Kerrostalohuoneistossa asuva voi vaikuttaa sähkönkulutukseen muutamalla näppärällä sähkönsäästökikalla.
Kerrostaloasujan mahdollisuudet vaikuttaa kotinsa sähkönkulutukseen merkittävästi ovat aika rajalliset, kun kaukolämpö tuo taloyhtiön huoneistoihin tasaisen lämpötilan - juuri lämmitys on asumisen merkittäviä energiankuluttajia. Sähkön säästäminen kerrostalohuoneistossa koostuu pienistä puroista, mutta pienillä teoilla näkyvääkin muutosta on kohtuullisen helppo saada aikaan.
Tiesitkö, mikä kerrostalohuoneistossa kuluttaa eniten sähköä ja mistä kulutuksesta on vara nipistää? Poimi artikkelista vinkit uuteen, sähköä säästävään elämäntapaan!
Säästökohde #1: Kodin viihde-elektroniikka
Esimerkkilaskelmassa kodin elektroniikka ja kylmälaitteet ovat suurimpia yksittäisiä sähkösyöppöjä. Melkein samoihin lukemiin yltää ruoanlaitto ja astianpesu sekä valaistus. Kilowattitunneissa kahden hengen kerrostalokodin tyypillinen kulutus on noin 2000 kilowattituntia vuodessa.
Moni kodin elektroniikkaan liittyvä energiansäästövinkki on meille teoriassa varsin tuttu, mutta arjessa niillä on taipumus unohtua. Kertauksena siksi kolmen Ä:n sääntö – ja muutama bonusvinkki:
- Älä pidä laitteita turhaan stand by- eli valmiustilassa.
- Älä jätä puhelimen tai läppärin latureita seinään latauksen jälkeen.
- Älä pidä televisiota päällä, kun et katso sitä.
Lue lisää helppoja arjen sähkönsäästövinkkejä täältä
Säästökohde #2: Kaikki mikä liittyy ruokaan
Kodin kylmälaitteet haukkaavat ison palan kerrostalohuoneiston energiankulutuksesta, sillä ne ovat jatkuvasti päällä. Tiedätkö, mikä on jääkaappisi ja pakastimesi energialuokka?
Sähkölieden sähkönkulutus riippuu paljon siitä, onko kyseessä perinteinen valurautaliesi, keraaminen tai induktioliesi. Lieden päivittäminen valurautaliedestä induktioon säästää sähköä jopa 40 %!
Muistilista keittiöön:
- Panosta energiatehokkaisiin kylmälaitteisiin
- Älä pidä jääkaappia tarpeettoman kylmänä
- Sulata pakastin säännöllisesti
- Hyödynnä uunin jälkilämpö
- Kokeile airfryeria ruoanlaitossa
- Älä jäähdytä lämmintä ruokaa jääkaapissa
Lue energiatehokkaasta ruoanlaitosta ja tutustu energiapihin päivän esimerkkimenuun.
Säästökohde #3: Sauna ja lattialämmitys
Koti-spa on arjen luksusta, mutta myös sähkölaskussa sen pitäisi olla herkku, jonka joskus voi jättää välistä. Jos kaksiossa on sauna, niin sähkönkulutus nousee noin 2000:sta 2600 kilowattituntiin vuodessa.
Tiesitkö, että sähkökiuas vie helposti enemmän sähköä kuin kodin elektroniikka yhteensä? Se haukkaa esimerkkilaskelmassa jopa 23 % koko kaksion sähkönkulutuksesta. Mieti, kuinka usein sinun täytyy saunoa juuri kotona, ja voisitko nauttia löylyistä vaikkapa uimahallin tai kuntosalin saunassa.
Jos kylpyhuoneessasi on niin kutsuttu sähköinen mukavuuslattialämmitys, sen käytöstä voi hyvin hieman nipistää. Jos lattialämmitys on kuitenkin kylpyhuoneesi varsinainen lämmönlähde, on se hyvä pitää päällä pitkin vuotta. Hyvänä muistisääntönä toimii se, että kylpyhuoneen tulisi olla aina muuta asuntoa hieman lämpimämpi.
Motivan asiantuntija Teemu Kettusen mukaan pääasia kuitenkin on, että suihkun lattialämmitys on päällä niin, että kylpyhuone ehtii kunnolla kuivua. Tiesitkö, että kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni siitäkin syystä, että näin lämpö ei karkaa ja lattialämmitys joudu ylitöihin?
Sähkönkulutuksen vaikutus sähkölaskuun
Sopivin sähkösopimus kerrostaloasukkaalle riippuu sähkönkulutuksesta ja siitä, arvostatko tasaista hintaa vai onko ok, että hinta vaihtelee. Kartoitamme aina sähkötarpeesi sekä sen, minkälainen sähkönkäyttäjä olet ja kuinka kiinnostunut olet seuraamaan sähkömarkkinaa.
Kerrostaloasunnossa sähkölaskun loppusummaan pystyy vaikuttamaan vähemmän kuin sähkölämmitteisessä rivi- ja omakotitaloissa, joissa sähkölämmitys on suurin yksittäinen sähkönkulutuksen osa. Jos käytössäsi on pörssisähkö, voit optimoida omaa sähkönkäyttöäsi edullisemmille tunneille, kuten vaikkapa yöaikaan.
Vaikka se tuntuu kerrostaloasunnon sähkölaskussa vähemmän kuin sähkölämmitteisessä kodissa, aktiivisesti sähkömarkkinan kehitystä ja spot-hintoja seuraava henkilö voi kuitenkin saada mukavastikin aikaan säästöä Tarkka-pörssisähkösopimuksella.
Jos sähkömarkkinan seuraaminen tunneittain vaihtuvine hintoineen ei kiinnosta, kaikista yksinkertaisin tuote on Vakio. Vakiossa on kiinteä kuukausimaksu riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä käytät. Tämä sopimus on tarjolla vain pienen sähkönkulutuksen asuntoihin – kuten kerrostalo- ja rivitalohuoneistoihin.
Mikä sähkösopimus kannattaa ottaa? Selvitä sinulle sopiva Fortumin sähkösopimus.