aiemmin tai edellisestä muutosta on jo aikaa, pyörii päässä ajatus muuttamisen hinnasta. Muuton edellä onkin hyvä pysähtyä summaamaan kuluja, sillä muutto sisältää myös sellaisia kustannuksia, joita ei tule edes ajatelleeksi.

Muutto helpottuu, kun tiedät sen hinnan

Muutto voi vähän kiristää hermoja, kun tekemistä ja muistettavaa on paljon. Malta siis mielesi ja ota rennosti. Parhaiten se onnistuu  suunnittelemalla ja aikatauluttamalla muutto huolella.

Yksi muuttostressiä aiheuttava asia on arvioida, paljonko muutto oikeasti maksaa. Muuton hinta riippuu muuttomatkasta, saamastasi avusta, tavaramäärästä ja siitä, mitä kaikkea uutta hankit tulevaan kotiisi. Jotta muuttosi sujuisi mukavammalla mielellä, kokosimme suuntaa antavaa listaa muuton aiheuttamista kuluista. Hintoja on pyöristetty mieluummin vähän ylös- kuin alaspäin – onhan se ostohetkellä mukavampaa huomata hinnan olevankin alempi. Budjetoinnin kannalta korkeampi summa on kuitenkin realistinen, sillä jos yhden asian saa hoidettua edullisemmin, voi toisesta yllättäen joutua maksamaan enemmänkin.

Vuokravakuus on 1–3 kuukauden vuokran suuruinen

Vuokralle muuttajan ensimmäinen kulu on vuokravakuus. Vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen ennen  avainten luovutusta on maksettava vuokravakuus. Nykyään lähes kaikista vuokra-asunnoista vaaditaan 1–3 kuukauden vuokran suuruinen takuuvuokra tai vuokravakuus. Se maksetaan vuokranantajalle siltä varalta, että vuokria jää rästiin tai asuntoa vahingoitetaan. 

Jos taloudessa on tiukkaa esimerkiksi opintojen vuoksi, voi vuokravakuuden saaminen kerralla kokoon olla hankalaa. Uusi vuokravakuus voi myös tulla maksettavaksi ennen kuin edellisen asunnon vakuus on palautettu. Rahoja kootessa pikavipit kannattaa jättää väliin, niissä korot nostavat lainan kokonaissumman korkeuksiin. Uusi turvallinen vaihtoehto on maksaa vuokravakuutta itselle sopivan kokoisina summina kuukausittain. Tällaisia takauspalveluja tarjoavat muun muassa Vakuus.fi ja  Igglo. Mahdollisia vahinkoja ja epäselvyyksiä varten on hyvä ottaa asunnosta kuvat muuttopäivänä - varsinkin mahdollisista olemassaolevista virheistä. 

Pakettiauton vuokraus muuttoautoksi

Pienempi muutto onnistuu näppärästi pakettiautolla. Jos lähipiiristä ei löydy pakettiautoa, se on helppo vuokrata. Isompaa vierasta autoa voi olla hankala käsitellä ja reititkin saattavat olla outoja, joten on hyvä miettiä sopivaa kuskia: onko itse tarpeeksi taitava, löytyykö kavereista tai perheestä sopiva kuski vai kannattaisiko vuokrata sekä muuttoauto että kuski?

Jos muutat kauemmas, esimerkiksi opiskelupaikkakunnalle toiselle puolelle maata, muuttoautoon pitää mahtua kaikki tavarat kerralla. Varmuuden vuoksi kannattaa valita tarpeeksi tilava muuttoauto. 10 m³ pakettiauto riittää pienen yksiön muuttamiseen ja 15-20 m³ auto yksiön tai pienen kaksion muuttoon. Jos omistat suurempia kalusteita, kuten divaanisohvan, kannattaa laskea etukäteen tarkasti minkäkokoinen auto todella riittää, kun kalusteet pinotaan päällekkäin. 

Pakettiauton vuokra voi olla eri viikolla kuin viikonloppuisin. Myös kiireinen muuttosesonki keväällä, syksyllä ja vuodenvaihteessa voi nostaa hintoja. Vuokrahintaan kuuluu yleensä tietty määrä vapaita kilometrejä ja lisäkilometrit laskutetaan erikseen. Muuttoauton kanssa on hyvä olla tavallistakin varovaisempi, sillä vahingon sattuessa omavastuut ovat korkeita, jopa 2000 €.

 

Pakettiauton vuokrahintoja: 

3 tuntia, hinta alkaen 60 € ja polttoaine

1 vuorokausi, alkaen 60 € ja polttoaine

1 vuorokausi 80 sisältäen 200 km ajoa, lisäkilometrit viikolla 500 km 25 € ja polttoaine

 Polttoaineen kulutus pakettiautossa on noin 9 l/100 km, polttoaineen hinnat löytyvät  täältä.

Kaverit kantamaan vai muuttofirman ammattilaiset?

Kaverit ovat kullanarvoisia muutossa. Muutto tulee vuorotellen kaikkien eteen, joten on luonnollista pyytää kavereita apuun. Jos kaverit tulevat kantamaan laatikoitasi ja ajamaan muuttopakua, kustannuksia syntyy lähinnä kahveista ja muuttopizzojen nauttimisesta uudessa kodissasi. Asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Kaikkea ei kavereiltakaan voi olettaa, ja joskus ystävyyssuhde säilyy parempana, kun tavaroiden siirtämiseen otetaan ammattilaiset ja kavereille säästetään ne kivemmat osiot muutosta.

Yleisimmin muuttopalvelu kattaa tavaroiden kantamisen autoon, kuljetuksen ja kantamisen perillä uuteen asuntoon. Muuttopalveluita voi helposti kilpailuttaa netissä.

Saat asiak­kaa­namme Niemen muutto­palveluista 10 % alennuksen. Saat muuttoapua juuri sen verran kuin tarvitset: Laajimmillaan palvelu sisältää muuttolaatikot ja muut muuttovälineet, tavaroiden pakkauksen, pakkausmateriaalit, kalusteiden ja kulkuväylien suojauksen sekä tavaroiden paikalleen laiton ja kalusteiden kasauksen uudessa kodissa. Hyödynnä etu tästä!

Koira kurkistaa muuttolaatikkoon

Muuttolaatikoita kannattaa varata runsaasti

Pakkaaminen on muuton työläimpiä hetkiä. Siksi ennen muuttoa kannattaa pohtia, tarvitseeko kaikkia tavaroitansa vai voisiko osasta luopua tai laittaa kierrätykseen? Mitä vähemmän tavaroita, sitä vaivattomampi ja edullisempi muutto. 

Muuttolaatikoita voi alkaa jo hyvissä ajoin keräillä. Suosittu keino on kävellä lähimpään ruokakauppaan ja kysyä, josko heiltä saisi ylimääräisiä laatikoita. Pahvisia laatikoita tai jätesäkkejä on kuitenkin hankala pinota ja ne hajoavat helposti, joten ne voivat hidastaa muuttoa. Vuokrattavat muuttolaatikot ovat tukevia ja hyötyyn nähden edullisia. Tarvittavien muuttolaatikoiden määränä pidetään yleensä laatikko per asuinneliö. Näin laatikot voi pakata väljästi, eikä niistä tule liian painavia kantaa. Muuttolaatikkoja vuokratessa ei kannata kitsastella ajan kanssa: muutto sujuu mukavammin, kun sinulla on tarpeeksi aikaa laatikoiden pakkaamiseen ja purkamiseen.

Hinta:

Muuttolaatikot noin 0,16 € kappale / vuorokausi. Muuttolaatikot voi yleensä joko noutaa itse tai tilata niille maksullisen kuljetuksen kotiovelle. 

Mitä kaikkea uudessa kodissa tarvitaan?

Ensimmäistä kertaa omilleen muuttaessa ei ehkä oikein hahmotakaan, mitä kaikkea kodissa pitää olla. Riittävätkö yhdet petivaatteet, kuinka monta lautasta tarvitaan, entäs tuoleja? Katso täältä kattava lista niistä asioista, joita tarvitset kodissasi.  Uudessa kodissa pärjää aluksi vähällä ja tavaroita voi hankkia hiljalleen. Ekologisen sisustuksen pikkurahalla  saa suosimalla käytettyjä huonekaluja ja tavaroita, joita löytyy kirpputoreilta, second hand -myymälöistä sekä someryhmistä.

Tarkista, tarvitsetko näitä kodissasi:

Palohälytin on asukkaan vastuulla. Edullisimmillaan palohälytin maksaa noin 6 €, persoonallisesti muotoillut noin 40 €.

Häkkivaraston munalukko pitää tavarat turvassa. Riippulukon hintahaitari on 3–20 €.

Sälekaihtimet antavat kotiin yksityisyyttä ja pitävät kesällä helteen loitolla. Sälekaihtimien hinta riippuu ikkunan koosta, esimerkiksi 110 x 160 cm sälekaihtimen hinta lähtee noin 25 € ylöspäin.

Pimennysverhot auttavat saamaan makuuhuoneen pimeäksi ja nukkumaan paremmin. Kahden normaalimittaisen pimennysverhon hinnat alkava noin 30 eurosta. Verhoja kannattaa katsastaa myös käytettyinä netin myyntisivustoilta.

Tukeva porrasjakkara on kätevä apuväline, varsinkin asunnoissa joissa on korkeat huoneet. Hinnat alkaen 15€. Jakkaroita löytyy monissa väreissä ja malleissa, joista valita omiin tarpeisiin sopivin. 

Kylpyhuoneen kaappi tuo tilaan järjestystä. Edullisimmat seinäkaapit maksavat noin 50 €, avohyllyt noin 20 €. Kannattaa katsoa muitakin kuin varta vasten kylpyhuoneeseen tarkoitettuja kaappeja ja muistaa, että käytettynä näitäkin löytyy varsin pienellä hinnalla. Varmista etukäteen vuokranantajalta, miten kaapin saa kiinnittää - monissa sopimuksissa kielletään esimerkiksi kaakeleiden poraaminen. 

muuttolaatikko, jossa lukee sähkösopimus ja muuttoilmoitus

Nämä sopimukset tarvitset uudessa kodissasi 

Sähkösopimus

Ennen muuttoa on  muistettava tehdä sähkösopimus. Se onnistuu netissä parilla klikkauksella. Tiesithän, että sähkösopimus on yksi helpoimmista keinoista tehdä ilmastoteko? Valitsemalla Fortumin päästötöntä, ilmastoystävällistä sähköä pienennät asumisesi hiilijalanjälkeä huomattavasti. Opiskelijana saat  opiskelijasähköä alennettuun hintaan.

Nettiliittymä

Tarkista ihan ensimmäisenä, onko uudessa kodissasi maksuton taloyhtiönetti. Jos sellaista ei ole, käy läpi, millaisia liikkuvia tai mobiililaajakaistoja operaattoreilla on tarjolla. Ne eivät kiinteän laajakaistan tavoin ole sidottuja asuntoon, vaan liikkuva laajakaista kulkee helposti mukanasi. Jos kännykässäsi on hyvä nettiliittymä, sitä voi jakaa kotisi muille laitteille.

Kotivakuutus

Kun tavaraa on vähemmän, ei kotivakuutuksen maksaminen välttämättä houkuttele. Mutta useimmat vuokranantajat edellyttävät kotivakuutuksen ottamista, ja vaikka eivät edellyttäisikään, vakuutus kannattaa silti ottaa. Vahingot ovat ikäviä, tulevat yllättäin ja saattavat olla todella kalliita – esimerkiksi jääkaapin vuotamisesta alkanut vesivahinko maksaa monia tuhansia euroja. Harmitus uuden sähköpyörän varkaudesta tai koiran pudottamasta tv:stä pienenevät, kun kotivakuutuksen omistajana maksat vain omavastuun. Kun haluat säästää aikaa, rahaa ja vaivaa, voit ottaa samalla kertaa sekä sähkösopimuksen että kotivakuutuksen Fortumilta. Kotivakuutukseen kuuluu myös muuttovakuutus, joka korvaa muuton aikana sattuneet vahingot. 

Muutto ohi, on aika kutsua kaverit juhlistamaan uutta kotiasi!

Kun muutto on onnellisesti takanapäin ja olet asettunut aloillesi, on aika kutsua kaverit tutustumaan uuteen kotiisi. Mukavat hetket hyvien ystävien kanssa saavat uuden asunnon tuntumaan vielä enemmän omalta kodilta. Tuparit voi ihan hyvin järjestää nyyttäreinä, jolloin kaikille varmasti löytyy sopivia herkkuja. Katso hyviä vinkkejä tupaantuliaisten järjestämiseen.

Hanki uuteen kotiisi ympäristöystävällistä päästötöntä sähköä


Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action