18.03.2021
7 Min

Ihanat sisustusvinkit ensiasuntoon ekologisesti ja pikkurahalla

Oletko muuttamassa ensimmäiseen omaan opiskelijakämppään tai kotiin ja mietit sisustusta? Ihan omannäköisesi kaunis ja ekologinen sisustus on mahdollista myös aivan pikkurahalla. Halusitpa uuteen kotiisi skandinaavista designia, vintagea tai Ikeaa, modernia tai maalaisromanttista sisustusta tai värikästä itämaista tunnelmaa – etsi ensin käytettynä, niin sekä luonto että lompakkosi kiittävät.

1. Määritä aluksi sinua miellyttävä sisustustyyli

Joko tiedät, millainen tyylisuunta sinua eniten miellyttää? Onko se vaalea skandinaavinen tyyli vai metallinhohtoinen ja rouheampi industrial? Viehättävätkö sinua 50-luvun kevyet kalusteet, ohutreunainen String-hylly, 70-luvun värien ilotulitus tai Billnäsin klassikot? 

Eri tyylisuuntiin tutustumalla löytyy varmasti omaa silmää miellyttävä suunta, jonka pohjalle voi kodin sisustuksen suunnitella. Googlaa sisustuksia netistä tai uppoudu aiheeseen Pinterestin kuvamaailmassa. Yhtenäinen tyyli sisustuksessa kannattaa, sillä se tuo pieneenkin asuntoon kodikkuutta ja harmoniaa. Suunnittelu estää myös hutiostoksia.

Kun tyylisuunta on selvillä, voit aloittaa edullisten ja samalla ekologisten kierrätyskalusteiden metsästyksen. Voit lukea lisäksi 13 parasta vinkkiä pieneen asuntoon muuttavalle, jossa käydään läpi pienen tilan sisustustarpeita ja -ratkaisuja.

Muutto_9326

2. Kysy vanhemmilta, sukulaisilta ja kavereilta

Huonekalujen etsiminen kannattaa aloittaa läheltä. Olisiko vanhemmillasi jokin haluamasi huonekalu tai hyllykkö, joka sopisikin kivasti sinun uuteen kotiisi? Tai tädillä jokin pieni vintage-pöytä? Kerro rohkeasti, että haluat kalustaa uuden kotisi kierrätyskalusteilla ja voit hämmästyä, kuinka auliisti läheisesi ovat valmiita lahjoittamaan sinulle tavaroita!

Muista toki pitää kiinni valitsemastasi sisustuksen tyylisuunnasta. Pidä siis pääsi kylmänä, äläkä vastaanota ihan kaikkea, mitä sinulle annettaisiin, vaan pitäydy omassa maussasi.

Läheiset voivat myös lainata sinulle pitkällä laina-ajalla huonekaluja, tauluja tai sisustusesineitä omasta kodistaan tai varastojen kätköistään. Omistus säilyy heillä, mutta rakas esine pääsee uuteen ympäristöön, jossa sitä arvostetaan ja jossa se aina iloisesti muistuttaa lainaajastaan.

3. Kirpputorit ja second hand -liikkeet pursuavat hyvää tavaraa

Omaan kotiin muuttaessa jos koskaan on hyvä hetki tutustua lähiseudun kirpputorien ja second hand -myymälöiden tarjontaan. Vain murto-osalla huonekalujen, sisustustavaroiden ja keittiötavaroiden alkuperäisestä hinnasta saat hyvän käytetyn – tai toisinaan jopa täysin uudenveroisen tuotteen.

Monet second hand -liikkeet keräävät tavaran myynnillä rahaa hyväntekeväisyyteen. Tunnetuimmista myymälöistä esimerkiksi  Kontti  kerää varoja Punaiselle Ristille,  Kierrätyskeskuksen tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta ja edistää työllisyyttä ja  Fidan taustalla on suomalainen avustus-, kehitys ja lähetystyöjärjestö. Usealla myymälällä on myös verkkokaupat, jos lähimpään liikkeeseen onkin matkaa.

 

4. Nettikirpparit ovat sisustajan aarrearkku

Todellisia hyvän kierrätystavaran runsaudensarvia ovat kuluttajien väliset kauppapaikat  tori.fi, huuto.net sekä Facebookin kirppariryhmät. Tarkemmat hakusanat kuten ”Asko-sohva” tuottaa usein paremmat tulokset kuin pelkkä ”sohva”, ja alueen rajauksella tavarat löytyvät lähempää. Facebookissa kannattaa niin ikään hyödyntää oman lähiseutusi tai jopa kaupunginosasi kierrätysryhmät – silloin aarteet löytyvät nurkan takaa! 

Tori.fi:n tai huuto.netin ilmoitusvahdilla säästät aikaa, kun kauppapaikat seuraavat puolestasi tarjontaa, ja ilmoitukset sopivista tavaroista tulevat sähköpostiisi. Jos Facebook-feedisi tuntuu täyttyvän pelkistä aktiivisten kirppariryhmien myynti-ilmoituksista, voit estää ryhmän uudet ilmoitukset Facebookin ilmoitusasetuksista – ja katsoa tarjonnan omaan tahtiisi.

Nykyisin myös erilaiset tavarataksit ja muuttofirmat kuljettavat yksittäisiä huonekaluja kohtuuhinnoin, jos pakun vuokraaminen, ajaminen sekä kantoavun hankkiminen tekevät urakasta liian työlään. Kannattaa vertailla ja kilpailuttaa hintoja ja kuljettaa useampi huonekalu kerralla, jos mahdollista. 

Tutustu aina myös ostajan oppaisiin, että kauppasi varmasti sujuvat turvallisesti, etkä menetä rahojasi huijarille.

Muutto_9232 (1)

5. Tarkkaan hakuun: tiettyjen sisustustyylien ja brändien omat Facebook-kirppikset

Facebook on täynnä eri sisustustyyleille ja jopa brändeille omistettuja kirpputoriryhmiä. Liityttyäsi ryhmään, voit kirjoittaa ryhmäsivun hakukenttään hakusanan ja saat listan kaikista postauksista, jossa etsimäsi tuotteen hakusana ryhmässä esiintyy.

Hyvän kierrätystavaran löytyessä voit kysäistä myyjältä, onko hänellä lisääkin samankaltaisia huonekaluja tai sisustustavaraa tarjolla. Saatat päästä tekemään kaupat useammastakin yhteensopivasta huonekalusta samalla kertaa.

Pienemmillekin sisustustuotteille, esimerkiksi Aarikan koriste-esineille, Marimekon tekstiileille ja Arabian ja Iittalan astioille, löytyy omat kirppariryhmänsä.

6. Tee oma ilmoitus ja valitse parhaat päältä

Voit myös tehdä nettikirpputoreille oman ”Ostetaan”-ilmoituksen, jossa kerrot tarkasti, millaisia huonekaluja olet etsimässä. Parhaassa tapauksessa löydät kertarysäyksellä juuri haluamiasi tuotteita, kun joku on vaikka muuton yhteydessä tuskittelemassa oman tavarapaljoutensa kanssa.

Muista tarkat hakusanat ja selkeät kuvaukset, niin yhä useampi nettiä selaileva törmää ilmoitukseesi. Muista silti, että voit myös kieltäytyä ystävällisesti tarjouksista, jos ne eivät vastaa hakemaasi, tai ette hintaneuvottelussa pääse yhteisymmärrykseen.

Muutto_9530 (2)

 

7. Tuunaa ja maalaa mieleiseksesi

Joskus vastaan saattaa tulla juuri sopivan näköinen ja kokoinen huonekalu, mutta väri onkin väärä. Ei hätää! Vaikka et olisikaan entisöinnin ammattilainen, niin maalaaminen on nykypäivän maaleilla helppoa ja onnistuminen varmaa. 

Esimerkiksi kulahtanut rottinkituoli parvekkeella tai kuluneet pinnatuolit voivat saada aivan uuden elämän pelkästä maalikerroksesta! Ryhdy rohkeasti toimeen ja tutustu helppoihin ohjeisiin artikkelissamme  Huonekalujen tuunaus – uusi elämä ja ilme vanhoille kalusteille.

Huomaa, että myös seinien maalaaminen on nykyisin varsin helppoa. Jos vuokranantaja antaa luvan – omistusasunnossa ei tietenkään tarvitse lupaa keneltäkään – voit freesata myös asunnon itsensä sopivalla maalilla. Joskus yksikin seinä riittää! Tutoriaaleja ja ideoita niin huonekalujen kuin seinien maalaukseen löytyy myös niin blogeista kuin Pinterestistä kuin maalifirmojen sivuilta – ja voit kokeilla esimerkiksi  Tikkurilan sovellusta, jolla näet lisätyn todellisuuden avulla, miltä väri kotonasi tai huonekalussa näyttäisi!

8. Päästä luovuutesi valloilleen – DIY-sisustuksella on tarina

Voit mennä vielä askeleen pidemmälle ja tehdä itsekin kalusteita ja sisustustavaroita kotiisi ekologisesti ja kierrättämällä DIY:n hengessä (Do It Yourself). Mökiltä löytyneestä vanhasta ovesta saa tehtyä pöydän ja laatikoista vaikka kätevät yöpöydät tai hyllyt. Maljakoita kodin koristukseksi syntyy monista materiaaleista, kun pitää silmänsä auki. Katso täältä vinkkejä, joilla pääset tekemisen alkuun Ekologiset DIY-sisustusvinkit kierrätysmateriaaleista ja DIY-diffuuseri ja ympäristöystävälliset joululahjavinkit.

Kun muokkaat itse kotisi tavaroita, niistä tulee henkilökohtaisempia. Pääset myös käyttämään luovuuttasi hauskassa projektissa, mikä on usein todella palkitsevaa. DIY-sisustuksellasi on aito ja elävä tarina kerrottavanaan.

9. Luo viihtyisyyttä viherkasveilla

Olipa koti kuinka pieni tahansa, aina sinne mahtuu vehreyttä! Kukkakimput ovat ihania, mutta pidemmän ilon saat hankkimalla viherkasvin. Viherpeukalot ovat anteliaita ihmisiä, jotka haluavat jakaa harrastustaan läheisilleen – ja joskus myös tuntemattomillekin. Pyydä siis avoimesti pistokasta tai kasvia tutuilta tai etsi niitä kirppariryhmistä. Parhaassa tapauksessa lähdet kotiisi et vain yhden vaan useamman kasvin kanssa ja saat vielä hyvät hoito-ohjeet kaupan päälle!

Aina viherkasveja ei tarvitse pyytää tutuilta eikä ostaa valmiina ruukutettuina komistuksina kukkakaupasta. Myös mauste-, hedelmä- ja vihannestiskien antimista voit kasvattaa kotonasi vähän eksoottisempia kasveja. Miltä kuulostaisi avokadopuu, oman sadon inkiväärit tai itse siemenestä kasvatettu lohikäärmekaktus?  Lue vinkit ja koe kasvattamisen ilo Eksotiikkaa ikkunalaudalla – kasvata viherkasveja hedelmäosaston antimista.

Muutto_9027

10. Tutustu naapureihisi ja lainaa tarvittaessa

Kaikkea ei tarvitse eikä kannatakaan omistaa itse. Jos järjestät juhlia esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa, ei ole mitään järkeä niitä varten omistaa ylimääräisiä, tilaa vieviä tuoleja. Kun juhlat lähestyvät, voit ystävällisesti pyytää naapuriasi tai kaveriasi lainaamaan tuoleja, boolimaljaa tai tusinan kuohuviinilaseja vieraitasi varten. Pitämällä aina hyvää huolta lainaamistasi tavaroista varmistat, että sinulle ollaan halukkaita lainaamaan seuraavallakin kerralla. Lainasta voi kiittää myös esimerkiksi kahvipaketilla tai suklaalevyllä. Ja muista vastavuoroisuus – sinullakin on varmaan asioita, joita naapurisi voi tarvita lainaksi. 

Nykyisin joissakin taloyhtiöissä on myös perustettu lainaamoita, josta asukkaat voivat lainata harvemmin tarvittavia kodinkoneita, kuten tekstiilipesuria sohvan puhdistukseen tai iskuporakonetta. Ota selvää, onko taloyhtiösi tällainen tai onko talossa asukasyhdistystä, jonne vastaavaa toimintamallia voisi ehdottaa. 

11. Hyödynnä alennusmyynnit ja sesonkipoistot

Jos et millään löydä mieleisiäsi huonekaluja kierrätettynä, on vielä yksi hyvä keino jäljellä: alennusmyynnit. Ole haukkana paikalla alen alkaessa, kun valikoimat ovat parhaimmillaan. Toisaalta alen loppuvaiheessa myös alennusprosentit ovat suurimmillaan ja voit tehdä uskomattomia löytöjä. Tutustu myös erilaisiin outlet-myymälöihin ja verkkokaupan poistolaareihin, niissäkin voi olla tarjolla juuri sinun etsimäsi tuote sinulle sopivaan hintaan.

Tiesitkö, että monilla huonekalukaupoilla on tori.fi:ssä oma osastonsa, jossa liikkeet myyvät poistotavaraa edullisemmin?  Kokeile siis liikkeen tai huonekalun brändin nimellä onneasi, niin voit löytää himoitun design-huonekalun todella huokeasti.

 

Oletko muistanut kaiken, mitä tarvitset uudessa kodissasi? 

Tiesitkö, että Fortumilta saat päästötöntä sähköä myös opiskelijahintaan?

New call-to-action