14.07.2023
4 Min

Omakotitalon sähkönkulutus kuriin – näin saat aikaan selvää säästöä

Omakotitalot ovat yksilöitä – varsinkin siinä, mitä tulee niiden sähkön- ja energiankulutukseen ja mitä niissä eläminen tarkoittaa oman kukkaron kannalta. Omakotitaloasujan asumiskustannukset, kuten esimerkiksi sähkö-, vesi- ja jätehuollon kustannukset, vaihtelevat merkittävästi talon koosta, rakenteista ja sijainnista riippuen. Tämän lisäksi maksettavaksi napsahtaa kiinteistövero. 

Omakotitalossa asuminen ei välttämättä kuitenkaan ole tolkuttoman kallista. Esimerkiksi sähkö- ja vesilaskun loppusummaan omakotitaloasujan on kohtuullisen helppo vaikuttaa. Konstit tässä ovat monet, kun kasvaneet energiakustannukset ovat inspiroineet omakotitaloasujia monenmoisiin virityksiin. Esittelemme tässä jutussa suosittuja tapoja säästää energiaa.

Vinkki! Jos vasta haaveilet omakotitalosta, niin silläkin on väliä, minne punaisen mökkisi perunamaineen rakennat – asumiskulut vaihtelevat nimittäin hurjasti kuntien välillä. Tämän jälkeen käytettävissä olevat pelinappulat ovat kaikkea ilmaisten elämäntapamuutosten ja kymppitonnien remonttien välillä – vain mielikuvitus ja rakennuslaki ovat rajana! 

1. Omakotitalon energiaremontti – tee, jos voit

Millainen lämmitysjärjestelmien yhdistelmä sinun kodissasi on? Monella omakotitaloasujalla on useampi järjestelmä käytössään, jotta lämmityskustannukset pysyvät aisoissa, ja yhden prakatessa talon saa lämpimäksi myös vaihtoehtoisella tavalla. 

Talon rakenteisiin vaikuttavalla energiaremontilla voit vähentää pientalon lämmityskuluja tuntuvastikin. Koska lämmitys on suurin yksittäinen sähkölaskuun vaikuttava tekijä, lämmityskulujen pienentäminen luonnollisesti kiinnostaa monia. Energiaremontit voivat kuitenkin maksaa maltaita, joten kannattaa laskea, missä ajassa remontti maksaa itsensä takaisin. 

Suuremman mittaluokan remontteihin kuuluu esimerkiksi öljylämmityksen vaihto maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun, tai suorasta sähkölämmityksestä siirtyminen maalämpöön. Ilmalämpöpumppujen asentaminen sähköllä lämpiäviin taloihin on ollut myös viime aikoina suosittua. Tämän lisäksi moni omakotitaloasuja on asennuttanut katolleen aurinkopaneeleita, jotka tuottavat energiaa aina kun aurinko paistaa. Perinteinen varaava takka varalämmitysmuotona on tehokas, mutta savupiipun jälkiasennus voi puolestaan olla kallis ja työläs projekti. Tulisijoille ja piipuille pitää myös hankkia asianmukaiset luvat.

Lämmitysjärjestelmien korvaamisen ja säätämisen lisäksi eristyksen parantaminen on ollut viime aikoina omakotiasujien suosiossa. Kattoremontit sekä ikkunoiden ja ovien tiivistäminen ovat pienempiä remontteja, joista voi saada aikaan selvää säästöä lämmityskuluihin. Kukapa nyt haluaisi maksaa lämmöstä, joka haihtuu kuin savuna ilmaan.

Vinkki!  Vesivaraajat ovat usein liian pieniä ja varaajaa pitää lämmittää turhan usein. Hanki suurempi varaaja, jolloin saat vaikkapa itse tuotetun uusiutuvan energian, kuten aurinkosähkön, paremmin varastoon.

AdobeStock_609108232

2. Minimoi sähkönkulutus – aloita uusi energiatehokas elämä

Itse talon lisäksi omakotitalon asukkaiden elämäntyyli vaikuttaa suoraan sähkölaskun suuruuteen. Viime talvena kotitaloudet tekivät tuntuvia säästöjä energiankulutukseen elämäntapojaan viilaamalla. Mikään yksittäisen tavan muutos ei ole oikotie onneen, vaan kyseessä on eräänlainen taiteen laji, jossa jokaisella on oma luova tyylinsä. 

Millaisia muutoksia sinä olisit valmis tekemään sähkönkulutuksen minimoimiseksi?

Hyvä uutinen on se, että energiankulutuksen pienentäminen ei ole pois asumismukavuudesta – eikä se tee elämästäsi missään muodossa surkeaa tai ilotonta. Voit sitä vastoin shopata alla olevasta vinkkilistasta itsellesi helpoimmat ja mieluisimmat tavat parantaa asumisen energiatehokkuutta.

Energiatehokkaamman elämän ainekset:

  • Alenna sisätilojen lämpötilaa asteella. Huonelämpötilan alentaminen asteella tarkoittaa viiden prosentin säästöä lämmityskuluihin. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla olohuonetta viileämpi, 18–20 ºC. Unet maistuvat makeammilta viileässä muhkean untuvapeiton alla. Pariskunnat voivat nauttia toistensa lämmöstä tuplapeiton alla.

  • Lopeta lämpimän veden lotraus. Laita munakello tikittämään ja suihku kiinni shampoon levityksen ja saippuoinnin ajaksi. Pari-kolme minuuttia suihkussa riittää. Mitä, jos et kävisikään joka päivä suihkussa? Saat näin aikaan säästöä veden lämmityksen lisäksi myös itse vesimaksussa.

  • Opettele käyttämään kodin sähkölaitteita fiksummin. Tiesitkö, että kodin suurimmat energia­syöpöt eivät olekaan itse sähkö­laitteet vaan sähkö­lait­teiden käyttäjät? Jääkaapin siirtä­minen lämmön­lähteen vierestä viileämpään paikkaan, oikean lämpö­tilan säätä­minen ja ruoka-aineiden jäähdyt­tä­minen ennen kylmä­lait­teeseen laittoa voivat puolittaa jääkaapin tai pakas­timen sähkön­ku­lu­tuksen. 

  • Vähennä ylimääräistä saunomista. Saunassa ei tarvitse käydä joka päivä, ja jos välttämättä niin haluat tehdä, niin käytä uimahallin tai kuntosalin saunaa. Sauna kannattaa myös lämmittää järkevästi - lämpeneminen vie suuren osan energiankulutuksesta, joten aseta haluttu lämpötila vain siihen, jossa oikeasti viihdyt. Saunaa ei myöskään kannata jättää turhaan päälle.

  • Opettele laittamaan ruokaa energiatehokkaasti. Joko Airfryer on tuttu? Entä osaatko loihtia herkkuja kylmästä kahvista ja löytää parhaat reseptit pakastimen sulatuksen yhteyteen?

  • Sammuta valot. Sähkölämmitteisen omakotitalon valaistuksen osuus vuosittaisesta sähkönkulutuksesta on noin 6 %, kaukolämmitteisen jopa 16 %. Harrasta siis romanttisia kynttiläillallisia ja himmennä valaistusta ennen nukkumaanmenoa!

Vinkki! Voit säästää energiaa yllättävissäkin yhteyksissä. Omakotitaloissa asuu kekseliästä väkeä, joten kannattaa perehtyä, mitä muut ovat jo keksineet. Lue lisää omakotitalossa asuvien elämänmakuisia energiansäästövinkkejä.

3. Hanki omiin tarpeisiin sopiva sähkösopimus

Monella omakotitaloasujalla olisi mahdollisuus säästää myös sähkösopimuksessa. Tärkeää on löytää itselle sopiva sopimustyyppi, -ehdot ja tietenkin hinta. Milloin viimeksi kilpailutit sähkösopimuksen? Haluatko lukita sähkön hinnan pariksi vuodeksi eteenpäin vai etsitkö mieluummin edulliset tunnit pörssisähköstä?

Jos haluat seurata edullisia pörssisähkön spot-hintoja – erityisesti jos talossa on varaava sähkölämmitys tai vesivaraaja – niin pörssisähkö, kuten Fortum Tarkka, on hyvä vaihtoehto. Voit lämmittää varaajaa edullisten spot-hintojen tunteina. 

Muita vaihtoehtoja omakotitaloasujille ovat kiinteähintaisen ja markkinahintaisen sähkösopimuksen yhdistävä Fortum Duo sekä kiinteähintainen Fortum Takuu

Sähkö- ja hybridiautojen latausten hinnan säästössä auttava Fortum Älylataus on yhteensopiva Fortum Tarkan ja Fortum Duon kanssa.

Juttua varten haastateltiin Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderia.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action