11.10.2022
2 Min

Astetta alemmas – käytä sähköä järkevästi

 

Fortum on tänäkin vuonna mukana Energiansäästöviikolle sijoittuvassa Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön sekä Sitran Astetta alemmas -yhteistyökampanjassa. Kampanja kannustaa jokaista suomalaista suunnittelemaan sähkön kulutustaan, tekemään fiksuja päätöksiä sekä kiinnittämään huomiota kodin energiakestävyyteen. 

Viime vuonna kampanjan tavoitteena oli saada suomalaiset tekemään nopeita ja tehokkaita energiansäästötekoja ja vähentää energiankulutusta koko yhteiskunnassa - viime talvelle ennustettiin poikkeuksellisen korkeita sähkönkäytön ja lämmityksen kustannuksia. 

Kampanja onnistui hienosti: Suomalaiset onnistuivat yhdessä säästämään kampanjan aikana noin 4 terawattituntia sähköä! Verrattuna esimerkiksi sähkönkulutukseen kahden hengen kerrostalokodissa, säästetty määrä sähköä kattaa 1,6 miljoonan kodin vuosittaisen sähkönkulutuksen. Huippukulutustuntien aikana kriittisimpinä päivinä kulutusta onnistuttiin vähentämään niin paljon, että vähennys kattoi täysin Venäjältä aiempina vuosina tuodun sähkön määrän. 

Tänä vuonna kampanja keskittyy energiankäytön uuteen aikaan ja järkevään energiankulutukseen. Kokosimme listan konkreettisista keinoista, joiden avulla voit toimia fiksummin omassa arjessasi:

1. Mistä kodin sähkönkulutus koostuu?

Sähkön säästö onnistuu parhaiten kun tiedät, mistä kulutus muodostuu, ja miten asumismuotosi siihen vaikuttaa. Kun nämä asiat ovat selvillä, osaat valita myös parhaan mahdollisen sähkösopimuksen. 

Lue, kuinka sähkönkulutus jakautuu erikokoisissa talouksissa.

2. Tiedätkö, paljonko kotisi sähkölaitteet kuluttavat?

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi. Kodinkoneiden määrän kasvaessa on jo ympäristönkin kannalta tärkeää panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin. Mutta tiedätkö, paljonko tutut kodinkoneet oikein kuluttavatkaan sähköä ja miten voit itse vaikuttaa siihen? 

Lue kotisi sähkölaitteiden kulutuksesta ja testaa, oletko todellinen sähkövelho!

3. Kodin lämpötilat – säädä ja säästä!

Yksi ei voi sietää kuumaa ja nukkuu parhaiten viileässä. Toinen rakastaa lämpöä ja vetää helteelläkin villasukat jalkaan ihan vain varmuuden vuoksi. Meitä on joka lähtöön, mitä kodin lämpötiloihin tulee. Energian hintojen ollessa korkealla, moni varmasti miettii lämmityksestä aiheutuvia kuluja.

Tiesitkö, että kodin lämpötiloilla on vaikutusta myös hyvinvointiimme?

4. Tee ainakin tämä – sähkönsäästövinkit vauhdikkaaseen arkeen

Sähkönsäästön ei tarvitse tarkoittaa paluuta 1800-luvun olosuhteisiin. Päivittäisissä puuhissa on helppoa nipistää energiankulutustaan mukavuudesta tinkimättä, ja säästämisestä tulee nopeasti itsestään selvä arkinen käytäntö. 

Nappaa tästä mukaan parhaat vinkit!

5. Vinkit sähköauton lataamiseen talvella

Kuten polttoaineella kulkevat autot, myös sähköautot kuluttavat talvella enemmän energiaa. Keräsimme yhteen vinkit, miten saat sähköauton akun kestämään optimaalisesti myös talviolosuhteissa.

Kuinka vähentää sähköauton sähkönkulutusta

Lopulta energiansäästö on pieniä arjen tekoja. Aloita laskemalla kodin lämpötilaa asteella ja käymällä lyhyemmissä suihkuissa. Valitse pyörä tai apostolinkyyti ennen auton lämppäriin iskemistä ja pitäkää lautapeli-ilta leffaillan sijasta. Kaikki on kotiin päin!

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

 

New call-to-action