Viime aikoina moni on huolestuneena seurannut uutisia tavanomaista korkeammista sähkön hinnoista ja jopa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneista sähköyhtiöistä. Uutisten myötä sinäkin olet ehkä havahtunut pohtimaan, mistä sähkön hinnan vaihtelu oikein johtuu ja mitä tapahtuu, jos oma sähköyhtiösi joutuu vaikeuksiin. Miten voit varmistaa, että valitsemasi sähköyhtiö on varmasti luotettava kumppani ja säilyttää toimintavarmuutensa – kaikissa tilanteissa?
Pohjoismaissa sähkön hinta on perinteisesti vaihdellut pääasiassa vesivoiman saatavuuden ja sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Vesivoiman saatavuus riippuu vuotuisesta sademäärästä ja sähkön kysyntä ulkolämpötilasta, etenkin näin talvipakkasella, jolloin lämmitys vaatii runsaasti energiaa.
Tänä syksynä sähkön hintaan ovat kuitenkin vaikuttaneet myös muut tekijät. Euroopassa maakaasun saatavuus on heikentynyt, mikä on lisännyt muun muassa kivihiilen kysyntää ja hintaa. Kun kivihiiltä käytetään enemmän, tarvitaan myös päästöoikeuksia enemmän. Se on puolestaan nostanut päästöoikeuksien hintaa. Uudet siirtolinjat Pohjoismaista Eurooppaan ovat nostaneet sähkön hintaa myös Pohjoismaissa.
Yksi asia on vaikuttanut toiseen, joka puolestaan on vaikuttanut kolmanteen ja niin edelleen. Tämän seurauksena meillä Suomessakin sähkön pörssihinta on tavallista paljon korkeampi ja olemme saaneet lukea ensimmäiset uutiset jopa sähköntoimittajan ahdingosta ja toimitusten lakkauttamisesta.
Pitääkö kuluttajan nyt olla huolissaan, loppuuko sähkö?
”Kuluttajan ei tarvitse Suomessa olla erityisen huolissaan”, vakuuttaa Tomi Hänninen, joka vastaa Fortumin kuluttajaliiketoiminnan Suomen toiminnasta. ”Sähkömarkkinat Suomessa toimivat hyvin. Sähköä tuotetaan Pohjoismaissa hyvin kattavasti ja monipuolisesti, joten sähkön riittävyys sinänsä on turvattu.”
Tomin mukaan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että kaikki sähköyhtiöt Suomessa ostavat sähköä Pohjoismaisesta sähköpörssistä, Nord Poolista, ja myyvät sen edelleen kuluttajille ja yrityksille. Tähän tukkuhintaan sähköyhtiöt, kuten esimerkiksi Fortum, eivät voi itse vaikuttaa. Sen sijaan sähköyhtiöt voivat vaikuttaa siihen, miten luotettavasti, asiakaslähtöisesti ja pitkäjänteisesti ne toimivat, ja millaisia sopimuksia ja lisäpalveluita ne tarjoavat kuluttajien sähkönsaannin turvaamiseksi ja asiakkaan suojaamiseksi hintapiikeiltä.
Onko nykyinen sähköyhtiösi luotettava?
Markkinoiden epävakauden takia on entistä tärkeämpää välttää ikäviä yllätyksiä valitsemalla sähköyhtiö, joka on tunnetusti luotettava, vakavarainen ja toimii pitkäjänteisesti. Viimeaikaisten uutisten valossa nyt voi olla myös juuri sopiva aika arvioida, tarjoaako nykyinen sähkösopimus riittävästi mielenrauhaa. Sähköyhtiöitä vertaillessa kannattaa kiinnittää valinnassa hinnan lisäksi erityisesti huomiota sopimusehtoihin ja yrityksen luotettavuuteen ja toimintavarmuuteen pitkällä aikavälillä.
Asiakaspalvelun tasokkuus ja nopeus sekä sopimusten selkeys ja ehdot vaikuttavat monilla valintaan, ja näissä voi eri yritysten välillä olla suuriakin eroja. Sen sijaan että tarttuu sokkona parhaimpaan tarjoukseen, kannattaa tutkia hieman tarkemmin, mitä yritys kertoo itsestään verkkosivuillaan. Vertailu ja valinta voivat kuulostaa työläältä, mutta muutaman perusasian avulla pääsee jo pitkälle, kun kartoitetaan luotettavia ja vastuullisia vaihtoehtoja.
Lue tästä vinkit, kuinka tunnistaa luotettava sähköyhtiö
Miten suojautua sähkön hintapiikeiltä?
Sähköyhtiöillä on tarjolla useita erilaisia sähkösopimuksia, joissa hinnat käyttäytyvät eri tavoin. Esimerkiksi Fortumin kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Myös toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on tarjolla eri pituisia hintajaksoja, joiden aikana hinta ei muutu. Tuntihinnoiteltuihin pörssisähkösopimuksiin pörssihintojen vaihtelut sen sijaan vaikuttavat suoraan.
Sähköyhtiön valinnassa ja sähkösopimusten kilpailutuksessa kannattaa nykytilanteessa kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka kattavia hintatakuu- ja lisäpalveluita yritys tarjoaa. Esimerkiksi Fortumin Hintatakuu-lisäpalvelun avulla tuntihinnoitellun sopimuksen voi lukita väliaikaisesti kiinteähintaiseksi. Ja jos sähkölasku tuntuu liian suurelta ja haluaisit tasata laskujen saldoa kuukausitasolla, Fortum Maksujouston avulla voit valita tavallista sähkölaskua vapaammin milloin maksat ja kuinka paljon maksat kerralla.
Lue lisää vinkkejä blogista:
Korkea sähkölasku huolestuttaa – mitä voit asiakkaana tehdä?
Muistilista: Ota nämä 5 asiaa huomioon sähkösopimusta kilpailuttaessasi.
Sähkömarkkinoilla käy nyt turbulenssi, mutta siltä voi, ja kannattaa suojautua hyvän sähköyhtiön avulla.