07.09.2021
7 Min

Nyt on syksyn sesonkiherkkujen aika – syö satokauden mukaisesti

Syksy on tuoreiden kasvisten, marjojen ja sienten parasta aikaa. Panosta nyt ajankohtaisiin sesongin ruoka-aineisiin ja loihdi ihana syysmenu! Satokauden mukainen syöminen on paitsi herkullista myös fiksua: maku on parhaimmillaan, vitamiinit ovat tallella, hinta edullisempi – ja se on ilmastoteko. Syksyn sato tekee syksyn saapumisesta innostavamman!


Sadonkorjuu tuo iloa keittiöön


Satokauden mukainen syöminen on nyt trendikästä. Kyseessä on silti ikivanha juttu, jota isoisovanhempamme noudattivat ihan järkisyistä ja olosuhteiden pakosta – ennen kuin ulkomaiset tuoreet marjat ja hedelmät ilmaantuivat kauppojen hyllyille ja jääkaapit yleistyivät. Idea on simppeli: syödään sitä ruokaa, josta juuri sillä hetkellä saadaan satoa ja joka on siksi parhaimmillaan.

Tuoreissa kasviksissa, juuri poimituissa sienissä tai vastapyydetyssä kalassa riittää makua. Mitä lyhyempi aika kuluu raaka-aineen matkasta kasvimaalta, pellolta, vesistöstä tai metsästä omalle lautaselle, sitä täyteläisempi maku. Peruna on hyvää talvellakin, mutta ei se pärjää heinäkuisen uuden perunan maulle. Toki sesongin mukaiseen syömiseen kuuluu olennaisesti myös ulkomaisen sadon parhaimmisto, kuten helmikuun vitamiinipommi appelsiini tai alkukevään 

Vitamiinit talteen syksyn sadosta


Näin syksyllä on hyvä hemmotella itseään ja buustata terveyttään tuoreiden marjojen ja kasvisten hyvillä ravintoarvoilla. Kasviksista, hedelmistä ja marjoista saa eniten vitamiineja tuoreina ja raakoina syötynä. Monella kasviksella eniten ravinteita on juuri kuoressa, joka tuoreella kasviksella on hyvin ohut, joten usein pelkkä pesu on kuorimista parempi vaihtoehto.

Ruoanvalmistuksessa ja esimerkiksi pakastamisessa osa vitamiineista häviää. Mutta ei siitä kannata huolestua: paljon tärkeämpää on syödä kasviksia missä muodossa tahansa kuin miettiä, häviääkö osa niiden vitamiineista matkan varrella!

Kaupunkilaisen vinkit sadon luo

Moni kaupunkilainen marjastaisi mielellään, mutta kokee sen ilman autoa hankalaksi. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas, sillä ihan kaupunkien läheltäkin löytyy marjastukseen ja sienestykseen sopivia metsiköitä.Lue täältä, miten saat mukavan marjasaaliin kaupungissakin!

Lisäksi syksyn kävelyretkiä kannattaa suunnata pientaloalueille ja siirtolapuutarhoihin, joissa monet asukkaat laittavat ylimääräistä omena- ja marjasatoa portin pieleen ohikulkijoiden otettavaksi tai myytäväksi edullisesti. Seuraa myös paikallisia Facebook-ryhmiä, joista voi edullisesti saada marjoja ja sieniä, kun innokkaat harrastajat tarjoavat vasta poimittua saalistaan.

Monipuolisempaa ja edullisempaa ruokaa satokausiajattelulla

Onko sinullakin ne seitsemän omaa suosikkireseptiä, joita teet aina viikosta ja kuukaudesta toiseen? Satokausisyömisellä saat helposti vaihtelua ja ideoita niin arjen nopeisiin ruokiin kuin viikonlopun mutkikkaampiin kokkauksiin. Ota vaikka haasteeksi kokeilla joka kuukausi yhtä tai kahta sesongissa olevaa kasvista osana kotoista ruoanlaittoasi. Näin tulet lyhyessä ajassa testanneeksi lukuisia uusia reseptejä, joista osa saattaa jäädä suosikkiruokiesi listalle!

Sesongin mukaista syömistä helpottaa useissa kaupoissa yleistynyt tapa merkitä satokauden kasvikset kylteillä. Inspiraatiota, tietoa ja ruokaohjeita saa vaikka  Satokausikalenterin sivuilta. Siellä kerrotaan myös tiedot kauden parhaista kaloista. Kun sesongin satoa on tarjolla paljon, kivana bonuksena myös hinta on edullinen. 

Luonnon vuodenkierron seuraaminen ruoanlaitossa voi olla myös keino vähentää hävikkiä omassa kotikeittiössä. Ajankohtaisten reseptien avulla ruoka on aina maukasta, eikä se jää niin helposti syömättä. Viikon ruokalistan etukäteissuunnittelulla välttää heräteostoksia ja kaapin perälle unohtuvia elintarvikkeita. Lue lisää hyvistä keinoista vähentää ruokahävikkiä.

 

Enemmän kasviksia lautasella on pieni ilmastoteko


Kasvisten osuus ruokavaliossa lisääntyy lähes huomaamatta, kun innostut sesongin mukaisesta syömisestä ja kokeilet uusia reseptejä satokauden raikkaista kasviksista. Sillä on merkitystä. Ilmaston kannalta hyöty on selvä: kasvisten syöntiä tulisi lisätä reippaasti ja lihan syöntiä vähentää.

Uudet kasviproteiinit ja lisäravinteet saattavat kuulostaa hurjalta, mutta entä kotimaisen sadon antimet? Perunat, porkkanat, omenat ja järvikalat ovat nirsommallekin helppo paikka aloittaa. Kun tarpeeksi monet lisäävät kasvisten syöntiä, se pikkuhiljaa vaikuttaa asenteisiin, lihan tuotannon määriin ja sitä kautta myös ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Suosimalla lähellä tuotettuja kasviksia niiden satokaudella,  suosit myös lähiruokaa. Lyhyemmät matkat ja isommat erät vähentävät kuljetuksiin käytettävää energiaa ja päästöjä.

 

Lue myös: Tutut suosikkiruoat kasvisversioina – kokeile näitä!


Nappaa nämä ainekset syksyn ruokavalioon:

     Omena

  • Erityisesti syksyllä mehukas välipala ja hyvä lisä upotettavaksi moniin ruokiin. Etenkin kotimaisessa sadossa on pirskahtelevaa makua paljon! Omenassa on paljon terveellisiä flavonoideja, jotka sijaitsevat kuoressa, joten syö omenat aina kuorineen kun mahdollista. 
  • Omenat sisältävät C-vitamiinia, B1-, B2- ja B6-vitamiineja ja E-vitamiinia. Isompi sato on hyvä jalostaa tuorepuristetuksi mehuksi ja nauttia ympäri vuoden. Kokeile myös kuivattamista, jolla saat terveellisiä omenasipsejä naposteluun. Omenista on myös helppo pyöräyttää piirakka illanistujaisiin tai keittää niistä hilloa ja sosetta.

    Kaalit 
  • Syksyllä parhaimmillaan ja niissä riittää valinnanvaraa. Suosittu ja superterveellinen parsakaali käy moneen: salaattiin tai grilliin, pastan kanssa, vihersmoothieen sekoitettuna tai uunissa juuston kanssa kypsyväksi gratiiniksi. Kukkakaalia voi paahtaa uunissa ja syödä vaikka tacojen kanssa. Kokeile myös kukkakaalikeittoa tai -muusia. 
  • Lehtikaalista kannattaa sipsien lisäksi tehdä myös muhennosta, piirakkaa tai pestoa. Perinteinen ja helppo herkku keräkaalista on kaalilaatikko, jolle tumma siirappi antaa ihanan makean vivahteen. Kaikki kaalit ovat vähäkalorisia ja terveellisiä. Kaalit sisältävät C- ja A-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja folaattia. Lisäksi niissä on kuituja, jotka tekevät hyvää vatsan toiminnalle.

    Marjat 
  • Hyvä lisä ruokavalioon päivittäin, ja syksyllä niistä voi nauttia tuoreina. Puolukat tuovat makua aamupuuroon, smoothieen, piirakkaan, leipätaikinaan tai jälkiruokiin. Puolukkaa voi pakastaa, kuivattaa tai tehdä survosta. Terveellinen puolukka sisältää monia vitamiineja ja kivennäisaineita. 
  • Marja-aronia on superfood vailla vertaa! Marja-aroniapensaita löytyy niin kaupunkien puistojen läheisyydestä kuin useilla jopa omasta kotipihasta. Hapoton ja karvas maku vaatii usein vähän totuttelua, ja siksi huipputerveellinen marja-aronia on usein unohdettu ja jätetty lintujen ravinnoksi. Satoa kannattaa hyödyntää ja tehdä mehuksi, pakastaa aamupuuroja varten tai keittää herkullisiksi hilloiksi ja hyytelöiksi. Marja-aronia sisältää runsaasti flavonoideja, enemmän kuin maailmalta tuodut kalliit erikoismarjat.

    Kurpitsa 
  • Kurpitsa on muutakin kuin keltainen Halloween-koriste! Erilaisissa kurpitsoissa on vähän kaloreita, mutta runsaasti foolihappoa, A-, B- ja C-vitamiineja ja kaliumia. Mieto kurpitsa kaipaa seurakseen reheviä mausteita ja yrttejä. Kokeile vaikka kurpitsasosekeittoa, täytettyjä kurpitsoja tai lisäkkeeksi paahdettuja kurpitsoja.

    Juurekset 
  • Porkkana, selleri, punajuuri, sipuli ja palsternakka täydentävät helposti päivän kasviskiintiötä. Niitä on kätevä pilkkoa mukaan lähes kaikkiin ruokiin. 
  • Erityisen herkullisia ovat uunijuurekset, samettinen punajuurikeitto tai chilillä piristetty pastakastike syksyn tuoreista juureksista. 
  • Palsternakasta saa herkullisia ja terveellisiä ranskalaisia pyörittelemällä palsternakkatikkuja pienessä määrässä öljyä ennen paahtamista ja maustamalla suolalla sekä paprikajauheella.

    Sienet
  • Sieniä ovat syksyiset metsät pullollaan. Yleisohje on, että poimi vain varmasti tuntemiasi ruokasieniä. Jos vähänkin epäilet sienen lajia, jätä se metsään. Lue, miten tunnistat suppilovahveron, mustavahakkaan ja kangastatin ja miten ne käsitellään. Voit käyttää apuna myös sovellusta, kuten Sieniopasta, johon sienikirjailija Lasse Kosonen on tuottanut sisällön.
  • Sienet ovat terveysruokaa, sillä ne sisältävät paljon kuitua, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.
  • Kullankeltainen kantarelli ja vähän myöhemmin kasvava suppilovahvero ovat helppoja herkkuja. Niistä saa kastiketta pastalle ja perunoille, suussasulavaa keittoa ja herkullista muhennosta.


Kokeile näitä vaivattomia reseptejä syksyn sadosta

Maailman helpoin kesäkurpitsakeitto kolmelle

1 kg kesäkurpitsaa
pari sipulia
1 kasvisliemikuutio (tai suolaa, pippuria, yrttimausteita)
100 g sinihomejuustoa
tarjoiluun: persiljaa, siemeniä, krutonkia

Laita kattilan pohjalle noin 0,5 dl vettä, kuutioidut kesäkurpitsat ja pilkotut sipulit. Lisää yksi kasvisliemikuutio. Keitä kannen alla kypsäksi noin 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa sinihomejuusto ja sekoita. Ota liedeltä ja surauta sauvasekoittimella. Aseta tarjolle myös persiljaa, siemeniä ja krutonkeja.


Suppilovahverodippi leivän päälle tai kasviksille

litra suppilovahveroita
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
6 mustaa oliivia
noin ½ dl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Paista puhdistetuista sienistä kosteus pois pannulla. Pilko sipulit joukkoon ja lisää oliiviöljy. Kuullota pari minuuttia ja lisää mausteet. Jos oliiveissa on kivet, poista ne. Laita oliivit ja kuullotetut sienet ja sipulit astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä sen mukaan, kuinka kiinteän tai valuvan rakenteen haluat dipille. Tästä ohjeesta tulee dippiä noin 3 dl esimerkiksi kasvisten tai tacojen dippaukseen, levitteeksi leivälle tai lisukkeeksi kasvisruoalle.

Voit bongata ihania sesonkireseptejä myös  satokausikalenterin nettisivuilta.


Lue myös:

Vielä ehdit sienimetsään – tässä kolme helppoa ja herkullista loppusyksyn sienilajia!

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs marjaan – kaupunkimarjastajan vinkit
Hävikkireseptit käyttöön - Ruokahävikkiä vähentämällä hillitset ilmastonmuutosta

Haluaisitko tehdä muitakin arkisia ilmastotekoja ja alentaa niillä myös sähkösopimuksesi hintaa?
Tutustu Pikku Juttu -etuohjelmaamme!

New call-to-action