Kun muutto on edessä, mielessä pyörii usein tavaroiden pakkaaminen, hankinnat ja itse muuttopäivän järjestämien. Erilaisten sopimusten siirtämiset, sulkemiset ja tekemiset on hyvä muistaa kuitenkin ihan ensimmäisenä, jotta elämä uudessa asunnossa lähtee sujuvasti käyntiin. Teimme listan muuttajan sopimuksista, jotka kannattaa hoitaa hyvissä ajoin.
1. Vuorasopimus
Jos muutat vuokralle, ensimmäinen asia on muistaa sanoa ajoissa nykyinen vuokrasopimus irti ja luonnollisesti myös kirjoittaa uusi vuokrasopimus uudelle kodille. Lisää vinkkejä vuokralle muuttavalle voit lukea täältä.
2. Nettiliittymä
Kun muutto on edessä, nettiliittymä kannattaa siirtää tai vaihtaa hyvissä ajoin, sillä kännykästä jaetun netin varassa voi arki olla vähän haastavaa. Liittymien toimitusajat vaihtelevat viikoista jopa yli kuukauteen, ja siksi nettisopimus kannattaa hoitaa kuntoon ensimmäisten joukossa.
Kannattaa tarkistaa, onko uudessa taloyhtiössä saatavilla edullinen taloyhtiön netti. Taloyhtiönetin voi usein myös saada suuremmalla nopeudella kohtuullisella lisämaksulla. Jos vaihdat liittymän, muista myös sulkea entinen loppumaan muuttoosi. Voit valita nettisopimuksen alkamispäivän muuttopäiväksi, kun olet ajoissa liikkeellä. Vaikka olisit tyytyväinen nykyiseen liittymääsi, muista siinäkin tapauksessa tehdä myös liittymän siirto hyvissä ajoin.
3. Kotivakuutus
Ennen muuttoa kannattaa tarkistaa myös, että kotivakuutuksesi kattaa myös muuton. Jos muutossa sattuu tai tapahtuu, vakuutus korvaa silloin mahdolliset vahingot. Kotivakuutus tehdään aina asunnon mukaisesti ja asuntokohtaisesti. Kun tarkistat, että vakuutus turvaa muuttosi, samalla voit jo päivittää kotivakuutuksesi vastaamaan tulevaa asuntoasi muuttopäivästä eteenpäin.
4. Sähkösopimus
Ilman sähköä uuteen asuntoon kotiutuminen on vähintäänkin hankalaa. Siksi sähkösopimus kannattaa päivittää uuden asunnon tarpeisiin hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Muistahan myös, että vanhan asunnon sähkösopimus on hyvä pitää voimassa myös sen ajan, kun muutat ja olet viimeistellyt loppusiivouksen – pimeässä on hankala kuurata suihkulasia puhtaaksi.
Tiesitkö, että jos olet jo Fortumin asiakas, saat saman sähkösopimuksen mukaasi alennuksen kera uuteen asuntoon helposti? Muuttajan perusmaksuetu on yksi Fortumin asiakkaille suunnatuista Fiksuista jutuista. Perusmaksuedulla sähkösopimuksen hinta ja sopimusehdot säilyvät samana, ja siirto on helppo tehdä. Tällä asiakasedulla saat uuden kodin sähkösopimuksen perusmaksut puoleksi vuodeksi hintaan 0 €. Jos sinulla on Fortum Vakio -sopimus, saat viiden euron alennuksen kuussa puoleksi vuodeksi.
Testaa, millainen sähkösopimus sopii tulevaan asuntoosi.
Jos olet omakotitalon omistaja, muista muutossa myös nämä sopimukset:
5. Sähköliittymän siirto
Jos asut omakotitalossa ja muutossa myyt talon, sähköliittymä kannattaa siirtää kaupanteon yhteydessä uudelle omistajalle ja lisätä siirto kauppakirjaan. Kerrostaloasunnossa liittymän siirtoa ei sen sijaan tarvitse tehdä.
6. Kaukolämpösopimuksen siirto
Myös kaukolämpösopimus tulee siirtää itse kiinteistökaupan yhteydessä. Kaukolämpösopimuksen siirto onnistuu luovutuskirjalla tai lisäämällä maininta asiasta kauppakirjaan.
7. Vesisopimus
Jotta omakotitalossa juoksee myös vesi, omakotitaloasujan tulee muistaa vesisopimus, joka tehdään paikallisen vesilaitoksen kanssa.
8. Jätehuoltosopimus
Jätehuoltosopimus kuuluu niin ikään omakotitaloon muuttajan sopimuksiin, jos olet kiinteistön haltija, eli omistaja tai asut kiinteistössä vastikkeetta. Jätehuoltosopimus kannattaa tehdä viimeistään muuttaessa, mutta tässäkin asiassa hyvissä ajoin sopimuksen teko ja vanhan sopimuksen purkaminen helpottaa muuttoprosessia.
Lue myös: Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa
Muuton seuraavat askeleet
Kun tärkeimmät sopimukset on tehty, on aika siirtyä suunnittelemaan ja aikatauluttamaan muutto. Lue tästä parhaat vinkit muuttoon: Helppo muutto – 28 täsmäohjetta erilasiin muutoihin
Joko tiedät muista Fortumin Fiksuista jutuista, joista pääset asiakkaana hyötymään? Tutustu Fiksuihin juttuihin!