02.06.2021
4 Min

Asiakkaiden vinkit: 7 ilmastoystävällistä lomatrendiä

Kysyimme Pikku Juttu -haasteeseen lähteneiltä asiakkailtamme, mitä ekologisia lomanviettotapoja viime vuoden poikkeuskesä loi heille. Koosteesta voit löytää inspiraatiota tulevaa kesää varten!

Lomatrendi 1: Mökkeilyä antaumuksella

“Ei se vaadittu kuin aurinkoinen päivä, aurinkotuoli, hyvä kirja ja radio päälle.  Näin vietin päiviä 'kierrätysmökkini' terassilla. Siinä mökissä kaikki kierrätettyä 80-luvulta asti!”

Mökkeily kuuluu useiden suomalaisten kesälomaan vakiona vuodesta toiseen, mutta viime kesänä mökkeilyn trendi nosti päätään aivan uusiin korkeuksiin. Myös mökin olemassaoloa tai mökillä vierailun mahdollisuutta arvostettiin normaaliakin enemmän. Monelle mökki oli koko kesän ajan tukikohta, ja siitä nautittiin muun muassa oleskellen, puuhastellen, kalastellen, soudellen – ja tietenkin saunoen ja uiden. 

“Televisiota ei mökiltä löytynyt, vaan vanha radio piti seuraa. Halkojen teko toimi niin meditatiivisena tekemisenä kuin mukavana, kevyenä liikuntana. Mökillä oli aikaa tarkkailla eläinystäviä sekä lintuja  – ja tietenkin saunoa rentouttavissa löylyissä.”

FORTUMsolar-8189

Mökin kunnostus ja ekomökkeily veivät mukanaan

“Vietimme paljon aikaa mökillämme, jonne asennutimme aurinkopaneelit. Veneilimme pienellä soutuveneellä, johon hankimme viime syksynä sähkömoottorin.”

Muutamat innostuivat myös muuttamaan mökkeilyään entistä ekologisemmaksi esimerkiksi aurinkopaneeleilla, muovin kierrätyksen järjestämisellä, kompostoimalla ja kauppareissujen harventamisella. Suunniteltuja muutoksia kesäasunnolle oli viime kesänä useimmilla enemmän aikaa – sekä malttia toteuttaa.

“Nurmikentän parannusta tehtiin ja silti kerettiin ollakin vain. Eikä yhtään harmittanut pysyä omassa saaressa kaukana muista. Tuli lapsuus mieleen, kun kiire jäi kokonaan jonnekin kaukaisuuteen. Oikein tervehdyttävä vaikutus niin psyykkisesti kuin fyysisesti.

Eikä yhtään paha mieli, että se aika oli jostain muusta pois, kun houkutuksetkin ovat olleet minimissä!”

“Tankkasimme biodieseliä, lajittelimme roskat myös mökillä, käytimme sadevettä pesuun ja tiskaukseen.”

Lomatrendi 2: Kyläily kunniaan

“Kerrankin aikaa viettää kesää yhdessä ja kylästellä läheisten luona ja mökeillä rauhassa, kun ei reissailtu niin paljon ristiin rastiin kuka minnekin.”

Monesti ei tarvittu tapahtumaa tai pitkää reissua kesästä nauttimiseen – tai edes omaa mökkiä – vaan ystävien ja sukulaisten luona kyläilyt jäivät lämpimästi mieleen parhaina kesähetkinä.

“Tänä kesänä, ei ehkä yllättäen, emme ole lentäneet mihinkään. Suurin osa lomaa meni kotipihalla kotia kunnostaen ja hyvästä kesäsäästä nautiskellen. Osan lomasta vierailimme ystävien ja sukulaisten luona.”

Lomatrendi 3: Staycation –kotoilua, pikku retkiä ja lähikasvisruokaa

“Oleilin omassa pihassa, kävin lähirannassa aamu-uinnilla, ystävän mökillä mustikassa ja sienessä. Muutama pyörälenkki ja säännölliset kävelylenkit lähiympäristössä. Eli oleilua ja lähimatkailua.”

Koti muokkautui monelle kesän parhaaksi lomailupaikaksi – lähiympäristö avautui staycationin tapaan ihan uusin silmin, ja tekemistä ja näkemistä riitti päiväretken säteellä kotoa. Kesäinen kasvisruoka nousi monelle menun keskiöön, kun kotimaiset kasvikset ja marjat olivat makeimmillaan. Moni kuvaili kotona ja lähikulmilla vietetyn kesän tuntuneen ihanan pitkältä ja rentouttavalta – tavallaan loppumattomalta, kuten joskus lapsuudessa, kun päiviä loman loppuun ei vielä osattu tarkalleen laskea.

“Pyöräilin ja kävelin lähiympäristössä, enkä lähtenyt kauas lomailemaan. Meri on muutenkin lähellä, niin siitä pystyy nauttimaan kotoakin. Ostin lisäksi kotimaisia marjoja, joista loihdin eksoottisempia herkkuja.”

Lomatrendi 4:  Lähimatkailun elämykset

“Lähimatkailu omalla paikkakunnalla hyödyntäen luonnon tarjoamia antimia on rauhoittavaa – ja lähiseudun kansallispuistotkin tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa, samoin lähialueen uimahallit ja luonnonvedet.”

Lähimatkailu viehätti ja loi monelle kesän ikimuistoisimmat hetket. Oma kotimaa löydettiin uudestaan, niin kulttuurikohteet, kaupunkilomat, maalaisidyllit kuin luonnonpuiston vetivät kesälomalaisia puoleensa ja monta uutta kiinnostavaa kolkkaa tutkittiin. Moni kertoi myös retkeilleensä kiinnostaviin kohteisiin pyörän selässä. 

“Toreilta saaduilla tuotteilla pääsi helposti paikallisten herkkujen äärelle. Aina ei tarvinnut matkata autolla etäälle vaan pyörämatkan päästä löytyi vaikka kuinka paljon nähtävää. Moni kohde oli jäänyt aiemmin täysin huomaamatta arjen kiireen keskellä. Pyörän päältä ympäristöään ehti tarkkailla tarkemmin.”

“Yyteriin lomalla ja yhteiskyydillä perille kaveriporukan kanssa. Majoitus Yyteriin kannattaa varata hyvissä ajoin, jopa jo kevättalven puolella! Ainakin jos haluaa tietyn viikon heinäkuussa.”

Tutustu myös kotimaan retkeily- ja ulkoilukohteiden aarteisiin 

Lomatrendi 5: Pyöräilybuumi kukoisti

“Pakkasimme kesälomareissulle mukaan koko perheen polkupyörät ja perille päästyämme laitoimme auton parkkiin ja liikuimme loman ajan kaikki matkat polkupyörällä. Hieno kokemus koko perheelle ja erityisen onnistumisen kokemuksen sai perheen 10 -vuotias, kun kilometrejä kertyi huimasti.”

Yksittäinen suurin vastauksista nouseva aktiviteetti oli ehdottomasti pyöräily. Pyörä vei niin lähelle kuin kauas, ja monille kertyi huimia kilometrimääriä, kun pyörällä taitettiin suurin osa koko kesän matkoista. Pyöräilyyn yhdistettiin myös luonnon upeissa paikoissa yöpyminen – pyöräilystä vaikuttikin kuoriutuneen elämysmatkailua parhaimmillaan.

“Käytin vain pyörää tänä kesänä matkailuun: vauva ja matkatavarat kulkivat pyöräkärryssä. Näin saimme tehtyä pidempiä reissuja Suomessa helposti pyöräillen.”

“Pyöräilyä kertyi n.1000 km kesän aikana”

“Tutustuimme lähiseudun palveluihin tarkemmin polkupyörällä matkaten ja kiertelimme eri lähituottajien tiloja katsastelemassa.”
Lomatrendi 6: Liikunta ja luonnossa samoilu

“Lataa kännykkääsi ilmainen "Maastokartat"- sovellus, niin huomaat, kuinka paljon lähiseudullasi on ulkoilureiteiksi sopivia kävelypolkuja. Karttaan voi merkitä myös omia "kiintopisteitä" hyville marja- ja sienipaikoille. Myös pyöräilyreittien suunnittelu ja seuranta on tuolla Maastokartat-sovelluksella mukavaa! Terveisin, tänä vuonna jo 4,4 miljoonaa askelta kävellyt. Ps. Tuohon kävelyyn voi tulla addiktio ja se menee helposti "överiksi", kuten minulla nyt!”

Pyöräily ei ollut suinkaan ainoa suosittu ulkoiluaktiviteetti. Luonto kutsui liikkumaan monipuolisesti ympäri Suomen; samoilemaan kansallispuistoissa, tutkimaan lähiluontoa ja kokeilemaan myös jännittäviä vesilajeja ensi kertaa – kuten suppailua, wake boardingia tai melomista. Moni koki saaneensa lisääntyneestä luonnossa liikkumisesta koukuttavan ja antoisan kokemuksen.

“Lomailu lähiluonnossa = suppailu, metsäretket, päiväretket saaristoon, kaverin mökille viikonlopuksi. Mustikat ja sienet poimittiin samalla, kun retkeiltiin metsässä.”

“Matkustettiin Lappiin junalla. Vuokrattiin hybrid-auto ja mentiin mökille, jossa ei ollut sähköä. Vaellettiin tuntureilla ja vaaroilla. Suosittelen!”

“Liikuimme mökillä paljon soutuveneellä ja kanootilla, myös seuraavalle järvelle asti, josta löysimme kylän julkisen hiekkarannan ja hienon laiturin sekä kyläkaupan.”

Lomatrendi 7: Marjastus ja sienestys, kalastus ja puutarhan antimet

Kuinka monen somefeedit täyttyivät loppukesästä erilaisten marjojen kirjosta? Monet tuntui täyttävän marjahurmos – eikä ihme, kun niin mustikat, hillat kuin vadelmat putkahtelivat esiin poikkeuksellisen runsaina satoina. Myös kasvimaan sekä puutarhan annista päästiin loppukesästä nauttimaan. Omavaraista lähiruoan hankintaa parhaimmillaan oli sen lisäksi tietenkin kalastus, jonka moni mainitsi kesän mittaisena puuhana ja “vapameditaationa”.

“Olen kotipihassa ja puutarhassa sekä metsässä käynyt tutkimassa luonnon aarteita ja keräämässä kaikenlaista satoa talteen. Omakotitalossa asujana oli hyvä kesä kasvattaa kasviksia puutarhassa, sekä kasvihuoneessa. Omenasatokin hyvä ja mehuiksi tehty.”

“Saarimökillä, ei sähköä vain aurinkokennon energialla toimiva jääkaappi. Viikkoon emme käyttäneet autoa, kalastimme. Emme käyttäneet radiota, tv:tä. Kännykät avattiin vain kerran päivässä tarkistaaksemme onko tullut tärkeitä viestejä omaisilta. Aamupuuroon keräsimme mustikat saaresta. Kierrätimme roskat myös mökillä, muovit, peltipurkit. Ruokajätettä ei syntynyt, koska mukana oli 4 koiraa, joille maistui melkein kaikki ylimääräinen.”

Kotimaassa vietetty kesä koettiin antoisaksi

Vastausten perusteella poikkeuskesä täyttyi monenlaisesta ilmastoystävällisestä ajanvietteestä – eikä kesä kalvennut muiden kesien rinnalla – päinvastoin! Tunnelmat kiteyttää vielä tämä hurmaava vastaus:

“Olen kesäloman viettänyt pyöräillen ja lähikohteissa retkeillen. Telttaillut ja patikoinut. Olen leiponut itse eväät hävikkiruoasta. Paras kesä ikinä <3”

 

Haluatko mukaan Pikku Jutun ilmastoystävällisiin haasteisiin ansaitsemaan sähkötunteja? Tutustu tästä Pikku Juttuun!

New call-to-action