05.07.2019
4 Min

Mitä kaikkea Fortum tekee? Osa 1: keskiössä vähäpäästöisyys

Monille Fortum on tuttu sähköyhtiönä. Tiesitkö, että Fortumin toiminta on paljon laaja-alaisempaa ja ulottuu monella tavalla energiajärjestelmän kestäviin ratkaisuihin; esimerkiksi Suomen ainoasta kierrätysmuovin jalostamosta sähköautojen lataukseen sekä kiertotaloutta edistäviin tekoihin? 

Sen lisäksi Fortumilla on paljon hankkeita ja yhteistyötä, joissa kantavana teemana on kestävyys. Fortum on edelläkävijä vähäpäästöisen energian tuotannossa, kiertotaloudessa ja kestävissä kaupunkiratkaisuissa. Tässä artikkelissa esittelemme Fortumin muita, usein tuntemattomampia puolia vähäpäästöisyyttä edistävien toimintojen kautta. Miten Alma ja Ruisrock liittyvät Fortumiin? Lue ja ilahdu!

 Hiilidioksiditon sähkö ja hiilijalanjäljen kompensointi 

 

Fortum tuottaa hiilidioksiditonta sähköä yhdistämällä aurinko, -tuuli, -vesi,  ja ydinvoimaa. Sen lisäksi Fortum kompensoi hiilijalanjälkeä ja tekee yhteistöitä, joissa tavoitteena on hiilineutraalius.

Puro - maailman ensimmäinen markkinapaikka hiilidioksidin poistolle

 • Fortumin oma startup on luonut maailman ensimmäisen markkinapaikan, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Puro on 23 edelläkävijäyrityksen pilottihanke, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa. Mukana olevia yrityksiä ovat mm. Tieto, Valio, St1, Pöyry Management Consulting, Compensate Foundation, Carbofex, Yara Suomi Oy, Lassila & Tikanoja, SOK, Orbix, Nordic Offset, Hedman Partners, South Pole ja SEB. Osapuolet ovat yhdistäneet pilotissa voimansa yli toimialarajojen.

2X9A8884

Suomen ensimmäinen sähköinen lento

 • Suomessa lennettiin ensimmäinen sähköinen lento 31.7.2018 eli tasan 60 vuotta ensimmäisen yliäänilennon jälkeen. Fortum on Finavian kanssa sähkölentoyhdistyksen yhteistyökumppani ja tiiviisti mukana kehittämässä sähköistä ilmailua. 

Laitosten ylimääräinen lämpö siirtyy Fortumin kaukolämpöverkon kautta lämmittämään koteja

 • Fortum avasi ensimmäisenä Suomessa kaukolämpöverkon kaikille puhtaan energian tuottajille. Esimerkiksi datakeskuksissa ja sairaaloissa syntyvä ylimääräinen lämpö siirretään lämmittämään lähialueen koteja.

Yhteistyö: Joensuusta hiilineutraali 2025 mennessä 

 • Fortum aloitti hiljattain yhteistyön Joensuun kaupungin kanssa, jossa tehdään Joensuusta hiilineutraali 2025 mennessä.

  Slush_G5A8816

Slushin 2018 hiilijalanjäljen kompensointi 

 • Fortum kompensoi yhdessä CHOOSE Todayn kanssa Slushin 2018 koko 10 000 tonnin hiilijalanjäljen.

Bio2X – biomassan jalostus korvaamaan fossiilisten ja ympäristöä rasittavien raaka-aineiden käyttöä

Fortum Bio2X kehittää yhdessä kumppanien kanssa keinoja muuttaa biomassaa, kuten bambua ja olkea, kestäviksi ja luonnonmukaisiksi tekstiileiksi, biomuoveiksi, biopolttoaineiksi ja muiksi arvokkaiksi lopputuotteiksi. Näin voidaan merkittävästi säästää vettä, vähentää ilmansaasteita, tarjota parempia liiketoimintamahdollisuuksia maanviljelijöille kehittyvissä talouksissa sekä vähentää maailman riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.

Bio2X_field (1)

Bio and circular -ohjelma 

 • Fortum on käynnistänyt tänä vuonna mittavan kehityshankkeen, joka tuo hyviä uutisia niin ympäristölle kuin Suomen maataloudelle sekä puuteollisuudelle. Hankkeen tavoitteena on valmistaa maatalouden tähteistä ja puubiomassasta korkean jalostusasteen tuotteita korvaamaan fossiilisten ja muiden ympäristöä rasittavien raaka-aineiden käyttöä. 
 • Hanke sai Business Finlandilta merkittävän rahoituksen 14,4 miljoonan euron suuruiseen kaksivuotiseen kokonaisuuteen, sillä projektin tuloksilla nähtiin olevan myönteisiä ympäristövaikutuksia ja sen todettiin edistävän osaltaan bio- ja kiertotalouden tavoitteita. Voit lukea lisää aiheesta Fortumin asiantuntijan blogista. 

Fortum HorsePower tuo kestävyyden talleille

Fortum HorsePower on helppo ja ympäristöystävällinen ratkaisu tallin kuivike- ja lantahuoltoon. Lanta toimitetaan tallilta voimalaitokseen, missä siitä tuotetaan sähköä ja lämpöä – puhdasta, ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa lähienergiaa. 

Tällä hetkellä palvelu on tarjolla Etelä-Suomessa. Katso sympaattinen asiakastarinavideo Pornaisista issikkatallilta.

_98A8548

Helsinki International Horse Show´n sähkö Fortum Horsepowerista

 Charge and drive -sähköautoilu 

 

Suomessa käytössä on jo 260 laturia eli yhteensä noin 520 latauspistettä Fortum Charge & Drive -verkostossa. Pohjoismaiseen Fortum Charge & Drive -verkostoon kuuluu lähes 2500 laturia.

 

Sähköautot olivat näkyvästi osa Fortumin viime vuotta, myös kulttuuriteoksi palkitulla tavalla:

Suomen nopein sähköautojen latauspiste

 • Fortum avasi ABC Lohjalle Suomen nopeimman sähköautojen latauspisteen, joka on osa Helsingin, Tukholman ja Oslon välistä suurteholatureiden verkostoa.

Fortum Singalong Shuttle

 

Fortum-SingalongShuttle-1

Fortum Pitchalong Shuttle

Wakeboardingin maailmanennätys 100% aurinkovoimalla

 • Fortum oli mukana 100% aurinkoenergialla suoritetun wakeboardingin maailmanennätyksen 2018 mahdollistamisessa,  kesto 10h ja 15 min. 

Solar india -aurinkolaitoksen rakentaminen

 

Vaikka välillä voisikin näyttää siltä, että asiat muuttuvat hitaasti, Fortum tähtää monin keinoin puhtaampaan tulevaisuuteen. Suuret struktuurit eivät muutu muutamassa päivässä, mutta pitkäjänteinen kehitystyö ja uusiin ympäristöystävällisempiin innovaatiohin panostaminen kannattaa.

Tähän ajatukseen perustuu Fortumin toiminnan ydinajatus: Join the change.

 

New call-to-action