08.07.2020
4 Min

Vinkit opiskelijalle vuokra-asunnon hakuun

Onnittelut! Opiskelupaikka on ansaittu, ja nyt on aika etsiä elämäntilanteeseen sopiva opiskelija-asunto. Ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa ensin oma tuleva asumisbudjetti ja rajata haku budjettiin sopiviin asuntoihin.

Opiskelijoille sopivat asunnot ovat kysyttyjä, mutta näillä vinkeillä osaat hakea asuntoa tehokkaasti ja löydät parhaat vaihtoehdot. Jos edullisimpiin asuntoihin tai muuten ihanneasuntoosi on jonoa, kannattaa harkita myös muuttavansa aluksi väliaikaiseen asuntoon– ja siirtyä sitten sopivampaan asuntoon, kun sellainen vapautuu. Ota kuitenkin tällöin huomioon vuokraehdoissa vuokrasopimuksen kesto eli se, milloin asunnosta voi aikaisintaan muuttaa pois. 

Tiesitkö tämän? Muuttaessasi voit siirtää nykyisen sähkösopimuksesi helposti uuteen asuntoon. Jos sinulla ei vielä ole omaa sähkösopimusta, tulevaan asuntoosi löydät opiskelijahintaisen sähkösopimuksen täältä.

Hae asuntoa useissa eri kanavissa ja eri tahoilta

1. Laita hakemus alueesi opiskelija-asuntosäätiöön

Jokaisen kohtuuhintaista asuntoa etsivän opiskelijan kannattaa aivan ensimmäisenä laittaa hakemus oman alueensa opiskelija-asuntosäätiöön. Pääkaupunkiseudulla HOAS, Pirkanmaalla POAS, Tampereen TOAS, Keski-Suomen alueella KOAS, Lappeenrannan alueella LOAS, Oulun seudulla PSOAS, Rovaniemellä DAS sekä muut opiskelija-asuntosäätiöt tarjoavat opiskelijoille hinta-laatusuhteeltaan hyviä asuntoja. Säätiöillä on tarjolla monenlaisia asuntoja soluista yksiöihin ja perheasuntoihin.

Yleensä suuremmissa kaupungeissa etenkin yksiöihin on pitkät jonot ja siksi kannattaa harkita myös soluasunnon vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on muuttaa esimerkiksi ensin soluun ja laittaa jo valmiiksi hakemus yksiöön, jos se on sinulle toivotumpi asumismuoto. Parhaissa soluissa huoneet ovat tilavia ja pohjaratkaisu optimoitu kimppa-asumiseen. Vuokrahinnaltaan opiskelija-asunnot säästävät yleensä opiskelijan budjetista satasia verrattuna vastaavaan yleisillä markkinoilla olevaan asuntoon – mikä on merkittävä säästö kuukausittaisissa menoissa!

Useimmiten voit hakea kimppa-asuntoa myös ystävän kanssa tai käyttää esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HOASin Kämppishakua, joka löytää vastaustesi perusteella sinulle sopivan kämppiksen.

PS. Muista myös tarkastaa opiskelija-asuntosäätiöiden nettisivuilta heti vapaat tai pian vapautuvat asunnot.

2. Helsingin yliopiston päätoimiset opiskelijat: HYY ja osakunnat tarjoavat vuokra-asuntoja

Jos olet Helsingin yliopiston päätoiminen opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoa myös HYY:n tai osakunnan kautta. Osakunnat tarjoavat kohtuuhintaisia asuntoja kotiseudultaan tuleville opiskelijoille joko osakuntalosta tai normaaleista vuokra-asunnoista tietyillä alueilla Helsingissä. Voit tutustua osakuntiin ja niiden toimintaan tarkemmin tästä, osakunta on monelle myös kotiutumisen kannalta mukava yhteisö.

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023-338

3. Vuokra-asuntoja tarjoavat myös muut säätiöt sekä kaupunki

Tarkista ainakin kohtuuhintaiset kaupunkien vuokra-asunnot, Oranssi, Nuorisoasuntoliitto ja M2-kodit. Näihin kohtuuhintaisiin asuntoihin on luonnollisesti aina paljon hakijoita, joten on hyvä varautua asunnon jonottamiseen. Kannattaa kuitenkin ottaa paikka jonosta, sillä koskaan ei voi tietää, milloin juuri sinulle sopiva asunto vapautuu. Markkinahinnoin asuntoja vuokraavat mm. Sato, VVO ja Lumo sekä Ilmarinen, ja näihin asuntoihin pääsee yleensä nopeammin. Myös paikallisten lehtien vuokra-asuntoilmoituksia kannattaa seurata – joskus niistä löytyy todellisia helmiä!

4. Tee oma asunnonhakuilmoitus – tai kirjoita vähintään valmis yleishakemus itsestäsi

Vaikka asuntojen aktiivinen etsintä ja hakemusten jättäminen on oleellinen osa asunnonhakua, kannattaa myös lähestyä asiaa toiselta kantilta. Tee oma asunnonhakuilmoitus! Voit jättää ilmoituksen esimerkiksi Facebookin paikallisiin vuokra-asuntoryhmiin tai esimerkiksi palveluihin kuten asunnonvuokraus.com. Voit kokeilla myös vanhanaikaista lehti-ilmoitusta, sieltäkin edelleen voi löytää vuokra-asunnon. Monet vuokranantajat valitsevat mieluummin itse vuokralaisen ilmoitusten joukosta, kuin ottavat vastaan yhteydenottotulvan.

Jos simppeleiden kotisivujen teko on sinulle tuttua, voit hyvin myös viedä haun astetta pidemmälle ja tehdä itsellesi asunnonhakusivun! Sivulla voit kertoa itsestäsi ja toivomastasi asunnosta, ja voit jakaa linkkiä somessa tai vuokranantajille. Kevyempi versio on kirjoittaa itsestäsi lyhyt, kuvallinen hakemus, jonka voit liittää mukaan, kun otat yhteyttä potentiaalisiin vuokranantajiin tai ojentaa tulostettuna vuokranantajalle asuntonäytöllä. Vuokranantajilla on usein vaikea valinta edessään, kun vastassa on monta tasavertaisen oloista hakijaa. Uskalla erottua positiivisesti joukosta ja jäädä mieleen!

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023-128

5. Tee vahti hakukoneisiin

Myös opiskelijan kannattaa etsiä asuntoa perinteisiltä hakusivustoilta kuten Oikotie, Vuokraovi, Tori.fi ja Vuokraturva. Esimerkiksi Vuokraturvan sivuille rekisteröityneet hakijat saavat yksityisen ilmoituksen hakuaan vastaavista suosituista asunnoista, jotka eivät tule lainkaan nettiin julkisesti. 

Tehokkainta ajankäyttöä muutenkin on tallentaa omiin kriteereihin sopiva hakuvahti, josta tulee samantien ilmoitus, kun sopiva asunto tulee vapaaksi - vahti varmistaa, etteivät hyvät asunnot mene sinulta ohi suun. Kannattaa myös toimia heti ja ottaa yhteyttä vuokranantajaan, kun sopiva asunto vapautuu. Etenkin kimppa-asumiseen tai pariskunnille sopivia vuokra-asuntoja löytyy usein myös opiskelijoille yleisiltä markkinoilta mukavasti. Tai jos budjettisi ei ole aivan niin tiukka, ehkä haluatkin etsiä opiskeluelämään sopivan yksiön myös yleisiltä markkinoilta.

6. Hyödynnä mahdollisen työpaikan verkostot ja intra

Jos työskentelet opintojen ohessa, monilla työpaikoilla on oma intra, jossa voi myös ilmoittaa asunnonhausta. Sen lisäksi työpaikalla saattaa olla vanhanaikainen ilmoitustaulu, jolle voi niin ikään jättää ilmoituksen. Työpaikan verkostot kannattaa ehdottomasti käyttää hyödykseen asunnonhaussa, sillä moni ottaisi mieluummin suurenkin firman tuntemattoman kollegan asuntoonsa kuin ventovieraan. Työpaikan verkostot ovat myös laajoja – ehkäpä kollegallasi itsellään ei ole vuokrattavaa sijoitusasuntoa, mutta hänen tuttavallaan on?

7. Hyödynnä some ja muut verkostosi

Kerro somessa asunnonhaustasi niin omissa kanavissasi kuin paikallisissa asunnonhakuryhmissä. Omakin some on tärkeä kanava, sillä yllättävän usein tuttavan tuttavan kautta saattaa myös löytyä sopiva asunto. Entä vanhempiesi kontaktit? Onko heillä verkostoissaan esimerkiksi sijoitusasuntojen omistajia?

8. Harkitse aluksi alivuokraamista

Usein tieto odotetusta opiskelupaikasta tulee yhtä aikaa monille ja asunnoista voi suosituilla opiskelupaikkakunnilla olla kovaakin kilpailua. Älä vaivu epätoivoon, vaikka sopivaa, pysyvämpää vuokra-asuntoa ei akuuttiin hätään heti tuntuisi löytyvän. 

Moni alivuokraa edullisesti asuntonsa esimerkiksi työharjoittelun tai vaihto-opiskelun ajaksi, ja alivuokralaisasunto voi olla helpoin mahdollinen aloitus opinnoille. Jollei sinulla ole vielä paljon omia huonekaluja, kalustettu, määräaikainen vuokra-asunto voi olla helpoin vaihtoehto alkuun. Kun asut jo paikkakunnalla, voit hyvin etsiä rauhassa pysyvämpää ratkaisua tilalle – kun pahin asunnonhakuruuhka on hellittänyt. Tarkista myös Airbnb, jos tarvitset aluksi väliaikaisen asunnon!

Opiskelija, tiesitkö, että Fortumilta saa sähkösopimuksen opiskelijahintaan?

Lue lisää:

Muutto toiselle paikkakunnalle – miten nopeuttaa kotiutumista?

6 vinkkiä onnistuneeseen asumiseen kimppakämpässä

12 timanttista vinkkiä ensimmäiseen muuttoon

New call-to-action