11.10.2022
2 Min

Astetta alemmas – nyt säästetään sähkössä!

Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Sen lisäksi, että se pitää sähkölaskusi kurissa, siitä on hyötyä koko yhteiskunnalle. 

Lokakuussa (10.10.) alkavassa Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön sekä Sitran Astetta alemmas -yhteistyökampanjassa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. 

Kokosimme listan konkreettisista keinoista, joiden avulla voit säästää energiaa omassa arjessasi.

1. Miksi hinnat ovat niin korkeita?

Aloitetaan vaikkapa pienellä taustoituksella: sähkömarkkinoiden korkeisiin hintoihin vaikuttavat tällä hetkellä erityisesti kaasun korkea hinta, normaalia heikompi vesitilanne Pohjoismaissa sekä Venäjän sähkön tuonnin päättyminen. Hinnat ovat nyt aivan poikkeuksellisen korkeat monissa maissa verrattuna siihen, mitä ne aiempina vuosina ovat olleet. 

Lue, mitä jokaisen olisi hyvä tietää sähkökriisistä 

 

2. Mistä kodin sähkönkulutus koostuu?

Sähkön säästö onnistuu parhaiten kun tiedät, mistä kulutus muodostuu, ja miten asumismuotosi siihen vaikuttaa. Kun nämä asiat ovat selvillä, osaat valita myös parhaan mahdollisen sähkösopimuksen. 

Lue, kuinka sähkönkulutus jakautuu erikokoisissa talouksissa.

 

3. Tiedätkö, paljonko kotisi sähkölaitteet kuluttavat?

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi. Kodinkoneiden määrän kasvaessa on jo ympäristönkin kannalta tärkeää panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin. Mutta tiedätkö, paljonko tutut kodinkoneet oikein kuluttavatkaan sähköä ja miten voit itse vaikuttaa siihen? 

Lue kotisi sähkölaitteiden kulutuksesta ja testaa, oletko todellinen sähkövelho!

Astetta alemmas

4. Kodin lämpötilat – säädä ja säästä!

Yksi ei voi sietää kuumaa ja nukkuu parhaiten viileässä. Toinen rakastaa lämpöä ja vetää helteelläkin villasukat jalkaan ihan vain varmuuden vuoksi. Meitä on joka lähtöön, mitä kodin lämpötiloihin tulee. Energian hintojen ollessa korkealla, moni varmasti miettii lämmityksestä aiheutuvia kuluja.

Tiesitkö, että kodin lämpötiloilla on vaikutusta myös hyvinvointiimme?

 

5. Tee ainakin tämä – sähkönsäästövinkit vauhdikkaaseen arkeen

Sähkönsäästön ei tarvitse tarkoittaa paluuta 1800-luvun olosuhteisiin. Päivittäisissä puuhissa on helppoa nipistää energiankulutustaan mukavuudesta tinkimättä, ja säästämisestä tulee nopeasti itsestään selvä arkinen käytäntö. 

Nappaa tästä mukaan parhaat vinkit!

 

6. Vinkit sähköauton lataamiseen talvella

Kuten polttoaineella kulkevat autot, myös sähköautot kuluttavat talvella enemmän energiaa. Keräsimme yhteen vinkit, miten saat sähköauton akun kestämään optimaalisesti myös talviolosuhteissa.

Kuinka vähentää sähköauton sähkönkulutusta

 

Lopulta energiansäästö on pieniä arjen tekoja. Aloita laskemalla kodin lämpötilaa asteella ja käymällä lyhyemmissä suihkuissa. Valitse pyörä tai apostolinkyyti ennen auton lämppäriin iskemistä ja pitäkää lautapeli-ilta leffaillan sijasta. Kaikki on kotiin päin!

 

Pikku jutussa saat ilmaisia sähkötunteja, kun osallistut energiansäästöhaasteisiin. Tutustu Pikku Juttuun tästä! 

Pikku juttu antaa helppoja ekovinkkejä arkeen