15.12.2022
5 Min

Näin paljon jouluaattona kuluu sähköä

(Artikkeli päivitetty 1.12.2023) Joulu tulla jolkottaa ja moni varmasti miettii, kuinka kalliiksi suuren kinkun paistaminen tulee tänä vuonna – lähinnä sähkökustannusten kannalta. Meillä on sinulle siihen vastaus!

Pimeä talviaika on sähkönkulutuksen kannalta aivan eri luokkaa kuin kesäaikana, jolloin lämmityskustannukset ovat minimissä eikä valaistustakaan juuri tarvita. Joulun aika on monella tapaa myös erityinen, kun kinkku, laatikot tai vaikkapa karjalanpaisti tekeytyvät yötä päivää posottavassa uunissa herkullisiksi joulupöydän antimiksi. Tämän artikkelin luettuasi et toivottavasti ole kuitenkaan liian huolissasi käyttämäsi sähkön hinnasta ja pystyt nauttimaan joulusta.

Artikkelin esimerkkikustannukset olemme laskeneet joulukuun alussa tehtyjen Fortum Kesto -sopimusten hinnan mukaisesti (15,98 c/kWh). Hintalaskelmat vaihtelevat sen mukaan, mikä sopimus sinulla on - siksi mukana ovat myös kulutusmäärät, joiden avulla voit halutessasi tehdä laskelmat oman sopimuksesi hinnalla.

Lumiukko kuluttaa noin 0,69 senttiä kilowattitunnilta

Usean suomalaisen kotona televisio on päällä pitkin jouluaattoa. Aamulla aikaisin alkaa perinteinen Joulupukin Kuumalinja ja keskipäivällä Turun joulurauhan julistuksen äärellä rauhoitutaan seesteisen vartin verran. Aattoisin on perinteisesti lähetetty myös hurja määrä lasten elokuvia ja suomalaisillekin jo perinteeksi muodostunut brittiläinen animaatio Lumiukko. 

Jos oletetaan, että ohjelmia katsotaan 42 tuuman LED-televisiosta (kulutus 0,04–0,1 kWh/h) ja televisio on päällä koko Kuumalinjan (3,5h), joulurauhan julistuksen (15 min) sekä yhden 2,5 tunnin elokuvan verran, tulee television katselulle jouluaattona hintaa noin 9,98 senttiä.

2,13 senttiä nopeaan 10 minuutin imurointiin

Kun lapset katsovat Kuumalinjaa ja aattoaamun piirrettyjä, jonkun on huolehdittava jouluaaton valmisteluista. Laatikoiden tekeytyessä uunissa, saatat nopeasti vielä imuroida kuusenneulaset olohuoneesta ja sipulinkuoret keittiön lattialta. 

Kymmenen minuuttia, jonka käytät kuusen neulasten ja muiden tavaroiden nopeaan poimimiseen 800 watin pölynimurilla, maksaa sähkökuluina noin 2 senttiä. Joulukuusen ympärille kiertyvä perinteinen kynttilävalosarja kuluttaa noin 3 wattia lamppua kohden, joka tarkoittaa, että 16 lampun sarja kuluttaa sähköä jopa 18,39 senttiä päivässä – tai hieman yli 5 euroa kaikkina joulukuun 31 päivänä. 

Ajastinta kannattaa hyödyntää, jolloin valot ovat päällä vain silloin kun niistä on eniten iloa. LED-lamput kuluttavat myös perinteisiä kynttilävaloja selvästi vähemmän sähköä. Motivan mukaan kellokytkimellä kahdeksalle tunnille ajastettu LED-valosarja kuluttaa koko joulukuun aikana vain reilut 30 senttiä.

Perinteiset kinkun valvojaiset

Jouluruokien valmistus aloitetaan usein jo hyvissä ajoin jouluviikolla. Jotkut paistavat laatikot jo muutamaa päivää ennen joulua, jotkut vasta aattopäivänä. Yksi suomalaisten perheiden perinteistä on koko yön kestävät kinkunvalvojaiset.

Joulukinkkua paistetaan yleensä ensimmäinen tunti hieman kuumemmassa uunissa ja sitten 100-120 asteessa 1–1,5 tuntia jokaista kiloa kohden. Viiden kilon kinkkua paistetaan uunissa siis noin 6–8 tuntia ja 10 kilon kinkkua 11–16 tuntia. Perinteisen sähköuunin energiankulutus on noin 0,85 kWh. Viiden kilon kinkun paistaminen (6h) maksaa siis alle euron (0,81 €). Kymmenen kilon kinkku 11 tuntia uunissa taas maksaa noin 1,50 euroa. 

Jouluaattona keittiössä puuhataan toki paljon muutakin! Tehdään kastikkeita, keitetään perunoita ja jotkut valmistavat perinteisen lipeäkalankin uunissa. Vatkaimet surisevat kun kermaa vaahdotetaan ja jälkiruoaksi voisi laittaa vielä muutaman tortunkin. Uuni kuluttaa eniten lämmetessään, mutta kulutus tasaantuu lämmön tasaantuessa. On siis suositeltavaa tehdä mahdollisimman paljon jouluruokia yhdellä lämmityskerralla, hyödyntää jälkilämpöä ja pitää tällä tavoin kulutus kohtuullisena.

Liettä ja uunia saatetaan kuitenkin käyttää joulukinkun paistamisen lisäksi useamman tunnin ajan. Jos lasketaan lieden ja uunin käyttöajaksi vaikkapa neljä tuntia muuhun tekemiseen, kuusi tuntia kinkun paistamiseen ja sähkövatkaimen sekä monitoimikoneiden yhteiskulutukseen noin tunti, sähköä kuluu yhteensä noin 9 kWh. Jouluaaton ruoanvalmistus-maraton siis maksaa sähkössä alle 2 euroa.

Oma Fortum -sovelluksessa voit seurata sähkönkulutustasi, nähdä spot-hinnan muutokset tuntikohtaisesti ja katsoa, mihin käytät sähköä.

Jouluruokailun jälkeen on aika siivota keittiö taas edustuskuntoon. Astianpesukone kuluttaa noin 1 kWh pesukertaa kohden, eli 15,98 senttiä. Muistathan pestä vain täysiä koneellisia, jolloin vältetään sekä sähkön että veden hukkakuluja.

KNOPPITIETO:  Monet ajattelevat, että käsinpesu on konepesua kannattavampaa, mutta näin ei itseasiassa ole! Astianpesukone optimoi vedenkulutusta ja käyttää sitä lopulta paljon vähemmän kuin käsin pestessä.

diliara-garifullina-GaN3Xr75Pl4-unsplash

Joulusaunaa ei tarvitse jättää välistä

Sauna ja saunaperinne on suomalaisille tärkeä asia. Suomessa onkin arvioitu olevan yli kolme miljoonaa saunaa! Joulusauna on juhannussaunan ohella yksi vaalituimmista perinteistä. 

Joulun aikana moni yritys ja osa teollisuudesta pitää joululomaa ja näin ollen Suomen sähkönkulutus pysyy tasaisena kun sähkönkäyttö näiltä osin vähenee. Joulusaunaa ei siis tarvitse jättää väliin tänäkään vuonna - jouluaattona parin tunnin saunominen ei tee kukkaroon lovea kuin reilun euron verran. 

Jos muidenkin kodin sähkölaitteiden kulutus kiinnostaa, käy kurkkaamassa tämä artikkeli.

Oletko suihkussa maleksija vai kymmenen minuutin peseytyjä?

Suomalaiset, erityisesti omakotiasujat,  käyttävät talvisin eniten sähköä veden ja kodin lämmitykseen. Voit tuntea sen luissa ja ytimissä, kun hyppäät kylmään suihkuun ennen kuin vesi ehtii lämmetä. Kymmenen minuutin suihkua varten vettä lämmitetään noin  5,6 kWh edestä. Se maksaa 0,89 euroa. Jos olet vaihtanut tavallisen suihkupään energiaa säästävään versioon, voit peräti puolittaa suihkukohtaisen hinnan! Jos föönaat hiukset suihkun jälkeen, voit lisätä loppusummaan sentin jokaista minuuttia kohden.

Joululiinat kuntoon vain reilulla eurolla

Joulupöytä on monella ollut tapana kattaa hieman fiinimmin. Pöytäliinat on pesty ja silitetty juhlavaa iltaa varten. Päältä täytettävä pesukone kuluttaa 40 asteen pesulla yleensä noin 0,6 kWh kerta ja maksaa 9,59 senttiä per pesu. 60 asteen pesussa sähkönkulutus nouseekin jo vähintään kokonaiseen kilowattituntiin (1 kWh). Jos olet laittanut vaatteesi kuivausrumpuun, joka kuluttaa keskimäärin noin 3 kWh kuivauskertaa kohti, lisähintaa tulee noin 0,48 euroa - kuivattaminen narulla mahdollisuuksien mukaan on paitsi ilmaista, myös hellempi vaihtoehto kankaille, joten sitä kannattaa harkita.

Jouluaatto pähkinänkuoressa

Katsotaanko teillä televisiota noin kuuden tunnin ajan (0,10 €), imuroitko nopean vartin (0,03 €), paistatko viiden kilon kinkun (0,81 €), valmistatko joulupöytään lisukkeita (0,62 €), pesetkö astiat koneessa (pari kierrosta 0,32 €), valaisetko joulukuusen koko päiväksi (0,18 €) ja istut pari tuntia joulusaunassa (1,44 €)?

Nämä kaikki laskettuna yhteen, jouluaaton saldoksi tulee (sähkömielessä) 3,50 €.

Jokaisesta kodin kymmenen minuutin suihkuttelijasta voi lisätä kuluihin 0,89 €.

Hinnat eivät tietenkään ole täysin tarkkoja, sillä ne vaihtelevat eri sähkösopimusten välillä. Laskelmissa ei ole myöskään huomioitu sähkönsiirtomaksua tai sopimukseen sisältyvää perusmaksua (4,02 €/kk).

Toivottavasti tämä antaa silti jotain osviittaa jouluaaton sähkönkulutuksesta. Ja on hyvä muistaa, että esimerkiksi uunia käytetään seuraavina päivinä huomattavasti vähemmän aatolta ylijääneitä herkkuja syödessä ja imurointi sekä muu siivoaminen jää toivottavasti välipäiville tai seuraavalle vuodelle.

Oikein rauhallista ja hyvää joulua!

 

Psst! Katso myös nämä:

Pelaa riemukasta joulubingoa 2023!

Kasvispainotteinen joulumenu – kruunaa juhlapöytä uusilla herkuilla

Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

Näin säästät energiaa käyttäessäsi keittiökoneita

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action