01.09.2021
9 Min

Mistä tunnistaa vastuullisen ja laadukkaan vaatteen?

Mistä on vastuulliset vaatteet tehty? Vaateteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala, mutta onneksi tähän asiaan voimme itsekin vaikuttaa. Tutkimuksen mukaan jopa 40% vaateteollisuuden päästöistä voitaisiin vähentää kuluttajien valinnoilla.  Mahtavaa!

Mutta mistä aloittaa vastuullisten valintojen teko vaateostoksilla? Voiko tietää, että vaate on valmistettu oloissa, joissa toteutuu ympäristövastuu ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan? Mikä materiaali on ekologinen ja kestävä? 

Vaatteiden kohdalla kysymyksiä on paljon, mutta onneksi vastauksiakin on jo löydettävissä. Kokosimme vinkit tavoista ja vaatekaupoista, joiden avulla pääset vastuullisemmin tuotettujen vaatteiden jäljille helpommin!

1. Kun ostat uutena, osta vastuullisten vaatekauppojen laadukkaita vaatteita

Kun ostaa uutena, on usein helpompaa valita vain vastuullisia vaatteita myyvä kauppa tai vastuullisen tuotemerkin oma sivusto – kuin selvittää itse yksittäisen vaatteen tausta. Aidosti vastuullisiin vaatteisiin ja asusteisiin kuuluu myös sisäänrakennetusti se, että vaate on tehty laadukkaasta materiaalista; se on tehty kestämään aikaa.

Juuri vaatteiden liian tiheä ostaminen ja poisheittäminen – eli pikamuoti – muodostaa suurimman osan vaateteollisuuden aiheuttamasta ympäristöongelmasta. Pidentämällä yksittäisen vaatteiden käyttöaikaa voisimme vähentää päästöjä jopa 40%. Kulahtanutta riepua on kuitenkin vaikea pitää pidempään, siksi kannattaa etsiä laatua. 

Vastuullisesti tuotettu vaate on usein hintavampi kuin pikamuotiketjujen vaatteet – mutta vaatteen hinta kannattaakin laskea jakamalla se niillä käyttökerroilla, jotka tulet vaatetta pitämään. Silloin yhden kesän jälkeen hajonneet farkut eivät tulekaan enää edullisemmaksi kuin laadukkaat farkut, jotka palvelevat vuosia.

2. Mistä löytää vastuullisia vaatekauppoja?

Vain vastuullisten vaatebrändien myyntiin sitoutuneet kaupat on helppo tunnistaa. Niitä löytyy nykyisin ilahduttavan monta, jo pelkästään Suomesta. Nettisivuilla kerrotaan selkeästi, millä eri tavoilla vastuullisuus toteutuu. Jos kuluttaja siirtyy ostamaan tällaisista kaupoista, samalla hän äänestää jaloillaan – ja luo painetta muidenkin toimijoiden siirtyä vastuullisempaan toimintaan. 

Näistä kaupoista voit myös bongata ne tuotemerkit, jotka täyttävät vastuullisuuskriteerit – ja pitää silmät auki kyseisten tuomerkkien vaatteille jatkossakin. Voit myös löytää sopivia vaatemerkkejä ja -liikkeitä googlettamalla “vastuulliset vaatteet “ – vastuulliset toimijat kertovat asian aina heti kärkeen sivuillaan.

Tässä muutamia esimerkkejä monipuolisista vastuullisista suomalaisista nettivaatekaupoista:

Laajat valikoimat eri vaate- ja asustebrändejä:

  • Weecos
    Weecosin suositusta verkkokaupasta löytyy kymmenien ja kymmenien eri brändien vaatteita, asusteita ja koruja joka lähtöön ja makuun. Mukana lukuisten brändien joukossa ovat hyvin edustettuna suomalaiset brändit, muun muassa kaunislinjaiset Aarre-vaatteet, kierrätystalouden periaatteita noudattava Tauko Design ja vegaanisia pellavalaukkuja luova Pisa Design.
  • Ivalo
    Ivalon todella monipuolinen verkkokauppa edistää vaatetuotannon läpinäkyvyyttä, sillä se on koonnut laajan valikoimansa suomalaisista ja kansainvälisistä brändeistä, jotka avaavat vastuullisuutensa tarkasti kohta kohdalta. Jokaisen vaatteen kohdalla näet, toteutuuko vastuullisuus esimerkiksi ympäristön, jätteen käsittelyn vai tuotannon valvomisen osalta.

    Urheiluvaatteita:

  • Weekendbee
    Weekendbee tuo hyviä uutisia vastuullisia urheilu- ja ulkoiluvaatteita sekä varusteita kaipaaville. Sivustolla on myynnissä laadukkaita urheiluvaatteita ja varusteita monilta eri brändeiltä, kuten Houdini, Patagonia, Organic Basics, Pure Waste, People Tree, Manduka sekä kotimainen Nepra.


    Vaatteita, asusteita sekä kodintavaraa:

  • Koto Design Market
    Koto Design Marketin verkkokaupassa myydään vaatteita, koruja, asusteita, kauneustuotteita sekä sisustustuotteita. Taustalla vaikuttaa vastuullisen designin yritys, jolla on kivijalkamyymälä Jyväskylässä. Ekologisten ja eettisten brändien joukossa on muun muassa hyvin tunnetut merkit Nouki, Aarre, Globe Hope, People Tree, Uhana sekä Papu, joka luokiteltu yhdeksi Suomen vastuullisimmista brändeistä Eetti Ry:n Rank a Brand -listan mukaan.
  • Kaarna Living
    Verkkokaupasta löytyy sekä vastuullisia vaatemerkkejä (esim. Aarre, Otus Ateljee) sekä ekologisia kauneus- ja sisustustuotteita. Myymälä löytyy Helsingistä.

 

Eettisten kauppojen pioneerit:

  • Nudge
    Nudge on ollut ekologisen ja eettisen muodin edelläkävijöistä. Ydinajatuksena on myydä vaatteita, jotka kestävät aikaa niin tyyliltään kuin valmistustavoiltaan. Valikoimasta löytyy muun muassa vastuullisia ja ekologisia farkkuja, tennareita ja alusvaatteita brändeiltä kuten Armed Angels, Mud Jeans, kotimainen Morico ja alusvaatebrändi Nude Label. Sen lisäksi valikoimassa on eettistä kosmetiikkaa sekä kodintavaroita. Myymälä sijaitsee Helsingissä.
  • Karmashop
    Karmashop edustaa brittiläisen, reilun kaupan periaatteita noudattavan People Tree -vaatemerkin vaatteita Suomessa. Tuotteet ovat kehittyvissä maissa työskentelevien naisten tekemiä, joiden työolot on valvottu ja palkkaus on reilua. People Treen kokoelmista löytyy muun muassa hyviä, ekologisia ja kohtuuhintaisia arkivaatteita, mekkoja ja alusvaatteita. 

 

Tarkkaan valittua designia:

  • Strange Magic
    Liikkeen verkkosivuilta löytyy laadukasta vintage-henkistä estetiikkaa, juhlamekkoja, erilaisia kauniita haalareita, kenkiä ja People Treen tuotteita. Liike suosii vegaanisia tuotteita.
  • PUF
    Verkkokaupasta löydät suomalaista designia - niin muotoilua kuin muotia -, joka on myös vastuullista. PUFin vaatemerkkejä ovat muun muassa Vimma, Aarre ja Morico. Kivijalkamyymälä on Turussa.
  • Seele
    Verkkokaupasta löytyy paljon erilaisten tuotemerkkien tyylikkäitä ja kauniita vaatteita, koruja ja asusteita. Kotimaiset tuotteet on nostettu myös selkeästi esiin. Design -liikkeen kivijalkamyymälä löytyy Tampereelta.

 

Kiertotaloutta ja kotimaista luonnonkuituneuletta:

  • Neulomo
    Verkkokauppa tarjoaa tuotannossaan kaikkea ihanaa, mitä kylmässä Pohjolassa tarvitsee vuodenaikojen vaihdellessa. Neuleita ja pehmeitä alus- ja oloasuja korkealaatuisista, useimmiten kotimaisesta luonnonkuiduista –  mutta silti kohtuuhintaan. Tuotanto suunnittelusta, neuloksen tekoon ja värjäykseen saakka tapahtuu Suomessa, ja ompelu Tallinnassa.
  • Upcycler Helsinki
    Verkkokaupasta löytyy vaatteita brändeiltä, jotka hyödyntävät kiertotaloutta tuotannossaan, toisin sanoen näissä uusissa – ja varsin makean näköisissä – vaatteissa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja.

 

3. Suodata tavallisista verkkokaupoista esiin vain vastuullisesti tuotetut vaatteet

Jos olet tottunut käyttämään tiettyjä nettivaatekauppoja, voit myös löytää niistä astetta vastuullisempia vaatteita. Tiesitkö, että myös useimmissa suurimmissa, perinteisissä vaatteiden verkkokaupoissa on jo mahdollisuus valita filtteri, jolla suodattaa esiin vain vastuulliset vaatteet? Filtterin nimi voi olla esimerkiksi:

  • “Kestävä kehitys” (Zalando) 
  • “Pre-owned”  - käytettyjä vaatteita (Zalando)
  • “Made with Care” (Boozt)
  • “Vastuulliset tuotteet” (About You)
  • “Vihreämpi valinta” (Partioaitta)
  • “Vastuullisemmin ulkona” (Scandinavian Outdoors)

 

Katso kuitenkin myös sitä, miten vastuullisuus nettikaupan kuvauksen mukaan todellisuudessa toteutuu. Joskus kyse on pelkästään ekologisemmasta materiaalista, mikä on sekin aina askel parempaan. Muista kuitenkin, että jos esimerkiksi todellinen ympäristövaikutus tai työntekijöiden olot ovat sinulle tärkeitä kriteereitä, varmista, että myös niiden kerrotaan selkeästi toteutuvan.

Voit katsoa täältä Eetti Ry:n listalta vastuullisimmat suomalaiset brändit. 


4. Tutustu ekologisiin materiaaleihin sekä vaatesertifikaatteihin

Materiaalilla on paljon vaikutusta vaatteen ekologisuuteen. Siksi kannattaa vilkaista myös vaatteen pesulapun kuvaus. Ikävä kyllä useiden materiaalien tuotannoissa on havaittu joko eettisiä tai ekologisia ongelmia. Uusia ekologisia kuituja ja eettisiä tapoja valmistaa materiaaleja kehitetään kuitenkin koko ajan. Esimerkiksi Suomessa VVT ja Suomen Tekstiili&Muoti ry ovat tehneet suunnitelman sille, miten Suomi voisi nousta kierrätyskuitujen kärkimaaksi Pohjois-Euroopassa.

Suosi esimerkiksi näitä tämän hetken ekologisimpia ja vastuullisimpia materiaaleja:

  • Lyocell (puun selluloosasta tehty muuntokuitu, voi esiintyä myös nimellä Tencel)
  • kierrätyskuidut
  • kierrätetty puuvilla
  • luomuhamppu
  • kierrätetty villa
  • kierrätetty nahka
  • vegaaninen nahka kierrätetystä materiaalista
  • nokkonen

Nämä ovat myös parempia vaihtoehtoja:

  • luomuvilla 
  • luomumerinovilla
  • kotimainen suomenlampaanvilla
  • luomupuuvilla 
  • reilun kaupan puuvilla
  • luomupellava
  • Lenzing™Ecovero™-viskoosi
  • luomusilkki / villisilkki
  • kashmir (vastuullisten tilojen)
  • alpakanvilla
  • Suomessa kasvatettu tai eettisesti kasvatettu angora – muutoin vastaa turkistarhauksen oloja

 

Vältä ainakin näitä:

  • Akryyli
  • Polyesteri

 

Sertifikaatit

Varmin tapa löytää vastuullisesta materiaalista valmistettu vaate on katsoa, löytyykö siitä sertifikaatti. Muista kuitenkin, etät sertifikaatti kertoo vasta materiaalista, itse tuotteen valmistusprosessista saat tietoa tuotemerkiltä.

Etsi näitä:

 

5. Älä unohda laadukasta vintagea ja second handia

Käytetty vaate on luonnollisesti aina hyvä valinta. Kierrätettynä vaatteen elinkaari pitenee ja ympäristövaikutus kevenee. Se ei päädy jätteeksi, eikä sen osto käytä uusia luonnonvaroja tai aiheuta uusia päästöjä. Siksi käytetty vaate kiilaa kevyesti vastuullisuudessaan kestävästi tuotettujen uusienkin vaatteiden ohi. 

Se vaate, joka on kestänyt aikaa, kestää yleensä tulevaisuudessakin. Kurkkaa aina ensin laadukkaan käytetyn vaatteen mahdollisuudet. Vaate, joka pääsee hyväkuntoisena second hand- tai vintage-kauppojen valikoimaan, on jo tae myös kirjaimellisestä kestävyydestä. 

6. Mistä löytää helposti toiveiden mukaisia käytettyjä vaatteita?

Käsitys kirppareista onkin aika päivittää. Toiset tykkäävät toki kiertää kirppareita ja selata kirppisryhmiä, mutta käytetyn vaatteen ostamisen ei nykyään tarvitse enää olla mikään “juttu”.  Näppärien ja helppokäyttöisten second hand -verkkokauppojen ja - sovellusten myötä se voi olla ihan vain yksi tavallinen tapa ostaa vaatteita. Facebookin kirppisryhmien ja vanhan kunnon Tori.fi:n lisäksi markkinoilla on monta modernia nettikauppaa. 

 

Tutustu esimerkiksi näihin suomalaisiin ja Suomessa toimiviin second hand -verkkokauppoihin:

  • Vestis
    Verkkokauppa Vestis (ennen We Started This) keskittyy laadukkaaseen second hand -muotiin ja koruihin. Kotimainen muoti sekä Marimekko Vintage saavat kaupassa oman osionsa ja korujen yksi kirkkaimmista päätähdistä on vaikuttava Kalevala-valikoima. Kivijalkamyymälä löytyy Espoosta.
  • Emmy.fi
    Helppokäyttöisillä nettisivuillaan Emmy kertoo olevansa Suomen suurin nettikauppa käytetyille merkkivaatteille, -laukuille ja -asusteille. Laadukkaan, laajan valikoiman perusteella se vaikuttaa pitävän paikkansa.
  • Radhica
    Radhica on etenkin nostalgisen estetiikan ystäville sopiva upeisiin vintage-vaatteisiin erikoistunut verkkokauppa. Valikoimassa on hyväkuntoisia vaatteita ja asusteita edeltäviltä vuosikymmeniltä.
  • Vahankaytetty.fi
    Vähän käytetty.fi -nettikaupasta löytyy laaja valikoima käytettyjä ja hyväkuntoisia vaatteita eri kategorioissa naisille, miehille ja lapsille – myös urheiluvaatteita. Sen lisäksi sivulta voi löytää muun muassa leluja, lastentarvikkeita ja harrastusvälineitä.
  • Rekki.fi
    Verkkokauppa tarjoaa vähän käytettyjä vaatteita, asusteita ja kenkiä eri brändeiltä, monessa eri hintaluokassa – samaan tapaan kuin uusien vaatteiden nettikaupoissa.

    Sovellukset:
  • Tise
    Tise second hand -sovelluksesta löydät kaiken vintage-muodista sisustukseen. Tisen äppiä voit käyttää kuten Instagramia, selailla myynti-ilmoituksia ja seurata myyjiä, joiden tyylistä pidät.

  • Zadaa-sovellus
    Sovelluksessa voit selailla ilmoituksia, ja tallentaa tuotteita, joista tykkäät. Tuotteen saa lisättyä ostoskoriin suoraan, ja se lähetetään sinulle kuten mistä muusta tahansa nettikaupasta.

 

Lue myös:

Kootut korjausvinkit kestävään kulutukseen

Mistä tunnet sä biohajoavan pesuaineen?

Hyvän elämän haaste: Vastuullisen shoppailijan muistilista

 

Haluaisitko tehdä muitakin arkisia ilmastotekoja ja alentaa niillä myös sähkösopimuksesi hintaa?
Tutustu Pikku Juttu -etuohjelmaamme!

 




New call-to-action