06.07.2021
6 Min

Mitä muuttosiivoukseen kuuluu? Vinkit tehokkaaseen loppusiivoukseen

Muutossa ajatukset ovat jo uudessa kodissa, tavaroiden kuljettamisessa ja järjestämisessä uusiin neliöihin. Silti vanha koti on vielä kerran laitettava edustuskuntoon, pyyhittävä eletyn elämän pölyt pois ja tehtävä kunnon muuttosiivous. Loppusiivous on poismuuttajan velvollisuus ja yleensä edellytys sille, että vuokravakuuden saa kokonaisuudessaan takaisin. Lue tästä, mitä loppusiivous pitää sisällään ja miten se sujuu nopsasti.

Asunnon seuraava asukas ansaitsee muuttaa kotiin, joka on jäljiltäsi puhdas ja raikas. Sitä samaa sinäkin odotat uudelta asunnoltasi, eikös? Kun vanha koti on perusteellisesti siivottu, voit hyvillä mielin sulkea oven ja fiilistellä uutta alkua uudessa asunnossa.

Tarkista muuttohulinan keskellä myös nämä 10 asiaa, jotka meinaavat usein unohtua.

Muuttosiivous kuuluu vuokralaiselle

Usein vuokrasopimuksiin kuuluu takuuvuokra tai vuokravakuus. Sillä vuokranantaja suojautuu asuntoon mahdollisesti kohdistuvilta vahingoilta ja saamatta jääneiltä vuokrilta. Vuokralainen vastaa asunnon kunnosta siellä asuessaan. Jos velvollisuuksia ei ole noudatettu, vuokranantaja voi pitää takuuvuokran itsellään. Usein takuuvuokrasopimukseen on kirjattu myös muuttosiivous, joten jos sitä ei ole suoritettu, voi takuuvuokra tai osa siitä jäädä saamatta takaisin.

Suunnittelulla ja aikatauluttamalla homma pysyy hanskassa

Suunnittele muuttosiivous ja sen vaiheet yhtä huolellisesti kuin muuttokin. Myös siivoukseen on hyvä idea pyytää joku reipas läheinen avuksi, etenkin jos muutat yksin! Muuton edetessä voit jo siivota eri kohteita, ettei urakka jää kokonaisuudessaan siihen väsyneeseen hetkeen, kun asunto on tyhjä ja voimat vähissä. Esimerkiksi uunin voi pestä jo ajoissa ja nauttia muuttoviikolla helppoja valmisruokia. Sitä mukaa kun kaapit tyhjenevät ja tavarat niistä on pakattu, voi kaapit siistiä. Kylpyhuone kannattaa siivota perusteellisesti hyvissä ajoin, jolloin loppusiivoukseen riittää nopeampi putsaus.  Lue tästä vinkit, miten muutto sujuu tehokkaasti viikossa.

Mitä välineitä tarvitset? Jos sinulta ei vielä löydy moppia, uuninpesuainetta tai riittävästi rättejä, niin nyt viimeistään ne on syytä hankkia – niin muuttosiivousta kuin uuden kodin puhtaana pitämistä varten. Perussiivousvälineillä, kuten imurilla, yleispuhdistusaineilla ja erilaisilla siivousliinoilla, pärjää hyvin. Voit myös halutessasi hoitaa useimmat siivouskohteet ekologisilla siivousaineilla, jotka löytyvät omasta keittiöstäsi.

Listasimme, mitä kaikkea muuttosiivoukseen yleisesti kuuluu. Lista saattaa tuntua pelottavan pitkältä, mutta kivassa seurassa ja musiikin soidessa puhdasta jälkeä syntyy hujauksessa. Siivouksen jälkeisen palkkion ajatteleminen auttaa: menettekö pizzalle, avaatteko pullon kuohuvaa vai ostatteko valtavan kukkakimpun uuden kodin kaunistukseksi? Eväät ja mukavat vaatteet siivouksen ajaksi tekevät puuhasta huomattavasti miellyttävämpää!

Kylpyhuone ja sauna

Puhdas ja hyvältä tuoksuva kylpyhuone on raikas tervetulotoivotus uudelle asukkaalle. Oikeasti kylpyhuoneen siivouslista on vain viikkosiivouksen astetta perusteellisempi versio.

 • Pese WC-istuin ulko- ja sisäpuolelta huolellisesti, samoin WC-pöntön jalkaosa.
 • Jynssää lavuaari ja sen alapinta. Samoin kylpyamme, jos sellainen on.
 • Tyhjennä kylpyhuoneen kaapit pesua varten, puhdista saippua- ja shampootelineet.
 • Putsaa vesihanat. Pyyhi suihkuletku.
 • Puhdista lattiakaivo irrallisista hiuksista ja muusta liasta, katso Marttojen ohje puhdistukseen.
 • WC:n hajulukon puhdistus on kiinteistön vastuulla, mutta jokainen taloyhtiö saa kuitenkin päättää vastuunjaosta itsenäisesti. Esimerkiksi HOAS opastaa asukasta itse hajulukon puhdistukseen. Jos lavuaari vetää heikosti, ensimmäinen toimi on yrittää puhdistaa hajulukko viemärinavausaineella. Jos se ei auta, on varminta kääntyä huoltoyhtiön puoleen.
 • Pyyhi kylpyhuoneen katto tarhoista.
 • Pese suihkutilojen seinät ja puhdista kaakelit. Kaakelien saumoihin pinttynyt lika puhdistetaan sekä  emäksisellä että happamalla puhdistusaineella. Martat antavat selkeät ohjeet.
 • Pese saunan lauteet ja seinät erityisesti saunan puhdistukseen tarkoitetulla aineella.
 • Peilit on helppo pyyhkäistä kirkkaiksi seuraavaa asukasta varten, tee putsaus vielä viimeisinä hommina ennen avainten luovutusta.

Hyllyt_on_hyva_pyyhkia

Keittiö

Ruokatavarat eivät ole niitä kivoimpia muutettavia, siksi kannattaa yrittää syödä kodin ruokavarastot minimiin ennen muuttoa. Aikatauluta tarkasti pakastimen sisällön siirto, jotta arvokkaat marjat ja muut herkut eivät kärsi muutosta. Keittiössä on monta kohtaa, jotka voit siivota ajoissa ennen muuttopäivää, jolloin viimeiseen hetkeen jää vain nopea pintojen pyyhkiminen.

 • Sulata pakastin ja jääkaappi niin, että olet itse koko ajan paikalla. Irrota pistokkeet seinästä, avaa kylmälaitteiden ovet ja suojaa lattiat vadilla ja pyyhkeillä mahdollisilta sulamisvesiltä. Sulamista voi nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä täynnä oleva astia laitteen sisälle. Hiustenkuivaaja voi vahingoittaa laitetta, joten siihen ei ole syytä turvautua. Myös teräaseilla jään irrottaminen voi rikkoa kylmälaitteen, käytä niiden sijaan rättejä tai muovisia lastoja. Poista sulamisvedet kylmälaitteesta, pese irrotettavat hyllyt ja puhdista seinät. Vedä kylmälaite irti paikoiltaan ja puhdista sen takaosa sekä lattia. Älä kytke virtaa, vaan jätä kylmälaitteet tyhjilleen ovet auki.
 • Puhdista liesi sienellä ja pesuaineella ja keittolevyt niille tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Säätimiin ja vetimiin tarttunut lika pitää puhdistaa. Pese uuni uuninpuhdistusaineella ja muista myös uunipeltien pesu. Vedä liesi irti kolostaan ja puhdista sen seinämät ja lattia lieden alta.
 • Liesituuletin vetää paremmin puhtaana, muista pyyhkimisen lisäksi myös rasvasuodattimen puhdistus.
 • Pese myös mikroaaltouuni sisä- ja ulkopuolelta.
 • Jynssää keittiön tasot huolellisesti, samoin lavuaarit ja hanat.
 • Tyhjennä kaapit ja pese niiden hyllyt ja ovet. Muista myös roskakorien ja lajitteluastioiden perusteellinen pesu.
 • Puhdista seinät ja pese lattiat.

Kaapit, seinät ja lattiat kaipaavat puhdistusta

Puhdas yleisilme syntyy siisteistä tyhjistä tasoista ja tahrattomista lattioista. Ahkeroi kaikki nämäkin paikat puhtaiksi:

 • Kaapit ja hyllyt kannattaa pyyhkiä sitä mukaa, kun ne tyhjentyvät.
 • Pyyhi kaikki ovet. Kiinnitä erityistä huomiota valokatkaisijoihin ja niiden ympäristöön, jotka ovat yleensä täynnä sormenjälkiä.
 • Puhdista seinissä tai tapeteissa olevat tahrat mahdollisuuksiesi mukaan.
 • Imuroi lattiat ja moppaa ne nihkeällä liinalla. Käytä lattiamateriaaliin sopivia puhdistusaineita, älä annostele siivousainetta liikaa ja varo naarmuttamasta lattiaa.
 • Patteritkin pitää pyyhkiä, samoin lattialistat ja kukkalaudat.
 • Pitääkö ikkunat pestä lähtiessä? Yleisvastaus on, että asunto jätetään siistiin kuntoon. Jos ikkunoiden pesusta on huolehdittu säännöllisesti, ei pesu ole muuttosiivouksessa välttämätöntä. Tarkista kuitenkin asia, ettei vuokravakuutesi jää ikkunanpesun takia saamatta! Ja olisihan se mukavaa muuttaa asuntoon, jossa aurinko paistaisi sisään puhtaista ikkunoista.
 • Muista myös siivota parveke ja oma varastokoppisi. Toimita ongelmajätteet niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin, niiden paikka ei ole taloyhtiön jäteastioissa.

Tarpeen_vaatiessa_ikkunatkin_kannattaa_pesta

Mikä on tavanomaista kulumista asunnossa?

Asunnon ennakko- ja lopputarkastuksessa dokumentoidaan asunnon ja sen pintojen ja kodinkoneiden senhetkinen tila. Ajan kuluessa asunto kuluu, eikä poismuuton yhteydessä asunto ole enää yhtä priimakuntoinen. Seiniin on porattu uusia taulukoukkuja ja sohva on voinut jättää siirtelyjälkiä lattiaan. Jos vuokralainen on omalla huolimattomalla käytöksellään vaurioittanut asuntoa, hän voi joutua korvaamaan vahingot. Tutustu täältä määritelmiin tavanomaisesta kulumisesta ja mahdollisista korvaustilanteista. Asunnon voi valokuvata mahdollisimman tarkasti ennen sisäänmuuttoa, jotta todisteet asunnon kunnosta ovat lopputarkastuksen aikana olemassa.

Kiitos ja näkemiin!

Kun vanha asunto on siivottu, voit huokaista helpotuksesta. Katsele vielä ympärillesi tyhjässä, siistissä asunnossa ja muistele siellä viettämääsi aikaa. Voit vaikka kiittää asuntoa, että se toimi kotinasi tämän ajanjakson. Sitten on aika sulkea ovi takanaan ja kulkea kohti uuden ympäristön mukanaan tuomia uusia asioita elämässä.

Helppo muutto – 28 täsmäohjetta erilaisiin muuttoihin

Ilman sähköä on uudessa asunnossa hankalaa aloittaa asumista.  Muistathan, että sähkösopimus tulee tehdä viimeistään kolmea päivää ennen muuttoa!

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action