22.02.2022
5 Min

Kaappien siivous – löydä sinulle sopivin tapa pitää tavarat järjestyksessä

Miten kaapit ja laatikot saisi pidettyä paremmassa järjestyksessä? Näillä vinkeillä epätoivoisinkin kadonneen järjestyksen metsästäjä löytää itselleen sopivimman tavan kaaoksen kesyttämiseen.

Tervehtiikö epämääräinen tavarakaaos sinuakin heti kaapin oven takana? Onko kotisi täynnä kasoja ja pinoja? Kodin epäjärjestyksen taltuttaminen kannattaa, sillä arki helpottuu ja aikaa säästyy.

Löydä oma järjestysmetodisi ja tiedosta, mitä jo omistat

Parhaimmillaan siisti kaappi vaikuttaa positiivisesti myös kulutuskäyttäytymiseen. Kun tiedostaa, mitä kaapeista löytyy, ei tule tehtyä hutiostoksia tai hankittua turhia tavaroita. Kaapin perukoille voi joskus esimerkiksi unohtua ihan uusiakin vaatteita, jos vaatekokoelmiaan ei käy säännöllisesti läpi – hyviä löytöjä voi siis tehdä muuallakin kuin vaatekaupassa. 

Tavaroiden läpikäynti voi myös valaista omien kulutustapojen ongelmia ja sitä kautta myös ratkaisuja: ehkä huomaat ostelevasi esimerkiksi paljon vaatteita, koska niiden laatu ei kestä pitkää käyttöä? Järjestelyn yhteydessä voit tietoisesti alkaa esimerkiksi panostamaan vaatteiden kestävään laatuun enemmän. 

Jokainen koti ja sen jokainen asukas on kuitenkin omanlaisensa. Siksi samat organisointimetodit eivät sovi kaikille. Jokaisen kannattaakin löytää itselleen toimivimmat keinot organisoida kotinsa, kaappinsa ja tavaransa.

Etene askel askeleelta ja poimi mukaasi vinkit, jotka sopivat parhaiten sinun arkeesi. 

ASKEL 1: Läpikäy ja karsi

Kaikki alkaa siitä, että käyt tavarapaljouden läpi. Siivousurakkaa helpottaa, kun kaikkea ei tarvitse ottaa haltuun yhdellä kertaa. Voit aloittaa tietystä kaapista tai häiritsevimmästä kasasta edeten pikkuhiljaa.

Hankkiudu sitten eroon tavaroista, joita et enää tarvitse. Vie hyväkuntoiset tavarat kierrätykseen, myy kirpputorilla tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Rikkinäiset tavarat, vaatteet ja kodintekstiilit kannattaa heittää surutta pois. Tarkista kuitenkin tarkemmat lajitteluohjeet ensin, jotta käyttökelvottomat tavarat päätyvät oikeisiin keräyspisteisiin.

ASKEL 2: Järjestele järkevästi

Kaaokselle ja epäjärjestykselle on yleensä hyvä syy. Ehkä säilytystilaa ei ole riittävästi suhteessa tavaran määrään. Kenties kodin erilaiset säilytysratkaisut eivät vastaa arjen tarpeita. Vai löytyykö syy siitä, ettei toimivaa järjestystä ole sen kummemmin mietitty?

Kun turhat tavarat on karsittu, pohdi seuraavaksi, miten voisit viedä kodin järjestysratkaisut uudelle tasolle.  

Jos säilytystilaa on liian vähän, hyödynnä kekseliäitä ratkaisuja. Nappaa tästä muutama vinkki:

 • Sängyn alle sijoitettavat laatikot, jotka liikkuvat kätevästi pyörien päällä.
 • Paikasta toiseen liikuteltavat vaaterekit tai kattoon roikkumaan ripustettavat vaatetangot.
 • Seinään tai kaapin sisäoveen kiinnitettävät hyllyt, erilaiset säilytysratkaisut, naulakot ja lokerikot.

Jos tilaa on riittävästi, mutta tavarakaaos ei tunnu talttuvan, kokeile näitä:

 • Järjestele tavarat käyttötarkoituksen mukaan: ulkoiluvaatteet, askartelutarvikkeet ja lemmikkien tavarat kannattaa säilyttää omilla paikoillaan. Vaatekaapin sisältöä auttaa hahmottamaan, jos esimerkiksi t-paidat erottelee pitkähihaisista.
 • Organisoi tavarat niin, että niitä on mahdollisimman helppo käyttää ja säilyttää. Esimerkiksi puhelimen latureille kannattaa hankkia oma säilytyslaatikko sinne, missä puhelimia yleensä ladataan.
 • Hanki lisää laatikoita, purkkeja, koreja, lokerikkoja ja muita toimivia säilytysratkaisuja, joiden avulla järjestelet tavarasi järkevästi. Isompia säilytyslaatikoita voi myös jakaa, jotta esineet saa siistiin järjestykseen.
 • Merkitse selkeästi, mitä kukin kori, laatikko ja purkki sisältää. Näin kaikki tarpeellinen löytyy helposti. Laput ja tarrat auttavat – voit kokeilla myös hauskaa tarrakirjoitinta. Myös läpinäkyvät lokerikot ja laatikot ovat käteviä - näet sisällön yhdellä silmäyksellä.
 • Toimivan järjestyksen luomisen kannalta on oleellista, että jatkuvassa käytössä olevat arjen esineet ovat käden ulottuvilla, kun taas harvemmin käytettävät tavarat voi säilyttää vähän hankalimmissa paikoissa, kuten komeron ylähyllyllä, varastossa tai vaikka sängyn alla.

ASKEL 3: Ylläpidä järjestystä fiksusti

Miten ylläpitää huolella suunniteltua järjestystä? Ehkä löydät apua näistä keinoista:

 • Kun ostat uutta, luovu samalla jostakin vanhasta. Jos ostat uuden puseron, pistä yksi vanha puserosi kierrätykseen. Näin tavaraa ei kerry hallitsemattoman paljon, minkä lisäksi jokaista ostosta tulee harkittua aiempaa tarkemmin. 
 • Löytyykö kaapistasi lukemattomat määrät vähän käytettyjä shampoopulloja, erilaisia maustepurkkeja tai muita täysin käyttökelpoisia tavaroita, joita olet siirtänyt sivuun uusien tieltä? Ennen kuin ostat uutta, käytä ensin vanha tuote loppuun. Kaappisi kiittävät, mutta samalla järkeistät melkein vahingossa myös kulutustottumuksiasi.
 • Käy omistamasi tavarat, vaatteet ja käyttöesineet läpi aika ajoin. Suursiivous kannattaa tehdä säännöllisesti, jottei turhaa tavaraa pääse kasaantumaan kaapin perukoille.
 • Vie tavarat paikoilleen aina käytön jälkeen. Näin vältät epämääräisten kasojen ja turhan kaaoksen syntymisen. Kun kodin säilytysratkaisut ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä, on tavaroiden paikoilleen laittaminen vaivatonta.

_MAB0811 (1)

ASKEL 4: Löydä sopiva järjestysmetodi

Viimeinen askel on löytää omiin mieltymyksiin parhaiten sopiva organisointitapa. 

Voit kokeilla ammattijärjestäjän luomaa Clutterbug-metodia, jonka avulla tunnistat luontaisen organisointityylisi. Kun tiedostat oman tapasi, kodin järjestystäkin on helpompi säilyttää.

1. Näyttävästi näkyvillä

Oletko ihminen, joka unohtaa omistamansa tavarat ja vaatteet, jos ne eivät ole esillä? Löytyykö kodistasi paljon vaatekasoja, mutta hyllyt ja tangot näyttävät tyhjiltä? Olet todennäköisesti Clutterbug-metodin perhonen.

 • Kokeile läpinäkyviä säilytyslaatikoita ja -koreja, jotta näet missä mikäkin tavarasi on. Unohda kannet, jotta pääset helposti käsiksi tarvittaviin esineisiin. Lasioviset vitriinikaapit toimivat hyvin esimerkiksi astioiden säilytykseen.
 • Hyödynnä koukkuja ja naulakoita, jotta vaatteet ja arkiesineet ovat siististi näkyvillä.
 • Merkitse säilytyslaatikoiden sisältö vaikka hauskoilla kuvilla, jotta pysyt perillä siitä, mitä missäkin on.

2. Siististi poissa silmistä, mutta helposti saatavilla

Haluatko, että tavarat pysyvät poissa silmistä? Näyttääkö kotisi siistiltä, mutta kaappien ja laatikoiden sisäpuolella vallitsee hallitsematon kaaos? Kenties olet Clutterbug-metodin leppäkerttu.

 • Hyödynnä kauniita, yhteneväisen näköisiä säilytyskoreja ja -laatikoita, joita on ilo pitää esillä. Tavarat pysyvät järjestyksessä, mutta kodin yleisilme siistinä.
 • Huolehdi siitä, että kaikkia säilytysratkaisuja on helppo käyttää ja että ne toimivat esimerkiksi koon puolesta juuri sinun tavaroillesi – vain näin tavarat kulkeutuvat oikeille paikoilleen, eikä niitä tule sullottua kaapin kätköihin.
 • Käy läpi kaikki tarpeettomat tavarat säännöllisesti ja pistä turhat tavarat kiertoon.


3. Piilossa, ja kaikki omalla paikallaan

Haluatko, että kotisi on mahdollisimman siisti? Arvostatko sitä, että jokaiselle kynälle ja klemmarille on oma paikkansa? Todennäköisesti olet Clutterbug-metodin sirkka.

 • Tavarat löytävät käytön jälkeen paikoilleen, kun käytät lappuja ja tarroja säilytyspaikkojen nimeämiseen ja kategorisointiin.
 • Hyödynnä pieniä lokerikkoja, laatikonjakajia, telineitä ja mappeja, joilla tavarat pysyvät siistissä järjestyksessä.
 • Pikkutarkka organisointi voi viedä paljon aikaa. Muista, että riittävän hyvä on parempi kuin täydellinen.


4. Kätevästi käden ulottuvilla, mutta hyvässä järjestyksessä

Haluatko, että kaikki tärkeät käyttöesineet ovat helposti ja nopeasti saatavilla? Onko tapanasi säilyttää kaikkea aina työpapereista kuntoiluvaatteisiin heti käden ulottuvilla? Tuntuuko siltä, että tavaroista on vaikea luopua? Taidat olla Clutterbug-metodin mehiläinen.

 • Asettele tavarat avohyllyihin, jotta kaikki tarpeellinen on esillä ja nopeasti napattavissa.
 • Seinälle kiinnitettävällä säilytystaululla esineet pysyvät järjestyksessä, mutta samalla käden ulottuvilla.
 • Luovu tavaroista, joita ajattelet vielä joskus tarvitsevasi. Jos tavara on pölyttynyt kaapissasi jo vuosia, et todennäköisesti tarvitse sitä tulevaisuudessakaan.

Lue lisää

Kesytä kodin kierrätyskaaos näillä vinkeillä ja kierrätysratkaisuilla!

13 sisustusvinkkiä pieneen asuntoon muuttavalle

Hyvän elämän haasteet – pienillä muutoksilla kestävämpään elämäntapaan

Haluatko osallistua pieniin ilmastohaasteisiin, joissa opit uusia tapoja arkeesi ja ansaita siitä ilmaisia aurinkosähkötunteja? Tutustu Pikku juttu -asiakasetuohjelmaamme!

New call-to-action