Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Ympäristöystävällinen muutto — muista ainakin nämä muuttaessasi!


Muuttaessa mielessä pyörii paljon asioita ja tekemisen vauhti saattaa olla aikamoinen. Onneksi ympäristöystävällisempi muutto ei vaadi sinulta ylimääräistä vaivaa, vaan jopa säästää sitä! Tarvitaan vain muutamia pieniä säätöjä ja hippunen etukäteisharkintaa.

Tuunaa ja kierrätä vanhaa, älä heitä pois


Muuttaminen tuntuu aina uuden alulta. Siihen voi liittyä suuri elämänmuutos, jonka myötä tekee ehkä mieli hankkiutua eroon vanhoista tavaroista ja huonekaluista.

Harkitse kuitenkin huolella ennen kuin dumppaat uudistuksen huumassa käyttökelpoista tavaraa menemään: pieni silaus maalia tai jo pelkkä näkökulmamuutos saattaa tehdä vaikkapa kulahtaneesta kukkatelineestä uuden kodin silmänilon.

Joskus on tietysti päästävä joistakin tavaroista eroon. Esim. kumppanin kanssa eri teille lähtiessä voivat häneltä jääneet esineet harmittaa niin paljon, että niistä on paras hankkiutua eroon. Yritä katsoa silloin tavaroita lempein silmin: voisivatko ne tuottaa vielä jollekulle iloa? Olisiko eksän hylkäämä neonkoristeinen pelituoli jonkun pienen pelaajan unelmien täyttymys?

Hihkaise ainakin paikallisissa roskalavaryhmissä tai vaikka omalla FB-seinälläsi kotia etsivistä tavaroista. Onnellisimmassa tapauksessa pääset niistä muutamassa tunnissa ja tuotat samalla iloa jollekulle muulle. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä paikalliseen kierrätyskeskukseen ja selvittää, olisiko heillä tavaroille käyttöä. Kaverit ja kierrätyskeskukset kannattaa pitää mielessä myös, jos tarvitset uuteen kotiin jotain lisää – sisustuksesta saa varsin omaleimaisen, kun hyödyntää ja tuunaa kierrätysmateriaalia.

Kierrätys ja lajittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Silloin vältytään loppumuuton kaaokselta, jossa tavarasta pitää päästä paniikissa eroon.

Vuokraa tai kierrätä muuttolaatikot

Jos muuttojärjestelyt jäävät vähän viime tippaan, saattaa pahvisia muuttolaatikoita päätyä kiireessä ostamaan. Kun tarpeesi on luultavasti lyhytaikainen, jää laatikon elinkaari lyhyeksi. Samoja laatikoita myydään ja välillä jaetaan ilmaiseksikin nettikirppareilla, eikä kunto välttämättä poikkea uudesta juuri lainkaan. Kurkista kierrätystarjonta ennen ostopäätöstä!

Vanha, hyvä konsti on tehdä “banaanilaatikkodiili” paikallisen ruokakauppiaan kanssa ja noutaa banaanien kuljettamiseen käytettyjä, vankkoja pahvilaatikoita muutamassa erässä kaupasta. Jos banaanilaatikot jäävät sinulta muuton jäljiltä ehjiksi, niille tavallisesti löytyy ottajia vielä oman urakkasi jälkeenkin.

Jämerämpiä laatikoita ja helppoutta arvostava vuokraa muuttolaatikot muuttofirmalta. Ne saa tavallisesti kotiovelle pestyinä ja hyvässä järjestyksessä, ja noutokin järjestyy. Koska laatikoiden vuokrahinta sidotaan käyttöaikaan, voivat kustannukset verkkaisella ja tuumailevalla muuttajalla karata aiottua suuremmiksi. Toisaalta tämä saattaa myös kannustaa purkamaan laatikot ajoiksi, eikä varastoon pääse pesiytymään klassisia “muutosta muuttoon avaamattomana” -laatikoita.

Suunnittele kuljetukset – älä sinkoile edestakaisin!

Tarinat kertovat, että Helsingissä nähdään aina silloin tällöin metro- tai ratikkamuuttajia, jotka kuljettavat kärryillä tavaroitaan uuteen kotiin. Hattu pois päästä heille – vaatii kunnioitettavaa sinnikkyyttä taiteilla omaisuuttaan paikasta toiseen julkisilla liikennevälineillä.

Jos muutettavana on huonekaluja, omaisuutta on kertynyt reilummin tai matka on pitkä, tarvitaan avuksi muuttoauto. Siitä kannattaa ottaa hyöty tehokkaasti irti ja säästää samalla luontoa: pakata lasti aina huolella mahdollisimman täyteen ja pitää turha ajelu minimissä.

Tyypillisimmin turhaa ajelua tulee, kun tärkeät esineet, kuten huonekalujen purkamiseen tai kokoamiseen tarvittavat työkalut, ovat väärässä paikassa. Usein varsinaisen muuttoautoliikenteen ohella saattaakin liikennöidä koko ajan toinen, pienempi auto paikasta toiseen. Huolellisesti suunnittelemalla ja pientä odottelua sietämällä saadaan ylimääräisen kuriiripalvelun ajot minimoitua tai jopa leikattua pois kokonaan.

Koko muuton ajan on hyvä muistaa “vie mennessäs, tuo tullessas” -ajatus. On hyvä vaikka soittaa ennen liikkeelle lähtöä muuttoliikenteen toiseen päähän ja kysyä, tarvitaanko siellä jotakin, jonka voisi tuoda mukanaan.

Muista maaemo myös siivotessasi

Sanomattakin lienee selvää, että ympäristöä ajatteleva muuttaja valitsee muuttosiivouksen puhdistusaineet ja -välineet siten, että ne kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän. Joutsenmerkki kannattaa etsiä jokaisesta tuotteesta. Se on lahjomaton ja koko elinkaaren huomioiva osoitus siitä, että tuotteen ympäristövaikutukset on minimoitu. Samalla tuotteilta edellytetään myös riittävää pesutehoa: tuotteen ekologisuus voi jäädä näennäiseksi, jos sitä tarvitaan moninkertainen määrä samaan puhdistustulokseen tai elinkaari jää laadun puutteessa lyhyeksi.


Marttojen siivouskoulusta saat hyviä siivousvinkkejä, joissa on mukana myös ympäristönäkökulma.

Muista että myös sähkösopimus voi olla ekoteko. Kaikki sähkösopimukset Fortumilta ovat 100% hiilidioksidivapaita, eivätkä siis kuormita ilmastoa! Voit valita helpon Vakion kiinteällä kuukausihinnalla, tai vaikkapa panostaa hieman ja tilata Aurinkovalinnan: 100% aurinkosähköä, mihin sopimukseen tahansa. Sopimuksiin pääset tutustumaan tästä:

Tee sähkösopimus helposti tästä

 

Lue myös:

Viikon muutto -juttu, jonka avulla muutat tehokkaasti!

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Muuttotarinoita

   |   
Toimittaja Satu Adam, 36, on muuttanut kymmeniä kertoja elämänsä aikana – ja aloittanut kaiken monta kertaa alusta. Kokenut muuttaja neuvoo, miten hän on oppinut ...
Lue lisää

Muutto, tuparit

   |   
  Kun muutto on tehty, alkaa usein sadella kysymyksiä tupareista. Tuparit ovat yleensä mukava perinne; koti tuntuu usein enemmän kodilta, kun sinne liittyy hyviä ...
Lue lisää

Muutto

   |   
  Muutto aiheuttaa usein stressiä arjen muiden vaatimusten keskellä. Kokosimme ohjeita muuttoon erilaisissa elämäntilanteissa, käytännön ohjeista vertaistukeen uuden ...
Lue lisää

Muutto, Muuttotarinoita

   |   
Usein muutto kulkee käsi kädessä elämäntilanteen muutoksen kanssa. Muuttotarinoissa kerromme tarinoita eri ihmisten merkittävistä muutoista, jotka avaavat myös uuden ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin (avoinna ma-pe 7-22, la-su 9-17)
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA