Muutto on jo pelkästään käytännön elämässä iso urakka. Samalla se saattaa olla monien tunteiden värittämä elämänmuutos. Arkinen hässäkkä vie luonnostaan suurimman osan huomiosta, mutta sen rinnalle kannattaa tehdä tilaa myös elämänmuutoksen aiheuttamille tunteille. Silloin muutto voi myös puhdistaa, vapauttaa ja voimauttaa.
1. Pura turha kuorma matkasta
Muuttaminen on erinomainen tilaisuus tutkailla, mitä haluat kuljettaa mukanasi uuteen elämänvaiheeseen. Tarvitsenko uudessa elämässäni kaikkea, mitä omistan? Sisältääkö jokin tavara enemmän odotuksia tai paineita kuin keveyttä ja iloa? Kodin raivauksen ei tarvitse olla megaluokan konmaritusta, jossa kaikki kyseenalaistetaan raskaimman kautta, mutta jos jokin tavara ei enää tunnu kuuluvan elämääsi, sen voi jättää muuttokuormasta. Siivoa hylly tai laatikko kerrallaan se mikä jaksat – muu saa tulla mukana. Pienikin kevennys voi tuntua sisäisesti suurelta ja huojentavalta. Projektia voi aina jatkaa uudessa kodissa (tai olla jatkamatta).
2. Jätä vanhat uskomukset taaksesi
Tavaroista luopumisen lisäksi muutto voi olla symboli omalle sisäiselle muutokselle. Meillä kaikilla on kasvun paikkamme. Muuton yhteydessä voi tarkastella, minkä osan itsestäsi haluat jättää taakse. Sen, joka aina pyytelee anteeksi olemassaoloaan? Sen, joka yrittää suorittaa elämää ja kilpailla muiden kanssa? Sen, joka ei usko omiin mahdollisuuksiinsa ja kykyihinsä? Samalla kun hyvästelet vanhan kodin, voit myös hyvästellä ajatusmalleja ja uskomuksia, jotka eivät enää tunnu omilta. Kuoriudu rohkeasti vanhoista kaavoista!
3. Elä luopumisen kokemus läpi kaikkine tunteineen
Muutto voi sisältää raskaitakin luopumisia. Tuttu koti tai ehkä koko elinympäristö jää taakse, perhe- tai parisuhdetilanne mahdollisesti muuttuu. Päällimmäiset tunteet voi purkaa pakkaamiseen ja siivoamiseen, mutta kurkista rohkeasti myös angstin taakse. Jos vanhasta luopuminen tekee kipeää, sure luvan kanssa. Muutos saa sattua, jos on sattuakseen. Siirtymään ei tarvitse sopeutua hetkessä. Anna itsellesi lupa olla vähän alamaissa. Hyvästele vanha koti tai kumppani rauhassa.
4. Valitse vanhan tilalle uutta
Vanhojen ajatusten ja uskomusten sijalle voit alkaa luoda uusia. Muutto on mahdollisuus päättää, että nyt aloitat jotakin alusta, sinun näköiselläsi tavalla. Uusi alku voi olla asenne, vaikkapa päätös alkaa nähdä elämänsä mahdollisuudet avoimemmin kuin ennen. Sisäinen lupaus heijastuu nopeasti mielialaasi ja siihen, miten ympäristösi sinuun reagoi.
Uusi alku voi tarkoittaa myös uusia rutiineja. Uudessa kodissa elämä asettuu uomiinsa nopeasti, joten kokeile heti muuton jälkeen lisätä arkeesi jokin pieni mutta arvokas hyvän olon rutiini. Mitä olet arkeesi kaivannut? Mikä voisi tuoda sinulle energiaa, ja mistä saat levollisuutta? Valintasi voi olla esimerkiksi aamulenkki, aamujumppa tai rentoutushetki illalla. Vaikka tapa tuntuisi vaatimattomaltakin, se voi olla vaikutuksiltaan suuri – ehkä kokonaisen elämäntapamuutoksen alku.
5. Opettele hyväksymään keskeneräisyyttä
Uuteen kotiin siirtyessä sisäinen suorittaja herää monen mielessä. Pitäisi saada kaikki heti valmiiksi, järjestää, sisustaa ja elää täydelliseltä näyttävää elämää. Mutta elämästä ei tule täydellistä koskaan! Muuttokin muistuttaa, että elämä on jatkuvasti kesken. Kaikelle tulee aikansa, joten opettele tasapainoilemaan hommiin tarttumisen ja keskeneräisyyden hyväksymisen välillä. Tee se minkä sujuvasti pystyt, mutta älä ruoski itseäsi siitä mikä on jäänyt tekemättä. Kiitä mieluummin itseäsi siitä, minkä olet jo tehnyt, ja nauti elämästä myös kaaoksen keskellä.
6. Juhlista uutta alkua
Perinteisesti uudessa kodissa pidetään tupaantuliaiset. Bileiden sijaan (tai lisäksi) voit kuitenkin juhlistaa uutta alkua myös itseksesi tai perheesi kanssa jollakin muulla itsesi näköisellä tavalla. Kaiken ei tarvitse olla valmista ennen juhlia vaan nimenomaan päinvastoin: jo ensimmäisenä iltana voit hakea muuttolaatikoiden keskelle vaikkapa kukkia tai suklaakakun. Ehkä sytytät kynttilän jokaiseen huoneeseen tai pidät pizzapiknikin olohuoneen lattialla. Kutsu oman rituaalisi avulla kotiin aimo annos hyvää fiilistä ja toivota uusi elämä tervetulleeksi!
Katri Syvärinen
Kirjoittaja on henkisen hyvinvoinnin valmentaja, joogaohjaaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut muun muassa kirjat Löydä elämän taika (Otava/Hidasta elämää 2017) ja Vuoden paras päivä (Otava/Hidasta elämää 2018). Vuoden paras päivä antaa vinkkejä itsestä huolehtimiseen ja taianomaisempaan arkeen, lue lisää täältä!
Lue lisää aiheesta:
- Kevyesti eroon turhasta tavarasta ennen muuttoa
- Muuttajan rituaali – 4 askelta uuteen elämänvaiheeseen
- Muutto toiselle paikkakunnalle – miten nopeuttaa kotiutumista
Oletko muuttamassa?
Tilaa sähkösopimus helposti ja nopeasti verkosta.