28.06.2023
5 Min

Mitä ottaa huomioon asunto-ostoksilla?

Asunnon ostaminen on yksi elämän suurimmista ja jännittävimmistä ostoksista. Keräsimme yhteen seikat, jotka kannattaa huomioida ennen asunnon ostopäätöstä. Näin oikean asunnon osuessa kohdalle päätöksenteko on helpompaa. 

Mitä tarkoittaa asunto-osake?

Tiesitkö, että asuntoa ostaessa kyseessä on lain silmissä asunto-osakkeen ostaminen, jolla tarkoitetaan yleensä kerros- ja rivitaloasuntoja. Toisinaan myös paritalo tai omakotitalokin voi olla osa asunto-osakeyhtiötä ja siten ostettava asunto on asunto-osake, eikä kiinteistö. Asunto-osakkeen ostaja saa oikeuden asunnon hallinnointiin ja asunnossa asumiseen, jonka mukana tulevat myös tietyt velvoitteet kuten kunnossapidosta ja yhtiövastikkeesta maksaminen.

Oletko ostamassa kiinteistöä? Lue myös: Uutta kotia etsimässä – miten tunnistaa energiatehokas talo 

Valmistaudu asunnon ostoon 

Ennen asunnon ostoa sinun kannattaa miettiä ainakin seuraavat asiat:

  • Mikä on sopiva hinta asunnolle? Mikä on sopiva hinta sinun budjetillesi? Todelliseen budjettiin kannattaa laskea asumiskustannusten lisäksi realistisesti myös muut elämisen kulut, mm. sähkö, vesi, verkkoyhteyksiin liittyvät kustannukset, ruoka- ja matkakulut on hyvä muistaa. Ota huomioon myös käsiraha, varainsiirtovero, lainan avausmaksu ja muut mahdolliset ostoon liittyvät kulut.

  • Millainen asunnon tulisi olla? Asunnon koko, pohjaratkaisu, rakennusvuosi sekä sijainti ovat tärkeimpiä seikkoja, jotka kannattaa kartoittaa valmiiksi. Mistä sinun budjetillasi saa toiveesi täyttävän asunnon vai oletko kenties valmis tekemään joitain kompromisseja hyvän sijainnin vuoksi? Ota huomioon myös asumisen kuukausittaiset kulut, kuten vastike sekä sähkönkulutus. Millaiset kulkuyhteydet ja palvelut toivot lähellesi? Oletko valmis remontoimaan vai etsitkö muuttovalmista asuntoa?

  • Pitääkö edellinen asuntosi myydä? Jos kyseessä ei ole ensiasunto, on hyvä idea tehdä suunnitelma nykyisen asuntosi myymiselle ennen uuden ostamista.

  • Mistä saat parhaan lainalupauksen? Lainalupaus on parasta olla valmiina jo ennen asunnon ostoa, sillä sopivan asunnon tullessa eteen on hyvä pystyä toimimaan nopeastikin. Lainalupaukset kannattaa myös kilpailuttaa ennen päätöksentekoa.

Asunnon ostamisen checklist           

Myynti-ilmoituksesta selviää jo moni keskeinen asia, joka kertoo sinulle, onko kyseinen asunto ominaisuuksiltaan sinulle sopiva. Tutustu myös toivomasi asuinalueen hintaluokkaan etukäteen, jolloin osaat arvioida paremmin, onko asunto hinnoiteltu oikein – eikä liian kalliisti.

1. Selvitä myyntihinta ja velaton hinta

Myyntihinnalla tarkoitetaan sitä hintaa, jonka maksat asunnon myyjälle kaupan tehdessäsi. Velaton hinta sen sijaan kattaa myyntihinnan lisäksi myös asunto-osakkeen mahdollisen velkaosuuden taloyhtiön ottamista lainoista. Tätä lainaosuutta voi joko lyhentää kuukausittain rahoitusvastikkeena tai sen voi usein maksaa kokonaisuudessaan kerralla pois heti asunnon ostamisen aikaan. Huomioithan kuitenkin, että koko lainaosuuden kerrallaan maksaminen voi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja.

Jos päädyt ostamaan asunnon, sinun tulee myös maksaa varainsiirtovero, joka on 2 % asunnon velattomasta hinnasta - paitsi jos olet ensiasunnon ostaja, 18-39-vuotias ja omistat asunnosta vähintään 50 %.

2. Ota selvää kuukausittaisista kokonaiskustannuksista

Asunnon kuukausittaisiin kustannuksiin kuuluu lainanmaksun lisäksi myös muut kulut: vastikkeet, vesi- ja autopaikkamaksut. Laske siis myös nämä osaksi asumiskuluja. Tutustu taloyhtiön talouteen ja huomioi, että vastikkeen määrä saattaa muuttua esimerkiksi remonttien tai muuttuvien hoitokustannusten takia. Laske kuukausittaiseen budjettiisi liikkumavaraa - vastikkeen lisäksi myös asuntolainan korkoa tarkastetaan sovituin aikavälein.

Mitä ottaa huomioon asunto-ostoksilla_blogi_kuvitus2

3. Mitä remontteja on tehty ja mitä on tulossa? 

Yleisesti on hyvä ottaa huomioon, että iäkkäämpi rakennus tarkoittaa yleensä myös enemmän peruskorjauksia lähitulevaisuudessa sekä sen myötä yhtiövastikkeeseen lisäkuluja. Kuitenkin monet vanhat taloyhtiöt voivat hyvin huolehdittuina olla paremmassa kunnossa kuin selvästi uudemmat. Siksi kannattaa tutustua taloyhtiön kuntoon ja asiakirjoihin hyvin. 

Yksi tärkeimmistä asioista on olla perillä taloyhtiön remonteista; niin tehdyistä kuin tulevista. Suurimpia remontteja ovat putki-, sähkö- ja julkisivuremontit. Sen lisäksi yleisimpiä taloyhtiöremontteja ovat kattoremontti, hissiremontti, ikkunaremontti ja parvekeremontti. Jos remontteja on tulossa lähitulevaisuudessa, niiden kulut tulee huomioida myös kuukausikustannuksiin. 

Putkiremontti eli linjasaneeraus

Jos putkiremontti on tulossa taloyhtiöön pian, se näkyy yleensä alempana kauppahintana. Tämä johtuu siitä, että putkiremontti tarkoittaa suhteellisen suuria kustannuksia asunnon ostajalle. Jos toiveissasi on joka tapauksessa uusia kylpyhuoneen pinnat vastaamaan omaa sisustustyyliäsi, voi putkiremonttia odottavan asunnon osto olla silloin fiksua, varsinkin jos asunnon hintalappu on tuolloin edullisempi. Tulevasta putkiremontista kannattaa selvittää aina ainakin putkiremontin laajuus, aikataulu, toteutustapa ja kustannusarvio. 

Sähköremontti
Sähköremontti on myös yksi suurista remonteista, jonka kustannukset kannattaa ottaa huomioon. Usein sähköremontti voidaan tehdä myös putkiremontin yhteydessä, sillä se tulee näin edullisemmaksi.

Julkisivuremontti

Julkisivuremontti vaikuttaa asunnon arvoon vaihtelevassa määrin, mutta lisää myös kustannuksia. Toisinaan remontin yhteydessä voidaan tehdä myös parveke- tai ikkunaremonttia, ja esimerkiksi lasittaa parveke, joilla on yleensä positiivinen vaikutus asunnon arvoon ja asumismukavuuteen. Jos vastaavia remontteja on tiedossa lähivuosina, mahdollisen arvonnousun voi arvioida tarkistamalla kyseisen asuinalueen vastaavien asuntojen myyntihinnat. 

4. Onko kyseessä vuokratontti vai oma tontti?

Vuokratontin ja omistustontin suurin ero on se, että vuokratontista maksetaan tonttivuokraa kuukausittain. Vuokratontti tuo siis lisää asumiskuluja. Jos tontin vuokra-aika on pian päättymässä, on hyvä varautua siihen, että todennäköiseti seuraavalle vuokrajaksolle on tulossa korotus. Vuokratontit ovat kuitenkin nykyisin varsin yleisiä, etenkin jos kyseessä on uudiskohde.

Jos etsit asuntoa Helsingistä, pääkaupungissa on olemassa myös Helsingin kaupungin omistamilla vuokratonteilla sijaitsevia Hitas-asuntoja, jotka ovat kaupunkilaisille tarkoitettuja hintasäädeltyjä omistusasuntoja. Hitas-asunnot ovat yleensä markkinahintaa edullisempia, mutta myös asuntojen myyntihinnalle on asetettu yläraja. Kun Hitas-yhtiön valmistumisesta tulee 30 vuotta, taloyhtiö voi vapautua hintasääntelystä. Järjestelmä tullaan korvaamaan uusilla ratkaisuilla mutta vanhat Hitas-asunnot toimivat edelleen vanhojen sääntöjen mukaisesti.

5. Mikä on asunnon lämmitysmuoto?

Asunnon lämmitysmuoto vaikuttaa asumiskustannuksiin, sillä se vaikuttaa sähkönkulutukseen. Usein sähkölämmitteinen asunto tarkoittaa myös korkeampia asumiskustannuksia verrattuna esimerkiksi kaukolämmitteiseen asuntoon. Kuukausittaiset ja vuosittaiset lämmityskustannukset on siis hyvä selvittää ja laskea mukaan asumiskustannuksiin.

Lue myös vertailumme, josta selviää sähkönkulutus erilaisissa ja erikokoisissa asunnoissa. 

Mitä otaa huomioon asunto-ostoksilla_blogi_kuvitus1

6. Milloin asunto vapautuu? 

Vaikka kaikki muut asiat olisivat kunnossa, tärkeää on myös tarkistaa, milloin asunto vapautuu ja sopiiko aikataulu omaasi.

7. Tutustu asuinalueeseen etukäteen

Hyvä vinkki on tutustua asuinalueeseen ennen asuntonäyttöä. Selvitä palvelut, kulkuyhteydet, mahdolliset tulevaisuuden muutossuunnitelmat lähiympäristössä, ulkoilumahdollisuudet  – siis alueen tärkeimmät ominaisuudet, jotka voivat vaikuttaa omaan asumisviihtyvyyteesi ja asunnon arvoon. Jos käyt asuinalueella, voit saada vihiä siitä, kuinka rauhallinen alue on ja millainen tunnelma siellä on. Jos alue tuntuu miellyttävältä ja vastaa tärkeimpiä toiveitasi, asuntonäyttöön mennessä tiedät jo, onko asunnossa potentiaalia sijaintinsa perusteella.

8. Mitä kannattaa huomioida asuntonäytöllä?

Jos asunto tuntuu perustietojensa puolesta sopivan toiveisiisi, asuntonäytöllä kannattaa vielä havainnoida asuntoa omin silmin ja pyytää lisätietoja. Yksityisnäytöllä ei kannata ujostella, vaan voit kysyä, voitko katsoa kiinteisiin komeroihin, taulujen taakse ja mattojen alle.

Pesutilojen laattoja voi pyytää saada koputella varovasti nähdäkseen, että ne ovat kunnolla kiinni. Kannattaa tarkistaa rauhassa myös kellari, ullakkotilat ja yhteiset varastotilat.

Muistathan kuitenkin, että pintojen, rakenteiden ja lvi-tekniikan luonnollinen kuluminen ei tarkoita, että asunnossa on virheitä. Jos asunnon kunto mietityttää, voit myös neuvotella asunnon myyjän kanssa kuntotarkastuksesta ja sen mahdollisten kustannusten jakamisesta.

9. Mitkä dokumentit kannattaa tutkia ennen kauppoja?

Kun asunto todella kiinnostaa sinua, on aika katsoa faktoja mustaa valkoisella. Tutustu ainakin näihin dokumentteihin ennen asunnon ostopäätöstä:

  • Isännöitsijäntodistus: todistuksesta käy ilmi rakennuksen ikä, asunnon pinta-ala, sekä asunnon osuus taloyhtiön veloista, korjaustarveselvitys sekä tiedossa olevat ja tehdyt remontit.
  • Energiatodistus
  • Yhtiöjärjestys, tilinpäätös ja taloussuunnitelma
  • Yhtiökokouksen viimeisin pöytäkirja
  • Asunnon myyntiesite.

 

Onnea asunnon etsimiseen!

Lue myös:

Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

Uutta kotia etsimässä – miten tunnistaa energiatehokas talo

Millainen sähkösopimus sopisi uuteen asuntoosi?

Testaa helposti sähköapurillamme!

New call-to-action