Muutto ei ole mikään pikkujuttu – siihen sisältyy suuria tunteita aina ilosta suruun sekä paljon järjestelyä ja muistamista. Varsinkin lapsiperheessä muuttoon liittyvät kuviot ja kiemurat saattavat jännittää ja stressata niin aikuista kuin lastakin. Miten lapsiperheen muutto sujuisi mahdollisimman helposti?
Tässä viisi konkreettista vinkkiä onnistuneeseen muuttoon lasten kanssa.
1. Pakkaa ja pura lapsen tavarat viisaasti
Lapsen tavarat kannattaa pakata viimeisenä ja purkaa uudessa kodissa ensimmäisenä. Myös lastenhuone kalusteineen on fiksua tyhjentää viimeisenä ja laittaa kuntoon heti alkuun. Näin lapsi pääsee asettumaan omaan huoneeseensa tutut ja turvalliset tavarat ympärillään jo silloin, kun kodin muut tavarat etsivät vielä paikkaansa.
Kun leikit pääsevät jatkumaan heti uudessakin paikassa muutosta huolimatta, se nopeuttaa lapsen kotiutumista ja vähentää muutosta koituvaa hämmennystä.
Kiinnitä huomiota myös pakkausjärjestykseen, jotta mitään tärkeää ei sulloudu muuttolaatikoiden pohjalle: lapsen tärkeimpien vaatteiden ja varusteiden on oltava käden ulottuvilla ja kallisarvoisen unilelun heti tavaroiden päällimmäisenä.
Vinkki: Voit myös tehdä muuttoa varten oman selviytymispakkauksen: kokoa tärkeimmät vaatteet, tavarat ja esimerkiksi vaipat omaan kassiinsa, jotta kaikki välttämätön on helposti saatavilla. Muista myös lapsen välipalat, jotka varmistavat hyväntuulisemman muuton!
2. Anna lapsen osallistua ja auttaa
Lapsi kannattaa osallistaa mukaan muuttopuuhiin. Kun teet muutosta jännän projektin, se ei tunnu enää lainkaan yhtä pelottavalta tai kurjalta, vaan voi olla myös hauska seikkailu.
Vanhempi lapsi voi auttaa pakkaamisessa ja purkamisessa, vähän nuorempi voi osallistua vaikkapa omia tavaroitaan ja vaatteitaan pakattavaksi ojentamalla.
Jos turhaa tavaraa on tarkoitus karsia ennen muuttoa, kannattaa lapsi ottaa mukaan tähänkin urakkaan. Lapsi voi miettiä, mitkä hänen leluistaan muuttavat uuteen kotiin ja mitkä pääsevät ilahduttamaan muita lapsia.
Lapsen voi myös antaa päättää jotakin pientä. Kun annat lapsen valita vaikkapa uuden huoneensa tapetin, tuntee hän osallistuvansa koko perheen yhteiseen projektiin. Seinän väri tai tapetin kuvio voi olla aikuiselle pieni juttu, mutta lapselle iso asia.
3. Varaa riittävästi aikaa
Varmista, että muuttoon on riittävästi aikaa. Yhden päivän aikana tehty muutto voi olla liian tiivis rupeama varsinkin lapsiperheessä, jossa liikkuvia osia on muutenkin paljon.
Jos suinkin mahdollista, järjestele muutto niin, että uuteen kotiin pääsee jo silloin, kun vanhasta ei ole vielä kiire pois. Näin muuttoa ei tarvitse tehdä turhan tiukassa aikataulussa ja uutta kotia voi laittaa kuntoon kaikessa rauhassa.
Huomioi myös, että lapsella menee aikansa, että hän tottuu uuteen ympäristöön. Siksi muuton jälkeiset päivät kannattaa rauhoittaa. Muutaman päivän loma muuton ympärillä auttaa koko perhettä asettumaan uuteen kotiin ja sen järjestykseen. Kun aikaa on varattu riittävästi tutustumiseen, pääsee lapsi kiinni tuttuun arkirytmiin sujuvasti.
4. Pyydä apua
Varsinaisena muuttopäivänä lapsi kannattaa laittaa hoitoon: lapsi saa keskittyä tuttuihin leikkeihin mummolassa, päiväkodissa tai muussa luottohoitopaikassa sillä välin, kun hektisin muuttorumba on käsillä.
Muuttokiireitä helpottaa sekin, ettei tee itse aivan kaikkea. Esimerkiksi vanhan kodin loppusiivouksen voi ulkoistaa, jotta voisi keskittyä uuteen kotiin ja asuinympäristöön.
Jos lapsi on mukana varsinaisessa muutossa, suunnittele muuttopäivä erityisen huolella. Varmista, että lapsi on aina jonkun vastuulla ja että välipalaa on riittävästi, jottei nälkäkiukku pääse yllättämään pientä tai isompaakaan muuttajaa.
Varsinkin tiukalla aikataululla tehtävää muuttoa voi helpottaa, jos muuttopäivää edeltävän yön onkin lasten kanssa hotellissa. Runsaan hotelliaamupalan jälkeen muuttokin sujuu reippaasti.
Jos esimerkiksi mummola tai jokin muu tuttu kummila on lähellä ja läheisillä on mahdollisuus tarjota majoitus, voi sekin olla hyvä vaihtoehto helpottamaan muuttopäivää.
5. Auta lasta totuttelemaan uuteen kotiin liittyviin ajatuksiin
Muutto on lapselle aina iso asia – lapsen elämä saattaa mullistua täysin. Lapsen onkin tärkeää saada totutella muuttoon liittyviin ajatuksiin kaikessa rauhassa. Tässä aikuisella on iso rooli.
Kokeile esimerkiksi näitä:
- Käy tutustumassa lapsen kanssa uuteen kotiin yhdessä. Anna lapsen katsella paikkoja sekä jutella edellisten asukkaiden ja uusien naapurien kanssa. Tutustuminen lähimpään leikkipuistoon luo lapselle mukavia kokemuksia jo ennen muuttoa.
- Selitä lapsentasoisesti, mitä muuttaminen tarkoittaa. Mikä muuttuu, ja mikä ei? Muutto voi olla lapselle hankala käsite ja on hyvä käsitellä mahdollisia odotuksia ja huolia vaikka useampaan otteeseenkin.
- Lapsi voi suunnitella uutta huonettaan. Hänen kanssaan voi miettiä, minkälaisia uusia leikkejä uudessa kodissa ja sen pihapiirissä pian leikitään.
- Pienen lapsen kanssa voi laskea vaikka päiviä muuttoon, jolloin muutosta tulee kiva juttu, jota odotetaan innolla.
Lue myös: Helppo muutto – 28 täsmäohjetta erilaisiin muuttoihin
Lapsiperheen muuttovinkit pähkinänkuoressa
- Suunnittele huolella: muutto sujuu, kun liikkuvia osia ei jätä sattuman varaan ja kaiken suunnittelee huolella.
- Varaa riittävästi aikaa niin ennen muuttoa, muuttopäivänä kuin sen jälkeenkin.
- Tee muutosta kiva projekti lapselle osallistamalla hänet mukaan muuttotouhuihin ja uuden kodin suunnitteluun.
- Pakkaa lapsen tavarat viimeisenä, pura ensimmäisenä.
- Kokoa muuton selviytymispakkaus. Näin kaikki välttämättömät tavarat ovat käden ulottuvilla.
- Laita lapsen oma huone kuntoon mahdollisimman pian, jotta lapsi pääsee heti tuttujen tavaroidensa ympäröimäksi uudessa kodissa.
- Sovi lapselle hoitopaikka muuttopäiväksi.
- Muista, että muutto on lapselle isoa asia. Sopeutumista helpottaa, kun lapsella on ollut tarpeeksi aikaa ja tukea tottua ajatukseen uudesta kodista.
Lue myös:
Lapset ja muutto – kuinka tukea lasta, kun koti vaihtuu?
10 pakkausvinkiä muuttoon
Muutto edessä? Testaa, millainen sähkösopimus olisi teidän perheellenne sopivin!