Fortumin ekologisen elämäntavan testin vastauksista saatiin kiinnostavaa tietoa suomalaisten elämäntavoista. Testiin on vastannut tällä hetkellä yli 4000 suomalaista. Joitain nousevia trendejä olisi selvästi tavoissa nähtävissä ja tässä blogijutussa kurkkaamme tämänhetkiseen vastaustilanteeseen. Missä asioissa ekologiset valinnat ovat jo useimmilla osa arkea, millä osa-alueilla olisi vielä tekemistä? Kuinka lähellä omat vastauksesi ovat muiden vastauksia? Jollet ole vielä tehnyt ekologisen elämäntavan testiä, voit tehdä sen tästä.
Henkilöautoilu nousi edelleen suosituimmaksi kulkumuodoksi
Suomi on pitkien etäisyyksien maa, ja toistaiseksi suuressa osassa Suomea henkilöauto saattaa myös olla ainoa valittavissa oleva kulkuneuvo – poislukien lähinnä pääkaupunkiseudun. Sen pohjalta vaikuttaa varsin luonnolliselta, että vastaajista suurin osa, 61% vastasi yleisimmäksi kulkuneuvokseen tavallisen henkilöauton. Seuraavaksi käytetyin kulkumuoto arjessa oli julkinen liikenne tai kimppakyyti, näin matkustivat 36% vastanneista. Sähköautoa tai hybridiä ajoivat 3% vastanneista. Sähköautojen latausverkosto on Suomessakin jo laaja, ja sähköauto voisi olla myös hyvä vaihtoehto vähäpäästöisempään kulkemiseen henkilöautoilijoille. Jos sähköauto kiinnostaa, voit tutustua Fortumin sähköauto-oppaaseen tästä.
Etäpäivät tai päästötön liikkuminen kouluun tai töihin olivat viikoittaista 41 %:lla
Autoilulle löytyi myös täysin päästötöntä kulkemista tai töiden tekemistä vastapainona, sillä jopa 41 % vastasi tekevänsä etäpäiviä tai kulkevansa töihin tai opintoihin pyörällä tai kävellen viikoittain. Toisinaan etätyötä tekeviä tai hyötyliikunnalla töihin tai opintoihin kulkevia oli sen lisäksi 26 %.
Miksi kysyimme etätyötä tai pyöräilyä/kävelyä töihin testissämme? Etäpäivä tai pyöräily keventävät etenkin säännöllisinä tapoina tuntuvasti henkilön hiilijalanjälkeä verrattuna autoiluun. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 22 % tulee liikenteestä – ja neljännes näistä matkoista on työmatkoja. Jos haluat tutustua enemmän etäpäivien ekologisuuteen, voit lukea lisää tästä.
Lentokonematkailu ei ollut mitenkään erityisen yleistä vastaajien joukossa. Vastaajista 62% vastasi matkustavansa lentokoneella joko kerran vuodessa tai harvemmin, pari kertaa vuodessa kertoi lentävänsä 31%, ja enemmän kuin pari kertaa vuodessa 7%.
Ekosähköä tiesi käyttävänsä jo varsin moni
Kysyttäessä sähkön alkuperää eli sitä onko käytössä päästötön ekosähkö vai tavallinen sähkö, vastaajista 42 % kertoi käyttävänsä ekosähköä ja 37% tavallista sähköä. 21 prosenttia vastaajista ei tiennyt ostamansa sähkön alkuperää. Fortumilta voit ostaa täysin hiilidioksiditonta sähköä - kaikki sopimuksemme ovat ilmastoystävällisiä. Voit lukea tästä lisää Fortumin vähäpäästöisyyden tavoitteista ja tämänhetkisestä toimista kohti puhtaampaa tulevaisuutta.
Kodin lämpötila oli useimmilla suositusten mukainen
Sisälämpötilan suhteen oltiin voittopuoleisesti tiedostavia, 59% vastasi sisälämpötilaksi talvisin suositusten mukaisen noin 21 astetta. Tätä korkeammat lämpötilat eivät tutkitusti ole optimaalisia, ja sen lisäksi lämmitykseen kuluu paljon sähköä. Makuuhuoneen suositellaan olevan tätä viileämpi hyvien unien takaamiseksi, jopa vain 18-19 astetta. Jos siis makuuhuoneesta saadaan laskettua lämpötilaa, se yhtä lailla parantaa unenlaatua kuin vähentää vielä sähkönkulutusta tuntuvasti.
Säännöllisesti saunoi 51 prosenttia
Perinteisesti sähkökulutukseen vaikuttaa suomalaisilla lämmityksen lisäksi suomalaisten rakas tapa: saunomisen. Saunominen piti pintansa myös Fortumin ekologisen elämäntavan testissä suosittuna rentoutumiskeinona, 38% saunoi noin kerran viikossa ja 13% useammin kuin kerran viikossa. 49% ei kuitenkaan saunonut säännöllisesti tai käytti vain yhteissaunoja, joko talon lenkkisaunaa tai uimahallin saunoja. Kun useampi saunoja saa samoista löylyistä ilon irti, on saunan lämmitys ekologisempaa. 55 prosenttia sulki myös hanan saippuoinnin ajaksi. Se onkin helppo tapa vähentää turhaa vedenkulutusta!
Vinkit:
Ekologiset pesuaineet
Myös ekologisia pesuaineita löytyy nykyisin jopa tavallisista marketeista, apteekeista ja ekokaupoista. Jos haluat keventää ympäristön kuormitusta, kannattaa etsiä biohajoavia pesuaineita.
Suihkussa käyminen
Niin suihkun keston lyhentäminen kuin hanan sulkeminen suihkun tai hampaiden pesun ajaksi on helppo tapa säästää vettä. Tavallisen suihkun virtaus on noin 12 litraa vettä minuutissa. Kymmenen minuutin suihku vie siis 120 litraa vettä, jos suihku on koko ajan auki.
Kun hana suljetaan saippuointien, hampaiden pseun ja shampoon vaahdotusten ajaksi, vedenkulutus vähenee merkittävästi – se saattaa jopa puolittua. Vaikka Suomessa ei ole vedestä pulaa, on hyvä muistaa, että muualla maailmassa on; vesi on yhteinen luonnonvaramme.
Kaksi kolmesta osti vaatteita ja tavaraa harvemmin kuin kerran kuussa
Tavaran ja vaatteiden kulutustottumuksissa oli vastaajien joukossa näkyvissä trendi “vähemmän on enemmän”. Jopa 65% vastasivat tekevänsä tällaisia ostoksia harvemmin kuin kerran kuussa. Noin kerran kuussa ostoksia teki 29 %, ja viikoittain tai useammin kuin kerran kuussa 6 %. Yli puolet myös ilmoitti pyrkivänsä ostamaan laadukasta tai kierrätettyä, ja 29 % keskittyi vieläkin tiukemmin lähinnä pelkästään tällaisten tavaroiden ja vaatteiden ostamiseen.
Vinkki:
Usein luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, villaa, silkkiä, kashmiria ja pellavaa sisältävät vaatteet kestävät pidempää käyttöä. Suuret elastaanimäärät sen sijaan eivät lupaa pitkää käyttöaikaa, ja esimerkiksi akryyli saa usein vaatteet nyppyyntymään, ja se on myös ongelmallinen kierrättää.
Kasvispainotteinen ruoka ja lähiruoka olivat suosituinta
Jopa 42% vastaajista kertoi syövänsä kasvispainotteista sekaravintoa. Tämä ryhmä oli yhtä suuri kuin perinteisen sekaravinnon syöjien ryhmä. Sen lisäksi kokonaan kasvisruokavaliolla olevia vastaajista löytyi 16 %; tämä teki kasvispainotteisesta ruokavaliosta suosituimman. Lähiruokaa ja kotimaista tuotantoa suosi selvä enemmistö, jopa huikeat 88% vastaajista.
Ruoantähteet hyödynsi jopa 85% vastanneista
Hävikkiruokaa vältettiin hyödyntämällä ylijäämäruoka kokkauksessa myöhemmin, 85% vastaajista toimi näin ja loihti ruoantähteistä jotain uutta syötävää. Se on varsin suuri ekologinen teko, sillä silloin ruoan kasvatukseen, kuljetukseen ja prosessointiin sitoutunut energia ei mene hukkaan jätteenä. Hävikkireseptien kehittely ei ole yhtään hullumpi kotikokin harrastus - legendan mukaan pizzakin on alunperin kehitetty ylijäämäruoan käyttöä varten.
Kuitenkin jääkaappin tai kuivakaappeihin pääsi siitä huolimatta puolella vastaajista pilaantumaan ruokaa.
Tee ekologisen elämäntavan testi >