23.12.2022
3 Min

Laske vaatteidesi ikä – kuinka kestävästi pukeudut?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka kauan käytät vaatteitasi? Mitä pidempi on käyttöikä, sitä kestävämmäksi vaatteet muuttuvat. Yksi oivalluttava ja hauska tapa hahmottaa omaa vaatekaapin kestävyyttä on tarttua haasteeseen ja laskea asusi kokonaisikä. 

Miksi laskea asun tai vaatteiden ikä?

Kuluttamiseen liittyy usein paljon tiedostamatonta käyttäytymistä. Siksi asun iän laskemisen harjoitus voi olla hyvinkin valaiseva. Alunperin kestävämpää pukeutumista käsittelevän Tyylipuhetta -sivuston haaste asun iän laskemisesta levisi somessa, ja se on saanut monen tarkastelemaan omien vaatteiden käyttöikää.

Me Fortumilla pidimme ideasta, sillä se on yksi konkreettinen tapa hahmottaa, mikä tekee vaatteesta ekologisemman; sen käyttöikä. Pikamuodin sijaan on kestävämpää  tähdätä luottovaatteisiin, joihin rakastat pukeutua vuodesta toiseen. 

Näin lasket asusi iän

Laskukaava on otettu Tyylipuhetta -sivuston luoman haasteen mukaan. Otathan huomioon, että laskukaava ei ole tiukkaa tiedettä, vaan haasteen tarkoitus on herätellä pohtimaan vaatteiden valintaa hieman tiedostavammin.

Laske ensin erikseen yllä olevan asusi jokaisen vaatekappaleen ikä. Jos vaate ei ole ollut käytössä vielä kokonaista vuotta, saa se iäkseen 0 vuotta. Jos olet ostanut vaatteen käytettynä, lisää yksi vuosi asun omistamisen ajan päälle.

Tässä esimerkkilaskelma:

Takki 4 vuotta
Farkut 1 vuosi
Kengät 0 vuotta

Huivi 2 vuosi + 1 vuosi (kierrätettynä ostettu)

T-paita 2 vuotta
Neule 1 vuosi

Yhteisikä: 11 vuotta, eli keski-ikä (eli keskiarvo) 1,83 vuotta.


Asun keski-iän arviointitaulukko:

Alle 3 vuotta – ei hyvä
3-5 vuotta – ihan kohtuullinen
5-10 vuotta – oikein hyvä

yli 10 vuotta – super

Mitä asun ikä voi kertoa omasta vaatteiden ostotavastasi?

Millaisen tuloksen sait? Oliko tulos yllätys, jompaankumpaan suuntaan? Seuraamalla muutaman eri asusi tai lempivaatteesi ikää saat vihiä siitä, onko tapanasi ostaa paljon uusia vaatteita, vai oletko onnistunut löytämään myös aikaa kestäviä luottovaatteita. Se voi kannustaa seuraavan kerran vaateostoksilla tekemään tiedostavampia päätöksiä.

Voit myös halutessasi laskea kaikkien vaatekaappisi yksittäisten vaatekappaleiden iän ja niiden keskiarvon seuraavan kerran kun järjestät vaatekaappiasi. Näin saat selville hyvin kattavasti omat tottumuksesi vaatteiden ostajana.

Tulosta ja laskukaavaa voi hyödyntää monella tavalla arjessasi

Oli tulos mikä tahansa, kannattaa ottaa huomioon, että tulos voi vaihdella paljonkin päivän mukaan. Siksi haaste voi olla hauska ja opettavainen tehdä muutamana päivänä, kun päälläsi on erilaisia asuja. Mikään ei estä myöskään ottamasta tavaksesi laskea asun iän esimerkiksi aina kun vuodenaika vaihtuu, ja arjen perusasut vaihtuvat selvästi toisiksi – tai vaikkapa kerran kuussa eri asulla.

Jos oikein innostut aiheesta, voit hyvin laskea asusi iän vaikka joka päivä tietyn ajanjakson verran ja kirjata tuloksen ylös. Jos seuraat asiaa pidempään, voit myös huomata, muuttuuko ostopäätösten teko tämän tavan myötä. Kyseessä on näppärä keino, jota voit hyödyntää juuri itsellesi sopivasti. Saatat myös huomata tiettyjä kaavoja - joudutko ostamaan tietynlaisia vaatteita useammin kuin toisia? Onko niiden kohdalla mahdollista pidentää vaatteen käyttöikää?

Tietynlainen pelillistäminen voi myös tehdä vaatteiden pitkän iän arvostuksesta entistäkin palkitsevampaa ja hauskempaa. Jos uuden, mahdollisesti itselle tarpeettoman vaatteen ostaminen tuntuu palkitsevalta, se on vain inhimillistä. Aivomme ovat virittyneet tavalla, jota myös shoppailu voi palkita. Mutta yhtä lailla palkinnon tunne voi tulla esimerkiksi pitkäikäisten, omannäköisten asujen tavoittelusta. Se palvelee myös estetiikan nälkää kestävämmällä tavalla.

pikku juttu clothing challenge 2 800x200px

Miten ostaa kestävämmin vaatteita?

On laskettu, että pidentämällä yksittäisen vaatteiden käyttöaikaa voisimme vähentää päästöjä jopa 40%. Vaateteollisuuden aiheuttama suurin ympäristöongelma on nimenomaan vaatteiden liian tiheä ostaminen ja poisheittäminen – eli pikamuoti.

Siksi vaateostoksilla kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin, sillä niille voi povata pidempää käyttöikää. Mistä sitten tietää, mikä on laadukasta? Nyrkkisääntönä on ainakin välttää polyesteriä ja akryyliä.

Laajemmat lisävinkit löydät kokoamastamme kestävien vaatteiden tunnistusoppaasta.

Miten välttää hutiostoksia?

Yksi vaatteiden kiertoa nopeuttava tekijä on monelle tuttu: vanha kunnon hutiostos. Liikkeessä tai nettisivulla upea luomus, kotona vaatekaapissa vähän väärän värinen, mallinen tai ihan kiva – jonkun muun päällä.

Jotta hutiostoksia ei sattuisi niin paljon, laadun lisäksi kannattaa yrittää määritellä itselle sopiva tyyli ja elementit, jotka pukevat sinua. Mitkä ovat ne leikkaukset, sävyt ja vaatetyylit, joita olet eniten päätynyt käyttämään? Mikä niissä oli sinulle sopivaa?

Entä onko tyylisi jo selvä, mutta joitain kulmakiviä vielä puuttuu? Tällaisen “kulmakivivaatteen” hankkiminen harvoin on hutiostos – etenkin jos olet miettinyt jo jonkin aikaa, että asukokonaisuutesi kaipaisivat jotain tiettyä vaatekappaletta. Se povaa tälle uudelle vaatteelle pitkää käyttöikää.

Innostuitko haasteesta? Nyt voit laskea, mikä on sinun asusi ikä!

Lue myös:
Mistä tunnistaa vastuullisen ja laadukkaan vaatteen?
Kaappien siivous – löydä sinulle sopivin tapa pitää tavarat järjestyksessä
Hyvän elämän haasteet: pienillä muutoksilla kestävään elämäntapaan

New call-to-action