18.04.2023
3 Min

Sähkömyytit – totta vai tarua?

Sähköön, sähkönkäyttöön ja sähkölaitteisiin liittyy paljon eläviä legendoja, jotka kiertävät suusta suuhun. Miten erottaa tieto myyteistä? Keräsimme 12 suosittua sähkömyyttiä, ja oikeat vastaukset niihin.

1. Jos puhelinta lataa öisin, onko siinä tulipalovaara?

Vastaus: Kyllä, vaikkakin tilanne on harvinainen.

Oikosulut ovat mahdollisia, vaikka melko harvinaisia. Siksi tämä myytti ei ole täyttä legendaa, vaan suositeltavinta olisi ladata puhelinta hereilläoloaikana. Nykyiset laturit ovat kuitenkin niin tehokkaita, että puhelimet latautuvat yleensä melko nopeasti.

2. Onko seinään unohtuneessa laturissa tulipalovaara?

Vastaus: Ei ole.

Kun laturi ei ole kytketty ladattavaan laitteeseen, myöskään tulipalovaaraa ei ole.

3. Kuluttaako seinään unohtunut laturi hukkasähköä?

Vastaus: Kyllä. 

Kulutus on hyvin pientä, mutta jos haluaa tehdä ekoteon ja vältää hukkasähkön kuluttamista, kannattaa turhanpäiten pistorasiassa oleva laturi napata pois.

Lue täältä vinkit sähkön säästöön.

4. Saako mikroon laittaa foliota? Räjähtääkö mikro, jos näin tekee?

Vastaus: Foliota ei yleisesti suositella laitettavaksi mikroon.

Joihinkin uusimpiin mikroihin saa laittaa metallia. Esimerkiksi valmisruoan lämmittäminen omassa folioastiassan voi olla tällöin olla sallittua, jos noudattaa mikron ohjeita, eikä folio koske mikron seinämiin. Yleisesti mikroon ei kuitenkaan saa laittaa foliota, sillä mikroaallot eivät läpäise metallia, ja jos folio rypistyy, mikroaallot voivat metallista kimpoillessaan synnyttää kipinöitä ja liekkejä. Silloin mikro voi rikkoutua ja tulipalovaarakin on olemassa. Tarkasta siis huolella oman mikrosi käyttöohjeet!

5. Pitääkö televisio ottaa pois seinästä ukonilmalla?

Vastaus: Haja-asutusalueilla kyllä, kaupunkiasunnoissa ei.

Tämä myytti on voinutkin aiheuttaa kiistelyä esimerkiksi eri sukupolvien välillä – sillä ohje muuttuu sen mukaan, millaisessa kodissa asut. Se on siis yhtä aikaa totta sekä myytti! Syy on siinä, että sähkölinjat kulkevat erilaisilla asutusalueilla eri reittejä; toiset ulkona, toiset maan alla.

Haja-asutusalueilla sähkö tulee usein ulkolinjoja pitkin, jotka ovat alttiimpia ukonilman aiheuttamille häiriöille. Sen sijaan tiheämmin asutuilla alueilla eli kaupunkiasunnoissa sähkö kulkee maakaapeleita pitkin, joihin salamat eivät ylety. Siitä syystä taajama-asutuksessa pistokkeita ei tarvitse ottaa laitteista irti salamoinnin aikana, mutta taas haja-asutusalueilla se on edelleen järkevä varotoimi.

6. Kannattaako kukkavaloa pitää päällä koko päivän?

Vastaus: Asia riippuu kasvista ja vuodenajasta.

Kasvit tarvitsevat valoa keskimäärin 1000 luksia peräti 12 tuntia päivässä, mikä Suomessa ei helposti etenkään talvisin toteudu. Jos kasvin alkuperämaa aurinkoinen, kasvi tarvitsee lisävaloa talvella, jolloin kasvivalo voi olla päällä koko päivän. Kuitenkin talvellakin kasvi tarvitsee myös taukoa lisävalaistuksesta talvehtimista varten. Keväällä ja syksyllä voi lisävalaistusta pitää päällä aamun ja illan pimeimpinä hetkinä.

Koska vastaus ei ollutkaan aivan niin yksioikoinen, viherpeukaloille suosittelemme lukemaan tarkemmat ohjeet erilaisten kasvien hoidosta kasvivaloilla tästä artikkelista.

7. Onko pyykinpesu turvallista öisin?

 Vastaus: Kyllä, kunhan palovaroittimet ovat kunnossa.

Etenkin pörssisähköä käyttävät säästävät sähkön hinnassa usein yön tunteina. Siksi esimerkiksi pyykinpesu voi houkutella yöaikaan. Yöaikaan voi pestä pyykkiä turvallisesti, kunhan on varmistanut, että palovaroittimet ovat toiminnassa. Jos koneeseen tulisi yön aikana oikosulku ja syttyisi palo tai koneesta nousisi savua, tällöin ongelma havaittaisiin ajoissa.

Myös kotivakuutuksen suojeluohjeistuksessa on tiettyjen sähkölaitteiden osalta valvontavastuu. Se tarkoittaa sitä, että vahingot havaitaan nopeasti niiden alkamisesta –  mutta se ei tarkoita, että laitteita tulisi koko ajan vahtia niiden käytön ajan.

8. Jos kylpyhuoneessa ei pidä lattialämmitystä päällä, homehtuuko kylpyhuone?

Vastaus: Kyllä, se on mahdollista, jos lattialämmitys on kylpyhuoneen ainoa lämmönlähde. Ei, jos kyseessä on mukavuuslämmitys.

Kylpyhuoneiden lämpötilan pitäisi pysyä muita huoneita korkeampana, sillä lämpötila ja kunnon ilmanvaihto estävät liiallisen kosteuden kertymisen kylpyhuoneen rakenteisiin. Jos kylpyhuoneessa ei ole muuta lämmönlähdettä kuin lattialämmitys, sitä tulisi pitää päällä ainakin sen ajan, että lattia ja pinnat ovat kuivuneet suihkun tai saunomisen jälkeen.

Lattialämmitystä ei kuitenkaan tarvitse pitää päällä ihan koko ajan, ja muulloin se voi olla pienemmällä. Myös pintojen kuivaaminen nopeuttaa kosteuden poistumista. 

Useissa kerrostaloasunnoissa voi kuitenkin olla myös niin kutsuttu mukavuuslämmitys kylpyhuoneessa, jolloin tilassa on myös esimerkiksi päällä oleva lämpöpatteri. Tällöin lattialämmitystä ei ole välttämätöntä pitää päällä.

9. Virtaako sähköä enemmän ja nopeammin paksummissa sähköjohdoissa?

Vastaus: Ei.

Sähkön määrä ei muutu sen mukaan, kuinka paksu on johto, jota pitkin se virtaa.

10. Onko vaarallista ladata sähköautoa tavallisesta pistorasiasta?

Vastaus: Ei. Tilapäis- tai matkalaturiksi kutsutulla latauskaapelilla voi ladata sähköautoa tavallisesta pistorasiasta.

Sähköautoa voi ladata tilapäis- tai matkalaturiksi kutsutulla latauskaapelilla esimerkiksi kotona myös yön yli, kunhan pistorasian ja sille johtavan sähkökaapelin kunto on tarkistettu.

11. Tuulivoima ei sovi Suomeen, koska talvet ovat pitkiä, eikä silloin tuule tarpeeksi.

Vastaus: Väärin. Korkeammalla tuulee talvisin enemmän ja siksi tuulivoimaa saadaan talvellakin.

 Tuulivoima sopii hyvin Suomeen, koska talvella itse asiassa tuulee tuulivoimaloiden napakorkeudella enemmän kuin kesällä, vaikka maanpinnan tasolla tuuleekin vähemmän.

12. Jos kerran pistorasiasta tuleva sähkö on aina samanlaista, onko tuotantotavalla mitään väliä? 

Vastaus: On. Tuotantotavoissa on suuriakin eroja, ja niillä on merkitystä etenkin ympäristön ja ilmaston kuormitukselle.

Sähkön alkuperätakuu on sertifikaatti, joka varmistaa, että sähkö on tuotettu esimerkiksi uusiutuvilla energialähteillä. Sähkönmyyjän on aina varmennettava sähkön alkuperä. Siksi kannattaa aina valita omaan arvomaailmaan sopivalla tavalla tuotettua sähköä.

Oletko Sähkövelho, joka tuntee kodin laitteiden sähkönkulutuksen?

Tee hauska Sähkövelho-testimme!

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action